Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Życzenie trudna sztuka
AutorWiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 3
Portfel: 16,128
Życzenie trudna sztuka

Artkuł w Kiosk.Onet.pl LINK LINK LINK
Autor - Manuel Diaz Prieto, La Vanguardia

Cytat:
W zamożnych krajach zaobserwowano następującą prawidłowość: im więcej ludzie chcą posiadać, tym bardziej czują się nieszczęśliwi. Co gorsza, świat bogatych jest urządzony tak, żeby chcieli oni mieć coraz więcej. Tak przynajmniej głosi główna teza książki "Growth Fetish" (Fetysz wzrostu) autorstwa Clive’a Hamiltona, dyrektora The Australia Institute i wykładowcy Uniwersytetu w Sydney. Autor twierdzi, iż od wielu lat wmawia się nam nieprawdziwe rzeczy. Mówi się: im większe będą wasze przychody, tym szczęśliwsi się poczujecie, wzrost gospodarczy oznacza lepsze życie dla wszystkich. A jednak po wielu latach ciągłego wzrostu okazuje się, że jesteśmy dziś bardziej nieszczęśliwi niż niegdyś. W dodatku większość patologii występujących w bogatych społeczeństwach ma swoje źródło właśnie w dostatku.

Może jednak powinniśmy najpierw ustalić, co mamy na myśli mówiąc o szczęściu. To ciekawe, ale pierwsza definicja tego terminu w słowniku Hiszpańskiej Akademii Królewskiej brzmi tak: "Stan ducha osoby zadowolonej z posiadania jakiegoś dobra". "Słowo »szczęście« ma wiele znaczeń – wyjaśnia José Luis Cano, hiszpański psychoterapeuta. – Trzeba odróżnić szczęście materialne od tego intymnego, emocjonalnego. O ile oczywiste jest, że z punktu widzenia gospodarki i swobód obywatelskich nasza sytuacja bardzo się poprawiła, o tyle w kwestii naszego wewnętrznego zadowolenia niewiele się zmieniło. Na pozór wydaje się, że ludzie są dziś szczęśliwsi niż kiedyś, bo mogą sobie pozwolić na więcej udogodnień i przyjemności. Jednak na głębszej płaszczyźnie jesteśmy coraz wrażliwsi, łatwiej popadamy w przygnębienie".

To dlatego w krajach Zachodu, gdzie ludzie osiągnęli niespotykany wcześniej poziom bogactwa, panuje prawdziwa epidemia chorób psychicznych. Dziś prawdopodobieństwo, że młody Katalończyk zachoruje na depresję, jest trzykrotnie wyższe niż w przypadku jego dziadka. Spośród dziesięciu najczęściej występujących na świecie przyczyn niezdolności do pracy pięć to zaburzenia psychiczne z depresją na czele.

W tym kontekście "dosyć" to za mało, wszyscy chcą mieć "jeszcze więcej". O szczęściu poszczególnych osób decyduje zatem różnica między tym, co już mają i tym, czego pragną. Tę różnicę, którą angielski ekonomista Ezra J. Mishan nazwał "marginesem niezadowolenia", można zmniejszyć na dwa sposoby: zwiększając stan posiadania albo zmniejszając pragnienia. Starożytni mędrcy twierdzili, że szczęśliwszy jest nie ten, kto więcej posiada, ale ten kto mniej potrzebuje. Jednak sądząc z parametrów, jakie rządzą naszym społeczeństwem, ta zasada jest już nieaktualna.

Jak widać - trzeba uważac, komu się czego życzy Smile Zachęcam do lektury całego artykułu, sporo tam ciekawych smaczków, a może... wskazówek?

teraz mieliśmy święta, w krótce sylwek...

Czego chcielibyście mieć NAJwięcej, NAJlepiej? Smile Jakie życzenia wydają się Wam najbardziej dla was wskazane? Smile

30.12.2006 14:05:53
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
okimaxim

*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 1
Portfel: 2,337

ja bym chciała kota Smile ale takiego ładnego perskiego Biggrin i dobry aparat fotograficzny Smile + lepszy komp Biggrin

04.01.2007 17:32:36
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Qmar
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Reputacja: 4
Portfel: 3,541

tak okimaxim i jeszcze prawko i samochod i oplacone studia + wycieczka co roku gdzie chcesz ^^

zyczenia jak zyczenia obojetne Drwi wazny gest Smile

a co chcialbym miec ? skonczone studia ^^ to wystarczy Drwi reszta sama przyjdzie jak sie tylo tylek ruszy (chcialem kompa ruszylem tylek i sobie kupilem apart cyfrowy tez moglem/i moge kupic ale narazie nie mam AŻ takiej potrzeby Biggrin) ale to co chce to nikt mi tego nie da Drwi tez musze ruszyc tylek Biggrin

04.01.2007 17:41:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
okimaxim

*

mi by wystarczyła od razu dobra praca Biggrin i po wszystkich problemach Smile

04.01.2007 17:57:22
Falkhor
Administrator
*

Dobra praca i dobra płaca Smile Plus zdolność 'ruszenia tyłka' oraz... dużo chęci i 'chcenia', a nie myślenia o tym, jak to mi się nic nie chce Tongue Tongue

Oraz, psze państwa.... ZDROWIE i SZCZĘŚCIE Smile

04.01.2007 21:16:48
okimaxim

*

ja bardzo chce chomika bo nie moge go mieć Tongue Biggrin

04.01.2007 21:19:48
michas
Moderator
*

Reputacja: 0
Portfel: 785

nio jak to jak narazie to bym chciał studia ukonczuc i jakas prace znalezc to narazie na ten czas chyba tyle Smile

13.01.2007 02:27:42
Kvbvś

*

Portfel: 43

No fakt dla niekturych tak Biggrin Tongue

13.01.2007 22:12:30
ziomalka
P A V U L O N ^^
*

Reputacja: 6
Portfel: 4,364

Najlepsze zyczenia to nic w stylu wierszyków, rymowanek czy innych tego typu ... Najlepsze zyczenia = prosto z serca, szczere ... zabrzmi to moze banalnie, ale sadze, ze nie w efekktywosci zyczen tkwi sedno, ale w szczerosci, ciepłm slowie i w tym, by życzyć tego, o czym wiemy, że dana osoba marzy, myśli ...

Ja sobie i wszystkim NFM-Studentom życzyc chciałam powodzenia na sesji

A wszystkim forumowiczom spełnienia marzeń, bo któż z nas nie marzy o tym, by zrealizowały się ich najgłębsze pragnienia ... Animatedwink

I know it seems hard sometimes
but remember one thing.
Through every dark night,
theres a bright day after that.
So no matter how hard it get,
stick your chest out,
keep ya head up.... and handle it.

Tupac Shakur
26.01.2007 01:59:31
Falkhor
Administrator
*

ziomalka, Hehe Smile Popieram Biggrin Na dodatek dodam jeszcze, że śmieszne wydają mi się osoby, które np. w czasie świąt dostaną SMSa z życzeniami i potem kopiują go o wysyłają do znajomych. Na na święta życzenia napisałem sam i fakt, rozesłałem do kilkunastu osób, ale to były MOJE życzenia Smile

Ludzie robię sie leniwi... Smile Pożcyzyć komuś czegoś fajnego, tak z głowy, hehe, to trzeba się troszkę postarać.

26.01.2007 07:36:45
maciej
Administrator
*

Reputacja: 4
Portfel: 1,286

Jak bylismy mali, przedszkolaki, pierwsze klasy podstawówki...wtedy uczylo sie wierszyczków, rymowanek... kazdy podchodził do tego z zabawa z fajna sprawa, teraz im starsi tym hehe gotowiec i swiety spokoj Animatedwink Mysle ze wroci moda znowu na zyczenia prosto od serca.

Pozdrawiam Maciej
26.01.2007 17:02:50
ziomalka
P A V U L O N ^^
*

maciej napisał(a):
Mysle ze wroci moda znowu na zyczenia prosto od serca.

Obys miał racje MACIEJ, ja wprost nie znosze zyczen - szablonów... ale przyznaje, ze od czasu do czasu z nich korzystam ale nie dlae=tego, zeby isc po najmniejszej linii oporu, niektóre są najzwyczajniej w świecie - śmieszne i zabawne Biggrin

but remember one thing.
stick your chest out,

Tupac Shakur
28.01.2007 02:50:32
michas
Moderator
*

Portfel: 785

no niestety po moich obserwacjach zauważyłem ze ludzie składakac czy wysyłajac zyczenia korzystaja raczej z już gotowych wierszyków,nawet ja ma przygotowany jeden wierszyk z którego korzystam przy jakiejs tam okazji,może i korzystanie z takich gotowych wierszyków jest i łatwiejsze ale jednak nie ma w tym żadnych emocji ani nic,po prostu suche zyczenia

28.01.2007 11:46:35
ziomalka
P A V U L O N ^^
*

michas napisał(a):
ale jednak nie ma w tym żadnych emocji ani nic,po prostu suche zyczenia

Samo to, ze nie ma emcji,szczerosci, zyczliwosci i "czegos od siebie" ... sprawia, ze są mało wrtosciowe, taka prawda ....

but remember one thing.
stick your chest out,

Tupac Shakur
28.01.2007 14:10:12
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku