Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (5):« Pierwsza [1] 2 3 4 5 Następna > Ostatnia »
Zwolnienia z lekcji WF. Dlaczego?
AutorWiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 3
Portfel: 16,128
Zwolnienia z lekcji WF. Dlaczego?

Źródło - Interia.pl, Dziennik Łódzki, PAP. LINK

Cytat:
Biurka dyrektorów gimnazjów i szkół ponadgimnazjalnych zasypywane są zwolnieniami z zajęć wychowania fizycznego. Dyrektorzy twierdzą, że niechęć uczniów do ćwiczeń jest coraz powszechniejsza, a lekarze biją na alarm: problem otyłości dotyczy już około 10 procent dzieci i młodzieży.

Oba podkreslenia są trochę rpzeciwstawne. Dyrektor nie jest lekarzem. A znowu lekarze coś cicho biją na ten alarm...

Cytat:
Wnioski o zwolnienia wystawione przez lekarzy zwykle nie zawierają przyczyn zwolnienia. Dyrektorzy, nawet jeśli przypuszczają, że są one nieuzasadnione, nic nie mogą zrobić. Wuefiści tłumaczą problem kompleksami, wynikającymi z mniejszej sprawności fizycznej. Młodzież mówi o wstydzie z powodu tuszy. Jedno łączy się z drugim.

Sam wuefista nie może przyjąć i zatwierdzić wniosku ucznia i jego rodziców o zwolnienie z zajęć WF. Musi to zrobic dopiero dyrektor. Wg mnie tak czy siak - decydować o tym może tylko lekarz. Bo to trochę dziwne, ze... często NIE MA uzasadnienia prosby o zwolneinie.

Dodatkowo do dyrekcji i nierzadko znudzonych nauczycieli WF dochodzą jeszcze szkolne sklepiki:

Cytat:
W szkolnych sklepikach młodzież najchętniej kupuje chipsy. - Bywają dni, że jednego dnia sprzedajemy nawet 100 paczek chipsów, mówią w sklepiku przy Szkole Podstawowej nr 9 w Skierniewicach. - Inne artykuły właściwie nie schodzą. Niewielka paczka chipsów ma ok. 300 - 500 kcal. Jeśli popije się ją szklanką coli lub innego słodkiego napoju, dodajemy kolejne 120 kilokalorii.

Jak to wszystko złożymy w całość... No to nic, tylko tyć. A WF mógłby być przecież wspaniałą rozrywką w trakcie zajęć szkolnych!

Pozdro.

11.09.2006 11:26:21
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
ziomalka
P A V U L O N ^^
*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 6
Portfel: 4,364

Falkhor napisał(a):
WF mógłby być przecież wspaniałą rozrywką w trakcie zajęć szkolnych!

Dla mnie w-f był zawsze wspaniałą zabawą, relaxem podczas zajęć w szkole. Uwielbiałam te męczące mecze w siatkówke czy koszykówke, pojedynki z facetami w nożną i te słynne w całym Katolu zajęcia z aerobiku Biggrin Biggrin Biggrin

Sama nie potrafie zrozumieć, jak mozna nie chcieć ćwiczyć na w-fie Biggrin Ja osobiscie zawsze robiłam wszystko, żeby jak najmniej zajęć z wychowania fizycznego nam przepadło, w-f jest potrzebny kazdemu uczniowi, ruch to podstawa!!

I know it seems hard sometimes
but remember one thing.
Through every dark night,
theres a bright day after that.
So no matter how hard it get,
stick your chest out,
keep ya head up.... and handle it.

Tupac Shakur
11.09.2006 18:26:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Falkhor
Administrator
*

ziomalka, ja rozumiem, jak to jest nie chcieć ćwiczyć na WF - gdy wymagania są takie, ze nei wszyscy je spełniają. A WF powinien byc miły, wyczerpujący dla wszystkich. Przecież ćwiczeń i gier jest tyle, że dla każdego coś się znajdzie. Niektórzy po prostu nie mogą np. zrobic 20 pompek i już. Albo 'gwiazdy' bo coś tam coś. niech robią inne zestawy ćwiczeń...

Mnie tam się wydaje, e najbardziej uniwersalny jest... kurcze, aeobik Smile Bo joga niekiedy potrafi być szkodliwa Tongue Biggrin

11.09.2006 21:10:06
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
terelka
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Reputacja: 0
Portfel: 3,494

Falkhor napisał(a):
Mnie tam się wydaje, e najbardziej uniwersalny jest... kurcze, aerobik

nieee , tylko nie aerobic! Biggrin nienawidziałam tego na wf... Smile Zdecydowanie wole gry Tongue - siatkówke, koszykówke, piłke nozna Tongue Wolę pobiegać i się pożadnie zmęczyc Animatedwink Jako chyba jedyna żałuje, że już wf sie skończył - tylko 1 semestr :567:

ziomalka napisał(a):
Sama nie potrafie zrozumieć, jak mozna nie chcieć ćwiczyć na w-fie

Też nierozumie :/ chociaż zajęcia też dużo zależa od nauczyciela - czy będe tylko same ćwiczenia i aerobic czy coś ciekawszego - jakies gry i zabawy itp.

"Strach jest tym co niszczy, zapomnij o nim a zwyciężysz..."

11.09.2006 22:20:26
iwcia
Moderator
*

Portfel: 1,829

Ja natomiast aerobic lubialam najbardziej ze wszytskiego i nadal lubie, w kosza tez bardzo ale to bardzo lubialam grac Smile

Zeby zapobiec tylu zwolnieniom mowie o dziewczynach Animatedwink wystarczy zatrudnic przystojnego i wysportowanego nauczyciela WF Biggrin a wtedy gwarantuje ze beda grac, cwiczyc i robic wszytsko byle by przypodobac sie psorkowi Animatedwink

Wesele z POWEREM tylko u nas Smile
http://www.power.org.pl
Zapraszamy
11.09.2006 22:30:13
terelka
Moderator
*

iwcia napisał(a):
wystarczy zatrudnic przystojnego i wysportowanego nauczyciela WF

ojj prawda prawda Biggrin hehe u mnie w gimnazjum był taki - zaraz po studiach... no ale uczył chłopaków Animatedwink

11.09.2006 22:34:15
iwcia
Moderator
*

Portfel: 1,829

Z tego co wiem to z panami nie ma wieszego problemu z cwiczeniami na wf, gdy ktos mial zwolnienie to naprawde byl chory a nie sciemnial jak to robily dziewczyny Smile

Terelka znam tego pana Animatedwink i przyznam ze niezly kolo niego byl tlok latajacych i deptajacych mu po pietach dziewczynek Animatedwink a moze i kobiet,
tylko czy kazdy nauczyciel Wf jest przystojny? Animatedwink kwestia gustu ale wiem ze tacy mlodzi po studiach potrafia zrobic furore wsrod uczennic, a jaka wtedy chec do cwiczen Tongue hoho

Wesele z POWEREM tylko u nas Smile
http://www.power.org.pl
Zapraszamy
11.09.2006 22:38:42
terelka
Moderator
*

iwcia napisał(a):
tylko czy kazdy nauczyciel Wf jest przystojny?

Może nie każdy jest przystojny, ale każdy jest wysportowany Biggrin a to działa na kobiety.... Animatedwink

11.09.2006 22:43:54
profesoq

*

Grupa: kolor szary
Portfel: 1,026

Kobitki zmykac z tym do działu tylko dla kobiet Biggrin hehe pod nazwa jak uwieśc włefiste Biggrin hihih

11.09.2006 22:50:26
Falkhor
Administrator
*

Jeju Biggrin Faktycznie temat niby zszedł na off, ale w sumie... to też jakiś sposób, żeby zatrzymać SZCZEGÓLNIE dziewczyny na WFie. Dla panów... też pewnie frekwencja wynosiła by 120%, gdyby WFu uczyła młoda, zgrabna i powabna Pani Profesor Niunia Stokrotka...

iwcia,

Cytat:
z panami nie ma wieszego problemu z cwiczeniami na wf, gdy ktos mial zwolnienie to naprawde byl chory a nie sciemnial jak to robily dziewczyny

Heh, to prwada - facet jest chory to nie ćwiczy. A kobitki... Tongue mistrzowskie tłumaczenia niekiedy Tongue

12.09.2006 06:26:35
terelka
Moderator
*

Falkhor napisał(a):
Heh, to prwada - facet jest chory to nie ćwiczy

No nie zawsze... miałam kiedyś znajomego co sam z siebie robił wszystko żeby nie ćwiczyć na wf Tongue Ale on był ogólnie antysportowy więc może dlatego Biggrin

12.09.2006 12:14:20
ziomalka
P A V U L O N ^^
*

Reputacja: 6
Portfel: 4,364

Powiem tak: dla mnie aerobik rulezzzz Biggrin a to dlatego. że fantastycznie relaxuje no i co wiecej nie jest zbyt męczący, plus fantastyczna muzyka to jest to, co ziomalki lubią najbardziej Biggrin

I know it seems hard sometimes
but remember one thing.
Through every dark night,
theres a bright day after that.
So no matter how hard it get,
stick your chest out,
keep ya head up.... and handle it.

Tupac Shakur
12.09.2006 13:35:57
grzenio

*

Portfel: 1,393

Najlepsze są ćwiczenia na macie. "Macie piłkę i grajcie". A wuefista idzie pilnować czy nie ma fali w szkole. Biggrin

12.09.2006 16:16:58
Falkhor
Administrator
*

grzenio, Buehehehe Biggrin nio, lbo to - piłka do nogi i pobwcie się, ja idę do kantorka. I wraca na koneic lekcji sprawdzić, czy wszyscy żyją, czy stan osobowy się zgadza. Bo przecież kantorek jest najlepszym miejscem do pilnowania tego, aby fala nie roznosiła się po szkole Tongue Fala niemocy Tongue

12.09.2006 19:22:25
Sleepwalker

*

Portfel: 153

Lubie ćwiczyć, robie to w domu na wf nie chodze ponieważ są tam ćwiczenia których robić nie moge. Będę chodzić jeszcze na basen w tym roku.

12.09.2006 19:40:38
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: