Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (5):« Pierwsza < Poprzednia 1 [2] 3 4 5 Następna > Ostatnia »
Zwolnienia z lekcji WF. Dlaczego?
AutorWiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 3
Portfel: 16,128

Sleepwalker, I dobrze, że nie rezygnujesz z aktywności tylko dlatego, ze szkoła ma niedopasowany program. A może nie tyle niedopasowany, co nieelastyczny. A nawet jak ma elastyczny, to psorkom i ak nie chce się go realizowac, bo przecież trzeba by każdemu oddzielnie tłumaczyc co i jak... albo, co najgorsze, trzeba by było coś doczytać... Ech.

12.09.2006 20:02:37
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Sweet_Girl

*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 0
Portfel: 50

iwcia napisał(a):
Ja natomiast aerobic lubialam najbardziej ze wszytskiego i nadal lubie, w kosza tez bardzo ale to bardzo lubialam grac Smile

Zeby zapobiec tylu zwolnieniom mowie o dziewczynach Animatedwink wystarczy zatrudnic przystojnego i wysportowanego nauczyciela WF Biggrin a wtedy gwarantuje ze beda grac, cwiczyc i robic wszytsko byle by przypodobac sie psorkowi Animatedwink

no ja moge powiedziec ze moj wfista jest przystojny ale tez smieszny i wymagajacy! w sumie dobrze ze wymaga ale nie cena zlamania czegos! Sad juz raz na wfie robiac gwiazde zlamalam noge, bylo niefajnie a dzisiaj biegalysmy na dystansie 15 minut po bardzo pieknej wsi jaka jest Kraczkowa :/ nie dosc ze samochody chcialy nas przejechac to slonce dopikalo niemilosiernie! a to tylko dlatego ze faceci okazali sie samolubami i zajeli nam cala hale! :[ no ale przez nich dostalam oczywiscie pałe z wfu bo gosiowi sie costam nie spodobalo! jego urok osobisty i wysportowane cialo - musze przyznac naprawde dziala na niektore laski z mojej grupy na wfie! SmileAnimatedwinkSmile odrazu chce im sie cwiczyc! a i popieram zdanie iwci , ze aerobik lubi najbardziej! jest super - przynajmniej mozna cos sie nauczyc a nie tak jak faceci tylko noga , siata i czasem reczna! co to ma byc! na wfie powinno byc ostro i zadnych zwolnien!!! chyba ze ktos naprawde jest powaznie chory to szacuneczek... ale znam 4 dziewzyny ktore maja zwolnienia i w tym tylko dwie sa naprawde chore! Sad

14.09.2006 18:23:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Falkhor
Administrator
*

Wg mnie WF czasem musi dac wycisk, czasem musi dac w kość. Po prostu - czasem trzeba poznać granicę swoich możliwości i póki wszystko się dzieje bez faktycznego uszczerbku dla zdrowia - to ja nie widze nic przeciwko. To, ze ktos się zmęczy i będzie miał dośc nie znaczy, że stała mu się krzywda. Ale tutaj to pole działań nauczyciela - ma wiedziec, kto co może. Ludzi na WFie trzeba traktować po rpostu indywidualnie. Program owszem, jest narzucony, ale gwiazdę można zrobić na różne sposoby. A jesli jej nie można - to w zamian można wykonać inne ćwiczenia.

Pozdro.

[ Dodano: 2006-09-14, 22:08 ]
Dzis na o2:

Cytat:
W samym województwie mazowieckim dwa lata temu na zajęciach WF-u w szkołach ponadpodstawowych ćwiczyło tylko 89,59 proc. uczniów. Teraz jest ich już mniej. Lekarze alarmują, że niedługo możemy podzielić los Stanów Zjednoczonych, gdzie aż połowa dzieci jest otyłych.

- Liczba zwolnień całorocznych sięga 12-14 proc. populacji. Wystawiane zaświadczenia lekarskie w większości przypadków nie mają uzasadnienia medycznego - alarmuje Ministerstwo Edukacji Narodowej. Potwierdzają to nauczyciele WF-u i dyrektorzy szkół, którzy twierdzą, że u wielu osób powodem niećwiczenia nie jest choroba. Mimo przypuszczeń o bezpodstawność zwolnień nie mogą ich jednak podważyć.

Nauczyciele podejrzewają, że dzieci nie chcą ćwiczyć z braku odpowiednich warunków, lenistwa, wstydu przed kolegami. Uczniowie dorzucają do tej listy brak zaangażowania nauczycieli, wysoki poziom trudności ćwiczeń i małą różnorodność lekcji. - Im klasa starsza, tym zwolnień więcej. Zwalniane są przede wszystkim dziewczynki. 50 razy częściej niż chłopcy - twierdzi MEN.

(PAP)

Źródło: o2.pl, Metropol, PAP. LINK

Hmmmmmmm... Czyzby dziewczyny były znacznie bardziej wrażliwe na punkcie swojego wyglądu niż chłopaki? Jeszcze trochę i będzie jak z komisjami wojskowymi - bo inaczej trudno będzi eokreślic, kto może a kto nie ćwiczyć... Pozdro.

14.09.2006 19:27:36
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
ziomalka
P A V U L O N ^^
*

Reputacja: 6
Portfel: 4,364

Falkhor napisał(a):
Wg mnie WF czasem musi dac wycisk, czasem musi dac w kość. Po prostu - czasem trzeba poznać granicę swoich możliwości i póki wszystko się dzieje bez faktycznego uszczerbku dla zdrowia - to ja nie widze nic przeciwko.

Najwspanialsze w wychowaniu fizycznym jest to, że potem człowiek albo czuje, że zyje, albo czuje, że umiera Biggrin ale po pewnym czasie stwierdza, że było warto sie pomęczyć, napocić, i ewentualnie miec zakwasy Biggrin

I know it seems hard sometimes
but remember one thing.
Through every dark night,
theres a bright day after that.
So no matter how hard it get,
stick your chest out,
keep ya head up.... and handle it.

Tupac Shakur
15.09.2006 09:30:26
Falkhor
Administrator
*

Hehe Smile jak dla mnie to zawsze tak było, że np. mam ciężki dzionek, sporo na głowie, stres większy czy mniejszy... To na rowerek. 50km i jestem znacznie spokojneijszy i rozluźniony Tongue W szkole to samo - najlepiej by chyba było, gdyby WF był pod koniec zajęć - wtedy trzeba by się było zmusić do skupienia, rozruszać, zmęczyc porządnie, a potem to już by człowiek odpoczywał... Tongue Tongue

15.09.2006 10:26:36
Sweet_Girl

*

Portfel: 50

Popieram zdanie Falkhora! u mnie w budzie właśnie w tym roku tak stwierdzili (szkoda że tak późno ale lepiej pozno niz wcale) iz lekcje wfu powinny byc na koncu lekcji i oto tak mamy wlasnie! osobiscie stwierdzam ze to lepiej! bo rok temu mialam np na 1. lekcji a pozniej polski i zawsze cala klasa byla zmarnowana i nikt sie nie wypowiadal na dany temat bo wszyscy stracili energie na wfie! a teraz otwarli nam hale sportową to sobie śmigamy! Smile

15.09.2006 19:36:57
magdaaa

*

Portfel: 524

Z jednej strony lekarze alarmują, a z drugiej wystawiają zwolnienia lekarskie dzieciom, które ich nie potrzebują, a przecież to oni najwięcej powinni wiedzieć na temat wpływu ruchu na prawidłowy rozwój dziecka. W tym co piszecie jest wiele racji. Ja myślę, że dużo zależy od nauczyciela, od jego zaangażowania i podejścia do dziecka od małego. Bo to że ktoś skończy AWF to nie znaczy, że będzie dobrym nauczycielem. A co do indywidualnego podejścia, to myślę że to za duże wymaganie, gdyż nauczyciel ma 45 minut lekcji i w najlepszym wypadku 15 osób w grupie, poza tym tu wchodzi tez kwestia sprzętu którym dysponuje. Za moich czasów na jednej sali gimnastycznej w jednym czasie ćwiczyły 3 grupy. Nie słychać było swoich myśli a co dopiero nauczyciela, więc jak w takich warunkach można cokolwiek zrobić, a co dopiero podejść do każdego indywidualnie. Poza tym np. na matematyce nikt nie przejmuję się że ktoś jest humanistą, więc dlaczego tu ma sie przejmować że ktoś nie lubi grać w coś tam. Tyle Tongue

Nikt nie zasługuje na Twoje łzy, a kto na nie zasługuje na pewno nie doprowadzi Cię do płaczu...
15.09.2006 19:44:09
SunShine

*

Portfel: 1,514

A ja mam zwolnienie z wf'u od 5 lat. Lubiłam wf do 1 klasy gimnazjum kiedy miałam z miłym nauczycielem Smile ofcourse miałam 5 na koniec... Potem zmienił mi sie nauczyciel (wredne babsko które nie chciało mnie przez wf przepuscić do nastepnej klasy). Więc na złość kobiecie poszłam do lekarza po zwolnienie z wf'u. Smile i nie mam żadnych kompleksów że nie umie ćwiczyć czy odbić piłki bo wychodziło mi to całkiem dobrze. Nie jestem gruba tak strasznie żeby to było powodem mojego niećwiczenia. Jestem leniem poprostu chyba i ćwicze kiedy mam na to siły i ochote (np. rowerek lub rolki lub zimą moje ukochane narty) a nie kiedy każe mi nauczyciel i jeszcze mnie za to ocenia. :[ kazdy ma rózne możliwości i czasem jest sie wyczerpanym i jak to wytłumaczyć nauczycielowi? :| nie chce żeby wf zaniżał mi srednia na świadectwie maturalnym Smile
Takie moje zdanie i bede sie jego trzymać Biggrin
pzdr Tongue

"nie polemizuj z idiotą - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pobije doświadczeniem"
27.09.2006 16:48:32
terelka
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Portfel: 3,494

Mi bardzo brakuje wf-u na studiach... Mialam na 1 roku a teraz juz niestety nie mam :/ a szkoda, bo czasem chciałabym pobiegac, pograc w siatke czy w coś innego, fajnie bylo, może było się zmęczyć i zapomnieć o wszystkim Smile Ale w najbliższym czasie mam zamiar zastąpić sobie wf - pływaniem Smile

"Strach jest tym co niszczy, zapomnij o nim a zwyciężysz..."

18.11.2006 21:42:03
Falkhor
Administrator
*

terelka, Hehhhh... wiesz co... jakby bya taka możłiwośc, to ja bym chciał mieć WF codizennie, przez 5 dni w tygodniu. Bardzo mi go brakuje Sad Sad A pomyślec, że w LO się od niego migałem niekiedy... Echhh... Tylko taka uwaga - chciałbym fajnego WFu, trochę pograc, poćwiczyc, a nie się nudzić...

19.11.2006 06:02:27
Ahab

*

Portfel: 843
Re: Zwolnienia z lekcji WF. Dlaczego?

Cytat:
Wnioski o zwolnienia wystawione przez lekarzy zwykle nie zawierają przyczyn zwolnienia.

Cytat:
Bo to trochę dziwne, ze... często NIE MA uzasadnienia prosby o zwolneinie.

Z tego co wiem, stan zdrowia jest sprawą prywatną, i lekarz nie ma obowiązku wyjawiania tajemnicy lekarskiej jakiemuś dyrektorowi, lub komukolwiek.

Faktem jest, że wiele osób miało/ma zwolninia z wf.

Sam nigdy nie lubiłem WF-u.

Cytat:
Nauczyciele podejrzewają, że dzieci nie chcą ćwiczyć z braku odpowiednich warunków, lenistwa, wstydu przed kolegami.

Przyznaję racje, każdemu z tego punktów.

Wg mnie szkoła ma uczyć wiedzy - nie wymagać wysiłku fizycznego.
Dziwne jest to, że nawet pełnoletni student musi biegać (wykonywać czynności fizyczne) na studiach, zamiast kształtować swój umysł.

Ktoś powie, że ciało i umysł to jedno - Zapewne tak jest, lecz nie zmienia to faktu, że lekcje WF raczej nie przyda się w pracy po skończeniu szkoły.

iwcia napisał(a):
Zeby zapobiec tylu zwolnieniom mowie o dziewczynach Animatedwink wystarczy zatrudnic przystojnego i wysportowanego nauczyciela WF Biggrin a wtedy gwarantuje ze beda grac, cwiczyc i robic wszytsko byle by przypodobac sie psorkowi Animatedwink

Wniosek - rozwiązanie dla chłopców - zatrudnić seksowną nauczycielkę... najlepiej taką tuż po studiach. Mogłaby uczyć, skłonów, przysiadów... Biggrin

Liberate tute me ex inferis
19.11.2006 12:32:50
magdaaa

*

Portfel: 524

Ciekawa jestem jakby się rozwijały dzieci gdyby nie miały wfu, w co by grały na podwórku, gdyby ktoś nie pokazał im piłki i nie powiedział do czego ona służy. Poza tym dla niektórych ważna jest wiedza i nauka, ale życie nie kończy się na niej, trzeba sobie znależć coś co można robić w wolnych chwilach, coś co pozwoli się odprężyć, zapomnieć o problemach. A dla mnie wysiłek fizyczny jest najlepszym lekarstwem np. na doła, jest chwilą ucieczki od codziennych spraw, stresów uczelni. Młodzież nie rozumie potrzeby uprawiania sportu, ćwiczeń itd tymczasem dorośli szczególnie w miastach płacą za to duże pieniądze. Zamiast korzystać z fachowej wiedzy nauczyciela, z dostępu do różnego sprzętu załatwiają sobie zwolnienie lekarskie. Mało tego dziewczyny nie jedzą lub kupują tabletki odchudzającę i nazywają to dbaniem o linie, a na wf nie chodzą.

Nikt nie zasługuje na Twoje łzy, a kto na nie zasługuje na pewno nie doprowadzi Cię do płaczu...
19.11.2006 16:19:19
Falkhor
Administrator
*

Człowiek musi sie ruszać. Zwłąszcza w szkole, gdzie siedzi 45 minut na tyłku i słucha, pisze, itd. Po prostu WF jest potrzebny...

Problem to dopasowanie PROGRAMU DO ucznia, a nie na odwrót. I dopasowanie nauczycieli do szkoły. To przeciez nie jest takie trudne. Z resztą było to poruszane już, że łatwiej kazac przebieć 1km, niż ukłądac indywidualny zestaw ćwiczeń dla ucznia...

Ahab,

Cytat:
WF raczej nie przyda się w pracy po skończeniu szkoły.

heh... gdyby był zalecany i wymagany, to ilośc chorób zmiejszyła by się drastycznie... gdyby statystyczny Kowalski przebiegł po teleexpressie 100 metrów i zrobił 10 przysiadów. Heh ...

20.11.2006 00:09:19
Padlinka

*

Reputacja: 1
Portfel: 1,431

hmm cwiczenie na wfie zalezy wg mnie od nauczyciela
ja przyznam ze lubie cwiczyc szczegolnie gimnastyke ale jak widze nasz profesorke to wole usiasc na lawce .
przykro mi to stwierdzic ale nasza Pani.... nie ma kompletnie pojecia o wfie w liceum .
mamy swoje (skromneSmile ) lata i zajecia maja charakter przedszkolny . a siatka i kosz ... skzoda gadac poziom lezy i kwczy

a przeciez wf jest potrzebny

lubię słowo INDOLENCJA , przy nim moje lenistwo staje się czymś wyrafinowanym
:lil-lol:
21.11.2006 22:31:08
Sleepwalker

*

Portfel: 153

Falkhor napisał(a):
Sleepwalker, I dobrze, że nie rezygnujesz z aktywności tylko dlatego, ze szkoła ma niedopasowany program. A może nie tyle niedopasowany, co nieelastyczny. A nawet jak ma elastyczny, to psorkom i ak nie chce się go realizowac, bo przecież trzeba by każdemu oddzielnie tłumaczyc co i jak... albo, co najgorsze, trzeba by było coś doczytać... Ech.

Moim zdaniem wf jest nic nie wart gdy gra sie tylko w siatke albo koszykówke co innego siłownia gdzie musisz ćwiczyć.

27.11.2006 20:25:49
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: