Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (14):« Pierwsza [1] 2 3 4 5 Następna > Ostatnia »
Zmiana klimatu - POGODA jakiej już dawno nie było?...
AutorWiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 3
Portfel: 16,128
Zmiana klimatu - POGODA jakiej już dawno nie było?...

Jaka jest pogoda - każdy widzi. Kładę się spać - jest 20 stopni. Wstaję 5.00 - stopni 17... Dziś w południe strach się będzie bać, jaka będzie temperatura... 30 na pewno zostanie przekroczona. A tu w necie jeszcze taki optymizm...

Cytat:
Ziemia potrafi dostosować się do wielkiej zmiany klimatycznej, ale człowiek niekoniecznie – ostrzega Isabel Cacho, badaczka historii klimatu z Uniwersytetu Barcelońskiego. W historii ludzkości zdarzały się już znaczne wahania temperatur, ale byliśmy wtedy mniej liczni i bardziej elastyczni z powodu koczowniczego trybu życia.

Hmmmmmm... czyli jednak dobrze mieć ze sobą namiot i garkuchnię obwoźną Smile To pierwsze mam w pokoju, a drugie w piwnicy Tongue

Cytat:
Isabel Cacho: Próbki lodu z Antarktydy pozwoliły zrekonstruować skład atmosfery z ostatnich 800 000 lat. Dostarcza nam to informacji o ośmiu cyklach klimatycznych, czyli ośmiu przejściach od zlodowacenia do okresu międzylodowcowego.

Jakie z tego płyną wnioski?

IC: W stosunkowo niedługiej historii naszej planety, a tym samym w dziejach ludzkości, nigdy dotąd koncentracja dwutlenku węgla w atmosferze nie przekroczyła w sposób naturalny 280 części na milion objętości (ppmv). Oscylowała między 180 ppmv a 280 ppmv. Obecnie wynosi niemal 380 ppmv.

Czyżbyśmy za kilkadziesiąt lub jakieś 200 lat mieli się spodziewać... zlodowacenia?

Cytat:
Czy zdarzały się epoki cieplejsze niż nasza?

Tak. Jedną z najcieplejszych epok w długiej historii Ziemi był okres kredy, kiedy to – jak się szacuje – poziom stężenia dwutlenku węgla przekroczył 2 000 ppmv. To właśnie wtedy dinozaury przeżywały apogeum rozwoju, a tropikalny las sięgał niemal do biegunów. Jednak wówczas nie istniał człowiek. Świat zwierzęcy i roślinny był inny niż dziś. Dominowały ekosystemy bardzo odmienne od współczesnych, dobrze przystosowane do tak wysokich temperatur.

Źródło - Kiosk.onet.pl

Rany... Mamy dopiero końcówkę maja, a tu termometr fiksuje...

Jak znosicie wielkie upały?

JAK wyobrażacie sobie... czerwiec i lipiec?? Może będą u nas rosły banany i pomarańcze? Ale może i zaczną się groxne insekty i choroby?

Pozdrawiam... chłodno XP

22.05.2007 07:30:24
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Qmar
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Reputacja: 4
Portfel: 3,541

Taa moze byc ja w sierpniu bede na wyspach tam bedzie chłodniej na 100% Smile a Wy ludzie bedziecie sie tu smażyc ^^ <hahaha>
No ciekawe z tym zlodowaceniem jesli za 200 lat to sie nie mam czego obawiac ;] szkoda tylko potomoków Smile

22.05.2007 09:06:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Falkhor
Administrator
*

Qmar, ech - włąśnie o potomkach trzeba mysleć. A nie tylko tak egoistycznie. Np. bierzesz jakiś syf i walasz go do rzeki. Skażenie będzie duże i przetrwa akurat tyle, że np. zaszkodzi Twoim wnukom. sami podcinamy gałąź, na której siedzimy.

22.05.2007 09:22:35
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Qmar
Moderator
*

No tak ale pomysl ilu ludzi nie mysli - takie muły zeby brzydko nei mowic. Duzo sie mowi o ociepleniu zlodowaceniu dziurze ozonowej ale kazdy i tak robi swoje... (prawie kazdy)

22.05.2007 09:29:28
Gothka =)
Moderator
*

Reputacja: 0
Portfel: 1,588

Upały niosą za sobą różne konsekwencje [duże zużycie prądu na klimatyzację :lol-sweat: , niedostatek wody ^^" , marne uprawy, rak skóry]. Trzeba uważać na siebie. Ogólne lepiej znoszę ciepełko niż zimno. Smile
Epoka lodowcowa czy cieplarniana nie przyjdzie z dnia na dzień. Potomność zdąży się przystosować. Mam nadzieję... XP

Anioł nigdy nie upada.
Diabeł upada tak nisko, że nigdy się nie podniesie.
Człowiek upada i powstaje.
[Dostojewski]
22.05.2007 18:24:42
PEPEr

*

Grupa: Zarejestrowani
Portfel: 416

no jakby na wakacje tak troche przysmarzało to nie mam zastrzeżen , ale przez dłuższy okres to tak nie za bardzo mi sie to uśmiecha , bo juz teraz jest cienko ze mną Tongue

I don't need no tv, I don't need no news, All I need is a bumpin beat to bump away my blue-ue-ues I don't give a damn what the people say I`m gonna do it my way Smile
22.05.2007 18:33:16
Qmar
Moderator
*

jak jesttak cieplo jak dzis to nic mi sie neichce Biggrin - to nei jest sprzyjajace -lubie jak jest okolo 20-25 °C Biggrin i czasem popada deszcze Smile moze byc raz na tydzien 30-35 °C Biggrin ale tylko raz ^^

22.05.2007 18:38:33
PEPEr

*

Portfel: 416

no dokładnie Smile niech bedzie dwa dni upał i jeden dzien burza i 20 stopni Smile tak naprzemian , optymalnie Smile

I don't need no tv, I don't need no news, All I need is a bumpin beat to bump away my blue-ue-ues I don't give a damn what the people say I`m gonna do it my way Smile
22.05.2007 18:51:46
siss

*

Portfel: 791

Lubię lato i ciepło, w granicach rozsądku.

Dziś usłyszałam w tv, że w RPA mają zimę!! Pierwszą od ponad 20 lat. Takie wiadomości mnie przerażają naprawdę...

22.05.2007 19:47:59
Falkhor
Administrator
*

ja najlepiej znozę... MRÓZ Biggrin Ciepło mnie męczy straszecznie.

Ale póki co - jak pisał PEPEr, dwa dni upały, jedne dzięń taki jak dziś - chmury i sporo deszczyku. SUPER Smile :sweet:

[ Dodano: 2007-05-22, 20:02 ]
siss, I nawet pokazali w Teleexpresie - ile tam śniegu teraz Biggrin

22.05.2007 20:01:53
pjothrek

*

Portfel: 179

To tegoroczny maj pokazał nam swoje oblicze. Mieliśmy niezłe przymrozki, które poniszczyły wiele upraw, teraz mamy upały, które nas wykańczają. Nowe przysłowie pewnie będzie
"W maju jak w garncu, co przeplata trochę zimy, trochę lata" :lmao: Rotfl

Człowiek jest odpowiedzialny nie tylko za uczucia, które ma dla innych, ale i za te, które w innych budzi....
22.05.2007 23:34:05
Gothka =)
Moderator
*

Portfel: 1,588

Kilka dni temu padał u mnie grad wielkości piłeczek do tenisa stołowego XP
Nie było wesoło. ^^"
Około 20 stopni w lecie lub kilka powyżej mają w Japonii. Smile Jeszcze nie słyszałam żeby mieli jakieś straszne upały albo srogie zimy. Pewnie dlatego, że to wyspa mają bardziej nadmorski klimat. Ale nie panuje tam taka idylla - są przecież tsunami...

Anioł nigdy nie upada.
Diabeł upada tak nisko, że nigdy się nie podniesie.
Człowiek upada i powstaje.
[Dostojewski]
23.05.2007 05:18:17
Falkhor
Administrator
*

pjothrek, Czytałem sobie, ze straszne szkody będą np. w drzewkach... wiśniowych. patrzę sobie kurcze - ale u mnie np. wszystko ok, jagódek wiele... Więc nie wiem do końca, jak to z tymi przymrozkami było... Fakt faktem - maj iście piekielny się robi Tongue Troche zimy, troche lata Tongue

Gothka =), Umh. Niewesoło...

23.05.2007 08:07:27
Qmar
Moderator
*

Falkhor, jesli drzewka Ci sie zaczeły zawiazywac po mrozach to bedziesz miec Biggrin a jak przed tak jak u mnei brzoskwinia to nci nie bedzie....

23.05.2007 09:12:40
maciej
Administrator
*

Portfel: 1,286

A ja tęsknie za zimą, temperatury które widzę za oknem i ludzi, którzy co chwile sie ocierają chusteczka, to mnie przeraża Tongue

Jestem zimnolubny, wtedy czuje sie dobrze. A teraz, no niestety trzeba przeczekać do chłodniejszych dni Smile

Pozdrawiam Maciej
23.05.2007 14:51:15
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: