Odpowiedz  Napisz temat 
Strony (2): « Pierwsza [1] 2 Następna > Ostatnia »
Zimowa zmiana czasu...
Autor Wiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 4
nfm: 16,044
Zimowa zmiana czasu...

W nocy z soboty na niedzielę, czyli przełom 27 i 28 października 2007 roku - cofamy czas o jedną godzinę. Dzięki temu będziemy mogli pospać... godzinę dłużej Animatedwink Oczywiście niedługo, bo później - w marcu - trzeba będzie znowu ten czas dodać...

Czy to jest wogóle potrzebne?

Cytat:
Jako pierwszy o potrzebie stosowania czasu letniego pisał Benjamin Franklin. Jednakże humorystyczna wymowa tego artykułu sprawiła, że nie zaczęto się do niej stosować (Franklin postulował, by ludzie wstawali i kładli się spać wcześniej).

Poważnie temat zmiany czasu opisał Brytyjczyk William Willett w broszurce "Waste of Daylight", wydanej w 1907 r. Jednak pomimo znacznego lobby w rządzie brytyjskim, nie udało mu się przeforsować tego pomysłu.

Pionierami we wdrożeniu czasu letniego byli Niemcy. Podczas I wojny światowej, 30 kwietnia 1916 przesunęli wskazówki zegara o godzinę w przód, a 1 października 1916 o godzinę w tył. Wkrótce potem i Anglicy zaadaptowali to w swoim kraju. 19 marca 1918 Kongres Stanów Zjednoczonych ustalił podział na strefy czasowe w USA i wprowadził na czas trwania wojny obowiązek stosowania czasu letniego w celu oszczędności paliwa służącego do produkcji energii elektrycznej. W Polsce zmiana czasu została wprowadzona w okresie międzywojennym, następnie w latach 1946-1949, 1957-1964 i nieprzerwanie od 1977 roku.

Źródło - Wikipedia.PL

Najważniejszy argument, z którym - jak myśle - można się zgodzić, to oszczędność energii. 'Skoro świt' - nei nastepuje tak szybko, więc zyskujemy godzinkę snu zimowego, aby nie zapalać świateł w całym domu. Kosztem może być krótkotrwałe zamieszanie psychofizyczne albo spore utrudnienia, gdy ZAPOMNIMY o zmianie czasu i nasz nieprzestawiony zegarek doprowadzi nas na przystanek autobusowy o niewłaściwej porze.

Ponadto - milsza jest zmiana czas z letniego na zimowy Animatedwink Śpimy godzinę dłużej, bo później... przestawiać zegarki do przodu... Maaaasssssakra Animatedwink

24.10.2007 04:25:21
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Bake

*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 7
nfm: 2,896

YEEEES! Godzine dłużej pospimy super sprawa! Z drugiej strony o 4 będzie ciemno :/

"W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byście to chcieli dowodami obalić?!" Fryderyk Nietzsche
24.10.2007 07:11:53
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Kuru

*

Reputacja: 0
nfm: 1,020

Eeee tam "oszczędności" - w czasach gdy wielu ludzi zostawia kompa godzinami włączonego bez potrzeby (zwłaszcza w krajach "rozwiniętych" jak USA), telewizor chodzi godzinami, a w domu świeci się jak w przysłowiowym kosciele...

Edit Gothka: Usunięcie zdublowanej treści posta. Kuru trochę mniej nerwowo ^_^

24.10.2007 08:03:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Qmar
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
nfm: 3,667

tylko jeden dzien pospimy godzine dluzej !
zakladajac ze zawsze kladziemy sie o tej samej porze np o 23 i spimy do 9 przesuwajac zegarek spimy jakby do 10 ale nastepnego dnia kladziemy sie o 23 i wstajemy o 9 bez przesuniecia (bo juz bylo) czyli normalnie ^^ wychodzi na to ze tylko szybciej sie sciemnia ?!

24.10.2007 08:35:34
Bake

*

Reputacja: 7
nfm: 2,896

ja nei mam stałej pory kładzenia się spać mam za to stałą porę wstawania Biggrin pospie dłużej! Biggrin

"W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byście to chcieli dowodami obalić?!" Fryderyk Nietzsche
24.10.2007 08:52:03
terelka
Moderator
*

nfm: 3,482

Juz nie moge sie doczekac tej zmiany czasu, ostatnio jestem niewyspana :/ a godzina dluzej snu to zawsze to cos Tongue

"Strach jest tym co niszczy, zapomnij o nim a zwyciężysz..."

24.10.2007 09:21:47
Kuru

*

nfm: 1,020

Oj... ostatnio to ma się dobre spanie... spałbym godzinami... w pracy tez jestem rozleniwiony bo tak ciepełko jest Smile

[ Dodano: 2007-10-24, 10:28 ]
* ciepełko od grzania (nie od Słońca).

24.10.2007 09:26:53
okimaxim

*

Reputacja: 1
nfm: 2,325

fajnie że Falk dał informacje kiedy jest zmiana czasu bo ja nie miałam pojęcia i tak błogo bym sobie łaziła nieuświadomiona ^^

Dla mnie ta godzinka nie robi różnicy Tongue ja i tak kłade sie tak żeby minimum 6 godzin spać a maximum 8 Tongue zapewne jak bedzie zmiana czasu to wykorzystam to by dłużej posiedzieć na kompie Tongue

24.10.2007 09:54:41
Gothka =)
Moderator
*

nfm: 1,571

Zawsze zapominam kiedy te zmiany są :sweet: , więc dobrze się stało, że został poruszony ten temat. Ja tej godziny zwykle nawet nie odczuwam :sweet: Najbardziej cieszy mnie jednak to, że nie będę musiała wstawać podczas gdy panują jeszcze egipskie ciemności xD

Anioł nigdy nie upada.
Diabeł upada tak nisko, że nigdy się nie podniesie.
Człowiek upada i powstaje.
[Dostojewski]
24.10.2007 19:46:39
ziomalka
P A V U L O N ^^
*

Reputacja: 6
nfm: 4,409

Boooooosh :sweet: Ja się nie rozwodzę nad tym, czy jest to potrzebne czy nie, dla mnie najbardziej istotne jest to, że spać będe godzinę dłużej, yeaaaaah :lol-above:

I know it seems hard sometimes
but remember one thing.
Through every dark night,
theres a bright day after that.
So no matter how hard it get,
stick your chest out,
keep ya head up.... and handle it.

Tupac Shakur
24.10.2007 20:23:32
Kwasek

*

nfm: 60

Mnie ta zmiana czasu trochę irytuje, ale zgadzam się, że przynosi ona trochę oszczędności. Powoduje jednak to, że trzeba wracać do domu w pełnym mroku. Skoro jednak Europa tak ustaliła - to czemu mamy sie sprzeciwiać i pokazywać muchy w nosie? Jest to do przyjęcia Smile czasem fajne numery z tego wychodzą Smile

Smash something.
24.10.2007 20:28:36
terelka
Moderator
*

nfm: 3,482

Mi chodzi szczególnie o ranne wstawanie, a dzięki zmianie pośpię godzinę dłużej Biggrin

"Strach jest tym co niszczy, zapomnij o nim a zwyciężysz..."

25.10.2007 21:29:36
mnemonick

*

nfm: 218

Fajna mi tam godzina na rok XP a jak ktoś ma bezsenność :eek:
Zabierają nam godzine pięknego letniego poranka (wiosennego) a dodają jesiennej pluchy bbrrrrrrrrry XP

nie badz taki elokwentny bo twoj konwencjonalizm sceptyczny moze doprowadzic do zniwelowania wszystkih twoich argumentow
25.10.2007 22:11:46
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
nfm: 16,044

mnemonick, Jak masz bezsenność to i tak Ci wszystko na rękę Tongue

jak dla mnie to mogłoby być i bez zmian, mniej zamieszania, ale chodzi o oszczędności Smile W skali domu może niewielkie, ale w skali kraju... kontynentu? Smile

26.10.2007 07:58:06
rudzia

*

Reputacja: 5
nfm: 2,440

Jak dla mnie to to nie ma znaczenia, chciaż fajnie jest jak się wychodzi z domu na wykłady i się widzi cokolwiek od światla dziennego, bo jak się idzie po ciemku to się człowiek zaczyna zastanawiać, która jest godzina Tongue a po za tym takie ciemności nie spryjają pewnym rzeczom Tongue :lol-sweat: :hihi:

Bo cos w szaleństwach jest młodości
Wśród lotu wichru skrzyeł szumu
Co jest mądrzejsze od mądrości
I rozumniejsze od rozumu
[Leopold Staff]
27.10.2007 13:27:39
Odpowiedz  Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do:

*  Slowacja Online *   *  Forum Miasta Nisko *   *  Forum Gminy Dubiecko *   *  Bulgaria Online *   *  WebMachine.pl - kliknij i wymien sie linkiem *