Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (4):« Pierwsza < Poprzednia 1 2 [3] 4 Następna > Ostatnia »
Zgoda na tworzenie ludzko-zwierzęcych zarodków
AutorWiadomość
Qmar
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Status: Offline
Reputacja: 4
Portfel: 3,541

Kuru napisał(a):
Nawet jeżeli... to co z tego ? Przecież wedle Ciebie klon to nie człowiek... a tym bardziej taka hybryda..

nigdzie nie napisałem ze klon to nie człowiek tak napisał levi jesli dobrze sledziłem dyskusje Animatedwink

stwierdzam cos ... takie przytrzymawanie/hodowanie tych hybryd moze byc niebezpieczne co jesli jakis sie wyswobodzi i zacznie zabijac lub zrobia cos trudnego do zabicia lub robią juz - to jeden ze scenariuszy moze byc tez tak ze beda robic wszytsko przepisowo i nic sie nie stanie Animatedwink - mimo wszytsko to jest nie etyczne wg mnie.... taka zabawa hmm w Boga

07.09.2007 20:51:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Kuru

*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 0
Portfel: 1,066

Qmar napisał(a):
nigdzie nie napisałem ze klon to nie człowiek tak napisał levi jesli dobrze sledziłem dyskusje

Racja - zapędziłęm się. Shy

Qmar napisał(a):
niebezpieczne co jesli jakis sie wyswobodzi i zacznie zabijac lub zrobia cos trudnego do zabicia lub robią juz

Mnie Resident Evil się nie podobał... za duża bajka... Biggrin

07.09.2007 21:22:00
Qmar
Moderator
*

Kuru napisał(a):
Mnie Resident Evil się nie podobał... za duża bajka...

racja mnie tez takie nie bawia Animatedwink
mimo wszystko nawet jesli staraja sie o to pozwolenie to niewykluczone ze w roznych czesciach swiata juz robi sie takie rzeczy bez wiedzy 'góry' Animatedwink

07.09.2007 22:47:47
Gothka =)
Moderator
*

Portfel: 1,588

Cytat:
taka zabawa hmm w Boga

Właśnie Qmar. I to już nie jest zabawne. Nikt nie może się bawić życiem ludzkim.
A szalonych naukowców nie brakuje, którzy gdzieś w podziemiach prowadzą dziwne badanie nieakceptowane przez społeczeństwo.
Zgoda na tworzenie zarodków ludzko-zwierzęcych to dopiero początek. Naukowcy dostali palec, bardzo możliwe, że teraz zażądają całej ręki.

Anioł nigdy nie upada.
Diabeł upada tak nisko, że nigdy się nie podniesie.
Człowiek upada i powstaje.
[Dostojewski]
08.09.2007 09:14:19
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Kuru

*

Qmar napisał(a):
taka zabawa hmm w Boga

Tak... szczepionki, antybiotyki, samoloty, wojny - to napewno nie jest "zabawa w boga"... Tongue

08.09.2007 11:49:09
levi'
Moderator
*

Portfel: 3,304

Gothka=),

Cytat:
Zgoda na tworzenie zarodków ludzko-zwierzęcych to dopiero początek. Naukowcy dostali palec, bardzo możliwe, że teraz zażądają całej ręki.

dokładnie... :eek: a kto wie co będzie ich następnym 'tworem' :?: :!: :eek:

Z dłońmi tak splecionymi jakbyś klęcząc spała
W niedostępne mym oczom wpatrzona widzenie
Płaczesz przez sen i wstrząsem wylękłego ciała
Błagasz o nagłą pomoc, o rychłe zbawienie
08.09.2007 12:18:32
Kuru

*

levi napisał(a):
dokładnie... :eek: a kto wie co będzie ich następnym 'tworem'

Kiedyś ludzie bali się szczepionek przeciw ospie, a dzisiaj dzięki medycynie ta choroba została całkowicie wytrzbiona. (ostatni naturalny przypadek został zdiagnozowany 26 października 1977).

Możnaby wymieniac więcej takich przykładów. Gdyby podchodzic do wszystkiego ze strachem i ignorancją to człowiek nic by nie osiągnął. Więcej !: jestem pewien, że połowa z Was niedożyłaby obecnego wieku gdyby nie dzisiejsza medycyna...

Teraz możecie sobie krytykować, ale gdy (czego nie życzę) w przyszłosci wasze dziecko będzie potrzebowało jakiegoś lekarstwa uzyskanego dzięki takim badaniom to napewno będziecie siedzieć cicho...

Teraz wam się to wydaje okropne i gwałtem na naturze, ale to nie wy jesteście śmiertelnie chorzy, sparaliżowani lub dotknięci ciężką niepełnosprawnością...

Pozdrawiam.

08.09.2007 12:37:50
Gothka =)
Moderator
*

Kuru, pewnie myślałabym innymi kategoriami gdybym była chora, ale żyć za wszelką cenę, być może kosztem innego życia? Ja bym tak nie mogła...

Anioł nigdy nie upada.
[Dostojewski]
08.09.2007 15:02:59
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Kuru

*

Gothka =) napisał(a):
Kuru, pewnie myślałabym innymi kategoriami gdybym była chora, ale żyć za wszelką cenę, być może kosztem innego życia? Ja bym tak nie mogła...

Na codzień żyjesz kosztem innego życia: zielenina i mięsko które wcinasz też kiedyś żyło Tongue
A przeciez jest różnica pomiędzy robieniem badań nad blastulą/embrionem niżeli uśmiercaniem innego człowieka by pobrac jego nerkę Tongue
Szkoda, że nie widzisz tej różnicy ... :O

Rozmowę można skwitować następująco: dla mnie embrion ma taką samą wartość uczuciową jak dla ciebie marchewka...

08.09.2007 16:00:38
Qmar
Moderator
*

Kuru napisał(a):
Tak... szczepionki, antybiotyki, samoloty, wojny - to napewno nie jest "zabawa w boga"...

zeby powstala szczepionka/antybiotyk nie trzeba bylo poswiecac wilu istnien ludzkich
samolot wynalezli bracia ktorzy przy tym nikogo nie zabili
wojny to inna sprawa bo one nie sluza ludzkosci tylko powstaja przez glupote ludzi przy wladzy

badania nad smiertelnymi chorobami mozna proawdzic bez zabijania ludzkich plodów
czy jesli dostana pozwolenie to kobiety specjalnie beda zachodzic w ciaże zeby mogli taki plód wytestowac ?! to chyba bedzie gruba przesada

08.09.2007 21:16:58
Kuru

*

Qmar napisał(a):
badania nad smiertelnymi chorobami mozna proawdzic bez zabijania ludzkich plodów

Czas... czas... Jest jak drapieżnik... Osoby śmiertelnie chore moga niemal czuć jego zęby na karku... szybsze badania to jakby przypiłowanie zębów temu drapieżcy...
Można prowadzić badania bez uzycia embrionów - mogą coś przynieść, a mogą nic nie przynieść. To samo tyczy się badań z użyciem embrionów, - lecz nic w tym przypadku nie tracimy, a szanse są większe...

08.09.2007 21:53:36
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Reputacja: 3
Portfel: 16,128

Qmar,

Cytat:
szczepionka/antybiotyk nie trzeba bylo poswiecac wilu istnien ludzkich
samolot wynalezli bracia ktorzy przy tym nikogo nie zabili

Tego nie można ze sobą porównać. Leki dla ludzi nie będą testowane na tosterze.

naukowcy powinni skupić się na tym, jak z samego DNA wyhodować dany organ. Tylko tylko, że jest to bardzo trudne. Ludzki płód rosnie w tak specyficznych warunkach, że jak dla mnie to pewnie jeszcze nie do końca wiadomo o tym, jakie znaczenie mają kombinacje różnych związków chemicznych w otoczeniu płodu na jego życie.

ostatecznie dla mnie odpada takie coś - że labolatorium będzie hodowac kopię mnie (kompletnego klona), potem odejmie mu nerkę a reszta umrze. Takei jest po prostu moje zdanie. Tak w przypadku parzenia komórek rozrodczych wyłącznie ludzkich jak i zwierzęcych.

Zjadanie innych form życia aby żyć jest prawem natury. Ludzie żyjący w jakiniach się do tego dopasowali. My mamy wybór, możemy być wegetarianami i zjadamy rosliny, które nie mają duszy. Zwierzęta - ja tutaj mam trochę inne hmmm... podejście. Ale jednak jem mięso.

uważam, że powinny być granice ujęte w prawie międzynarodowynm, a nawet globalnym dosłownie, których lekarz nie może przekroczyć. Bez względu na to, co może zostac odkryte.

09.09.2007 08:25:36
Kuru

*

Falkhor napisał(a):
Tego nie można ze sobą porównać. Leki dla ludzi nie będą testowane na tosterze.

Chodzi mi o to, że ludzie kiedyś też wielu rzeczy się bali... a dzisiak korzystają pełnymi garściami.

Falkhor napisał(a):
ostatecznie dla mnie odpada takie coś - że labolatorium będzie hodowac kopię mnie (kompletnego klona), potem odejmie mu nerkę a reszta umrze. Takei jest po prostu moje zdanie. Tak w przypadku parzenia komórek rozrodczych wyłącznie ludzkich jak i zwierzęcych.

Naoglądałeś się filmu "Wyspa". A gdyby udało się wychodować takiego klona bez mózgu ? To nadal miałbyś coś przeciw pobraniu od niego wątroby ?

09.09.2007 12:48:48
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Reputacja: 3
Portfel: 16,128

Kuru, Wyraźnie powiedziąłem, że chodzi mi o kompletnego klona. Jesli już móis zo braku MÓZGU, to zostaje tylko... biomasa, organizm praktycznie taki, jak roslina.

Kuru,

Cytat:
Chodzi mi o to, że ludzie kiedyś też wielu rzeczy się bali... a dzisiak korzystają pełnymi garściami.

Wiem - ale wtedy tez płonęli na stosach... zawsze muszą być jakies granice, przed którymi człowiek czuje repsekt. nawet po to, aby odciągać nadejścia nowych odkryć i pozwolić ludziom je zrozumieć i przyswoić, nauczyc się z nimi żyć.

09.09.2007 18:36:53
Gothka =)
Moderator
*

Kuru, bardzo rzadko, ale zdarza się, że płód nie ma wykształconego mózgu. Umiera śmiercią naturalną.
Nie wiadomo jeszcze jak naukowcy wykorzystają swoje badania. Nikt nie ma pewności czy ci ludzie będą ludźmi odpowiedzialnymi. A nie wszystkie odkrycia mogą ujrzeć światło dzienne.

Anioł nigdy nie upada.
[Dostojewski]
09.09.2007 18:38:06
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: