Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ZEMSTA
14.11.2007, 12:35:29
ZEMSTA
[center]Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji [/center]

Jeżeli ktoś oglądał 'Ojca Chrzestnego' nie będzie się długo zastanawiał z odpowiedzią - tak, mam prawo do zemsty, mam prawo odpowiedzieć krzywdą na krzywdę, która mnie spotkała. Moge wybaczyć, ale nie zapomnę i nie zaniecham działania by upuścić krwi mnie upuszczonej. Zemsta to w sumie motyw przewodni 'Ojca'.

ja to wygląda teraz? Raczej nie ma zapędów do tego, aby zabrac Thomsona z charak,terystycznym okrągłym magazynkiem (A moze pepeszę? Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
), wyjść z domu, przejechac się MPKiem, wysiąść i zrobić krwawą łaźnię. Miłosierdzie - to się nam raczej gruntuje w głowach. A nawet gdy dostałęś w jeden policzek, nadstaw drugi.

Co usprawiedliwia zemstę? Czy jest ona zawsze 'na miejscu'?
Czy chcieliście się kiedyś mścić? jeśli tak, to za co?
Albo za co na pewno pragnęlibyście zemsty? Czy tak samo silnej jak krzywda Wam wyrządzona, silniejszej czy słabszej?
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
07.10.2008, 13:14:06
RE: ZEMSTA
Zemsta jest słodka. Miło zrobić komuś kto nam podpadł coś na złość Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
Mi zdarzyło się raz i to po 2 latach ... ale było warto. Najlepsze było to że ta osoba zrobiła sobie na złość sama bo to była cena za moją pomoc Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

Myślałem rok nad tym postem Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
ehhehe
ZEMSTA
14.11.2007, 11:35:29

Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

"Jeżeli jedna osoba ma jakieś urojenia nazywamy to szaleństwem. Jeżeli wiele osób cierpi na to samo urojenie nazywamy to religią" Robert Pirsig
Znajdź wszystkie posty użytkownika
07.10.2008, 19:11:47
Rok, dwa lata, sto lat. Przecież to tylko kawałek na continuum Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

Czasem wydaje mi się jednak, że zemsta stoi niżej, pod odpuszczeniem. Trzeba znacznie więcej silnej woli aby się opanować.

Ale popatrzmy tez na inną zemstę - oko za oko, ząb za ząb. Coś w tym jest.

Forumowy Zasiedziej | Fuji FinePix S100FS+UV+PL+ND | Najszybszy KONTAKT ze mną to PW!! Pamiętaj - i TY możesz wesprzeć NFM swoim klikiem! Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
07.10.2008, 21:43:55
Oko za oko ząb za ząb - czasem sie nalezy i to dosc czesto ale trzeba byc pewnym i zalezy w jakiej sprawie.

Sama zemsta w sobie - taak to cos co napewno polepsza samo poczucie po jakiejs akcji w ktorej bylismy czyms stratni. Napewno trudniej jest prze bolec. Trudna sprawa wg mnie do wykonania według własnego uznania - czy sie nalezy czy nie - jeszcze zalezy co sie z tym wiąże.

08.10.2008, 19:48:29
Gdyby ktos skrzywdził moja rodzinę - na pewno miałbym problem z opanowaniem się. Czasem po prostu chciałoby sie podejść i nagrzac mu, az bym się spocił. Ale czasem - trzeba się skupic na tym, jak pomóc rodzinie. Niektórzy zostawiaja porkzwydzonych i szukają zemsty. Czasem nie wracaja więc zemsta nie zawsze popłaca i daje jakieś słodkości.

Forumowy Zasiedziej | Fuji FinePix S100FS+UV+PL+ND | Najszybszy KONTAKT ze mną to PW!! Pamiętaj - i TY możesz wesprzeć NFM swoim klikiem! Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
09.10.2008, 10:27:13
Temat dość interesujący. Na przeciw siebie stają zło i wspaniałomyślność, szlachetność.W głowie różnorakie myśli. Gdy człowiek podły zachował się podle, źle, to czy człowiek dobry,szlachetny też powinien wyrządzić takie samo zło.Jestem skłonny odpowiedzieć że nie. Jak ocenimy dwóch ludzi, identycznie skrzywdzonych przez kogoś, tego który zaniechał zemsty, i tego który się zemścił. Myślę że nasza sympatia będzie po stronie tego pierwszego, mimo że rozumiemy działanie drugiego. Rozumię że każdy przypadek jest inny, inne motywy, inna świadomość,inny charakter, działanie w wzburzeniu, odruchu. Nie da się tego ocenić jedną odpowiedzią, bo każda sytuacja jest inna.Zasada ząb za ząb, oko za oko, pochodzi z zamierzchłych czasów, i myślę że ludzka cywilizacja od tamtego czasu poszła tak daleko, że i w tej sprawie nastąpiło przewartościowanie.
09.10.2008, 14:22:53
Jeżyk - W sumie to CHCIAŁBYm, aby ludzka cywilizacja poszła o ząb, tfu, o krok dalej. Niby że jesteśmy bardziej humanitarni, dobrzy, wspaniałomyślni... miłosierni. A gdzie tam. Przecież jakbym powiedział, że tak jest, to bym sam sobie próbował ściemniać. Ludzie sa okrutni, zwłaszcza tacy keirowani emocjami i przyparci do muru.
Sam nie wiem, co dokładnie bym zrobił. Czy np. zastrzelił kogoś w akcie zemsty, czy tylko powiedział, że jest nikim i niczym i odszedł w ciszy?

Forumowy Zasiedziej | Fuji FinePix S100FS+UV+PL+ND | Najszybszy KONTAKT ze mną to PW!! Pamiętaj - i TY możesz wesprzeć NFM swoim klikiem! Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
30.10.2008, 23:30:36
No teoretycznie powinna być sprawiedliwość i teoretycznie zasada "oko za oko, ząb za ząb" mogła by być stosowana. Ale jakby się tak przyglądnąć sobie... Chyba nikt nie jest święty i jeśli sam zrobię coś niefajnego to Teoretycznie sam powinienem sie za to ukarać.
Słowo "teoretycznie" jest tu słowem kluczowym (dlatego tak często się powtarza Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji ) i powyższa sytuacja nie ma nic wspólnego z rzeczywistością. Jesteśmy tylko ludzmi, wolimy przymknąć oko na swoje wybryki. Więc TEORETYCZNIE moglibyśmy też po ludzku potraktować naszych "wrogów" Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

...cóż, a jeśli chodzi o konkretne sytuacje.... niestety czasem się nie da.
Odpowiedz 

Skocz do:

Kontakt | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS | Użytkownicy