Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (8):« Pierwsza < Poprzednia 3 4 5 6 [7] 8 Następna > Ostatnia »
Żałoba narodowa
AutorWiadomość
Kuru

*

Grupa: Zarejestrowani
Status: Offline
Reputacja: 0
Portfel: 1,066

levi napisał(a):
Kuru, a Wietnam jest katolickim krajem :?: :O - chyba nie, więc o jakiej żałobie mowa :?:

Levi, a ty mi powiedz: co ma wspólnego żałoba narodowa z katolicyzmem ???
Przecież wyraźnie napisałem, że chodzi o żałobę narodową.
Czytałem definicję na wikipedii i nic nie wspominają o powiązaniu żałoby narodowej z jakąkolwiek religią.

[ Dodano: 2007-09-26, 20:32 ]
Aby nie tworzyć/przedłużać bezsensownej wymiany zdań powiem, ze w krajach jakbyś to ujął "nie katolickich", też istnieje pojęcie żałoby narodowej:
np.:

- Izrael
- Liban
- Chiny
- Kuba
- Nicaragua
- (ooo!) Vietnam !*

* Skoro mamy pewność, że mają coś takiego jak żałoba narodowa pojawia się pytanie "czy ją ogłoszą ?" Smile

Ten post był ostatnio modyfikowany: 24.01.2008 18:29:36 przez maciej.

26.09.2007 20:16:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
rudzia

*

Reputacja: 5
Portfel: 2,409

Kuru napisał(a):
co ma wspólnego żałoba narodowa z katolicyzmem ???
Przecież wyraźnie napisałem, że chodzi o żałobę narodową.

Wiem, że to było pytanie retoryczne ale jednak napiszę, że nic. Żałoba narodowa to załoba a nie religia, nie nalezy mieszać tych dwóch pojęć Animatedwink

Kuru napisał(a):
Skoro mamy pewność, że mają coś takiego jak żałoba narodowa pojawia się pytanie "czy ją ogłoszą ?"

Powinni, ale nie koniecznie musza to zrobic Tongue i ole już nie zrobili, albo nie zrobili Tongue

Bo cos w szaleństwach jest młodości
Wśród lotu wichru skrzyeł szumu
Co jest mądrzejsze od mądrości
I rozumniejsze od rozumu
[Leopold Staff]
28.09.2007 15:30:03
pezet

*

Portfel: 110
RE: Żałoba narodowa

miałem załozyć taki temat, ale reaktywuje ten bo się dokopałem do niego. żałoba narodowa. temat na czasie, bo sie zanosi na to że w Polsce prezydent ją ogłosi. przeglądnąłem ten temat i sproro racji mają ci którzy piszą że żałoba ogłaszana jest co przysłowiowe 5 minut. zdaje się na tym weekendzie są dwie poważne sportowe imprezy w Polsce. PŚ w Zakopanem i niedaleko Łańcuta bo w Sanoku mistrzostwa Europy w wyścigach na lodzie czyli poplarntym ice speedwayu. co myślicie o kolejnej żałobie narodowej w Polsce ? juz nie chodzi o sam fakt rozbicia sie tego samolotu i ofiar bo owszem szkoda ich i współczucie ich rodzinmom sie nalezy, ale o żałobę narodową i kolejną szopke wg mnie z tego tytułu,.

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
24.01.2008 14:36:00
levi'
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Reputacja: 4
Portfel: 3,304

Cytat:
Prezydent Lech Kaczyński poinformował w Zagrzebiu, że podjął decyzję o ogłoszeniu żałoby narodowej, w związku z katastrofą samolotu CASA. Prezydent wrócił już do kraju. Teraz Lech Kaczyński ma udać się na miejsce katastrofy. Prezydent skrócił swoją oficjalną wizytę w Chorwacji.

źródło

Cytat:
W katastrofie samolotu Casa zginęło 20 osób - powiedział premier Donald Tusk. Samolot wojskowy Casa rozbił się wczoraj o 19.07 przy podchodzeniu do lądowania, 3 km od lotniska w Mirosławcu w woj. zachodniopomorskim.

wg mnie załoba to jak najbardziej właściwa decyzja...
...pezet, ciekawy jestem, czy mówiłbyś tak samo, gdyby w tej katastrofie zginął np twój ojciec, znajomy, przyjaciel :?: :!:

PS. ja już o tym kiedyś mówiłem - jak ktoś nie chce nie musi szanować żałoby, głowy za to nie straci...to indywidualna decyzja jednostki...
...ale PAŃŚTWO powinno uczcić pamięć swoich generałów, oficerów itd - pamięć ludzi, którzy walczyli za polskę i jej służyli - należy im się to :!: :!: :!:

Z dłońmi tak splecionymi jakbyś klęcząc spała
W niedostępne mym oczom wpatrzona widzenie
Płaczesz przez sen i wstrząsem wylękłego ciała
Błagasz o nagłą pomoc, o rychłe zbawienie
24.01.2008 14:53:16
pezet

*

levi napisał(a):
...pezet, ciekawy jestem, czy mówiłbyś tak samo, gdyby w tej katastrofie zginął np twój ojciec, znajomy, przyjaciel :?: :!:

wtedy bym sie nad tym nie zastanawiał. ale wiem że żałoba narodowa zycia by im nie wróciła

levi napisał(a):
PS. ja już o tym kiedyś mówiłem - jak ktoś nie chce nie musi szanować żałoby, głowy za to nie straci...to indywidualna decyzja jednostki...

jedni nie stracą głowy inni mogą co innego. powiedzmy szczerze, wiele jest osób których ta tragedia nie rusza. jesli to indywidualna decyzja jednostek, to mogłoby sie to obyć bez takiego pospolitego ruszenia. lepiej sie pomodlic za te osoby a nie roztrząsać to na forum ogólnonarodowym.

p.s. póki co w tej chwili na wiecej nie odpowiem bo zmykam do pracy : )

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Ten post był ostatnio modyfikowany: 24.01.2008 15:10:09 przez portjassica.

24.01.2008 15:08:37
Jaruszczow

*

Portfel: 585

no wlasnie, dobrze mówie, ja np jestem głodny.... ale do tematu, u nas prezydent ogłasza żałobę narodową aby pokazać jakie on to ma czułe serce na tragedie....

tylko że większe i mniejsze tragedie dzieją sie codziennie i nie widzę powodów żeby rodzić z tego medialny show i narzucanie swojej żałoby na cały kraj.

Wybaczcie złośliwości... ale nie długo dojdzie do tego że żałobę narodową prezydent ogłosi gdy kota Alika przejedzie rządowa limuzyna albo pies Irasiad zginie na akcji ratunkowej.
Trzeba mieć trochę umiaru, nawet głowa państwa

Whispering voices in my head, Sounds like they're calling my name
24.01.2008 15:25:15
Qmar
Moderator
*

Portfel: 3,541

jakby nie patrzec załoba w tym przypadku jest uzasadniona tym ze zgineli najwyzsi rangą wojskiwi lotnictwa polskiego (mieli m.in. stopnie generałow i majorów - z radiu slyszalem)

24.01.2008 15:30:22
Bake

*

Portfel: 1,335

czysta głupota i populizm. Codziennie na polskich drogach giną dziesiątki ofiar. to byli ŻOŁNIERZE, w ich prace wpisana jest śmierć. Nie rozumiem po co cały kraj ma odwoływać imprezy z powodu śmierci 20 osób...

Zginęli - trudno katastrofy się zdarzają. Szum medialny kasa kasa kasa a prezydent sam nie wie co ma robić.

Mój argument - to żołnierze - powinni być gotowi na śmierć. A jak nie rozwiązać WP i tak żadnego z nich pożytku nie mamy

"W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byście to chcieli dowodami obalić?!" Fryderyk Nietzsche
24.01.2008 17:11:03
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
ziomalka
P A V U L O N ^^
*

Reputacja: 6
Portfel: 4,364

Zgadzam się z Q - nie zginęli zwykli ludzie, a ci, którzy reprezentująnasz kraj w świecie, ludzie na wysokich stanowiskach.
Popieram, że żałoba być powinna.
A że prezydent często gęsto nie wie, co ma robić, normalka .... -.-

I know it seems hard sometimes
but remember one thing.
Through every dark night,
theres a bright day after that.
So no matter how hard it get,
stick your chest out,
keep ya head up.... and handle it.

Tupac Shakur
24.01.2008 17:41:35
Qmar
Moderator
*

ja ani nie popieram zaloby ani nie jestem jej przeciwny podalem tylko jeden argument Animatedwink
w tym tygodniu i tak na impreze zanda isc nie mialem a jak juz to w sobote od 19 juz mozna bawic

24.01.2008 17:44:31
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Reputacja: 3
Portfel: 16,128

To na pewno tragedia. Ale czy powód do żałoby narodowej?

Cytat:
Katastrofy zdarzają się na całym świecie, jednak bodaj tylko w Polsce mają wydźwięk społeczny. Coraz częściej można odnieść wrażenie, że władza naznacza żałobę narodową z przyzwyczajenia i na wszelki wypadek. Coś, co winno mieć znaczenie wyjątkowe, łatwo się dewaluuje, jeśli stosowane jest co chwila.

Źródło - http://www.pardon.pl/artykul/3782/przeciw_zalobie_znowu

24.01.2008 18:21:46
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Qmar
Moderator
*

Cytat:
Żałoba narodowa - żałoba ogłaszana przez władze państwowe po śmierci wybitnej osobowości (najczęściej związanej z krajem jej ogłoszenia) lub z powodu wielkiej katastrofy. Może być ogłaszana na skutek tragicznych wydarzeń w kraju, w którym ją zarządzono, ale także jako rodzaj hołdu złożonego ofiarom podobnych zdarzeń (zamach, katastrofa naturalna lub inna) poza granicami państwa. Na czas jej trwania odwołuje się zazwyczaj imprezy masowe i widowiska rozrywkowe (koncerty, rozgrywki sportowe), zaleca się także powściągliwość w zachowaniu oraz zmianę programów telewizyjnych (ograniczenie emisji programów rozrywkowych, komedii).

http://pl.wikipedia.org/wiki/Żałoba_narodowa
co tu duzo pisac

24.01.2008 18:32:57
Mariusz Prawy

*

Portfel: 147

levi napisał(a):

Osobiście nie chciałbym, aby taka tragedia rozstała rozwleczona na cały kraj. Przeżycie tego jest sprawą osobistą, a nie problemem narodu.

Qmar napisał(a):
jakby nie patrzec załoba w tym przypadku jest uzasadniona tym ze zgineli najwyzsi rangą wojskiwi lotnictwa polskiego (mieli m.in. stopnie generałow i majorów - z radiu slyszalem)

ziomalka napisał(a):
Zgadzam się z Q - nie zginęli zwykli ludzie, a ci, którzy reprezentująnasz kraj w świecie, ludzie na wysokich stanowiskach.

I co z tego? Czy ranga stanowi o tym jak się człowieka "traktuje"? Dla mnie żołnierzami, który reprezentują nasz kraj, są Ci którzy giną w wojnie w Afganistanie i Iraku. Ale gdy oni giną nikt żałoby nie wprowadza. Przy okazji zapytam jak mam rozumieć stwierdzenie "nie zginęli zwykli ludzie". To mamy jakiś podział?

Bake - popieram. Na polskich drogach ginie pewnie około 20 osób dziennie. Do tego pewnie koło setki odnosi rany. I co? Kilka razy do roku ktoś uwzględni ich w statystykach. O żałobie pewnie nikt nie myśli (poza bliskimi tych ludzi).

Falkhor - ciekawy artykuł. Opisuje to o czym media jak zwykle nie mówią.

I teraz coś od siebie. Wprowadzenie żałoby narodowej jest jak zwykle przejawem populizmu i hipokryzji ze strony polityków. Każdy teraz będzie chciał pokazać jak bardzo jest czuły na krzywdę innych ludzi. Nic tak dobrze nie robi na słupki poparcia.

A ludzie w głównej mierze to zaczną teraz liczyć straty z powodu żałoby. Bo już pojawiają się artykuły o tym co zrobić z zaplanowanymi imprezami, studniówkami, zawodami itp.

Zakon Rycerzy Boju Dnia Ostatniego komturia łańcucka
25.01.2008 00:46:47
pezet

*

na poprzednich stronach wywiazała się dyskusja czy aby przypadkiem żałoba narodowa nie straci na randze. i owszem jest to poniekąd prawda. patrzice, dowiadujemy się ze Puchar Świata w Zakopanem jednak się odbędzie, podobnie mistrzostwa europy Ice Racing w Sanoku. zapewne zaplanowane studniówki na ten weekend równiez się odbędą - bo bez sensu byłoby je odwoływać szczerze powiedziawszy, masa kasy, czasu i przygotowań poszłaby spać. dlatego jak widzicie, mimo tej żałoby narodowej owe imprezy sie odbęda i to poniekąd jest to obniżenie jej rangi. co chwile jej ogłaszanie wcale nie jest takei dobre jabkby się mogło wydawać. to jest odwieczny problem takich tragedii, czy lepiej taki szum medialny i tak dalej czy podejść cicho do sprawy. dzis żałoba to raczej taka polityczna i medialna szarpanina gdzie niewiele jest współczucia i prawdy. odnosze wrażenie że Polska polubiłą żałoby narodowe. żałobna Rzeczpospolita się stałą. a media chętnie to sprzedają.

25.01.2008 03:09:18
Bake

*

Portfel: 1,335

do tego, nie mogli jechac pociagiem?samochodem? tylko cały samolot na ich potrzeby za NASZE pieniądze. PARANOJA

"W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byście to chcieli dowodami obalić?!" Fryderyk Nietzsche
25.01.2008 12:15:18
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: