Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (2):« Pierwsza [1] 2 Następna > Ostatnia »
zakaz handlu hmm czy faktycznie tam obowziazuje ?
AutorWiadomość
maciej
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 4
Portfel: 1,286
zakaz handlu hmm czy faktycznie tam obowziazuje ?

Dziś będąc na bazarze miejskim (nie tylko dziś), zauważyłem , a raczej widzę zawsze Animatedwink tabliczkę przy schodach "Zakaz handlu". Czy może ktoś bardziej obeznany w tych tematach , odpowiedzieć na pytanie,:
Dla czego pomimo bycia tam tej tabliczki, ludzie maja swoje stragany, aż po sam zakręt.

Z tego co sie domyślam tabliczka odnosi sie do chodnika, który sie tam znajduje , a nie do schodów.

To takie moje, może głupie , ale osobiście mnie to ciekawi , pytanko Smile

Pozdrawiam Maciej
28.07.2006 08:53:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
profesoq

*

Grupa: kolor szary
Reputacja: 0
Portfel: 1,026

Bo nikt nie wyzuci starych babc z maslanom i syrem Biggrin A moze nie dowidza i uwazaja ze nie ma zakazu Smile Nikt tego nie przestrzega..... Smile

28.07.2006 09:14:20
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Falkhor
Administrator
*

Reputacja: 3
Portfel: 16,128

Odpowiedź jest mneij wiecej taka sama, dlaczego ludzie przechodzą na czerwonym, stają na miejscu dla inwalidów, nie mają sprawnych świateł, itd.

W tamtym miejscu owe Babcie z syrem i mlikiem stoją zazwyczaj rano, gdy jest jeszcze dośc chłodno no i tam słońce zagląda dośc późno, jest cień (drzewa). No i przedpołudniem raczej ten nabiał znika.

Tabliczka jest niepotrzebna wg mnie, tam od zawsze handlowano i nikomu to nie przeszkadzało - bo nie ma tam ani ruchu samochodowego, chodnik jest szeroki. mogliby lepiej okreslić to jako strefe handlową, albo... zdjąć tabliczke i zostawić to dla tych, co handlują "z łokcia".

Pozdro.

28.07.2006 09:26:54
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
maciej
Administrator
*

Reputacja: 4
Portfel: 1,286

Tam akurat nikt nie sprzedaje sera i mleka Animatedwink tylko same warzywa i kwiatki Biggrin

Pozdrawiam Maciej
28.07.2006 09:35:09
Falkhor
Administrator
*

Czyli chodzi Ci nie o ta drogę po schodach w dół i do drogi, tylko ominąć schody i iść w stornę koszy na śmiecie Biggrin Cóż za brak precyzji Biggrin

A mnie się wydaje... że mimo tej tabliczki, to oni... legalnie tam sprzedają. ten, co pobeira opłaty, chyba od nich bierze kase, tak mi się wydaje, bo precież tam chodzi cały czas prawie...

28.07.2006 10:02:31
Guest
Unregistered

Portfel:

Ja jestem odmiennego zdania. Uważam, że serek i mleczko wiejskie jest o wiele smaczeniejsze niż te produkty, które dostarczane mamy do sklepów. Zauwazmy, że produkty mleczne sprzedawane przez kobiety ze wsi na Naszym rynku sa drozsze niż te które zawieraja srodki utrzymujace je przy świeżości. Kupując ser od Wiejskiej kobiety mam pewność, ze jest on czysto zrobiony, bez zadnych konserwantów, a ten który jest w sklepie przechodzi przez tyle rąk, że nawet nie jestescie sobie w stanie tego wyobrazić. Mój kolega pracuje w miejscu gdzie wyrabiaja produkty mleczne i tam nieraz w baniakach z mlekiem pływały szczury. Tyle co pisze na ten temat i .

17.08.2006 11:26:18
Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Falkhor
Administrator
*

Hmmm... Gdy idę do pizerii to nawet nie zastanawiam się, co działo się z jej skłądnikami przed tym, jak spoczęły one w formie pizzy na moim talerzu... brrrrr... fantazja bywa okrutna Smile

Co do produktów wiejskich - z pewnością nei stosuje się w nich tyle chemii, co w wersjach 'sklepowych". Ale też trzeba się liczyć z brudną bańką, łyżką, rękami, maselnicą... widziałem, jak ser wyrabiałą moja świętej pamięci Babcia, a jak robi go Ciotka Tongue Smile

Pozostaje jak zwykle kwestia zaufania.

Wg mnie na rynku powinna istnieć zasada nieodpłątności od ludzi, którzy sprzedają to, co SAMI wytworzyli. Dawniej, jak to się mówiła, sprzedawało się "z łokcia". Teraz często smigają po mieście furgonetki z towarem i w tym przypadku nie ma opłąt.

pozdro.

17.08.2006 19:08:33
lukascompl

*

Grupa: Zarejestrowani
Portfel: 149

Co do handlu na chodniku jest i wystepuje od dawna łamanie prawa ponieważ osoby tam handlujace za zapłatę mogą sobie spokojnie stać i sprzedawać- to takie patrzenie przez palce- ma na celu jak największe zarobki dla miasta czy dla firmy która zarządza targowiskiem.

Co do ilosci rąk które przygotowują jedzeniue-lepiej tym się nie interesować-bo to normalne, iż żywność musi być przetworzona, zapakowana czy też zawieziona do sklepu- i niue widzę w tym nic nienormalnego.

18.08.2006 23:44:38
Falkhor
Administrator
*

lukascompl,

Cytat:
Co do handlu na chodniku jest i wystepuje od dawna łamanie prawa ponieważ osoby tam handlujace za zapłatę mogą sobie spokojnie stać i sprzedawać- to takie patrzenie przez palce- ma na celu jak największe zarobki dla miasta czy dla firmy która zarządza targowiskiem.

Wg mnie jeśli jest w mieście targowisko - to powinno być dla wszystkich - ze stoiskami (daszki, budy, itd.) - za opłatą. "Z łokcia" - za free. Ale nie powinno być handlarzy na chodnikach w mieście. Zagracają sporo przestrzeni i niekiedy utrudniają ruch tak pieszy jak i samochodowy.

19.08.2006 06:57:34
lukascompl

*

A dlaczego -bo radni+burmistrz uchwalili że na chodnikach nie wolno handlować-ale nie obchodzi to ich że prawo lokalne nie jest przestregane-i o to głównie chodzi, a za daszki czy też baraki płaci się i to dużo-tak samo za sprzedawanie pod niebem

20.08.2006 22:37:20
Falkhor
Administrator
*

Hmmm... zatem sprawa znowu wraca do egzekfowania przepisów. Sam burmistrz to jakoś nie wierzę, żeby chodził po mieście i opitalał za łamanie prawa miejscowego Tongue

A w naszym mieście to przecież nei działa chyba nic takiego, co mozna by określić mianem straży miejskiej...

21.08.2006 04:28:39
lukascompl

*

Ale jest coś takiego jak policja, jak zarządca targowiska- są też ludzie którzy widząc tą sprzeczność z prawem powinni reagować-czyz nie?

21.08.2006 21:43:31
Falkhor
Administrator
*

lukascompl, Myślę, że co do policji to tym można ich nie obciążać... Od tego ma być zarządca targowiska. Ewentualnie - wyznaczone patrole miejskie. Policja ma swoje sprawy i w sumie nie mamy tu tylu niebieskich, żeby wysłac ich do baby z mlekiem na chodniku... A to, czy Smerf jadąc samochodem "na luzie" coś takeigo zoabczy i zareaguje, to tylko jego dobra wola...

28.08.2006 19:40:24
Jaruszczow

*

Portfel: 585

ten znak jest bardzo przydatny. dopóki smai tam nie zaczniecie pracować to tego nie docenicie. może posłużyc on jako oparcie dla zmordowanych pleców, a także jako świetny wieszak na ubrania.

innych zastosowań jeszcze nie zdążylem podpatrzec Smile

Whispering voices in my head, Sounds like they're calling my name
20.09.2006 23:50:04
Falkhor
Administrator
*

Jaruszczow, Hehehe... u nas w Polsce to fakt, rzeczy o zgoła odmiennym zastosowaniu są używane do... zgoła odmiennych celów Biggrin

Hmmmm... a teraz kwitnie handel grzybami. Radziłbym jednak uważać - obecny rok jest rokiem rozpadu radioaktywnego opadu po Czarnobylu (10 i 20 lat po - rodzinka mi o tym mówiłą, i w tym roku tylko raz zbeiraliśmy grzyby i to nei dużo).

21.09.2006 09:49:31
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: