Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (3):« Pierwsza [1] 2 3 Następna > Ostatnia »
Żądamy WF bez ocen!
AutorWiadomość
michas
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Status: Offline
Reputacja: 0
Portfel: 785
Żądamy WF bez ocen!

chyba dobry dział wybrałem

Cytat:
WF powinien być zachętą do ruchu, a nie nudnym zestawem ćwiczeń premiowanych oceną. Zdejmijmy gimnastykę z cenzurek. Tylko to pozwoli nam poprawić zły stan zdrowia młodzieży.(...)
Wraz z początkiem roku szkolnego powraca narastający w ostatnich latach problem niechęci do lekcji wychowania fizycznego. Filip, warszawski gimnazjalista, nienawidzi tego przedmiotu, bo ocena z WF zaniża mu średnią w granicach szóstki. Za uczestnictwo w lekcjach i noszenie stroju dostaje na koniec roku czwórkę i jest to jedyna czwórka na jego świadectwie. Ćwiczyć nienawidzi, bo koledzy drwią z jego słabej kondycji fizycznej.

Majka rozpoczynająca w tym roku naukę w krakowskim liceum drży na myśl o nowym wuefiście. Podobno jest byłym sportowcem, bardzo wymagającym, a ona, lekko przy kości, raczej nie należy do sportowych orłów. Od początku wakacji błaga więc rodziców, by załatwili jej całoroczne zwolnienie z lekcji WF.(...)
Ilu uczniów w Polsce nie chodzi na zajęcia wychowania fizycznego, nie wiadomo. Ministerstwo Edukacji takich statystyk nie prowadzi. Na szczęście dane z własnej inicjatywy zbierają niektóre kuratoria i ośrodki zdrowia. I wynika z nich, że sytuacja wygląda źle. W Krakowie w ubiegłym roku stałe zwolnienia miało 10% młodzieży ponadgimnazjalnej, czyli 15 tysięcy uczniów. Podobnie jest w Gdańsku i Łodzi, gdzie w ogóle nie ćwiczy 10% uczniów. W trójmiejskich liceach i technikach problem dotyczy 40% dziewcząt. Kuratorzy, dyrektorzy i nauczyciele nie mają złudzeń – zwolnienia z WF to już zjawisko nagminne.

Załatwienie takiego świstka papieru jest dziecinnie proste. Powodem może być nawet uczulenie na kurz. Lekarze najczęściej wypisują zwolnienia trzymiesięczne, przedłużane kilkakrotnie w ciągu roku. Krótkoterminowe masowo podpisywane są przez rodziców. Problemu nie dostrzega jednak Ministerstwo Edukacji, które sprawuje kontrolę nad lekcjami wychowania fizycznego. O narastającym zjawisku opuszczania lekcji WF nikt – ani z ekipy byłego ministra edukacji Romana Giertycha, ani obecnego Ryszarda Legutki – nie chciał z nami rozmawiać. Jedyna w tej dziedzinie inicjatywa ministerstwa w tym rządzie to propozycja Romana Giertycha zastąpienia jednej godziny wychowania fizycznego historią. Nie przeszła. Od 2003 roku wprowadzana jest bowiem stopniowo (najpierw w podstawówkach, potem w gimnazjach) czwarta godzina lekcyjna WF.

Ta dodatkowa godzina przy obecnym stanie sprawności fizycznej uczniów, ich niechęci do uczestnictwa w lekcjach WF i sposobie prowadzenia zajęć przynosi przeciwny skutek – komentuje Mirosław Kaczmarek, dyrektor Zespołu Badań i Analiz w Biurze Rzecznika Praw Dziecka.

Dwa lata temu przeprowadził internetową ankietę wzorowaną na ankiecie francuskiego rzecznika praw dziecka dotyczącą problemów uczniowskich w szkole. Z pięciu tysięcy nadesłanych opinii stworzono ranking spraw najbardziej uprzykrzających życie w szkole. Oprócz poniżania przez nauczycieli i lizusostwa samorządu szkolnego ku zaskoczeniu ankietujących uczniowie najczęściej sygnalizowali kłopoty z lekcjami wychowania fizycznego. Jedna z wypowiedzi zaczynająca się od słów: „Nie chcę chodzić na lekcje WF”, dała tytuł olbrzymiej grupie skarg uczniowskich na ten przedmiot. Wpisów było blisko 1200. Na ich podstawie Biuro Rzecznika Praw Dziecka przygotowało raport. Do dziś jednak nikt w ministerstwie nie zwrócił na niego uwagi.

cały artykul na
[code:1]http://media.wp.pl/kat,37976,wid,9154484,wiadomosc.html?rfbawp=1188879494.411&ticaid=1466e[/code:1]

co Wy o tym sądzicie??czy sprawnnosc fizyczna ucznia powinno sie oceniac ?? bo moim zdaniem chyba nie ,raczej sie powinno zachecac uczniów do brania udziału w lekcji wf a jednak oceny niektórych uczniów tych mniej sprawnych ruchowo zniiechecaja?? ja bym obstawał za wf bez ocen ??[/quote]

04.09.2007 06:28:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Reputacja: 3
Portfel: 16,128

michas, Uważam, że i Religia i WF powinien się liczyć do średniej. Dlaczego? Bo oba przedmioty tak na prawdę to spawa indywidualna. Na WFie można się na prawdę dobrze bawić. Jeden uczeń wyciśnie 50 razy sztangę 80kg, inny - jej nie podniesie. Dlatego za przeproszeniem - czy WUEFIŚCI to banda leni?

Ćwiczenia MUSZĄ być dopasowane indywidualnei do każdego. Mnei nie obchodzi, że wuefista jest byłym sportowcem. Kicham na to - moje dizecko w przyszłości ma chodzić na WF chętnie. A on - jak ma jakieś marzenia o kadrze koszykarzy, to niech szuka wśród tych, co się kozem interesują.

Cytat:
Majka rozpoczynająca w tym roku naukę w krakowskim liceum drży na myśl o nowym wuefiście. Podobno jest byłym sportowcem, bardzo wymagającym, a ona, lekko przy kości, raczej nie należy do sportowych orłów. Od początku wakacji błaga więc rodziców, by załatwili jej całoroczne zwolnienie z lekcji WF.(...)

Takich sytuacji jest tysiące. W mojej podstawówce ez tak było - otyłe dzieciaki musiały wyprwać z siebie flaki, by załapać się na 3.

WF powinien być przynajmniej raz dziennie.

04.09.2007 07:30:18
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
iwcia
Moderator
*

Portfel: 1,829

michas napisał(a):
czy sprawnnosc fizyczna ucznia powinno sie oceniac ??

Moim zdanie tak, moze nie bardzo rygorystycznie bo wiadomo jedno dziecko ma wieksze inne mniejsze zdolnosci. Mysle ze gdyby z wf-u ocen nie bylo to pojawilo by sie baaaaaaaaardzo duzo zwolnien, ucieczek i wagarow z tego przemiotu. Oceny ktore dzieci dostaja sa w jakims stopniu mobilizacja i zacheceniem do cwiczen i ruchu. No i tez fakt ze na lekcji wf, nauczyciele czesto przymykaja oko na wiele spraw i niedociagniec sprawnosciowych.

Wesele z POWEREM tylko u nas Smile
http://www.power.org.pl
Zapraszamy
04.09.2007 09:40:00
terelka
Moderator
*

Portfel: 3,494

Cytat:
czy sprawnnosc fizyczna ucznia powinno sie oceniac ??

Oczywiście! Inaczej nikt by nie przejmował się tym przedmiotem, a jest on BARDZO ważny, bo kształtuje sprawność dziecka, wady postawy itp. Ruch jest podstawą.
Wiem, że są wf-iści którzy rzucą tylko piłkę i już ich nie ma na sali, albo nawet nie umieją nauczyć dzieci czegokolwiek, ALE są też tacy, którzy naprawdę chcą te dzieci czegoś nauczyć, i poświęcają wiele godzin na to, również organizując kółka pozalekcyjne.

"Strach jest tym co niszczy, zapomnij o nim a zwyciężysz..."

04.09.2007 10:07:25
Demonesssa

*

Grupa: Zarejestrowani
Portfel: 395

nie mozna jednak ciagle oceniac tak samo grubaska i sportowca z jednej klasy. Dobra moze smarkacz sam sobie winien =D ze za bardzo lubi snikersy ale to obowiazek nauczyciela ocenic jego wyczyny na miare jego mozliwosci.

wf musi byc w szkole!!!! XP

Demon - Istota zawieszona pomiędzy dobrem a złem.
04.09.2007 10:10:02
terelka
Moderator
*

Ale też nie może dać temu i temu 5, bo to by było niesprawiedliwe. Jak widzi, ze sie stara to napewno mu 2 czy 3 nie da.

04.09.2007 10:13:04
iwcia
Moderator
*

Demonesssa napisał(a):
nie mozna jednak ciagle oceniac tak samo grubaska i sportowca z jednej klasy.

Jasne ze niemozna, trzeba dobierac oceny do mozliwosci, zaangazowania i staran dziecka. Konieczne jest wystawianie ocen, gdyby z wf-u nie bylo ocen to daje glowe ze zostalo by bardzo malo dzieci ktore bez zwolnien lekarskich.

Zapraszamy
04.09.2007 10:19:47
Demonesssa

*

Portfel: 395

iwcia, ja cie rozumiem ale chyba wiekszosc wuefistow nie :/ jak grubasek zrobi 5 pompek i malo mu leb nie peknie to znaczy ze zrobil maks swoich mozliwosci. sportsmen wybiegany i wybasenowany zrobi 200 pompek. no to przecierz nie mozna ich tak samo ocenic prawda?

wuefisci to leniwcy - ja nie spotkalam takiego co by sie przejmowal swoja robota.

dlatego to by dla nich bylo za easy - trzeba im przykrecic srube. a oceny z WF powinny sie liczyc do sredniej na 100%!

Demon - Istota zawieszona pomiędzy dobrem a złem.
04.09.2007 10:21:34
iwcia
Moderator
*

Cytat:
no to przecierz nie mozna ich tak samo ocenic prawda?

Jasne ze tak! Kazde dziecko zasluguje zeby bylo oceniane indywidualnie.

Demonesssa napisał(a):
wuefisci to leniwcy - ja nie spotkalam takiego co by sie przejmowal swoja robota.

Czasami tak Smile czasami nie Smile zalezy czy z powolania czy z przypadku Animatedwink wiadomo ze praca wuefisty nieco rozni sie od pracy matematyka czy chemika, zawsze mozna dac pilke na 45 minut Animatedwink i robta co chceta Animatedwink

Znam tez takich wuefistow ktorzy chca cos zrobic fajnego i nowego, jakos dzieci zaintersowac i to sie chwali.

Zapraszamy
04.09.2007 10:31:10
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Portfel: 16,128

Ciekaw jestem, kto tak wogóle żąda tych WFów bez ocen... Śmiem podejrzewać, że może są to sami wuefiści? jak mówi Iwcia, można rzucić dziecikom balona i niech robią, co chcą. Ale zrobić zajęcia hmmm... kreatywnie, z werwą, to już się trzeba trochę poświęcić...

04.09.2007 11:03:52
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
michas
Moderator
*

Portfel: 785

nio dobra ,dobra ale jak jest taki nauczyciel który sprawnosc fizyczna ocenia bardzo rygorystycznie,i np.wysportowany uczen bedzie miał u niego piatke aa uczen który ma np.nadwage która nie musi byc koniecznie spowodowana przez snickersy moze to bvyc choroba bedzie mial dwóje, a np.ci chłopcy tak samo lubia sport tylkoo ze ten ma wieksze predyspozycje,sa tacy nauczyciele kórzy nie patrza na nic tylko ile pompek zrobisz to ich tylko interesuje i nie obchodzi ich czemu ty nie mozesz zrobic wiecej czy jestes chory czy co ci tam dolega,i takiemu dziecku jest przykró i tu moga sie brac potem ucieczki z wf,zwolnienia itp.i wtedy taki dzieciaczek juz wogóle przestanie sie ruszac , a i przypomina mi sie tu jeden nauczyciel wf który potrafil zrozumiec osoby które nie moga zrobic np.30 pompek czy 50 brzuszków,mówil rób ile możesz nic na siłe,takie podejscie to rozumiem a nie stoi nad dzieciaczkiem gosc z gwizdkiem i tylko liczy zebys nie opuscil zadnego powturzenia

04.09.2007 11:47:36
terelka
Moderator
*

Cytat:
nie stoi nad dzieciaczkiem gosc z gwizdkiem i tylko liczy zebys nie opuscil zadnego powturzenia

Nigdy, w całej mojej edukacji nie spotkałam się z takim podejściem. pamiętam tylko, że 1 nauczyciel uczył nas serwować, a sam nie umiał Animatedwink

Cytat:
aa uczen który ma np.nadwage która nie musi byc koniecznie spowodowana przez snickersy moze to bvyc choroba bedzie mial dwóje, a np.ci chłopcy tak samo lubia sport tylkoo ze ten ma wieksze predyspozycje

Myślę, że o predyspozycjach nie można tutaj mówić, bo ja np. mogę powiedzieć to samo co do innych przedmiotów, dlaczego ten co ma predyspozycje do matematyki ma 5 a ten co nie ma , ma 2 ? Nie ma nic za darmo.
Tak samo jest z weufem może troche inaczej, ale nauczciel nie może postawić 5 komuś, kto nie jest sprawny bardzo dobrze, i nie zaliczy testu sprawnościowego. Napewno powinien podejść do takiej osoby indywidualnie i nie dawać takiej osoby 2 jak widzi że się stara i jej bardzo zależy/

04.09.2007 12:50:11
iwcia
Moderator
*

terelka napisał(a):
Myślę, że o predyspozycjach nie można tutaj mówić, bo ja np. mogę powiedzieć to samo co do innych przedmiotów, dlaczego ten co ma predyspozycje do matematyki ma 5 a ten co nie ma , ma 2

Dokładanie hehe, rownie dobrze mozna to porownac z muzyka Smile jedno dziecko ma zdolnosci, sluch wiec zawsze bedzie lepsze od tego ktoro sluchu niema Smile ale takie dziecko wtedy trzeba odpowiednio ocenic, bo przeciez to nie dziecka wina, takie sie urodzilo. Trzeba to zaakceptowac, ze nikt nie bedzie alfa i omega we wszystkich dziedzinach Smile
Chlopiec ktory ma nadwage i kiepsko radzi sobie na wfie moze doskonale spelniac sie w innych dziedzinach, a to napewno zostanie zauwazone i docenione.

Zapraszamy
04.09.2007 14:23:09
terelka
Moderator
*

Cytat:
Chlopiec ktory ma nadwage i kiepsko radzi sobie na wfie moze doskonale spelniac sie w innych dziedzinach, a to napewno zostanie zauwazone i docenione.

No własnie! Smile

Ja np. nie mam za gorsz talentu plastycznego :lol-sweat: nawet raz usłyszałam od pani w podstawówce, że buletlka namalowana przeze mnie jest szkaradna Biggrin Jako dziecko się, tym przejęłam... naszczęscie byłam dobra w innych dziedzinach Animatedwink
Więc nie można oskarżać tylko nauczycieli wuefu, bo to też tyczy się też INNYCH przedmiotów i innych nauczycieli...

[ Dodano: 2007-09-04, 15:08 ]
To tak jakbym żądała muzyki bez ocen, bo nie mam do tego predyspozycji :lol-sweat: nawet fajny pomysł =D

04.09.2007 15:00:24
Kuru

*

Portfel: 1,066

Uważam, ze sama idea WF w szkole jest poroniona. Jak można wymagać od kogoś wysiłku fizycznego w ramach czasu szkolnego ?

To jest p****ane !

To tak jak z oceną z religii wliczaną do średniej :crazy: :crazy: :crazy: :crazy: :crazy:

04.09.2007 15:14:59
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: