Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (3):« Pierwsza < Poprzednia 1 [2] 3 Następna > Ostatnia »
Żądamy WF bez ocen!
AutorWiadomość
terelka
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Status: Offline
Reputacja: 0
Portfel: 3,494

Cytat:
Uważam, ze sama idea WF w szkole jest poroniona. Jak można wymagać od kogoś wysiłku fizycznego w ramach czasu szkolnego ?

Po prostu - DLA ZDROWIA! Teraz masa dzieci godzinami spędza czas przy kompie a to niestety nie wpływa dobrze na ich zdrowie, kształtują się wady postawy itp, a wf ma wzmacniać ich mięśnie.

Cytat:
O zgrozo nawet pełnoletni studenci muszą uczęszczać na WF...

Tylko 1 rok niestety =D I tak ten wf wygląda tak - macie piłkę i grajcie Biggrin Wszysyc mają 5 za chodzenie Animatedwink

"Strach jest tym co niszczy, zapomnij o nim a zwyciężysz..."

04.09.2007 15:17:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Kuru

*

Grupa: Zarejestrowani
Portfel: 1,066

terelka napisał(a):
Po prostu - DLA ZDROWIA! Teraz masa dzieci godzinami spędza czas przy kompie a to niestety nie wpływa dobrze na ich zdrowie, kształtują się wady postawy itp, a wf ma wzmacniać ich mięśnie.

Widzę, że niektórzy nie rozumieją, że szkoła nie jest DLA ZDROWIA ale do NAUKI !

04.09.2007 17:04:51
terelka
Moderator
*

Cytat:
Widzę, że niektórzy nie rozumieją, że szkoła nie jest DLA ZDROWIA ale do NAUKI !

Jest do nauki Smile Na wf też się człowiek uczy przecież. Przydatne to będzie np osobie która idzie na AWF, wiem, że nie wszyscy pójdą, ale ja też nie poszłam na fizyke, a fizyki się uczyć musiałam :/

Dobra, zrezygnujmy z wf!!! Skoro wady postawy i zdrowie nie są ważne.

04.09.2007 17:13:36
iwcia
Moderator
*

Reputacja: 3
Portfel: 1,829

Kuru napisał(a):

Musisz bardzo nie lubic Wf Smile to widac w Twoich wypowiedziach. WF jest w szkole także po to aby troszke oderwac sie od scislych czy humanistycznych przedmiotow. Dzieciom czy mlodziezy potrzeba wyjsc przynajmniej raz na dzien na powietrze czy na spacer, dziewczynki moze zainteresowac niekoniecznie gra w pilke ale np aerobik Smile tenis stolowy czy jeszcze co innego, i wcale nie musi to byc meczace.

Kuru napisał(a):

Oczywiscie glownie jest dla nauki, ale nie tylko, jest tez dla rozrywki, rozwijania zaintersowan, poznawania ludzi, nawiazywania znajomosci no i tez moim zdaniem dla zdrowia.

Wesele z POWEREM tylko u nas Smile
http://www.power.org.pl
Zapraszamy
04.09.2007 17:15:51
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Portfel: 16,128

Szkoła ma nie tylko uczyć tabelek i wzorów i zasad ortografii Smile Ruch to przecież podsatwa naszego bytu. poza tym lekcje WF są o tyle ważne, że to dzięki nim można wykryć u dzieli wiele wad i odpowiednio wczesnie im zapobiec. Pomyślałes o tym, Kuru?

04.09.2007 17:29:51
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
SunShine

*

Portfel: 1,514

Oczywiscie nie powinno być ocen! Ja chętnie pograłabym sobie w siatkę lub pobiegała czy poćwiczyła... A co mnie odstraszyło? OCENY! Nie ćwiczyłam na wf'ie od 4 lat, nie wszyscy są tak samo sprawni. Zaczeło się w gimnazjum bo miałam kobiete co mnie meczyła i nie chiała przepuścić z klasy do klasy. Co to ma być? Same 6stki i piątki a miałabym nie przejść do następnej klasy bo mam 1 z wf'u?! A zalezało mi na świadectwie końcowym. Ale wczesniej miałam dobre oceny :O

"nie polemizuj z idiotą - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pobije doświadczeniem"
04.09.2007 17:48:56
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Kuru

*

iwcia napisał(a):
zieciom czy mlodziezy potrzeba wyjsc przynajmniej raz na dzien na powietrze czy na spacer, dziewczynki moze zainteresowac niekoniecznie gra w pilke ale np aerobik Smile tenis stolowy czy jeszcze co innego, i wcale nie musi to byc meczace.

Róbcie to po szkole...

Falkhor napisał(a):
poza tym lekcje WF są o tyle ważne, że to dzięki nim można wykryć u dzieli wiele wad i odpowiednio wczesnie im zapobiec. Pomyślałes o tym, Kuru

Od tego są badania lekarskie, również przeprowadzane w szkołach Tongue

04.09.2007 17:49:44
Falkhor
Administrator
*

SunShine,

Cytat:
A co mnie odstraszyło? OCENY! Nie ćwiczyłam na wf'ie od 4 lat, nie wszyscy są tak samo sprawni.

Zatem śmiem twierdzić, że nie odstraszyły Cie oceny, tylko brak uczciwego systemu ich przydzielania. Gdybyś dostałą za swój słuszny wysiłek 5, to by Ci się podobało.

Kuru,
O

Cytat:
d tego są badania lekarskie, również przeprowadzane w szkołach

niestety - niektóre schorzenia są na tyl eutajone, że ujawnią się dopiero na WFie... Dlatego wuefiści posaidają wiedzę z zakresu anatomii/fizjologii, by wiedziec, co się z uczniem dzieje na WFie.

Kuru, nawet Japończycy/Chińczycy wprowadzili w ciągu dnia pracy godzinę zajęc ruchowych...

04.09.2007 18:13:12
Kuru

*

Falkhor napisał(a):
Dlatego wuefiści posaidają wiedzę z zakresu anatomii/fizjologii, by wiedziec, co się z uczniem dzieje na WFie.

Tak.. na pewno... Rotfl Rotfl Rotfl Rotfl

04.09.2007 18:30:19
terelka
Moderator
*

Kuru,

Cytat:
Tak.. napewno... Rotfl Rotfl Rotfl Rotfl

No wiedzą Smile Przecież na studiach mają takie przedmioty, więc niewiem skąd ten śmiech :O

04.09.2007 18:32:31
Falkhor
Administrator
*

Kuru, Posiadają. w sensie - jeśli wierzyć komisjom egzaminacyjnym na AWF na przykład Biggrin Nei siedzą tam tylko i nie pakują. Wierze w to :sweet: :sweet: :sweet:

A tak na serio - WF może mieć tyle oblicz, że serio, byłoby to tylko fajnei spędzone w gronie klasy zajęcia ruchowe, jakaś gra, trochę rozrywki - RUCH. na pewno ma więcej zalet niż jego brak.

04.09.2007 18:36:29
Kuru

*

Falkhor napisał(a):
RUCH. na pewno ma więcej zalet niż jego brak

To mi przypomniało sytuację gdy jakiemuś dzieciakowi na WF spadła drabinka na głowę i dziecko zmarło.

Skoro ruch jest tak zdrowy dla każdego (a niewątpliwie jest) to dlaczego powszechnie nie wprowadzić nakazu intensywnych ćwiczeń min. 1 godzine dziennie dla każdego obywatela ? Przecież mamy IV RP - wszystko jest możliwe Smile

04.09.2007 18:41:11
Falkhor
Administrator
*

Kuru, czy ja przez RUCH powiedziałem intensywne ćwiczenia obejmujące minimum ćwiczeniowe Marines? Raczej nie. Tylko w przypadku dzieci obłożnie chorych - ruch musi zostać zminimalizowany. Ale nie zaprzestany. Ludzkei ciało jest stworzone do ruchu. lekkiego, trochę cięższego, forsownego - to już DOZOWANIE ruchu. Dlatego WF w szkole powinien być... anie tylko droga do i ze szkoły, bo i tak często dzieciaki pokonują ją samochodem z rodzicami.

04.09.2007 18:45:06
magdaaa

*

Portfel: 524

Kuru,

Cytat:
Szkoła powinna uczyć, a nie nakazywać biegania za piłką po pseudo boisku.

Zeby biegać za piłką to też trzeba umieć, znać zasady itd więc na wfie też można się czegoś nauczyć. W liceum miałam kolegę, który przez 4 lata miał zwolnienie z WFu bo nie chcialo mu się ćwiczyć. Po maturze wielokrotnie starał się o pracę w Straży Granicznej, gdzie musiał zdawać testy sprawnościowe, jak myślicie dlaczego się tam nie dostał? Teraz poszedł po rozum do głowy i biega, jeździ na rowerze. Kiedy miał okazję pobiegać to mu się nie chciało.
No jasne, że powinno się oceniać uczniów na WFie tak samo jak na innych przedmiotach co doskonale opisała Terelka więc nie będę się powtarzać. Czasem sprawność fizyczna nie jest jedynym kryterium. Np. ja na testach sprawnościowych wychodziłam kiepsko, ale umiałam dobrze odbijać piłkę, serwować, z kolei inne dziewczyny lepiej wychodziły na testach sprawnościowych, ale z odbiciem było gorzej.

Nikt nie zasługuje na Twoje łzy, a kto na nie zasługuje na pewno nie doprowadzi Cię do płaczu...
04.09.2007 20:05:00
Kuru

*

Bez urazy - ale podane argumenty są głupie.

magdaaa napisał(a):
Po maturze wielokrotnie starał się o pracę w Straży Granicznej, gdzie musiał zdawać testy sprawnościowe, jak myślicie dlaczego się tam nie dostał?

A ja byłem i jestem przeciw WF, nie ćwiczyłem i nie zdawałem do Straży Granicznej. Takich jak ja są setki tysięcy. Tongue

magdaaa napisał(a):
Zeby biegać za piłką to też trzeba umieć, znać zasady itd więc na wfie też można się czegoś nauczyć

Gdyby mi te zasady na coś się przydały to bym się ich nauczył w kilka minut.

Jak nie widziałem, tak nadal nie widzę sensownych argumentów dla których WF powinien być obowiązkowy.

Człowiek powinien miec prawo decydować, czy chce uczęszczać na WF.

Jak ktoś chce to niech sobie uczęszcza na WF, ale nie wymuszajcie tego na osobach które uważają, że WF nie niesie ze sobą korzyści wiedzy... lub po prostu mają ten przedmiot w d***e.

Pozdrawiam.

04.09.2007 20:32:55
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: