Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Za chwilę niewidomi będą 'lepsi' od widzących
AutorWiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 3
Portfel: 16,128
Za chwilę niewidomi będą 'lepsi' od widzących

[center] [/center]

Cytat:
Centralne miejsce w życiu współczesnych niewidomych zajmują komputery i czytniki plików dźwiękowych - elektroniczne książki. Stacjonarne komputery mogą wyglądać jak pozbawione monitora skrzyżowanie skanera z odtwarzaczem płyt lub niewiele się różnić od typowego peceta. Sprzęt przenośny to między innymi skanery wielkości długopisu, odczytujące całą linijkę tekstu, oraz wyglądające jak sama klawiatura notebooki dla niewidomych. Po wciśnięciu klawisza ludzkim głosem mówią, co zostało wciśnięte i jak dalej postępować. Łatwo nauczyć się na nich pisać metodą - jakże by inaczej - bezwzrokową. (...)

A teraz na prawdę nowość...

Cytat:
(...)duży dotykowy monitor (jego powierzchnię tworzy mnóstwo wysuwanych plastikowych pręcików), dzięki któremu można poznawać dotykiem każdy sfotografowany obiekt czy wygenerowany wykres, a nawet grać w nieskomplikowane graficznie gry. (...)
"puchnący" papier. Wystarczy wydrukować na nim rysunek czarnym atramentem lub narysować coś czarnym flamastrem, a następnie podgrzać w specjalnej "wygrzewarce". Zaczernione miejsca stają się wyraźnie wypukłe.(...)

Źródło - OnetPL / PAP - Kiedy niewidomi wyprzedzą widzących

Nie sądze, aby na Forum był jakis User, który z niego korzysta przy pomocy 'lektorów'. Ale stwarzanie możłiwości dla ludzi ociemniałych to już nie jest jakaś tam fantastyka - ludzkie oko jest bardzo skomplikowane i delikatne - więc nie ma na razie mowy o 'implantach', ale technika otwiera nowe możliwości.

Ostatnio opowiadałem Gothce o tym, jak przez 20 minut próbowałem poruszać się po kuchni i umyc naczynia z zasłoniętymi oczami. Zeszło mi ponad 20 minut, nic nie rozbiłem, ale jak ktoś jest ciekaw efektu - niech spróbóje. Ja byłem zmęczony, bo musiałem się neizwykle skupiać. Gdy otworzyłem oczy - na raz świat wydał się całkiem inny. Warunek - wytrzymac ok. 20 minut Smile

Co o tym sądzicie? Chyba trzeba pochwalić naukowców, prawda?
Z drugiej strony - ciekaw jestem, ILE kosztują takie urządzenia. Profesjonalny lektor IWONA koztuje od kilku tysięcy złotych w górę...

16.12.2007 13:21:32
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: