Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Wzrastają zyski stacji radiowych
AutorWiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 3
Portfel: 16,128
Wzrastają zyski stacji radiowych

Artkuł w kiosk.onet.pl LINK, Presserwis.

Cytat:
W sierpniu wśród stacji ogólnopolskich największy wzrost przychodów reklamowych zanotowały stacje Polskiego Radia. Wśród stacji lokalnych najwięcej zarabiają rozgłośnie sieci Eska.

Radio Zet zarobiło w sierpniu br. na sprzedaży czasu reklamowego 22,4 mln zł (wzrost w porównaniu z sierpniem 2005 roku o 13,3 proc.). Wpływy RMF FM wyniosły 22,1 mln zł (wzrost o 0,3 proc.), Programu I Polskiego Radia – 4,2 mln zł (wzrost o 33,7 proc.), Programu III – 2,7 mln zł (wzrost o 17,7 proc.), Programu II – 0,05 mln zł (wzrost o 81,5 proc.), a Radia Bis – 0,03 mln zł (wzrost o 96,5 proc.).

Wśród stacji ponadregionalnych liderem jest Radio WAWa z przychodami 1,2 mln zł (wzrost o 5,3 proc.). Wpływy Radiostacji wyniosły 0,52 mln zł (spadek o 24,1 proc.), Tok FM – 0,48 mln zł (wzrost o 173,1 proc.), a RMF Classic – 0,2 mln zł (wzrost o 131,7 proc.).

Pierwsze sześć miejsc wśród stacji lokalnych zajmują rozgłośnie sieci Radia Eska: warszawska – 2,4 mln zł (wzrost o 7,9 proc.), wrocławska – 2,3 mln zł (wzrost o 8,7 proc.), poznańska – 2,2 mln zł (wzrost o 20,6 proc.), trójmiejska (nadająca pod nazwą Radio Hit FM) – 2 mln zł (wzrost o 99,1 proc.), łódzka – 1,9 mln zł (wzrost o 288 proc.) i katowicka – 1,38 mln zł (wzrost o 71,2 proc.). Na kolejnych miejscach znajdują się: warszawskie Radio Kolor 103 FM z przychodami 1,36 mln zł (wzrost o 62,4 proc.), warszawskie Radio Pogoda 100,1 FM Złote Przeboje – 1,1 mln zł (wzrost o 8,7 proc.), jeleniogórskie Muzyczne Radio – 1,05 mln zł (wzrost o 3,8 proc.) i łódzkie Radio Parada – 0,98 mln zł (wzrost o 0,5 proc.).

Wszystkie dane cennikowe netto, bez autopromocji, bez uwzględniania indywidualnie negocjowanych rabatów, źródło Expert Monitor.

Nonono... jak w tytule - stacje radiowe zaczynają zgarniac poważną kase. Owszem, jest to pewnie czubek góry zysków stacji telewizyjnych, ale... patrząc na dane o przystoach wydaje mi się, że radio staje się co raz popularniejsze. I wg mnie - to dobrze. Uważne słuchanie to ważna cecha. Zas ślepanie w TV... hmmm... w niektórych wypadkach ogranicza, a nawet uwstecznia.

Z pewnością TV ma ogromne mołżiwości przekazu - dźwięk i obraz. czyli np. programy edukacyjne, rozrywkowe, przyrodnicze, dokumentalne... nie mają takiego ładunku, jak w Radio. Ale... mnie bardziej odpowiada słuchanie Biggrin

Pamiętacie czasy słuchowisk na dobranoc? Smile

Pozdro.

21.09.2006 13:05:46
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
grzenio

*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 0
Portfel: 1,393

Ja może jedna trochę ostudzę ten optymizm co do wzrostu popularności radia. Bardziej szukałby innych przyczyn wzrostu przychodów stacji radiowych, a mianowicie większą skłonność firm do wydawania pieniędzy na reklamy. Gospodarka się trochę ożywiła i różne firmy starają się urwać pewien kawałek z tego tortu. Czyli wynikałoby to bardziej z optymizmu przedsiębiorców co do naszych skłonności do zakupów.

21.09.2006 18:01:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
iwcia
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Portfel: 1,829

Bardzo lubie sluchac radia, praktycznie w domu u mnie "chodzi" caly czas. Tv tez od czasu do czasu ale bardziej jakis film, radyjko to glownie piosenki albo jakies wywiady, a ze muzyka mi bliska wiec nie mam problemu ze sluchaniem.
Czasem lubie zamknac oczy i wsluchiwac sie totalnie w to co wlasnie "leci" nawet powiedzialabym ze lepiej wplywa na wyobrazie i wyostrza zmysly.

Wesele z POWEREM tylko u nas Smile
http://www.power.org.pl
Zapraszamy
21.09.2006 20:25:43
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Portfel: 16,128

grzenio, Hmmm... no na pewno jest to po części racja - o tym wzroście gospodarczym. Ale taki skok w zyskach... Chyba jednak słuchacze tez mają tu coś do powiedzenia Smile

Przytoczę taki przykład, czym RadioZet zaskarbiło sobie moje przywiązanie - po smierci Jana Pawła II Zetka zmieniął praktycznie CAŁĄ swoją ramówkę... były skróty informacji i przez kilka dni muzyka poważna, spokojna, telefony ze wspomnieniami... na prawdę, zaskoczyli mnie bardzo. I od tamtej pory nigdy nei zmieniam częstotliwości. A ogólnie - za zetką przepadłem już kilka dobrych lat temu...

Pozdro.

21.09.2006 22:01:55
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Guru

*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 0
Portfel: 213

Falkhor napisał(a):
Przytoczę taki przykład, czym RadioZet zaskarbiło sobie moje przywiązanie - po smierci Jana Pawła II Zetka zmieniął praktycznie CAŁĄ swoją ramówkę... były skróty informacji i przez kilka dni muzyka poważna, spokojna, telefony ze wspomnieniami... na prawdę, zaskoczyli mnie bardzo.

RMF zrobil tak samo o ile dobrze pamietam, zreszta RMF-u slucham ladnych pare lat, i nie zmieniam czestotliwosci...
a czy wole sluchac czy ogladac, zdecydowanie sluchac, zawsze u mnie gra radio, od rana do wieczora...

Miłość jest najwyższym sensem istnienia
21.09.2006 22:24:36
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: