Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wyższość rasy ?
06.09.2007, 19:23:28
Wyższość rasy ?
Our race has many superior qualities, compared with other races.

Nasza rasa ma w porównaniu z innymi wiele cech świadczących o jej wyższości.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
06.09.2007, 20:42:05

Kuru napisał(a):Nasza rasa ma w porównaniu z innymi wiele cech świadczących o jej wyższości.

Nie ma czaegoś takiego jak wyższośc razy. Nie uważam żebyśmy byli od innych narodów w czymś lepsi, chyba, że mówimy o tym, że nasz rząd jest nie udolny. Ale wydaje mi się, że nie możemy i nie powinnismy postrzegać siebie w takich kategoriach. Tamte czasy już dawno minęły i wątpliwe jest to żeby Polska wróciła do świetności sprzed XVII wieku

Bo cos w szaleństwach jest młodości
Wśród lotu wichru skrzyeł szumu
Co jest mądrzejsze od mądrości
I rozumniejsze od rozumu
[Leopold Staff]
06.09.2007, 20:46:23

rudzia napisał(a):Nie ma czaegoś takiego jak wyższośc razy.

Też tak sądzę; co najwyżej mogą występować pewne cechy które mogą być przydatne w określonym środowisku, lecz rasa nie definiuje o wyższości człowieka nad człowiekiem - szkoda, że tego rasisci nie rozumieją...
06.09.2007, 20:52:16

Kuru napisał(a):szkoda, że tego rasisci nie rozumieją...

I chyba nie zrozumieją nigdy. Nigdy nie uważąłam siebie za rasistke i nie wiem jak to jest nią być. Człowiek jest człowiekiem i należy go akceptować bez względy na to jakiego jest pochodzenia. Nie można go dyskryminować za to, że jest Polakiem, czy Żydem. Nie ma takiej opcji. szacunek należy się każdemu

I rozumniejsze od rozumu
[Leopold Staff]
06.09.2007, 21:01:16

rudzia napisał(a):Nie można go dyskryminować za to, że jest Polakiem, czy Żydem. Nie ma takiej opcji. szacunek należy się każdemu

Nie mylmy/mieszajmy rasizmu z ksenofobią Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
06.09.2007, 21:05:34

Wydaje mi się, ze rasizm na tym polega. Kos jest gorszy bpo jest inny ode mnie. To tak samo jak bym mówiła o Wlochach: "Nie lubie ich bo nie są polakami a po za tym zalili wielu naszych" a po za tym

Rasizm, dyskryminacja rasowa (z fr. le racisme od la race – ród, rasa, grupa spokrewnionych) – paranaukowa ideologia oraz wypływające z niej zachowania przyjmujące założenie wyższości niektórych ras ludzi nad innymi. Przetrwanie tych "wyższych" ras staje się wartością nadrzędną i z racji swej wyższości dążą do dominowania nad rasami "niższymi". Większość ideologów rasizmu opiera się na różnicach w wyglądzie ludzi.

To chyba mam troszeczkę racji ??

I rozumniejsze od rozumu
[Leopold Staff]
06.09.2007, 21:46:38

wyzszość rasy napewno istnieje ale jest ona uwarunkowana od poziomu cywilizacji
podam przykład:
aztecy - byli takimi samymi ludzmi jak biali ludzie z europy lecz byli mniej zaawansowani cywilizacyjnie przez co biały człowiek był 'lepszy' ale nie w umiejetnosciach tylko w tym co posiadał w dorobku swojej kultury

inną sprawą może być to że ludzie z różnych rejonów świata maja różne echy/umiejętności - niektorzy ludzie sa silniejsi inni sa niscy

Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
06.09.2007, 22:13:15

Qmar napisał(a):inną sprawą może być to że ludzie z różnych rejonów świata maja różne echy/umiejętności - niektorzy ludzie sa silniejsi inni sa niscy

Dlatego nie możemy mówić o tym, że jesteśmy lepisi czy gorsi. Każdy z nas jest taki sam, ludzi są względem siebie równi i to sie powinno liczyć a nie to co mają w dorobku kulturowym czy też technicznym...to nie o to biega, a po za tym nie wierze w cos takie jak 'wyższoś rasy' Tamte czasy już dawno minęły

I rozumniejsze od rozumu
[Leopold Staff]
06.09.2007, 22:19:45

rudzia, to wlasnie napisałem tylko chodzi o to ze ZAWSZE znajdzie sie człowiek ktory wykorzysta swoja wyzszosc kulturowa czy tez techniczna (woj dorobek) i bedzie twierdzil ze jestw jakims stopniu lepszy.

Mozna tez zaznaczyc ze ktos jest lepszy przez prawa nadane mu na konretnym terenie. Powiedzmy ze niemiec ma wieksze prawa niz obcokrajowiec w niemczech. Teraz trzeba zadac pytanie czy to tez mozna nazwac wyzszoscia rasy? Nie chodzi mi o to ze człowiek z prawami jest ok w stosunku do tego bez nich tylko wykorzystuje je na niekorzysc obcokrajowca Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

(troche zamotałem Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
)

Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
06.09.2007, 23:04:29

rudzia, chyba nie zrozumiałaś co miałem na myśli wcześniej. Chodziło mi o to że rasizm opiera się na założeniu, że ludzie innego koloru skóry (etc) są gorsi/inni od "nas". A wspomniane przez ciebie różnice odwoływały się do narodowości i wyznania. Jeżeli ktoś nienawidzi kogoś ze względu na narodowość można to nazwać ksenofobią.

rasizm m IV, D. -u, Ms. ~zmie, blm
<<pogląd oparty na tezie o nierównowartości biologicznej, społecznej i
intelektualnej ras ludzkich
, łączący się zwykle z wiarą we wrodzoną
wyższość określonej rasy, często uznający jej prawo do panowania nad
innymi; był podstawą ideologii hitleryzmu>>
wł.

ksenofobia ż I, DCMs. ~bii, blm
<<niechętny, wrogi stosunek do cudzoziemców i cudzoziemszczyzny>>

Pozdrawiam
Qmar napisał(a):wyzszość rasy napewno istnieje ale jest ona uwarunkowana od poziomu cywilizacji

Wedle tego malutki Murzyn niemowlak wyciągnięty ze swojego plemienia, i wychowany w duchu cywilizacji zachodniej nadal będzie gorszy ?

Ani kolor skóry, ani pochodzenie nie definiuje czy ktoś rodzi się gorszy. Gorszą można nazwac tylko kulturę w której dana osoba się wychowała - a i tak będzie to tylko punk widzenia.

Nie mylmy czynników pochodzenia, z rasą (bo słowo rasa odnosi się tylko do cech anatomii):

rasa ż IV, CMs. ~sie; lm D. ras
1. <<populacja ludzka (lub ugrupowanie wzajemnie spokrewnionych
populacji) wyróżniająca się określonym zespołem morfologicznych cech
dziedzicznych, jak np. barwa skóry, oczu i włosów, kształt twarzy,
nosa i części mózgowej czaszki, także fizjologicznych i
biochemicznych, np. grupa krwi>>

Qmar, zgadzam się z poglądem, że nie każda kultura jest sobie równa, ale rasa nie ma nic do tego.

rudzia napisał(a):Dlatego nie możemy mówić o tym, że jesteśmy lepisi czy gorsi. Każdy z nas jest taki sam, ludzi są względem siebie równi i to sie powinno liczyć a nie to co mają w dorobku kulturowym czy też technicznym...

O to właśnie chodzi.

Qmar napisał(a):Mozna tez zaznaczyc ze ktos jest lepszy przez prawa nadane mu na konretnym terenie. Powiedzmy ze niemiec ma wieksze prawa niz obcokrajowiec w niemczech. Teraz trzeba zadac pytanie czy to tez mozna nazwac wyzszoscia rasy?

Niemiec to nie jest inna rasa, tylko inna narodowość :hihi:

Cytat:(troche zamotałem Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji )

Zdecydowanie tak.
07.09.2007, 05:38:19

Kuru,
Cytat:Ani kolor skóry, ani pochodzenie nie definiuje czy ktoś rodzi się gorszy. Gorszą można nazwac tylko kulturę w której dana osoba się wychowała - a i tak będzie to tylko punk widzenia.

Dokładnie. Może murzyni genetycznie bardziej podatni są na chłodny klimat itp. ale są ludźmi i ich mózg oraz poziom człowieczeństwa jest taki sam, mają take samo prawo do życia jak każde inne stworzeniePrzepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

Przecież noc właśnie sprawia że wiesz co to dzień,
A ciszy zawdzięczasz że piękniej brzmi pieśń,
Więc czekaj cierpliwie a ziści sie sen...
Życie trwa...
07.09.2007, 06:17:39

ja uwazam że wszystkie racy są sobie równe i żadna rasa nie jest lepsza ani gorsza od drugiej,czasy kiedy tak uwazano juz dawno mineły i lepiej żeby już nigdy nie powróciły
07.09.2007, 08:09:16

Ale jak tak patrze na tych murzynów w tej afryce, jak oglądam filmy o Ruandzie, wydaje mi się że oni są jakby głupsi...

"Jeżeli jedna osoba ma jakieś urojenia nazywamy to szaleństwem. Jeżeli wiele osób cierpi na to samo urojenie nazywamy to religią" Robert Pirsig
07.09.2007, 10:58:12

W sumie rasa oznacza człowieka, którego fizjonomia i fizjologia/anatomia dopasowały się do warunków, w których żyje. Ale mamy tę samą postać, organy wewnętrzne, potrzeby jedzenia, oddychania, itp.

Człowiekiem czyni to, że dziecko z każdej 'rasy' można przenieść w inne miejsce i wychować po swojemu Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

Nie ma ras lepszych bądź gorszych. Są po prostu 'różne'. Jakby tak wnikać, to mamy Eskimosów, Indian, Murzynów rdzennie afrykańskich, Aborygenów, Azjatów... Amerykanów Południowych (też praktycznie Indian, czyli Czerwonoskórych).

To wszystko tylko nazwy zwiżane z odrębnościąkulturową i geograficzną. Człowiek homo sapiens jako gatunek jest jeden.
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
07.09.2007, 20:41:38

Kuru,
Kuru napisał(a):Wedle tego malutki Murzyn niemowlak wyciągnięty ze swojego plemienia, i wychowany w duchu cywilizacji zachodniej nadal będzie gorszy ?
wg tego co napisałem jest tak ze ten murzyn wychowany wsrod bardziej ucywilizowanych ludzi bedzie roznił sie tylko kolorem skory - czyli sie zgadzamy - nie zrozumiales mnie

Kuru napisał(a):Niemiec to nie jest inna rasa, tylko inna narodowość
hmm rdzenny niemiec jest aryjczykiem a rdzenny polak słowianinem - jesli sie nie myle to tez mozna nazwac rasą - wg Hitlera rasa aryjska była lepsza od innych dlatego eliminował żydów m.in. - czyli mamy rasy nie tylko w pojeciu biała czarna żółta...
wg wikipedi: http://pl.wikipedia.org/wiki/Mein_Kampf

przeczytaj i pozniej pisz Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

Odpowiedz 

Skocz do:

Kontakt | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS | Użytkownicy