Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (2):« Pierwsza < Poprzednia 1 [2] Ostatnia »
Wymiana plików
AutorWiadomość
Bake

*

Grupa: Zarejestrowani
Status: Offline
Reputacja: 6
Portfel: 0

ja tez rapida albo p2p - mam neo megabitoa wiec porty mam otwarte Biggrin

"W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byście to chcieli dowodami obalić?!" Fryderyk Nietzsche
03.09.2007 10:53:05
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
pezet

*

Reputacja: 0

nie obnoście sie tak z tym, bo możecie sobie sami w kolano strzelić. niby wymiana plików w temacie, a każdy wie, że czym jest piractwo i ktore programy do niego służą

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
04.09.2007 17:22:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Reputacja: 4

pezet, Zależy, co kto pobeira. Mnie na torrentach spodobała się na przykłąd grupa LegalTorrent, która zajmuje się udostępnianiem ciekawego oprogramowania, publikacji, fotek, itp. bez żadnego naruszania prawa. Poza tym wymiana i systemy wymiany plików zakłądają, że MASZ prawa do tego, co udostępniasz, np. jesteś autorem nagrania wideo. Spoooooro ludzi udostępnia na torrentach czy na bearShare/Limewire swoje pliki, nagrania audio i wideo. Ba, nie mówiąc już o wypracowaniach, twórcozści, itd.

04.09.2007 17:31:38
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
pezet

*

chodziło mi raczej o konkretne przykłady z tego tematu. np. trzeci post tego tematu to propagowanie piractwa.

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
04.09.2007 17:45:53
Kuru

*

pezet napisał(a):
chodziło mi raczej o konkretne przykłady z tego tematu. np. trzeci post tego tematu to propagowanie piractwa.

Autor posta nigdzie nie napisał, jakie typy plików mp3 pobiera, tak więc mozna sobie gdybać jakie to są pliki...

A teraz trochę prawa:

Cytat:
Z ustawy o prawie autorskim:
Art. 23.
1. Bez zezwolenia twórcy wolno nieodpłatnie korzystać z już rozpowszechnionego
utworu w zakresie własnego użytku osobistego. Przepis ten nie upoważnia
do budowania według cudzego utworu architektonicznego i architektoniczno-urbanistycznego.
2. Zakres własnego użytku osobistego obejmuje krąg osób pozostających w
związku osobistym, w szczególności pokrewieństwa, powinowactwa lub stosunku
towarzyskiego.

no i jeszcze:
"Kopiowanie utworów do użytku osobistego polega na przegrywaniu utworu z radia, telewizji, internetu, oryginalnej płyty lub kasety na pojedynczy nośnik, np. kasetę magnetofonową, płytę CD lub DVD. Działalność taka, przewidziana w ustawie o prawie autorskim z 1994 roku, jest w pełni legalna, zgodna z prawem, pod warunkiem, że sporządzone w ten sposób nagranie będzie wykorzystane wyłącznie przez kopiującego lub jego najbliższych, w szczególności rodzinę."
(http://www.pbsdga.pl/x.php?x=295/IV-fala...i-SFP.html)

Badania ankietowe dotyczące zakresu i częstotliwości takiego kopiowania umożliwiają obu wymienionym stowarzyszeniom podział między autorów należnych im wynagrodzeń, które zawarte są w cenie urządzeń kopiujących (np. magnetofonów, nagrywarek, magnetowidów) lub tzw. „czystych nośników” (np. płyt kompaktowych, kaset audiowizualnych).

Tak moim zdaniem to powinno być legalne pobieranie tak samo udostępnianie wszystkiego co było wcześniej wyemitowane w TV, bo cóż złego jest w nagraniu sobie filmu/teledysku a potem przekazanie tego znajomemu ?

Na zdrowy rozum gdyby to było nielegalne to nawet "M. Jak miłość" babcia nie mogłaby nagrać Animatedwink

04.09.2007 17:55:59
lukaszshaq34

*

Reputacja: 1

pezet napisał(a):
możecie sobie sami w kolano strzelić

A co sie niby moze stać?? wpadnie policja do domu?? takie bajeczki juz były w tamtym roku ;D

Życie jak mecz, jeden mecz, który ważniejszy jest niż życie...

04.09.2007 20:34:44
Bake

*

Reputacja: 6

zawsze sie taki trafi co sie czepia wszystkiego.
pezet, a Twój windowsik oryginalny ?? Biggrin

pezet, poza tym czy MOŻESZ LEGALNIE UŻYWAĆ TEGO NICKA? CZY TO NIE JEST ZASTRZEŻONY ZNAK TOWAROWY? BO MYŚLĘ ZE JEST. STRZELASZ SOBIE W DWA KOLANA JEDNOCZEŚNIE!!!!

"W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byście to chcieli dowodami obalić?!" Fryderyk Nietzsche
06.09.2007 08:53:57
Falkhor
Administrator
*

Administracja z racji braku możliwości weryfikowania, czy Użytkownik ściąga coś legalnie czy nielegalnie - może tylko pokładać nadzieję w tym, że np. gdy ktoś ściąga jakiś program - ma do niego prawo. Np. nie ma nagrywarki i ściąga sobie kopię zapasową płyty DVD, którą ma kupioną ze sklepu. Ja tak zrobiłem z jedną grą, której oryginał trzymam w pudełeczku, a tłukę sobie na kopii. Z resztą wtedy ta gra nie zawierała jeszcze na pudełku opisu, że nie wolno kopiowac - bo ludzie nie mieli kopiarek Smile Policja szczególnie ściga handlarzy nielegalnymi kopiami - a tych nadal jest zapewne sporo. Poooza tym wg mnie BearShare. limewire i tego typu oprogramowanie spadło w rankingach popularności - np. serwis download.com oferuje TYLE darmowej muzyki, że się w pale nie mieśći.

Nie mniej zaznaczam, że wyjatkowo podejrzane posty/tematy będą usuwane (np. 'kto wie gdzie jest nowy album Dody, bo nie chce mi się kupować i nie wiem, skąd se z sieci ściągnąć'). No to juz jawne piractwo... o którym trzeba zawiadomić organy ścigania.

Trzymać się zatem tematu - i nie grzeszyć.

06.09.2007 09:07:17
pezet

*

lukaszshaq34 napisał(a):
A co sie niby moze stać?? wpadnie policja do domu?? takie bajeczki juz były w tamtym roku

falkhor pojaśnił zatem sprawę. jeśli zaistnieje podejrzenie popełnienia przestępstwa administracja ma prawo powiadomoć odpowiednie organy ścigania.

Bake napisał(a):
pezet, a Twój windowsik oryginalny ??

oczywiscie. tutaj u mnie w Stanach oryginalny windows - w dodatku polski kosztuje grosze

Bake napisał(a):
pezet, poza tym czy MOŻESZ LEGALNIE UŻYWAĆ TEGO NICKA? CZY TO NIE JEST ZASTRZEŻONY ZNAK TOWAROWY? BO MYŚLĘ ZE JEST. STRZELASZ SOBIE W DWA KOLANA JEDNOCZEŚNIE!!!!

oczywiście, że moge bo jest to rozszerzenie inicjałów mojego imienia i nazwiska. a podpisywać się swoimi inicjałami jeszcze nikt nikomu nie zabronił.

08.09.2007 00:18:32
Kuru

*

pezet napisał(a):
oczywiscie. tutaj u mnie w Stanach oryginalny windows - w dodatku polski kosztuje grosze

Skorzystam z okazji i zapytam:

Jak to dokładnie wygląda w USA ?

- Czy trzeba płacić opłaty za korzystanie z kodeków MPEG2 (kodeki DVD) i Lame (kodeki mp3) ?

- Czy można tam legalnie przegrać sobie oryginalne cd na mp3 playera ? Czy już wymagają kupna z osobna pliku mp3 ?

08.09.2007 11:54:13
pezet

*

Kuru napisał(a):
- Czy trzeba płacić opłaty za korzystanie z kodeków MPEG2 (kodeki DVD) i Lame (kodeki mp3) ?

nie wiem. nie interesowało mnie to zbytnio nigdy, nie używam tego typu rzeczy - a jeśli tak to raczej nieświadomie, jeśli potrzebuję kodeków znajduję bezpłatne w sieci. powiem więcej. mieszkając tyle lat w Polsce nie miałem pojęcia że można za takie coś płacić.

Kuru napisał(a):
- Czy można tam legalnie przegrać sobie oryginalne cd na mp3 playera ? Czy już wymagają kupna z osobna pliku mp3 ?

można zrobić z tym to, co reguluje prawo autorskie. ale jeśli kompilujesz to na własne potrzeby nie propagując piractwa (nie umieszczając tego w sieci) ani nie czerpiąc z tego tytułu korzyści majątkowych to nic ci nie grozi

08.09.2007 22:53:50
Kuru

*

pezet napisał(a):
mieszkając tyle lat w Polsce nie miałem pojęcia że można za takie coś płacić.

Uroki życia w Europie... z tego co się orientuję w USA za byle głupote trzeba płacić, a i ludzie tam targają się po sądach o byle pierdnięcie...

Dobrze, że w UE prawo patentowe nie obejmuje progrmaów...

W każdym razie dzięki za info.

Mimo swych wad człowiek pojechałby do USA... zobaczyć swiat... pierwsze kontynent a potem tak pociągiem na Hawaje.... Animatedwink

08.09.2007 23:18:12
Falkhor
Administrator
*

Cytat:
Sąd przysięgłych uznał w czwartek, że 32-letnia Jammie Thomas naruszyła prawa autorskie do 24 piosenek, ściągając je i rozpowszechniając za pośrednictwem komputera. Z dokumentów sądowych wynika, że szkody za udostępnienie plików wyceniono na 9250 dolarów za każdy utwór. Kara będzie ściągana z pensji.

Grzywna mogła być o wiele wyższa, gdyż - jak oceniają oskarżające kobietę koncerny muzyczne - pani Thomas w sumie udostępniła do ściągnięcia 1702 piosenki.

Obrońca pozwanej powiedział, że po ogłoszeniu wyroku jego klientka czuła się zdruzgotana. - To dziewczyna, która żyje od pensji do pensji, a teraz do końca życia zostanie pozbawiona jednej czwartej dochodów - zauważył.

http://wiadomosci.o2.pl/?s=258&t=414973

Rany... ma ktoś tyle piosenke wogóle na kompie?? U mnei są tylko dźwięki do Windowsa Smile I parę nagrań od znajomego DJa, co to się konsolą popisuje...

222.000 $ kary... I to nie jakaś nadziana userka, tylko zwykła, szara netoholiczka. Strach się bać...

05.10.2007 17:06:40
mala.em

*

strach się bać? jak dla mnie to kara "dla przykładu", która ma innych odstraszać od piractwa (i słusznie) - aczkolwiek wydaje mi się, że programy p2p czasy świetności zaczynają mieć już za sobą np. dzięki temu, że firmy fonograficzne, a także sami artyści (np. ostatnio Radiohead) wreszcie poszli po rozum do głowy i zaczynają sprzedawać piosenki/płyty w necie (i osobiście trzymam kciuki żeby się to coraz bardziej rozkręcało w Polsce) albo dzięki erze wszechogarniającego gadżeciarstwa gazetowego, które pozwala sprzedawać hity kinowe po 5 zł (a na Allegro czy Ebay nawet za dużo mniej) Animatedwink

06.11.2007 15:24:48
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do:

Cabri II Plus branze firmy spedycyjne taoofthenugget gry