Odpowiedz  Napisz temat 
Wycieczka do Lwowa
Autor Wiadomość
Gall

*

Grupa: Zarejestrowani
Status: Offline
Reputacja: 0
nfm: 243
Wycieczka do Lwowa

Witam. Czy ktoś z was był we Lwowie? Jeśli tak to jakie sa wasze wrażenia z tej wyprawy? Gdzie można znalezc nocleg, zjesc co warto zobaczyć i ile to kosztuje? Z góry dzięki za pomoc!Pozdro

05.10.2007 09:07:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Joy_ride

*

Reputacja: 1
nfm: 736

ja byłem w 1997 roku Biggrin
miasto ogólnie ładne z tym że strasznie zaniedbane
nie jedź zimą bo się przygnębisz Sad

za szybko tam nie wrócę Tongue

spałem w hotelu "KIJÓW" niby najlepszy we lwowie Tongue " tragedia"

kolega był tam na zakupach itp. Animatedwink to plecak mu rozcieli jakimś ostrym nożykiem żeby coś ukrasc :/ był to na jakimś bazarze

jak pojedziesz to weź sobie kup tamtejszą walutę w kantorze w polsce to jest USD Biggrin jak jedziesz samochodem to weź w kantorze drobne czyli po 1usd i pochowaj sobie tak po pięć papierków po różnych kieszeniach bo tam DAI strasznie lubi szukać usterek* w samochodach
dla czego w różnych kieszeniach pochowac? bo jak zobaczą ile masz to wyłudzą wszystko!
poruszać radzę się w dzień

Lwów w ukrainie uchodzi za takie troche bardziej "bandyckie" miasto

*pretekst do dania łapówki

12 stycznia 2013 pierwsze posiedzenie Sejmowej Komisji Śledczej ds. Afery Euro 2012.
05.10.2007 11:15:32
Mariusz Prawy

*

nfm: 159

Nie zapominajmy o wypełnieniu kartek na granicy (taka wiza, którą trzeba mieć w paszporcie).

We Lwowie wszystko co zachodnie jest droższe niż u nas - Coca Cola, Mc Donald itd. Polecam lokalny napój o nazwie Żywczyk (tylko nie kojarzę jak się to pisze). I krówki w czekoladzie Biggrin

Co do mieszkania - spałem w ichniejszym akademiku... Pokój, trzy łóżka i szafa. Łazienka wspólna na korytarz (ich standard określa się poprzez ilość grzyba na ścianie). Ale kosztowało to 15 hrywien za noc.

Waluta - po przejechaniu granicy zamieniłem złotówki na hrywny. Wracając na odwrót.

We Lwowie sporo osób, które mówią bardzo dobrze po polsku (wyuczone formułki) i proszą o datki. Na granicy bardzo często chcą kasę za dodatkowe papiery itp. (okolice 10 hrywien). Poza tym najlepiej przekraczać granicę rano - potem kolejki są na kilka godzin stania.

Zakon Rycerzy Boju Dnia Ostatniego komturia łańcucka
09.10.2007 19:37:41
Gall

*

Jedzcie do Lwowa

Własnie wróciłem z tego miasta! Wrazenia naprawde super, wszystko poszło bezproblemowo. Nie liczac powrotu i polskiej granicy bo akurat polscy celnicy strajkowali. Pokój znalezlismy w samym centrum u polaków za 3 dni zapłaciłem 40 zł a za bilety w obie strony 70zł. Taniocha, jedzenie picie itp o wiele taniej niz w polsce. Ludzie bardzo mili kazdy z usmiechem nam pomagal trafic do jakiegoś zabytku czy szukac stancji. Jesli chcecie namiary na stancje w centrum to piszcie do mnie na maila. Postaram sie w najblizszym czasie dodac fotki.

16.10.2007 11:48:09
Joy_ride

*

Gall widocznie miałeś szczęście Animatedwink

np. moja żona tyle szczęścia nie miała bo ukradli jej tam portfel Sad

12 stycznia 2013 pierwsze posiedzenie Sejmowej Komisji Śledczej ds. Afery Euro 2012.
16.10.2007 16:02:04
Gall

*

Tak jak obiecałem zapraszam do obejrzenia kilku fotek z tego miasta!
http://www.forum.lancut.org/topics51/lwow-vt2753.htm

31.10.2007 14:02:13
siss

*

nfm: 497

Gall od dawna miałam ochotę odwiedzić Lwów, ale póki co nie udało mi się namówić rodziny. Chciałabym jechać własnym autem, a tam na Ukrainie drogi 1000 razy gorsze niż u nas i okropnie długo schodzi gdzieś dojechać. Zwłaszcza, że trudno trafić na jakieś obwodnice, a często trzeba przejeżdżać przez miasta.

Jechałeś z wycieczką czy prywatnie? Napisz coś więcej.

01.11.2007 13:12:08
Gall

*

siss, Jechałem prywatnie, autobus jedzie z rzeszowa o 6:40 zatrzymuje sie tez na dworcu w Łańcucie. Wszystko jest OK do czasu az znajdziesz sie na granicy. Na polskiej granicy celnicy dajną polakom spokoj kontroluja ukrainców a na ukrainskiej jest odwrotnie dostajemy od kierowcy w czasie drogi takie karteczki w ktorych trzeba wpisac swoje dane i mniejsce pobytu na Ukrainie, karteczki sa w jezyku angielskim i rosyjskim.
Dajemy jedną czesc tej kartki razem z paszportami Ukrainskim celnikom a 2 czesc przy wyjezdzie z Ukrainy. Nie miałem trudnosci na granicy. Ukrainska celniczka męczyła troche młodych chłopaków siedzących za mną czy nie mają przypadkiem narkotyków i jakichś tabletek. I takpo mniej wiecej 3 godzinach byłem na UkrainieSmile Z Łańcuta do Lwowa mam blizej niz do Lublina gdzie studiuje, sprawe psuje tylko granica. Po dojechaniu do Lwowa lądujemy razem z dziewczyną na Dworcu stryjskim. Znajduje sie on bardzo daleko od centrum na obrzezach miasta! Nie dajcie sie namowic taksowkarzom na kurs do centrum bo zedrą z was napewno sporo kasy. Najlepiej tak jak my wskoczyć do Lwowskiego MPK przystanek jest zaraz obok dworca! Za 2 hrywny mozna dojechac do centrum. Jak tam bedziecie to poprostu spytajcie sie ludzi który autobus kursuje do centrum miasta czy w okolice opery lwowskiej. Musze sie przyznac ze po jednym kursie lwowskim autobusem, nasze zatłoczone MPKi wydały mi sie bajką, nie dośc ze mają one wielkość naszych busów to wsiada do nich mase ludzi i dodajcie sobie do tego jeszcze nas z bagażami....Smile no poprostu mały guliwer wracający z rzeszowa w godzinach szczytu tylko jeszcze ciaśniej...No ale za 2 hrywny moge sie poswięcićSmile Po jakichś 20-30 min docieramy w okolice opery, kobieta która spotkałem w autobusie studiowała w rzeszowie i dobrze mowiłapo polsku wiec nam wytłumaczyła jak mamy iść i gdzie wysiąść! Oczywiscie na miejscu jeszcze pytalismy sie ludzi " jak i gdzie?" Smile wszyszcy z uśmiecham nam tłumaczyli i wogole im starszy człowiek tym lepiej sie z nim dogadac po polsku idzie, raz spytałem sie dziewczyny w wieku gimnazjum o drogę to zaczela po rosyjsu nawijac ale jakos ją zrozumiałem. Wogole najlepiej jesli zna sie podstawy rosyjskiego a juz najlepiej jesli czyta sie po rosyjsku,ja na szczescie nie wagarowałem w LO na ruskim wiec sprawniej wszystko szło: sprawdzenie rozkładu jazdy, znalezienie baru, sklepów itp... Wreszcie docieramy do opery!!! Chwilka odpoczynku i następny cel: znalezienie stancji! Szukaliśmy niecałe 2 godziny, trafilismy do kościoła w którym wydawnictwami katolickimi handlowała polka pani LubaSmile Ona przedstwaiła nas facetowi który działa w towarzystwie polskim on zaprowadził nas do jednej z kamienic w centrum miasta a przy okazji opowiadał o Lwowie, spytał sie czy chcemy cos drozszego ale bardziej luksusowego czy tańszego, a my oczywiście : TAŃSZEGO Smile I tak oto trafilismy do starszego pana którego pierwsze słowa brzmiały : na ile dni ? Smile Mnostwo polaków tak sobie dorabia we Lwowie wynajmujac pokoje turystom. Zobaczylismy pokoj i zaplacilismy po 40 zł za 3 dni mieszkania. Warunki były znośne facet nawet zapalił w kaflaku specjalnie w naszym pokoiku. Woda była 2 razy dziennie wiec Lwowianie sie wtedy pucują i robią zapasy w wannach i miednicach i w czym sie da. Jedzenie tanie picie tanie bilety tanie poprostu rajSmile Zabytki super, nie bede opowiadał, bo sobie mozecie sami pojechac albo w necie poczytać. Tylko droga powrotna masakryczna bo jechalismy akurat wtedy gdy był strajk polskich celników! 3 autobusy przed nami a stalismy 6 godzin bez kiwniecia palcem ze strony celników!!! A na pasach obok dla samochodów z UE i Polski ruch byłnormalny ( My jechaliśmy ukrainskim autobusem na pasie dla ukrainców) poprostu rozwalało mnie jak Autobus z wycieczką z Łańcuta sobie odrazu pojechał a my tam stoimy na zimnie!!! Wkońcu polacy z tego autokaru zebrali sie w kupe i wszyscy poszlismy do celników powiedziec zeby nas wpuscili na pas dla UE! Po namowach sprzeczkach itp udało sie! Ale i tak czekaliśmy z 2 godziny zeby nam sprawdzili bagaże!! Ukrainskie babki przemycłay firanki i papierosy, kilku polaków tezale wszystkim udało sie przejśc! Jesli jakas osoba bedzie was prosiła zebyscie jej przewiezli cygary albo wóde to ODMAWIAJCIE mimo ze jest milutka i uprzejmiutka, bo jeszcze sie w cos wpakujecie! Po kontroli zapanowała ogólna radość, po dotarciu do przemysla prawie wszyscy wysiedli. Ja i dziewczyna przespalismy Łańcut ale na szczescie w pore sie obudzilismy i wysiedlismy w rzeszowie a nie w punkcie docelowym trasy autobusu czyli w KatowicachSmile Była gdzieś 3- 4 w nocy ale na szczescie urotował nas brat dziewczyny i tak na 5 byliśmy w domachSmile Wszystko przez polskich celników! Więc nie jedzcie jak jest strajk! Ogólnie wrazenia super! I to na wyciągniecie ręki! za Mniej niż 200 zł ! Polecam! No i zobaczcie fotki, linka macie w moim poprzednim poscie. Mysle ze prywatna wyprawa daje o wiele więcej emocji i lepiej sie poznaje miasto a takze ludzi. Zorganizowana wycieczka z przewodnikiem itp to nie to samo!

01.11.2007 15:44:21
siss

*

nfm: 497

No ja myslałam jechać samochodem własnym. A jak na granicy jest, to wiem dokładnie. Bywało, że całą dobę trzeba było stać.
Ale słyszałam też od znajomych, którzy jeździli na takie jednodniowe wypady do Lwowa z biurem z Łańcuta. To chyba bardziej przypominało "wyjazdy na kontrabandę" niż turystyczną atrakcję, no bo czy jest sens tłuc się po tych ukraińskich dziurawych drogach i godzinami czekać na granicy, żeby parę krótkich godzinek spędzić we Lwowie?

Dzięki Gall za wyczerpujące informacje. Bardzo się przydały. :kiss:

01.11.2007 19:10:50
Gall

*

A własnie! Jesli ktos chce namiary na tani pokój w centrum miasta to piszcie na pw!

02.11.2007 12:06:27
Joy_ride

*

Gall dobre sprawozdanie Thumbup Smile

Gall napisał(a):
takie karteczki w ktorych trzeba wpisac swoje dane i mniejsce pobytu na Ukrainie, karteczki sa w jezyku angielskim i rosyjskim.

pokomunistyczny idiotyzm z tymi kartkami :/ często gęsto jak jadą autokary z wycieczkami szkolnymi itp. młodzież wpisuje tam np. Elvis Presley, Ojciec Dyrektor i inne śmieszne rzeczy ośmieszając w ten sposób ukraińskie przepisy :lmao:

Gall napisał(a):
Ukrainska celniczka męczyła troche młodych chłopaków siedzących za mną czy nie mają przypadkiem narkotyków i jakichś tabletek.

normalka Tongue pokazanie kto rządzi, cud że nie dali deklaracji celnej gdzie jest nawet "opcja" rybki akwariowe, broń i materiały radioaktywne :letssin:

Gall napisał(a):
Woda była 2 razy dziennie wiec Lwowianie sie wtedy pucują i robią zapasy w wannach i miednicach i w czym sie da.

nastepna absurdalna pokomunistyczna pozostałość :/

jeszcze kwestia czy była zimna czy ciepła bo to też różnymi porami się zdarza
zimna powinna być cały dzień z przerwami a ciepła tylko rano i wieczorem przez ok2 godziny do godziny 22,00 Tongue

06.11.2007 10:44:00
Odpowiedz  Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do:

*  Slowacja Online *   *  Forum Miasta Nisko *   *  Forum Gminy Dubiecko *   *  Bulgaria Online *   *  WebMachine.pl - kliknij i wymien sie linkiem *