Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (4):« Pierwsza < Poprzednia 1 2 [3] 4 Następna > Ostatnia »
Wybory Samorządowe 2006
AutorWiadomość
Guest
Unregistered

Portfel:

Witam ponownie!
Wybory samorządowe coraz bliżej, a wybór prawie żaden. Co niektórzy będą chyba mieć mały dylemat, na kogo głosować przy takim ustawieniu lokalnych wyborów.
Trzeba będzie wybierać pomiędzy PIS, LPR, Stowarzyszeniem... i SLD.
Ciekaw jestem czy pojawią się jakieś nowe twarze czy tylko inne "chorągiewki" ??

Wracając do obecnej sytuacji politycznej, jedynym rozwiązaniem jest zmiana pokoleniowa.
Nowe wybory i nowi ludzie, ludzie widzący rzeczywistość i przyszłość, a nie ludzie którzy widzą i żyją tylko przeszłością oraz szukaniem nowych spisków.
Państwo traci pieniądze na powoływanie nowych komisji, na walkę z wiatrakami.
Na to pieniądze zawsze się znajdą, natomiast na rozwój państwa i społeczeństwa - środków BRAK.

05.10.2006 00:47:22
Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Guest
Unregistered

Portfel:

Witam ponownie!
Wybory samorządowe coraz bliżej, a wybór prawie żaden. Co niektórzy będą chyba mieć mały dylemat, na kogo głosować przy takim ustawieniu lokalnych wyborów.
Trzeba będzie wybierać pomiędzy PIS, LPR, Stowarzyszeniem... i SLD.
Ciekaw jestem czy pojawią się jakieś nowe twarze czy tylko inne "chorągiewki" ??

Wracając do obecnej sytuacji politycznej, jedynym rozwiązaniem jest zmiana pokoleniowa.
Nowe wybory i nowi ludzie, ludzie widzący rzeczywistość i przyszłość, a nie ludzie którzy widzą i żyją tylko przeszłością oraz szukaniem nowych spisków.
Państwo traci pieniądze na powoływanie nowych komisji, na walkę z wiatrakami.
Na to pieniądze zawsze się znajdą, natomiast na rozwój państwa i społeczeństwa - środków BRAK.

05.10.2006 00:47:22
Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 3
Portfel: 16,128

Dylemat będzie na pewno... Pasowałoby znaleźć kogoś odpowiedzialnego, otwartego na zmiany, ale i nie extremistę Smile To będzie po rpostu trudne, z resztą jak dla mnie zawsze, bo nigdy nie staram się marnować głosu ani tez nie oddaję głosu niewaznego.

05.10.2006 09:51:23
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
grzenio

*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 0
Portfel: 1,393

Znalazłem stronę Państwowej Komsji Wyborczej z danymi dla powiatu łańcuckiego. Niestety jak na razie niestety wymieniono tylko kandydatów na radnych z gminy Łańcut i jednego kandydata do Rady Miasta.

Można znaleźć również granice okręgów oraz liczbę mandatów przypisanych do danego okręgu.

Państwowa Komisja Wyborcza - Powiat Łańcucki

12.10.2006 20:49:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Falkhor
Administrator
*

grzenio, Listy z podpisami trzeba było oddać chyba do wtorku, więc sądze, ze na początku przyszłego tygodnia dopiero ukaże się lsita kandydatów...

13.10.2006 07:52:02
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
grzenio

*

Widać że dodają kolejne nazwiska kandydatów. Pewnie stopniowo jak sprawdzają zarejestrowane listy.

13.10.2006 21:37:32
Falkhor
Administrator
*

Oto listy z kandydatami

LISTY KANDYDATÓW

No to będziemy głosować Smile

27.10.2006 08:23:19
zegfryd

*

Portfel: 562

Chciałem się ogólnie o kandydatach wypowiedzieć, prezentujących się na tym forum i innych, stąd moja wypowiedź.

Ostatnio jakoś w sklepie zobaczylem jakis plakat wyborczy, no i z ciekawości przeglądnąłem, a tam tak: emeryt, emery, emeryt, wykształcenie średnie, wykształcenie średnie, emeryt, nauczyciel, wykształcenie średnie, emeryt... Było chyba trzy osoby które nie są na emeryturze, mają wykształcenie wyższe i nie są nauczycielami. W brew zasadzie chyba pójdę zagłosować i napewno na osoby z wyższym wykształceniem i nie na wymienione wyżej, bo:

emeryt - on juz swoje zrobił, kase już za coś bierze, sugerować się tylko, że może akurat ten ma jakieś doświadczenie to niewszystko, bo zmiany są potrzebne, a nie chcę zwiększać bezrobocia;
wykształcenie średnie - teraz trzeba mieć przynajmniej wyższe i znac angielski by sprzątać ulice, więc nie sądzę by te osoby powinny decydować o rozwoju miasta;
nauczyciel - ma prace i powinien się jej poświęcić w 100% by dobrze uczniów wykształcić, jeśli faktycznie chcą by przyszłość miasta, lub kraju była lepsza. A zarabia i tak lepiej ode mnie.

Program wyborczy też jest ważny, ale to tylko program. Oferty są lepsze lub gorsze, ale nigdy pewne.
Jak wiadomo wszystko się wobec kasy kręci, jak nie ma kasy to nikt nic nie zrobi, samorząd sam kasy nie robi. Wiadomo co jest miastu potrzebne, praktycznie wszystko, jakby nie kasa z uni, nikt by się za robienie nowych dróg nie zabierał. Nie będzie kasy, nikt nic nie zrobi, a jak wiadomo są priorytety i jeśli by skatepark trafił na liste to sądzę że z niskim priorytetem i pewnie już kilka razy się ludzie na stołkach pozmieniają. A to że za kadencji judnych zostało zrobione to czy owo, to poprostu mogą się tym chwalić i tyle, bo inni pewnie też by tak zrobili, bo np. teraz jest okres na nowe drogi bo unia dokłada się w dużej mierze z własną sakiewką, sądzę, że moja babcia też by tak potrafiła. A nowe miejsca pacy.... hehe, ciekawe gdzie, i tak o wszystkim decyduje warszawa, bo tam jest siedziba lub prezesi firm łańcuckich, faktycznie mogących przyjąć znaczną liczbę ludzi. A reszta... to większość firmy "rodzinne".
Oglądając okolice, to miasto zabiera się za budowę nowych rzeczy a zapomina o starych. Upadł "sokół" - kino, upada mdk, wkrótce upadnie basen, przerobiono planty a teraz znowu coś tam robią, a jakoś nie widzę by ludzie tam pielgrzymkami garnęli, festynu jako festynu, to nie widziałem jeszcze w łańcucie jak żyję, a długo już, jedynie raz w roku na trzeci dzień dni miasta, a w tym roku to był totalny niewypał, ani gdzie usiąść, ani piwko kupić, i kobieta jeszcze dziwnie śpiewała, nie to co rok temu. Ale żeby rok czekać na coś takiego!? A potańczył bym czasem, piwko kupił, odchamił się jednym słowem, a do "opery" nie pojdę, bo tam to DO 18 lat wpuszczają, no i wiadomo jaka muzyka :/ Więc się siedzi i ogląda tanie opery mydlane w telewizji.

Może głupi pomysł:

Nie wiem jak dokładnie wygląda sprawa z browarem łancuckim, ale gdyby go, lub nowy uruchomić. 10 budek - "Barów" z piwkiem z miasta, dwoma stołami do bilarda w cenie 2zł partyjka. Porozrzucać po mieście i pilnować by żaden głupek nie robił tam obory, to myślę, że kółko byłoby dobre. Kilkadziesiąt miejsc pracy i kaska za piwko i bilard też by mała nie była (bardzo często bym odwiedzał). Może kilku rolników by nawet zaczęli chmiel w okolicy uprawiać, a tu ciągle ugór lub ziemniaki na własne potrzeby. Co dwa tygodnie mały festyn przy mdk'u z owym piwkiem i tutejszymi zespołami. Gdyby pilnowano tam spokoju, by żadna banda gówniarzy nie rozrabiała, to wielu ludzi by przychodziło.

Nie mówię, że ten pomysł jest dobry, bo pisałem z rozpędem, bez namysłu, ale kto przedstawi mi podobny (mam namyśli konkretny) program na polepszenie życia, lub chociaż podniesienia morale i wizerunku społecznego. Ile można patrzeć, że mamy zabytkowy zamek, a z tego co się orientuję, to z nim też nienajlepiej :/

Ale myśle, że ja nie będę miał problemu z wyborem.

Zaczarowany pierniczek
06.11.2006 06:14:25
grzenio

*

Nie bardzo zgadzam się zegfryd z twoją opinią że warto głosować tylko na osoby z wyższym wykształceniem i nie emerytów.
Znam kilka osób z tytułami doktorskimi, a wcale nie świadczy to o ich większej wartości, niektórzy wręcz odwrotnie swoim zachowaniem nie wystawiają temu tytułowi dobrej opinii. Inne osoby, właśnie ze średnim wykształceniem, mają bardzo trzeźwe podejście do życia, i potrafią sobie świetnie poradzić z różnego rodzaju problemami. Nie wykształcenie świadczy o człowieku lecz jego charakter.
Co do emerytów, to niektórzy swoją energią mogliby Cię pobic na głowę. Nie wszyscy są tacy, że będą drzemać na sesjach, lecz czasem mają świetne pomysły, właśnie prowadzące do zmian.

zegfryd napisał(a):
praktycznie wszystko, jakby nie kasa z uni, nikt by się za robienie nowych dróg nie zabierał. (...) teraz jest okres na nowe drogi bo unia dokłada się w dużej mierze z własną sakiewką

Lecz zapomniałeś że Unia dopłaca tylko 50% kosztów budowy dróg, pozostałą część trzeba wygospodarować samemu. A wiadomo że są to ogromne koszty i wydatek dla samorządu nie byle jaki, trzeba się dobrze nagłowić, żeby nie wpędzić samorządu w finansowe tarapaty. Więc nic nie przychodzi tak łatwo - Unia drogi nie zbuduje, jeśli sami nie wykażemy sie zaradnością.

06.11.2006 18:49:17
Falkhor
Administrator
*

Ciężko by było w trakcie wyborów kierowac się takimi hmmm... uproszczeniami, generalizowaniem, jakie podałeś, Zegfrydzie.

Ja, jako obywatel, powiniem sam w swoim dobrze pojętym interesie dowiedzieć się coś o kandydatach, SAM znaleźć swojego przedstawiciela. Zaangażowac sie w ten cały proces. Próba takiego upraszczania sobie świata przez odrzucanie z góry na podstawie takich czynników, jak wymieniłeś - jest nie tyle krzywdzące dla kandydata - ale po prostu błędne.

Prawo do wybierania to rzecz wywojowana przez stulecia. Nie jest to tylko taki bajerek, objawiający sie w ciągu 2-3 tygodni przed wyborami. Mało ludzi ma jednka te świadomość, że nawet najbardziej pokręcony samorząd/rząd/sejm/senat nie bierze się z powietrza.

Poza tym dodam jeszcze, ze do wyborów TRZEBA iść. Siedząc w domu przed telewizorem i mówiąc 'nie mam na kogo głosować' albo 'mnie to wali' albo 'nie dam się wam dopchac do koryta' lub tym podobne - kłamiesz i okazujesz słabość i brak odpowiedzialności. Hasło 'RANY! Kogo oni wybrali?!' jest jak przyznanie się do winy... Jeżeli takie a nie inne osoby zgłosiły się do kandydowania - to na to stać nasze społeczeństwo. Komuś się to nie podoba - zrzec się obywatelstwa to łątwa sprawa. Wyjechać - tez nietrudna.

Jesli nie masz na kogo głosować - rusz zadek i idź do urny, oddaj nieważny głos. BO jeżeli pojawiłyby się wyniki wyborów, że głosowało 98% uprawnionych, i oddano 80% niewaznych głosów... TO BYŁOBY dopiero coś...

07.11.2006 09:19:48
zegfryd

*

Portfel: 562

A więc tak...

grzenio napisał(a):
Znam kilka osób z tytułami doktorskimi, a wcale nie świadczy to o ich większej wartości, niektórzy wręcz odwrotnie swoim zachowaniem nie wystawiają temu tytułowi dobrej opinii.

Też znam takie osoby, ale nie widziałem by ktoś z tytułem doktora startował do samorządu. Jak powiedziałeś ich wartośc jest tylko w ich umysle i pewnie wezmą się za coś lepszego niż start na taki niski stołeczek.

grzenio napisał(a):
Co do emerytów, to niektórzy swoją energią mogliby Cię pobic na głowę. Nie wszyscy są tacy, że będą drzemać na sesjach, lecz czasem mają świetne pomysły, właśnie prowadzące do zmian.

Nic takiego nie napisałem... patrz wyżej. Nie mówię że emeryci śpią na sesjach, czy są głupsi np ode mnie. Sprawdź dokładnie co napisałem.

grzenio napisał(a):
Lecz zapomniałeś że Unia dopłaca tylko 50% kosztów budowy dróg

Nie zapomniałem. Napisałem że pomaga a nie funduje. Jakby mi unia dofinansowała połowę kasy do samochodu, to już bym miał a nie jeździł autobusami, o drugą połowę bym się sam postarał wszelkimi środkami, przecież to normalne zachowanie! A burmistrz czy radni mają przecież zaplecze finansowe z miasta i dysponują nim, w tym przypadku na drogi.

Falkhor napisał(a):
...jest nie tyle krzywdzące dla kandydata - ale po prostu błędne.

Wszystkim się stawia wymagania, takie czasy, i jeśli się nie mylę to po to ludzie studiują (jeśli ktoś z was był lub jest na studiach to powinien o tym wiedizeć) i podobnie jak do grzenia napisałem coś o sprzątaczach ulic. I nie sądzę bym krzywdził osoby iż chcę by mieli tytuł świadczący że spędzili trochę czasu ucząc się, a nie z tytułem technika mechanika czy rolnika, lub po liceum, wogule bez tytuły powinni zajmować się naszą przyszlością. Na naukę nigdy nie jest za późno!

Falkhor napisał(a):
Poza tym dodam jeszcze, ze do wyborów TRZEBA iść. Siedząc w domu przed telewizorem i mówiąc 'nie mam na kogo głosować' albo 'mnie to wali' albo 'nie dam się wam dopchac do koryta' lub tym podobne - kłamiesz i okazujesz słabość i brak odpowiedzialności. Hasło 'RANY! Kogo oni wybrali?!' jest jak przyznanie się do winy... Jeżeli takie a nie inne osoby zgłosiły się do kandydowania - to na to stać nasze społeczeństwo. Komuś się to nie podoba - zrzec się obywatelstwa to łątwa sprawa. Wyjechać - tez nietrudna.

Rozumiem, że to do mnie tego nie prowadzisz Animatedwink

Falkhor napisał(a):
Jesli nie masz na kogo głosować

Mam na kogo głosować...

No i oczywiście nikogo nie przekonuję do moich sugestii

Zaczarowany pierniczek
07.11.2006 10:38:35
Falkhor
Administrator
*

zegfryd, Heh, no fakt, nie napisałem tego, ale mój wywód to takie ogólne rozważanie, nie skierowane bezpośrednio w Ciebie Biggrin Po prostu uzyłem takiej formy.

Cytat:
Wszystkim się stawia wymagania, takie czasy, i jeśli się nie mylę to po to ludzie studiują (jeśli ktoś z was był lub jest na studiach to powinien o tym wiedizeć) i podobnie jak do grzenia napisałem coś o sprzątaczach ulic. I nie sądzę bym krzywdził osoby iż chcę by mieli tytuł świadczący że spędzili trochę czasu ucząc się, a nie z tytułem technika mechanika czy rolnika, lub po liceum, wogule bez tytuły powinni zajmować się naszą przyszlością. Na naukę nigdy nie jest za późno!

Hmmm... a wziąłes pod uwagę to, jak wiele prywatnych szkół daje dyplom za 'odsiedzenie' studiów i płacenie czesnego? Z włąsnego doświadczenia wiem, że człwoeik z wykszłatceniem technicznym bił na głowę pewnego doktora. Dla mnie jest to sprawa bardzo indywidualna i ciężko podać tu jakiekolwiek uproszczenia. Trzeba kandydata po prostu trochę znać. FAKT jednak, że proces kształcenia ma wpływ na to, co ludzie potem robią i myślą.

07.11.2006 11:14:48
MariuszDuliban

*

Portfel: 24

Witam.

Chciałbym, aby w zbliżających się wyborach była duża frekwencja - oby pogoda dopisała i oby w telewizji nie był emitowany jakiś całodzienny blok filmowy...

Ludzie muszą się nauczyć, że samorząd to ich własne dobro i sprawdzian wiedzy o tym, co się dzieje i co dziać się powinno.

A także sprawdzian odpowiedzialności. Wstydem i obłudą byłoby siedzenie w domu, przed telewizorem i bierne czekanie na to, co sie stanie.

Pozdrawiam.

08.11.2006 22:00:45
Falkhor
Administrator
*

Gdyby frekwencja była duża, to wszyscy mieliby jakieś poczucie, że to włąśnie WSZYSCY tak chcą, a nie inaczej. Mowa tu o szerokim poparciu wybieranej przez ludzi sceny politycznej i jej aktorów.

A tak? Pójdzie znowu co drugi Polak i potem się okaże, że z tej połowy 3/5 odda wazne głosy, i tym sposobem zmobilizowana 1/5 z 3/5 wybory wygra.... Wrrrr... I potem tylko komentarze zaczynające się od słów 'jak to się stało??'.

Do wyborów po prostu trzeba iść. I trzeba wybierać. Jeśli nie ma kogo - oddać głos nieważny. A jeszcze lepiej - poświęcić trochę czasu i faktycznie zoabczyć, jacy sa kandydaci...

09.11.2006 11:00:09
terelka
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Portfel: 3,494

Nadeszła cisza wyborcza Biggrin Ale jedno jest pewne - "Nie bądź durny - idz do urny" Zadecyduj o losach swojej społeczności lokalnej Smile Nie myśl, że Twój głos nic nie zmieni, bo to właśnie Twój głos może zdecydowac ostatecznie kto wybory wygra Smile Ja jako przyszły politolog ide jutro spełnić mój obywatelski obowiązek Smile

"Strach jest tym co niszczy, zapomnij o nim a zwyciężysz..."

11.11.2006 23:12:40
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: