Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (2):« Pierwsza [1] 2 Następna > Ostatnia »
Wstyd być Polakiem gdzie indziej, niż w Polsce
AutorWiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Online
Reputacja: 3
Portfel: 16,128
Wstyd być Polakiem gdzie indziej, niż w Polsce

Cytat:
Na jednym z forów pisze z Londynu Piotrek: - Byłem już za granicą kilka razy, w różnych krajach. Mieszkałem z najróżniejszymi ludźmi, nie tylko z Polakami. Ale to właśnie oni, a to przecież moi rodacy, najdotkliwiej mnie wykołowali. I to nie chodzi nawet o to, że kiedyś mi Polka, swoją drogą znajoma z liceum, gwizdnęła kasę, ale i o takie sprawy jak wieczne kombinatorstwo. Jak cię tylko udupić. Z jednej strony wykorzystać, kiedy możesz załatwić jakąś pracę czy coś innego, a z drugiej, kiedy ty coś chcesz, to cię maja w d.... Ale też do czasu, bo może się jeszcze kiedyś przydasz.

Nie tylko kombinatorstwo jest coraz częściej łączone z polskimi emigrantami. Także cwaniactwo i niestety złodziejstwo. Marta: - A kto w Holandii kradł rowery spod sklepów? Kto kradł w supermarketach? Kto chlał pod sklepami, na przystankach? Nie Rosjanie, Ukraińcy czy Rumuni. Wiadomo, że Polacy. Cały najgorszy bajzel za granicą to nasi rodacy. A niedopałki papierosów powyrzucane koło kosza? Holender w życiu by tak nie zrobił.

(...)

Na przykład Mirek, który od kilku lat jeździ do pracy do Niemiec: - Tak jak w kraju, tak za granicą są Polacy i takie Polaczki. Wiadomo, od tych drugich ani nie usłyszysz dobrego słowa, ani ci pomocnej dłoni nie podadzą. Jeszcze się za plecami zgadają i jeśli tylko na coś im się to przyda, to nogę podetną. Ot, Polaczki - podsumowuje. - Trzeba omijać z daleka. Marta dodaje do tego dobitnie: - W Holandii dochodziło do tego, że właściciele kempingów umieszczali napisy, iż nie wynajmują Polakom. Wiesz dlaczego? Bo wśród wszystkich narodowości, które tam mieszkały, praktycznie z połowy świata, wyłącznie Polacy potrafili zwinąć się, nie płacąc. A do tego jeszcze syf po sobie zostawiali Za chwilę dorzuca, że najgorsze w tym wszystkim, że odbija się to na tych, którzy chcą uczciwie zarobić.

Źródło - o2.pl (KLIK KLIK KLIK)

Jeżeli wybierasz się do wspomnianych w tym artykule krain... tym bardziej, jeżeli jeszcze masz coś zarobić - dobrze naucz się języka angielskiego i rzadko w miejscach publicznych uzywaj własnego języka polskiego...

Prosze też zauważyć, że tak jak u nas kiedyś (a w sumei nawet obecnie) oskarżano Rumunów, Ukraińców, Rosjan o kradzieże, tak teraz nasz naród stał się tym, który ma najbardziej lepkie palce...

Przykra sprawa. Niedługo będzie tak chyba, że do polski będzie mógł przyjechać każdy, ale Z POLSKI wyjechać... to będzie kontrola zachowania, wysławiania i... czystości i trzeźwości.

20.12.2006 15:29:54
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Cerberion

*

Grupa: Zarejestrowani
Status: Offline
Reputacja: 0
Portfel: 378

Dobry ten podzial na Polaków i polaczkow, swieta prawda. Polaczek to cwaniak, smierdziel, brudas i len. nierob, pijak i po prostu podly typ. Piorun by mnie trafil przez to, ze taka banda zuli jedzie na zachod i psuje renome narodu pracowitego i rozumnego, a takim jestesmy. wprowadzic kontrole mozgu na granicy!

(, + +) No matter how you can't stop it now... (@ @,)
20.12.2006 23:33:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Falkhor
Administrator
*

Cerberion, Ciekawe, jakby sie ustalało sprawność mózgu, hehe Smile Proszę odegrać scenkę w hipermarkecie, gdy pan stoi przy dziale z elektroniką przenośną, a cała ochrona sklepu pobiegłą kilometr dalej ratując duszącą się starszą panią? proszę zademonstrować użytkowanie tlefonu publicznego i książki telefonicznej. proszę pokazać sposób parkowania na niemieckim parkingu Tongue Smile Tongue /wiadomo, jak oni tam stają - wszyscy zwróceniw jedną stronę/.

Hmmm... byłaby wtedy na prawdę mała emigracja Biggrin

21.12.2006 09:10:02
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
okimaxim

*

Reputacja: 1
Portfel: 2,337

tam gdzie wyjeżdżali moi rodzi strasznie sie lubi Polaków Smile mają oni opinie solidnych i pracowitych ludzi którym można zaufać. Jak sie szuka kogoś do napawde ważnej i cięzkiej roboty kogo się szuka - Polaków! Ale tam za takąprce Polak naprawde dostaje mocną kase! Jak się pokaże kilka razy że Polak to fajny gość - to sie opinia zmieni! Trzeba tylko żeby każdy dawał dobry przykład! Szkoda że nie można faktycznie skontrolować ludzkiego mózgu na granicy...

04.01.2007 17:53:43
Falkhor
Administrator
*

okimaxim, Problemik w tym, ze... Polak myśli JA, a nie MY. To jest taki egoizm po prostu... że jak bata nad głową nie ma, to każdy swoją rzepkę skrobie... dopiero jak coś się stanie, to się naród nasz jednoczy... a tak to ech... Smile

04.01.2007 21:32:40
Qmar
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Reputacja: 4
Portfel: 3,541

Ja napisze tak: ludzie w polsce są rozni są tacy co robia i nie robia Ci co nei robia psuja nasza renome za granica a znam wielu takich w Irlandi ktorzy pracuja jak sie patrzy jak zwalniali kilku ludzi z takiego hotelu to z reguly Irlandczyków albo ukraincow bo tam kilku polakow zasuwalo rowno.
Co do kołowania i kręcenia to Polacy chyba na pierszym miejscu zawsze musielismy kombinowac zeby zylo sielepiej "Polak potrafi" - jest takie przyslowie i to prawda, zawsze wykombinujemy tak zeby miec najlepiej. Jest jeszcze tak ze jak polacy bija biede to wszyscy razem a jak ktos sie wybije i zarobi to trzeba go 'utłuc' bo jest lepszy - zawsze tak bylo i predko sie to nei zmieni.
Z Polakami jest tak jak Falkhor zauważył czyli kazdy robi sobie jak najlepiej dla siebie nieraz ludzie sie neinawidza nawzajem ale jestesmy narodem takim ktory sie zjednoczy jak trzeba bo chyba jako jedeyny taki naród jak my potrafilismy przetrwac mimo tego ze nei było nas na mapach...

05.01.2007 00:04:00
Falkhor
Administrator
*

Qmar,

Cytat:
jestesmy narodem takim ktory sie zjednoczy jak trzeba bo chyba jako jedeyny taki naród jak my potrafilismy przetrwac mimo tego ze nei było nas na mapach...

Racja... Tyle batów i rozbiorów, które Polacy przetrwali i znowu sie jednoczyli... to chyba nie ma drugiego takiego 'mesjasza narodów', heh...

Cytat:
Jest jeszcze tak ze jak polacy bija biede to wszyscy razem a jak ktos sie wybije i zarobi to trzeba go 'utłuc' bo jest lepszy - zawsze tak bylo i predko sie to nei zmieni.

nie na darmow iele osób mówi, że najgorzej trafic za granicą na szefa-polaczka. Bo jak on się wybił, to Tobie będzie podcinał nogi, a jak Ty się wybijesz, to tym bardziej... Fakt, nie jest tak zawsze, ale jest.

A według mnie to boli bardziej niż być wykorzystanym przez kogoś innego niż Polaka...

05.01.2007 07:15:27
Ahab

*

Portfel: 843

Cytat:
Z Polakami jest tak jak Falkhor zauważył czyli kazdy robi sobie jak najlepiej dla siebie nieraz ludzie sie neinawidza nawzajem ale jestesmy narodem takim ktory sie zjednoczy jak trzeba bo chyba jako jedeyny taki naród jak my potrafilismy przetrwac mimo tego ze nei było nas na mapach...

"Dajcie Polakom rządzić a sami się wykończą." - Otto von Bismarck

Jako chyba jeden z niewielu mogę powiedzieć, że NIE JESTEM DUMNY Z BYCIA POLAKIEM.

Sami wyrobiliśmy sobie taką opinię ! Nie wiem dlaczego, ale czuję, że pasuję tutaj jak garbaty do ściany Biggrin
Rzeczy które mnie tutaj trzymają to praca, rodzina i grawitacja.

Gdybym miał emigrować do innego kraju to napewno na pierwszym powodem byłaby polska mentalność... Ale jak juz emigrować to jak najdalej od Polaków - powie wam to każdy...

"Nie było jeszcze nigdy, a zwłaszcza w Polsce człowieka, co by się o milimetr wysunął ponad ogólny poziom, by całego błota na niego nie rzucić." - Karol Szymanowski (piękna charakterystyka Polskiej zawiści)

Liberate tute me ex inferis
05.01.2007 21:12:15
Falkhor
Administrator
*

Ahab, Fakt, owe cytaty odsłaniają trochę prawdy, ale jednocześnie są stereotypem uogólniającym całość naszego narodu...

Ja na przykład jestem z tego dumny i wstydzić się tego na pewno nie będę. nigdy tez nie myslałem o swoim kraju i ziomkach jako o ludziach 'od razu' gorszych niż inne narody...

Zależy to na pewno od tego, kto i gdzie i w jakich warunkach wyrósł i w jakich teraz żyje. Każdy inny kraj ma swoje wady i zalety.

nie ma co ukrywać, że na 'markę Polaków i polaczków' jakoś sobie zapracowaliśmy i nie wzięło się to z powietrza. Skoro trzeba było czasu, by tak to utrwalić, to trzeba również czasu, aby to zmienić.

Pozdro.

06.01.2007 16:36:10
michas
Moderator
*

Portfel: 785

mocne słowa Ahab ale ja sie z nimi ne zgadzam sie ja jestem dumny z tego ze jestem polakiem i ze tu mieszkam, a wstyd mi jest za tych "polaczków" bo tylko opinie o naszym kraju psuja i tak sobie mysle ze nie predko chyba pozbedziemy sie tej negatywnej opinii

11.01.2007 13:43:53
Qmar
Moderator
*

hehe ja tez jestem dumny Tongue i moge to pisac w kazdym poscie i zgodze sie z michasiem - bedac w irlandii widzialem takich pseudopolakow co to pracowali na budowie widac odrazu ze od pluga odciagnieci i ze zarobili 'fortune' (przynajmniej dla nich) i zachowywali sie na miescie jak wiesniaki totalne (gorzej od irlandczykow bo to tez troche wsiory - chodzi o mlodzierz) i klneli na okolo a ludzie sie dziwnie na nich patrzyli ale to zrozumiale a na mnie czy moich braci nikt nie zwracal szczegolnej uwagi wiec jest roznica miedzy tymi pseudo a normalnymi polakami.

11.01.2007 17:21:39
okimaxim

*

Reputacja: 1
Portfel: 2,337

w każdym kroaju są pseudoobywatele słynący z różnych rzeczy... my nie lubimy Rosjanów i Ukraińców bo to bo tamto bo siamto a przecież z nimi jest tak samo jak z Polakami. Ja tam nie mam nic do nich Smile chociaż nie miałam okazji poznać osobiście nikogo takiego chyba że o tym nie wiem.

11.01.2007 17:39:24
Falkhor
Administrator
*

czytając w necie tu i tam można spotkać na całe szczęście takie wypowiedzi, że Polacy są kojarzeni jako ludzie solidni, wykształceni, pracowici, odpowiedzialni i uczciwi. Bowiem gdyby było inaczej - trudno byłoby uzasadnić to, że całe państwa co raz otwarciej zapraszają Polaków do siebie. Polaczki i tak odpadną w przedbiegach...

12.01.2007 09:58:39
Qmar
Moderator
*

Fal~ jest tak napisane w necie poniewaz wyjezdza duzo ludzi ktorzy chca pracowac umia pracowac i maja wyksztalcenie i umiejetnosci dlatego tak jestesmy postrzegani ale przykladowo niemiecka reklama media marktu - moze ktos zna jak to polacy wychodzac z niemieckiego mediamartka okradli pracownikow ze spodni a oni nie zauwazyli - tez swiadczy o tym ze jestesmy postrzegani na rozne sposoby. Moze takie poglady na temat Polakow znienia sie dzieki tymi ktorzy pacuja i sa wyksztalceni Animatedwink

12.01.2007 13:12:57
Falkhor
Administrator
*

Qmar, przypadek tej reklamy jest, faktycznie, niezbyt miłym akcentem Tongue Ale u nas np. krażyło baaardzo dużo 'kawałów' o Cyganach, Rumunach, itp. Tym razem to nas wykorzystano do tego, aby się pośmiać Tongue I słusznie, że zrobiono z tego aferę. Trzeba było się bronić Smile

Zatem wg mnie tak czy tak nie jest sie wstyd przyznać gdziekolwiek na świecie, ze jest się Polakiem. Dlaczego? Bo u nas też są takie miejsca, gdzie strach się przyznać, ze ejst sie np. Niemcem, Żydem, Apaczem...

12.01.2007 15:02:03
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: