Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (4):« Pierwsza < Poprzednia 1 2 [3] 4 Następna > Ostatnia »
Władza kościelna a władza państwowa
AutorWiadomość
levi'
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Status: Offline
Reputacja: 4
Portfel: 3,304

Kuru,

Cytat:
Gdybyś był politykiem powinieneś kierować się rozumem. Przecież nie trzeba ci świętej księgi by podejmować decyzje. Mylę się ?

a gdy podejmuję swoje decyzje w oparciu o wiarę i własne przekonania, to wtedy nie kieruję się rozumem :?: :O

Cytat:
Czy mam wkleić konkretne fragmenty z Biblii lub Koranu ?

z tego co pamiętam, to raczej zawsze byłem uczony: "kochajcie się i wybaczajcie sobie" =D - jakoś nigdy Biblia, albo książka jak to powiedziałeś, nie wpływała na mnie w ten sposób, że myślałem o kimś gorzej :O

Cytat:
Proszę dokładnie sprecyzuj sformułowanie "chrześcijańskie zasady"...

- partnerstwo
- wiara w drugiego człowieka
- prawdomówność
- chęć budowania, nie destrukcji
- pomoc
- szanowanie poglądów, wiary, pochodzenia... drugiego człowieka
itp
o takie zasady chodzi :!: przecież ja nic radykalnego przez to nie wnoszę do tematu :!:

Z dłońmi tak splecionymi jakbyś klęcząc spała
W niedostępne mym oczom wpatrzona widzenie
Płaczesz przez sen i wstrząsem wylękłego ciała
Błagasz o nagłą pomoc, o rychłe zbawienie
19.09.2007 19:14:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Kuru

*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 0
Portfel: 1,066

levi napisał(a):
a gdy podejmuję swoje decyzje w oparciu o wiarę i własne przekonania, to wtedy nie kieruję się rozumem

Łączysz dwie rzeczy. Otóż wg mnie gdy kierujesz się wiarą to nie koniecznie kierujesz się rozumem... bo wiara dyktuje ci pewne gotowe wzorce postępowań, które nie koniecznie muszą być właściwe.
No pojawia się pytanie: jak tworzysz te swoje przekonania ? Poprzez myślenie czy powiedzmy.. przyjmowanie zasad wiary jako dogmatu ?

levi napisał(a):
jakoś nigdy Biblia, albo książka jak to powiedziałeś, nie wpływała na mnie w ten sposób, że myślałem o kimś gorzej

Szczęście, że przynajmniej na ciebie nie wpływała źle...

levi napisał(a):
- partnerstwo
- wiara w drugiego człowieka
- prawdomówność
- chęć budowania, nie destrukcji
- pomoc
- szanowanie poglądów, wiary, pochodzenia... drugiego człowieka
itp

No widzisz.. do tych samych zasad można dojść bez podpierania się religią i wiarą. Religia nie ma monopolu na te zasady, a skoro te zasady są powszechne nie tylko w kulturze chrześcijańskiej lub jakiejkolwiek religii to dlaczego mamy je nazywać "chrześcijańskimi zasadami" ? Już wiesz o co mi chodzi ?

19.09.2007 19:34:34
levi'
Moderator
*

Kuru,

Cytat:
wiara dyktuje ci pewne gotowe wzorce postępowań, które nie koniecznie muszą być właściwe.

nic mi nie dyktuje :!: to błędne rozumowanie :!: :O to nie jest tak, że ja MUSZĘ tak postępować :O - ja CHCĘ tak robić :!: :!: :!:

Cytat:
Szczęście, że przynajmniej na ciebie nie wpływała źle...

jestem przekonany, że PRAWDZIWY chrześcijanin również nie ma z tym problemów =D

Cytat:
No widzisz.. do tych samych zasad można dojść bez podpierania się religią i wiarą.

tak ja wiem - ale poprostu CHCĘ w to wierzyć...i tak żyć :!: może ktoś powie, że to przekonanie, wyuczony obowiązek itp - a ja powiem, że to wiara =D

Cytat:
Już wiesz o co mi chodzi ?

heh wiem i zawsze wiedziałem xD pozdrawiam - myślę, że już wszystko wyjaśnione...

PS zapraszamy innych do wymiany zdań - bo jak narazie to ja z Kuru mamy monopol w tym temacie =D {jak i w większości w polityce} :hihi:

19.09.2007 20:44:43
Kuru

*

levi', też pozdrawiam.. a teraz ide zjeść coś (nie jadłem obiadu dzisiaj) i spać...
Dobranoc.

19.09.2007 20:51:30
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Reputacja: 3
Portfel: 16,128

Stwierdzenie 'może być niewłaściwe' w odniesieniu do wiary jest tak samo skuteczne, jak w odniesieniu do prawa Smile Gdyby założyc, że znamy już wszystko o człowieku i otaczającym nas świecie, wtedy mozna by albo stworzyć wiarę doskonałą, albo prawo doskonałe. Póki co - prawo i państwo powstawało pod wpływem religii. Dostojnicy kościelni baaardzo długi czas mieli decydujący głos, np. kto będzie a kto nie będzie cesarzem. Zatem odchodzenie od wpływu kościoła w państwie jest bardzo trudne. przecież prawo też opiera się na takich rzeczach jak domniemanie niewinności... albo działanie w złej/dobrej wierze. Wariograf nie zawsze działa, podobnie jak wiara ni zawsze czyni cuda Smile

20.09.2007 08:26:50
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Kuru

*

Falkhor napisał(a):
prawo i państwo powstawało pod wpływem religii.

I co z tego wychodziło ? Popatrzmy jak prawo było kreowane w średniowieczu czy starożytnej grecji... Falkhor przypomnij mi który to filozof został skazany na śmierć, za negowanie istnienia bóstw ?

20.09.2007 09:43:18
Falkhor
Administrator
*

Kuru, Tylko ze Sokrates (bo chyba o niego Ci chodzi) zanegował bóstwa, które uznawało państwo, ale był wtedy za uznaniem innych bóstw. To dlatego w sumie doigrał się smierci - że proponował inną wiarę, co było praktycznie nie do przyjęcia.

Na to, ze religia w realny sposób wpływała na pwostawanie państwa trzeba popatrzeć jak na fakt konieczny. Religia załątiwała wiele problemów - narzucała porządek, który był w sumie nie do pojęcia np. na ziemiach polskich Smile Gdy przyjmowaliśmy chrzest Smile Ocaliło nas to przed wyrżnięciem, ale jednocześnie przyniosło coś jakby wyższy stopień rozwoju. Religia tak ma, że jednoczy ludzi w działaniu. Stą jej silny wpływ na powstanie państwowości.

20.09.2007 15:47:15
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Kuru

*

Falkhor napisał(a):
Kuru, Tylko ze Sokrates (bo chyba o niego Ci chodzi) zanegował bóstwa, które uznawało państwo, ale był wtedy za uznaniem innych bóstw. To dlatego w sumie doigrał się smierci - że proponował inną wiarę, co było praktycznie nie do przyjęcia.

Co by nie było skazano go motywując się religią/wiarą.

20.09.2007 17:56:45
levi'
Moderator
*

Falk,

Cytat:
prawo i państwo powstawało pod wpływem religii.

co prawda nie zawsze to było dobre, ale ja chciałem przypomnieć wszystkim PRL i stan wojenny - wtedy to głównie religia dawała ludziom siłę i wiarę, że może być lepiej...
a więc nie zawsze wiara wpływa źle na rozwój państwa :!: - ja mam wielki szacunek dla ludzi tego okresu, którzy mimo zakazu 'uprawiania' wiary nadstawiali karq i nie odstąpili od swojej polskości - chwała im za to :!:

20.09.2007 19:18:00
Kuru

*

levi napisał(a):
ja mam wielki szacunek dla ludzi tego okresu, którzy mimo zakazu 'uprawiania' wiary nadstawiali karq i nie odstąpili od swojej polskości

Czyli polskość jest nieodłącznie połączona z 'uprawianiem' wiary ? Ciekawe rzeczy tutaj się dowiaduje Animatedwink

20.09.2007 19:53:40
Falkhor
Administrator
*

Kuru, Hmmm... Luty słowiańskie i Polanie - Światowid, Perun Animatedwink Potem CHRZEST - 966 - jeden Bóg. PRL - próba usunięcia religii, która miałaby być 'opium dla mas' Animatedwink Zatem... Tak, dzieje polskiej państwowości są praktycznie nierozerwalnei związane z religią katolicką. Bo w czasie wojen i kryzysu polskei duchowieństwo służyło ludizom, a ludzie szukali nadziei w modlitwie do Boga. Czy uważasz, że to złe?

21.09.2007 08:40:12
levi'
Moderator
*

Kuru,

Cytat:
Czyli polskość jest nieodłącznie połączona z 'uprawianiem' wiary ?

qrcze znowu błędnie to odbierasz :!: - ja tylko powiedziałem, że miałem, mam i będę miał szacunek dla ludzi okresu PRL i stanu wojennego, którzy nie wyparli się swojej polskości i wiary :!: :O
Falk,

Cytat:
Tak, dzieje polskiej państwowości są praktycznie nierozerwalnei związane z religią katolicką.
Bo w czasie wojen i kryzysu polskei duchowieństwo służyło ludizom, a ludzie szukali nadziei w modlitwie do Boga.

Kuru, pamiętasz Nową Hutę :?: - 'polskie' władze chciały tam stworzyć miasto bez Boga - bez kościoła - bez wiary, a jak to się skończyło :?: :?: :?: pamiętasz :?: - to właśnie wiara dawała 'nam' wiarę w tym okresie :!: :!: :!: - ta wiara, której tak się bali nasi przywódcy...

Cytat:
Czy uważasz, że to złe?

złe :?: to najlepsze co nas spotkało w historii :!: - daliśmy przykłed dla całego świata, że z totalitaryzmem można walczyć i nie trzeba się na wszystko godzić...

21.09.2007 08:47:59
Kuru

*

levi napisał(a):
qrcze znowu błędnie to odbierasz :!: - ja tylko powiedziałem, że miałem, mam i będę miał szacunek dla ludzi okresu PRL i stanu wojennego, którzy nie wyparli się swojej polskości i wiary

W takim razie trochę mylace jest tak bliskie użycie tych dwóch słów.

21.09.2007 12:58:24
levi'
Moderator
*

czy ja wiem czy mylące :?: :!: - może poprostu ktoś nei chce tego tak odebrać (nei mówię tu o tobie )

pytanie: czy kościół nie miał nigdy zasług w naszej historii :?:

21.09.2007 13:05:11
Kuru

*

levi', wg mnie poprawniej brzmiałoby to tak:

"ja mam wielki szacunek dla ludzi tego okresu, którzy mimo zakazu 'uprawiania' wiary nadstawiali karq, oraz za to, że nie odstąpili od swojej polskości - chwała im za to :!:""

Bez urazy, że tak "poprawiam".

21.09.2007 13:11:24
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: