Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (4):« Pierwsza < Poprzednia 1 [2] 3 4 Następna > Ostatnia »
Władza kościelna a władza państwowa
AutorWiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 3
Portfel: 16,128

Rozdział państwa od kościołą możliwy byłby tylko i wyłącznie w państwie rządzonym przez ateistów. Którzy musieliby oczywiście zezwalać na kulty religijne, ale ściśle wyodrębnić administrację państwową od sfery wyznaniowej.

Państwo wyznaniowe stwarza wiele problemów natury etycznej. Ciężko bowiem mówić o PRAWIE w takim państwie, skoro praktycznie równości wobec prawa nie będzie. Z drugiej strony - państwa wyznaniowe są znacznie trudniejsze do zniszczenia niż państwa hmmm... bez wyznań urzędowych? Tongue

18.09.2007 10:14:18
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
levi'
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Reputacja: 4
Portfel: 3,304

Bake,

Cytat:
co nam dał chrzescijanizm? NIC tylko śmierć zniszczenie nienawiść

ja ci tylko przypomne, że w przeszłości wiele państw/mocarstw starało się stworzyć państwo bez Boga - nawet w naszej RP...i co z tego wynikło :?: pamiętasz :?: =D

Falk, tu w moim przekonaniu nie chodzi o to, aby tworzyć urząd państwa w ścisłości z kościołem, ale raczej budować państwo na doktrynie kościoła - na tradycji, przekonaniach i wierze...

Z dłońmi tak splecionymi jakbyś klęcząc spała
W niedostępne mym oczom wpatrzona widzenie
Płaczesz przez sen i wstrząsem wylękłego ciała
Błagasz o nagłą pomoc, o rychłe zbawienie
18.09.2007 12:55:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Kuru

*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 0
Portfel: 1,066

levi napisał(a):
ja ci tylko przypomne, że w przeszłości wiele państw/mocarstw starało się stworzyć państwo bez Boga - nawet w naszej RP...i co z tego wynikło :?: pamiętasz

Hmmm... czyli rozumowanie następujące: państwo bez boga = chaos i bieda ?
Dziwne, w Japonii chyba mnisi Shinto nie mieszają się do polityki a jakoś kraj kwitnie XP

18.09.2007 17:27:44
levi'
Moderator
*

Kuru, a czy ktoś tu mówi o mieszaniu się władzy kościelnej do polityki :?: :O ja wspomniałem o budowaniu państwa na chrześcijańskich tfuuu religijnych zasadach...

18.09.2007 17:33:14
Kuru

*

levi napisał(a):
ja wspomniałem o budowaniu państwa na chrześcijańskich tfuuu religijnych zasadach...

A jak sądzisz... czy na takich wartościach buduje swój kraj Japonia/Chiny ? Nie sądzę...

18.09.2007 17:41:34
levi'
Moderator
*

nooo Chiny to chyba nie jest najlepszy przykład :hihi: - chyba wiesz dlaczego :?: :!:

a co do Japoni, to ona jakoś nigdy nie miała jakiś wielkich religijnych i mocnych korzeni w religii, więc sam nei wiem =D

a od kiedy pamiętam - Polska była krajem ściśle związanym z religią - i mam nadzieję, że tak pozostanie...

18.09.2007 17:46:35
Kuru

*

levi napisał(a):
a od kiedy pamiętam - Polska była krajem ściśle związanym z religią - i mam nadzieję, że tak pozostanie...

Od 966 roku, jak pamiętam z Historii...

18.09.2007 18:09:47
levi'
Moderator
*

Kuru,

Cytat:
Od 966 roku, jak pamiętam z Historii...

więc sam widzisz xD

najlepszym przykładem na naszą religijność był okres PRLu - władza chciała stworzyć państwo bez Boga i wiary, ale jakoś im się nie udało xD

18.09.2007 18:12:04
Kuru

*

levi napisał(a):
władza chciała stworzyć państwo bez Boga i wiary, ale jakoś im się nie udało

Zakazany owoc smakuje lepiej; kusi bardziej Smile
A tutaj nie chodzi o niszczenie wiary, tylko oddzielenie od polityki Smile

18.09.2007 18:30:19
levi'
Moderator
*

Kuru,

Cytat:
A tutaj nie chodzi o niszczenie wiary, tylko oddzielenie od polityki

ale przecież kościół nie jest połączony z polityką - taki zapis jest nawet w konstytucji :!:

18.09.2007 18:42:35
Kuru

*

levi napisał(a):
ale przecież kościół nie jest połączony z polityką - taki zapis jest nawet w konstytucji

Niedawno podawałem argumenty, jak to ma się w praktyce.

Ale jeżeli chodzi ci o kierowanie się w polityce wartościami chrześcijańskimi ?

Powiem nastepująco: człowiek wierzący nie może narzucać swoich "wartości" innym, wiele razy wspominany przykład: jeżeli osoba X chce dla siebie eutanazji to powinna mieć do tego prawo.

W sprawach osobistych (dotyczących tylko swojej osoby) nikt nie zakazuje kierować się poglądami religijnymi, ale w sprawach społecznych kierujmy się rozsądkiem/rozumem.
Jeżeli będziemy kierować się poglądami religijnymi to skończymy jak niektóre kraje Islamskie, czyli śmierć za cudzołóstwo, lub lżejsza wersja (już obecna): święta wolne od pracy.

W sumie dziwne, że skoro mamy równouprawnienie, a wolne są tylko dni w święta rzymskokatolickie - inne wyznania też powinny miec wolne pewne dni, ale jaki pracodawca na to pójdzie ?
Ja rozumiem, że istotna jest tutaj praktyczność/wygoda (bo fakt faktem sporo jest katolików w Polsce), ale mając prawo do wolności wyznanawania pewnych wartości nie narzucajmy ich innym...

Pozdrawiam.

ufff... jakby to napisać krócej

PS. osoba wierząca nie powinna też szufladkować, dyskryminować lub jak kto woli "nielubić" ludzi kierując się religią.
Zapraszam na filmik (wierzącym nie jestem, ale niniejsza reklama bardzo mi się podoba): http://www.youtube.com/watch?v=KRcv9u9x3z8

18.09.2007 19:38:48
levi'
Moderator
*

Kuru,

Cytat:
człowiek wierzący nie może narzucać swoich "wartości" innym, wiele razy wspominany przykład: jeżeli osoba X chce dla siebie eutanazji to powinna mieć do tego prawo.

nie zgodzę się z tym - to czy można poddać kogoś/siebie eutanazji zależy od prawa i tak powinno być...bo żyjemy przecież w państwie prawa, przytoczony wątek do tego się odnosi...

Cytat:
W sumie dziwne, że skoro mamy równouprawnienie, a wolne są tylko dni w święta rzymskokatolickie - inne wyznania też powinny miec wolne pewne dni, ale jaki pracodawca na to pójdzie ?

przypomnę tylko, że Polska w przytłaczającej części jest państwem chrześcijańskim, a to jak się to ma do dni wolnych jest rególowane przez prawo i konstytucję...a tam jest zapisane, że naszym głównym wyznaniem jest: chrześcijaństwo...

Cytat:
Ale jeżeli chodzi ci o kierowanie się w polityce wartościami chrześcijańskimi ?

a przecież kierowanie się wartościami to nei jest równoznaczne z państwem kościelnym :?: :!: :!: czy się mylę :?:

18.09.2007 19:48:27
Kuru

*

postaram się pisać zwięźlej

Nigdzie nie jest napisane, że zdrowy rozsądek jest sprzeczny z religią (do pewnego punktu mogą iść w parze), ale jeżeli powołując się na religię wykracza się poza zdrowy rozsądek to już jest głupota/niesprawiedliwość...

Religia zakazuje myślenia w pewnych kwestiach, dlatego nie powinno się kierować nią przy podejmowaniu decyzji, a co dopiero decyzji dotyczacych stylu życia innych ludzi !

Czy muszę podać przykłady ?

[ Dodano: 2007-09-18, 20:22 ]
Ps. troche zeszliśmy z tematu "Władza kościelna a władza państwowa" Animatedwink

[ Dodano: 2007-09-18, 20:45 ]
W sumie na zakończenie powiem dokładnie o jaki sposób myślenia mi chodzi:

Nie powinno się wieszać każdego kto na ciebie krzywo spojrzy - zdrowo-rozsądkowym rozumowaniem można do tego dojsć, a i religia też może mieć takie spojrzenie na daną kwestię.
Ale nietolerowanie, nieakceptowanie, piętnowanie czy prześladowanie jakiejś osoby tylko dlatego, że tak nakazuje religia (a nie zdrowy rozum) to już debilizm...

Człowiek powinien myśleć, a nie postępować tylko wedle tego co jest zapisane w jakiejś księdze; i na podstawie myślenia powinien opierać swoje poglądy i podejmowac decyzje.

To chyba wszystko co chciałem powiedzieć Smile

18.09.2007 20:04:36
levi'
Moderator
*

Kuru,

Cytat:
Religia zakazuje myślenia w pewnych kwestiach, dlatego nie powinno się kierować nią przy podejmowaniu decyzji, a co dopiero decyzji dotyczacych stylu życia innych ludzi !

tzn, że gdybym był politykiem i musiałbym podjąć decyzję, to nie mam zwracać uwagi na doktrynę religijną :?: tfuuu może lepiej powiem obyczajową :?: :!: :O

Cytat:
Ale nietolerowanie, nieakceptowanie, piętnowanie czy prześladowanie jakiejś osoby tylko dlatego, że tak nakazuje religia (a nie zdrowy rozum) to już debilizm...

ale przecież religia niczego takiego nie uczy :?: :O gdzie jest napisane, żeby kogoś 'piętnować' :?: :eek:

Cytat:
Człowiek powinien myśleć, a nie postępować tylko wedle tego co jest zapisane w jakiejś księdze; i na podstawie myślenia powinien opierać swoje poglądy i podejmowac decyzje.

zgadzam się :!: ale np moje myślenie ściśle wiąrze się z tym jak zostałem nauczony (w duchu chrześcijaństwa)...więc moje poglądy są równoznaczne z religijmymi...więc czy to coś złego :?: :?: :?:

ja jeszcze troszkę inaczej przedstawię temat, troszkę bardziej dobitnie:
jestem za tym, aby kościół nie miał wpływu na politykę tj aby podejmowane decyzje nie miały żadnego związku z tym co myśli/uważa/przekazuje biskup,proboszcz,prałat itp...
...ale stanowczo jestem za budowaniem państwa na chrześcijańskich zasadach - na wierze...

19.09.2007 18:23:37
Kuru

*

levi napisał(a):
tzn, że gdybym był politykiem i musiałbym podjąć decyzję, to nie mam zwracać uwagi na doktrynę religijną :?: tfuuu może lepiej powiem obyczajową :?: :!: :O

Gdybyś był politykiem powinieneś kierować się rozumem. Przecież nie trzeba ci świętej księgi by podejmować decyzje. Mylę się ?
A co do obyczajowości - obyczajowość nie musi wynikać z religijności...

Cytat:
obyczajowość ż V, DCMs. ~ści, blm
1. <<ogół powszechnie przyjętych, uświęconych tradycją obyczajów
właściwych danemu środowisku>>
Obyczajowość staropolska, wschodnia.
2. <<prowadzenie się, sprawowanie, moralność; sposób zachowania się,
maniery, obejście>>
Swobodna, surowa obyczajowość.
Mieć wpływ na czyjąś obyczajowość.

levi napisał(a):
ale przecież religia niczego takiego nie uczy :?: :O gdzie jest napisane, żeby kogoś 'piętnować' :?: :eek:

Czy mam wkleić konkretne fragmenty z Biblii lub Koranu ?

levi napisał(a):
ale np moje myślenie ściśle wiąrze się z tym jak zostałem nauczony (w duchu chrześcijaństwa)...więc moje poglądy są równoznaczne z religijmymi...więc czy to coś złego

Jak już mówiłem: do póki kierujesz się tymi wartościami w życiu prywatnym to jest ok, ale jak wychodzisz z nimi poza sferę prywatną, to już nie bardzo... :/

levi napisał(a):
ja jeszcze troszkę inaczej przedstawię temat, troszkę bardziej dobitnie:
jestem za tym, aby kościół nie miał wpływu na politykę tj aby podejmowane decyzje nie miały żadnego związku z tym co myśli/uważa/przekazuje biskup,proboszcz,prałat itp...

I dobrze, bardzo się cieszę.

levi napisał(a):
...ale stanowczo jestem za budowaniem państwa na chrześcijańskich zasadach - na wierze...

Proszę dokładnie sprecyzuj sformułowanie "chrześcijańskie zasady"....

19.09.2007 19:00:25
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: