Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (3):« Pierwsza < Poprzednia 1 [2] 3 Następna > Ostatnia »
Władysław Bartoszewski bedzie dbał o interesy Żydów?
AutorWiadomość
levi'
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Status: Offline
Reputacja: 4
Portfel: 3,304

terelka,

Cytat:
Ale to nie jest temat o Niesiołowskim

Cytat:
My stoimy tu, a oni (PO) tam gdzie stało kiedyś zomo. Dobrze pamiętam te słowa premiera Kaczyńskiego.

to także nie temat o PiSie =D

Z dłońmi tak splecionymi jakbyś klęcząc spała
W niedostępne mym oczom wpatrzona widzenie
Płaczesz przez sen i wstrząsem wylękłego ciała
Błagasz o nagłą pomoc, o rychłe zbawienie
24.11.2007 20:11:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
terelka
Moderator
*

Reputacja: 0
Portfel: 3,494

Cytat:
to także nie temat o PiSie =D

W sumie tak Tongue Ale sam zacząłeś pisząc:

Cytat:
ale nawet członkowie PiSu, w tak chamski sposób nie dzielili społeczeństwa :!: :eek:

Animatedwink więc nie mogłam się powstrzymać :lol-sweat: :lol-sweat:

pozdro levi Biggrin

"Strach jest tym co niszczy, zapomnij o nim a zwyciężysz..."

24.11.2007 20:30:58
Mariusz Prawy

*

Grupa: Zarejestrowani
Portfel: 147
Re: Władysław Bartoszewski bedzie dbał o interesy Żydów?

Gall napisał(a):
Jak sądzicie czy to że jest żydem bedzie miało wpływ na to że diaspora żydowska bedzie coraz łatwiej odzyskiwała swoje majątki i odszkodowania od Polaków ?

Uważam, że nie. Myślę, że na poprawę stosunków międzynarodowych będzie mieć wpływ fakt, że Władysław Bartoszewski człowiekiem o znakomitej reputacji i wielkim szacunku w świecie. Ponadto bardzo dobrze zna sytuację Polski z Niemcami i Diasporą Żydowską.

Gall napisał(a):
Czy bedzie poprzez swoje stanowisko faworyzował interes Żydowski a nie Polski ? Bo czym są dobre relacje z zagranicą? ODSZKODOWANIAMI i ZWROTEM DÓBR Smile

Przepraszam bardzo - czy to ma być powrót do hasła "Polską rządzą Żydzi"? No bez przesady. Uważam, że Władysław Bartoszewski nie będzie faworyzował, a analizował sytuacje i je rozwiązywał. I dobre relacje z zagranicą na pewno nie polegają na odszkodowaniach i zwrotach dóbr - to prowadzi tylko do podziału. Poza tym kto i co ma dostać decydują sądy, a nie Władysław Bartoszewski.

Jeżeli ktoś chce dowiedzieć się czegoś o życiu Władysława Bartoszewskiego to polecam poczytać chociażby Wikipedię http://pl.wikipedia.org/wiki/W%C5%82adys...rtoszewski
Dla bardziej chętnych książka "Wywiad rzeka" - bardzo ciekawa biografia.

A co do tego, kto co powiedział, to proszę nie zapominać, że Bartoszewski nazwał korpus polityczny Anny Fotygi dyplomatołkami.

Ja już się przyzwyczaiłem, że stoję tam gdzie ZOMO. Litanii pozostałych obelg wymieniać nie będę, bo to nie ten temat.

Zakon Rycerzy Boju Dnia Ostatniego komturia łańcucka
24.11.2007 21:54:02
levi'
Moderator
*

terelka,

Cytat:
Ale sam zacząłeś pisząc:

Cytat:
ale nawet członkowie PiSu, w tak chamski sposób nie dzielili społeczeństwa

więc nie mogłam się powstrzymać

to było porwónanie...bo (także na tym forum) uważają, że to PiS jest tą partią, która dzieli społeczeństwo, więc dałem przykład, że wcale tak nie jest...
...a nawet jeśli, to

Cytat:
My stoimy tu, a oni (PO) tam gdzie stało kiedyś zomo. Dobrze pamiętam te słowa premiera Kaczyńskiego.

słowa te nie odnoszą się do społeczeństwa, tylko do konkretnych ugrupowań politycznych - a to WIELKA różnica...
...szczerze :?: za takie słowa podziału społeczeństwa ludzie powinni "wygwizdać" Bartoszewskiego, bo wyszło na to, że 10 mln ludzi to "niebydło". a reszta to "bydło" :O , do którego i ja się niestety załapałem... :eek:

Mariusz Prawy,

Cytat:
Myślę, że na poprawę stosunków międzynarodowych będzie mieć wpływ fakt, że Władysław Bartoszewski człowiekiem o znakomitej reputacji i wielkim szacunku w świecie. Ponadto bardzo dobrze zna sytuację Polski z Niemcami i Diasporą Żydowską.

tylko cały problem polega na tym, że ten człowiek już był ministrem i niestety bardziej dbał o żydów i niemców niż o rdzennych polaków :O - tu się rodzi konkrowersja...

Cytat:
I dobre relacje z zagranicą na pewno nie polegają na odszkodowaniach i zwrotach dóbr - to prowadzi tylko do podziału.

w interesie polski NAPEWNO leży wyjaśnienie tych spraw własnościowych na ziemiach zachodnich - raz i na zawsze...bo niestety to nadal nie jest wyjaśnione - a ci ludzie muszą żyć w strachu, że jakiś niemiec przedstawi jakieś dowody własnościowe z przed lat i odzyska ziemię, która jak wiemy absolutnie mu się nie należy...trzeba to załatwić...

Cytat:
A co do tego, kto co powiedział, to proszę nie zapominać, że Bartoszewski nazwał korpus polityczny Anny Fotygi dyplomatołkami.

co też rodzi w sobie kontrowersje, bo rozumiem, można się nie zgadzać z polityką innej partii, ale po co obrażać :?: i to na arenie międzynarodowej...bo jak wszyscy wiemy, w wywiadach dla zachodnich gazet dość ostro krytykował PiS...patriota :?: :!: :O

Cytat:
Ja już się przyzwyczaiłem, że stoję tam gdzie ZOMO. Litanii pozostałych obelg wymieniać nie będę, bo to nie ten temat.

napisałem to wyżej, w kontekscie wypowiedzi terelki, ale powiem jeszcze raz: słowa te odnosiły się do partii politycznej, a nie do zwolenników :!: więc nie prezsadzaj...
...to ja teraz żyje w przekonaniu, że jestem "bydło", bo stoję po innej stronie niż Bartoszewski i jego świta :eek:

25.11.2007 10:29:17
terelka
Moderator
*

Portfel: 3,494

levi',

Cytat:
słowa te nie odnoszą się do społeczeństwa, tylko do konkretnych ugrupowań politycznych - a to WIELKA różnica...

Wcale nie wielka!! ja poczułam się urażona tymi słowami... jak można porównywać kogokolwiek do zomo??? No sorry, ale to dla mnie naprawdę niezrozumiałe....

Cytat:
...to ja teraz żyje w przekonaniu, że jestem "bydło", bo stoję po innej stronie niż Bartoszewski i jego świta :eek:

ojj nie przesadzaj już tak levi Animatedwink Napewno nie żyjesz w ciągłym przekonaniu Animatedwink

"Strach jest tym co niszczy, zapomnij o nim a zwyciężysz..."

25.11.2007 11:41:04
Mariusz Prawy

*

levi napisał(a):

Mariusz Prawy napisał(a):
Myślę, że na poprawę stosunków międzynarodowych będzie mieć wpływ fakt, że Władysław Bartoszewski człowiekiem o znakomitej reputacji i wielkim szacunku w świecie. Ponadto bardzo dobrze zna sytuację Polski z Niemcami i Diasporą Żydowską.

tylko cały problem polega na tym, że ten człowiek już był ministrem i niestety bardziej dbał o żydów i niemców niż o rdzennych polaków :O - tu się rodzi konkrowersja...

To znaczy? Bo nie rozumiem na czym to bardziej dbanie o interesy Żydów i Niemców polegają (może za młody byłem wtedy - obiecuję - zapytam starszych). Aczkolwiek myślę, że taki sposób patrzenia może wynikać z tego, że sporo Polaków ma takę mentalność, że jeżeli ktoś chce rozmawiać z Niemcami i Żydami w pewnych kwestiach to od razu stwierdzą, że tamci są ważniejsi od nich.

levi napisał(a):

I dobre relacje z zagranicą na pewno nie polegają na odszkodowaniach i zwrotach dóbr - to prowadzi tylko do podziału.

w interesie polski NAPEWNO leży wyjaśnienie tych spraw własnościowych na ziemiach zachodnich - raz i na zawsze...bo niestety to nadal nie jest wyjaśnione - a ci ludzie muszą żyć w strachu, że jakiś niemiec przedstawi jakieś dowody własnościowe z przed lat i odzyska ziemię, która jak wiemy absolutnie mu się nie należy...trzeba to załatwić...

Nie twierdzę, że tego nie mamy załatwić, bo faktycznie trzeba. Aczkolwiek to Niemcy nie przestrzegają traktatów powojennych, a nie my. Co nie zmienia faktu, że ta sprawa podzieli ludzi, a nie zjednoczy.

levi napisał(a):

co też rodzi w sobie kontrowersje, bo rozumiem, można się nie zgadzać z polityką innej partii, ale po co obrażać :?: i to na arenie międzynarodowej...bo jak wszyscy wiemy, w wywiadach dla zachodnich gazet dość ostro krytykował PiS...patriota :?: :!: :O

Nie wiem jak rozumiesz termin "patriota". Bo dla mnie nie jest to na pewno osoba, która jest ślepo zapatrzona w jakiegoś przywódcę. "Jeden krzyczy, reszta mu przyklaskuje" Bartoszewski ma swoje zdanie i nie boi się go wypowiadać. I nie ukrywajmy, że minister Fotyga i jej korpus dyplomatyczny w pełni zasłużyli na takie określenie, bo jedyne co dobrze potrafili to kompromitować siebie i Polskę. Nie dziwię się Bartoszewskiemu za takie słowa.

terelka napisał(a):
levi',

Cytat:

Wcale nie wielka!! ja poczułam się urażona tymi słowami... jak można porównywać kogokolwiek do zomo??? No sorry, ale to dla mnie naprawdę niezrozumiałe....

I ja również czuję się obrażony tymi słowami, ponieważ popieram PO. Ale OK. Jeżeli uważasz, że te słowa odnosiły się tylko do konkretnych ugrupowań politycznych to przypomnijmy sobie inne słowa byłego premiera: 21 października, jeśli oni zwyciężą, jak niektórzy uważają, to nie będzie nowy 4 czerwca 1992 roku; to będzie nowy 13 grudnia 1981 roku Tak - przyznaję się - przyczyniłem się do powstania nowego 13 grudnia.

25.11.2007 13:41:32
Ekolog

*

Portfel: 370

terelka napisał(a):
Cytat:
...to ja teraz żyje w przekonaniu, że jestem "bydło", bo stoję po innej stronie niż Bartoszewski i jego świta

ojj nie przesadzaj już tak levi Napewno nie żyjesz w ciągłym przekonaniu

Co do diagnozy Bartoszewskiego- z pewnością nazywając innych ( poniekąd niesłusznie) bydłem-nie miał na myśli żadnej warstwy społecznej, nie chodziło tez o podział: miasto-wieś, wykształcony-niewykształcony... Myślę,że nazbyt upraszczamy myślenie tego Pana. Moim zdaniem słówkiem "bydle" nazwac można osobnika , który mysli tylko o własnym nosie, jak by tu zarobic, jak by tu ukraść, byle wiecej dla mnie, byle więcej dla mnie.Tak, tak "bydlęciem" jest osobnik, który plotkuje o innych, który dla swoich interesów zrobiłby przeciwko blizniemu swemu wszystko co najgorsze, bydleciem jest ten, kto nie ma w sobie za grosz empatii, altruizmu, kto jest bezkrytycznym utylitarystą. Bydlęciem jest ten, kto kłamstwem i prostactwem zdobywa "świat", kto stawia wyżej "mieć" nad "być">w KOŃCU BYDLĘCIEM JEST TEN KTO NIE MA ODWAGI CYWILNEJ, KTO ZAWSZE STAJE PO STRONIE SILNIEJSZEGO, ten kto zdradza, ten komu wydaje się,że nie jest Polakiem a jedynie kimś kto może korzystać ze wszystkiego-bo mu się należy... może pójść ukraść cos "państwowego", naszego-bo jego zdaniem to jest "niczyje " i ma do tego prawo (np. kradzieże drzewa w lasach)...
Taki jest typ myślenia PROSTAKA< CZEREŚNIAKA I BYDLĘCIA.
Dodam,że sam pochodzę ze wsi-i broń Boże nie chodzi mi opisując powyższe przykłady o mieszkańców małych miejscowości. Mam na myśli ogólne zjawisko, w równym stopniu dotyczące miast jak i wsi. Czeresniactwo mentalne jest zarówno w "warszawce" jak i w "Wólce Podleśnej"...niestety.

Ekolog
25.11.2007 13:57:37
levi'
Moderator
*

terelka,

Cytat:
Wcale nie wielka!! ja poczułam się urażona tymi słowami...

a dlaczego :?: :O mówił to bezpośrednio do ciebie :?: stwoerdzenie "oni" odnosi się bezpośrednio do patrii politycznej (no chyba, że jesteś członkiem)...a stwierdzenie "bydło" do grupy popierającej daną partię, którzy to (zdaniem Bartoszewskeigo) w swoim myśleniu zrównują się z bydłem :O

Cytat:
ojj nie przesadzaj już tak levi Napewno nie żyjesz w ciągłym przekonaniu

jasne, że nie żyje w takim przekonaniu, ale słysząc takie słowa z ust człowieka, którego uważałem za (w pewnym sensie) wzór, sprawiają, że mówiąc kolokwialnie, czuję lekki dyskonfort :O
Mariusz Prawy,

Cytat:
Aczkolwiek to Niemcy nie przestrzegają traktatów powojennych, a nie my.

odnosząc się do twojej wypowiedzi powyżej przytoczonego fragmentu powiem, że wszystko zawiera się w tym fragmencie wypowiedzi: Bartoszewski mając tekę ministra nie zrobił nic aby tą sprawę rozwiązać...baaa w dość 2 znaczny sposób starał się załagodzić konflikt JEDYNIE w drodze dialogu narodowego...czym się to skończyło to wszyscy wiemy, widzimy - część niemców nadał uważa, że ziemie, które obecnie należą do polski powinny się znaleść w ich posiadaniu...

Cytat:
Nie wiem jak rozumiesz termin "patriota"

rzeczywiście, dość niefortunne porównanie...nie będę tego ciągnął.

Cytat:
I nie ukrywajmy, że minister Fotyga i jej korpus dyplomatyczny w pełni zasłużyli na takie określenie, bo jedyne co dobrze potrafili to kompromitować siebie i Polskę

proszę jeden jedyny przykład sprawy międzynarodowej, którą zawalili :!: :!: :!: proszę...

Cytat:
I ja również czuję się obrażony tymi słowami, ponieważ popieram PO

piszę po raz kolejny :!: słowa JK odnosiły się WYŁĄCZNIE do ugrupowania PO :!: :!: :!: a Bartoszewskiego (niestety) do całego narodu...

Ekolog, ja nie wnikam w znaczenie tego stwierdzenia - fakt jest faktem - słowa padły...słowa, które obraziły społeczeństwo, więc POPROSTU Bartoszewski powinien za nie przeprosić, albo zwyczajnie wyjaśnić znaczenie :!:

25.11.2007 14:31:19
Mariusz Prawy

*

levi napisał(a):

I nie ukrywajmy, że minister Fotyga i jej korpus dyplomatyczny w pełni zasłużyli na takie określenie, bo jedyne co dobrze potrafili to kompromitować siebie i Polskę

proszę jeden jedyny przykład sprawy międzynarodowej, którą zawalili :!: :!: :!: proszę...

Proszę bardzo. Sprawa obserwatorów OBWE których to pani Fotyga nie chciała wpuścić do Polski na wybory. Dopiero potem się okazało, że po podpisaniu pewnych umów międzynarodowych parę lat temu, Polska ma obowiązek ich wpuścić. I jakoś to trzeba było ładnie odkręcić.

levi napisał(a):

Aczkolwiek to Niemcy nie przestrzegają traktatów powojennych, a nie my.

odnosząc się do twojej wypowiedzi powyżej przytoczonego fragmentu powiem, że wszystko zawiera się w tym fragmencie wypowiedzi: Bartoszewski mając tekę ministra nie zrobił nic aby tą sprawę rozwiązać...baaa w dość 2 znaczny sposób starał się załagodzić konflikt JEDYNIE w drodze dialogu narodowego...czym się to skończyło to wszyscy wiemy, widzimy - część niemców nadał uważa, że ziemie, które obecnie należą do polski powinny się znaleść w ich posiadaniu...

Levi' wyjaśnij mi proszę jedną rzecz - dlaczego czepiłeś się Bartoszewskiego, że on nic nie zrobił dla rozwiązania tej sprawy? Przez cały czas jak ta sprawa jest aktualna, było kilku, jak nie kilkunastu, innych ministrów. Poza tym w tym momencie Bartoszewski jest doradcą, a nie ministrem. A to głównie od ministra będzie zależeć rozwiązanie tej sprawy.

levi napisał(a):

I ja również czuję się obrażony tymi słowami, ponieważ popieram PO

piszę po raz kolejny :!: słowa JK odnosiły się WYŁĄCZNIE do ugrupowania PO :!: :!: :!: a Bartoszewskiego (niestety) do całego narodu...

OK. Zostawmy już to ZOMO. Ale z wykształciuchów i łże elity Kaczyńskiego nie wytłumaczysz Tongue

26.11.2007 00:07:39
levi'
Moderator
*

Mariusz Prawy,

Cytat:
Polska ma obowiązek ich wpuścić

nie obowiązek, tylko przyjęty w UE ZWYCZAJ...to różnica.

Cytat:
Levi' wyjaśnij mi proszę jedną rzecz - dlaczego czepiłeś się Bartoszewskiego, że on nic nie zrobił dla rozwiązania tej sprawy? Przez cały czas jak ta sprawa jest aktualna, było kilku, jak nie kilkunastu, innych ministrów.

Bartoszewski był PIERWSZYM ministrem, któremu zlecono rozwiązanie tej sprawy...a on zamiast szukać rozwiązania prawnego zajął się dialogiem :lmao: dialog w biznesie - haaa to dobre :lmao:

Cytat:
Ale z wykształciuchów i łże elity Kaczyńskiego nie wytłumaczysz

nie nie wytłumacze - bo nie musze - te słowa wyjaśnił sam J.Kaczyński mówiąc, że: "wykształciuch nie odnosi się do zdobytego wykształcenia, tylko sposobu okazywania tych umiejętności"...upraszczając: wykształciuchem nie jest ten, kto posiada (dajmy na to) wyższe wykształcenie, tylko ten, który posiadając daną wiedzę zachowuje się jak całkowite beztalęcie tzn, że ma "gdzieś" wszystkie otaczające go sprawy i koncentruje się nie na meritum sprawy, a na chęci (jak to określił JK) "dogadania"... - co tu wyjaśniać :?:
widzisz Mariusz różnicę :?: JK wyjaśnił to stwierdzenie, a Bartoszewski NIE...

26.11.2007 08:04:26
Mariusz Prawy

*

levi napisał(a):

Polska ma obowiązek ich wpuścić

nie obowiązek, tylko przyjęty w UE ZWYCZAJ...to różnica.

Jeżeli nie jest to obowiązek (nie będę szukał odpowiednich dokumentów, aczkolwiek pozostanę przy swoim) to nawet jeżeli ich nie chce się wpuścić, to na pewno nie dlatego, że pani minister nie podobał się ton w jakim napisane były dokumenty :/

A wracając do meritum tematu:

Levi napisał(a):

wyjaśnij mi proszę jedną rzecz - dlaczego czepiłeś się Bartoszewskiego, że on nic nie zrobił dla rozwiązania tej sprawy? Przez cały czas jak ta sprawa jest aktualna, było kilku, jak nie kilkunastu, innych ministrów.

Bartoszewski był PIERWSZYM ministrem, któremu zlecono rozwiązanie tej sprawy...a on zamiast szukać rozwiązania prawnego zajął się dialogiem :lmao: dialog w biznesie - haaa to dobre :lmao:

Masz rację. Też go zacznę potępiać za to, że jako pierwszy Polski minister, na przemówieniu w Bundestagu, przeprosił Niemców za wysiedlenia.

I jeszcze jeden cytat z ostatniej kampanii wyborczej:
"Jeżeli Niemcy liczą na akty miłosierdzia z naszej strony, niech sami też okażą dobrą wolę. Coś za coś. Skoro domagają się zwrotu własności, niech oddadzą nam wszystko, to co Polska straciła w czasie wojny" - zaproponował prof. Bartoszewski w lipcu 2007.

28.11.2007 22:18:38
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Reputacja: 3
Portfel: 16,128

Mariusz Prawy,

Cytat:
I jeszcze jeden cytat z ostatniej kampanii wyborczej:
"Jeżeli Niemcy liczą na akty miłosierdzia z naszej strony, niech sami też okażą dobrą wolę. Coś za coś. Skoro domagają się zwrotu własności, niech oddadzą nam wszystko, to co Polska straciła w czasie wojny" - zaproponował prof. Bartoszewski w lipcu 2007.

Bardzo dobre połączenie dialogu z biznesem Smile

29.11.2007 11:28:08
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
levi'
Moderator
*

Mariusz Prawy,

Cytat:
(...)Skoro domagają się zwrotu własności, niech oddadzą nam wszystko, to co Polska straciła w czasie wojny(...)

jeśli by tak zrobić, ty nie wiem kto by na tym lepiej wyszedł...

30.11.2007 22:01:49
typ
: )
*

Portfel: 183
RE: Władysław Bartoszewski bedzie dbał o interesy Żydów?

Bartoszewski to autorytet na potrzeby, profesor co nie jest profesorem!
Bo taki z niego profesor jak Lepper !
Autorytet na miarę tej POzytywnej partii Biggrin

Cytat:
Co takiego Bartoszewski – jako minister spraw zagranicznych – załatwił, czy zrobił dla Polski, a tym samym, za co zasługuje na wyjątkowy szacunek? Otóż nic. Kompletna klapa i dno, zero albo mniej niż zero...
Wydaje się, że według Bartoszewskiego relacje polsko-niemieckie można sprowadzić do stwierdzenia: „nicht der Mörder, der Ermordete ist schuldig” (Nie morderca jest winien, lecz zamordowany – przyp. red.). Redaktor Olejnik bierze za dobrą monetę słynne „gadulstwo” Bartoszewskiego, i traktuje to jako dyplomatyczny sukces.
Tuż przed wejściem Polski do Unii Europejskiej, w polskim Sejmie podjęto uchwałę przez aklamację (głównie forsował to Antoni Macierewicz), dotyczącą ewentualnych roszczeń niemieckich, a sprowadzającą się do tego, że Polska nie będzie respektować wyroków sądów europejskich w tej sprawie. Kto najbardziej oponował, kto grzmiał i krzyczał z trybuny polskiego Sejmu przeciwko tej uchwale? Między innymi (obok np. ówczesnego ministra spraw zagranicznych Włodzimierza Cimoszewicza) „nasz” autorytet Władysław Bartoszewski – że jakoby te sprawy są już dawno załatwione, i jakoby nic już Polsce z tego powodu nie grozi.
Czy dzisiaj ten sam Bartoszewski miałby odwagę stanąć twarzą w twarz, naprzeciw tych mieszkańców Opolszczyzny czy Mazur, którzy muszą opuścić miejsce zamieszkania i oddać swe domostwa z ziemią na korzyść niemieckich „właścicieli”? To, co Bartoszewskiego tak naprawdę interesuje, to osobiste splendory, nagrody, dyplomy, ordery, medale, itp... I w tym jest dobry, pod tym względem chyba nie ma od niego lepszego. Nawet nie zawahał się odebrać medalu imienia największego niemieckiego polakożercy w XX wieku, Gustawa Stresemanna. Tylko któż ośmieliłby się zakwestionować autorytet Władysława Bartoszewskiego?

za http://www.polskiejutro.com

Związek Socjalistycznych Republik Europejskich

Socyjalizm każdemu równo nosa utrze: Bogatych zdusi jutro – a biednych: pojutrze... Aleksander Fredro

Ten post był ostatnio modyfikowany: 12.01.2008 23:35:24 przez marcelka.

12.01.2008 23:03:16
Mariusz Prawy

*

RE: Władysław Bartoszewski bedzie dbał o interesy Żydów?

typ napisał(a):
Bartoszewski to autorytet na potrzeby, profesor co nie jest profesorem!
Bo taki z niego profesor jak Lepper !
Autorytet na miarę tej POzytywnej partii Biggrin

Naprawdę? A to bardzo ciekawe. A tak się składa, że Władysław Bartoszewski posiada tytuł profesorski nadany mu przez rząd Bawarii w roku 1983.
Lepper nawet matury nie ma. A jego tytuły doktora honoris causa pochodzą jedynie z ukraińskich i rosyjskich uczelni. Więc porównania żadnego nie ma.

typ napisał(a):

Cytat:
Wydaje się, że według Bartoszewskiego relacje polsko-niemieckie można sprowadzić do stwierdzenia: „nicht der Mörder, der Ermordete ist schuldig” (Nie morderca jest winien, lecz zamordowany – przyp. red.).

Polska powinna doprowadzić do podpisania dokumentu, który stwierdzałby, że strona niemiecka bierze na siebie wszelkie ewentualne roszczenia względem Polski - powiedział minister Władysław Bartoszewski.
http://wiadomosci.wp.pl/kat,9911,wid,951...caid=152b0

typ napisał(a):

Cytat:
Kto najbardziej oponował, kto grzmiał i krzyczał z trybuny polskiego Sejmu przeciwko tej uchwale? Między innymi (obok np. ówczesnego ministra spraw zagranicznych Włodzimierza Cimoszewicza) „nasz” autorytet Władysław Bartoszewski – że jakoby te sprawy są już dawno załatwione, i jakoby nic już Polsce z tego powodu nie grozi.

O ile się orientuję to Polska za czasów PRL podpisała dokument w którym zrzekła się roszczeń wobec Niemców (wtedy NRD) za straty poniesione w II wojnie światowej. Dokument jest wiążący do dzisiaj i dlatego rząd Polski nie może żądać odszkodowań od rządu niemieckiego.

typ napisał(a):

Cytat:
To, co Bartoszewskiego tak naprawdę interesuje, to osobiste splendory, nagrody, dyplomy, ordery, medale, itp... I w tym jest dobry, pod tym względem chyba nie ma od niego lepszego.

Naprawdę? A toś mnie zaskoczył. Ale może masz rację - jego działania na rzecz porozumień między narodami służą tylko temu, że chce kolejne medale itp.
Uważasz, że nie ma lepszego? A wg mnie to jest jeden prałat, który lubi takie błyskotki.

13.01.2008 01:21:05
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: