Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Wizyta w Oświęcimiu i Płaszowie 2006
AutorWiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 4
Portfel: 0
Wizyta w Oświęcimiu i Płaszowie 2006

Oświęcim - Auschwitz i Birkenau - Kto był, ten pewnie pozna niektóre miejsca. Kto nie był - może zechce się wybrać. Wg mnie każdy powinien tam być, ale jednak nie... nie każdy, bo wielu ludzi po prostu w takim miejscu zachować się nie umie, i tyczy się to tak nas, Polaków, jak i innych narodowości. Uważam tez, ze wstęp w te miejsca, powinien być dopiero od 18. roku zycia..... Widziałem takie rzeczy, że aż żenujące...

Nie robiłem zdjęć wewnątrz pomieszczeń.

No ale poniżej, fotki.

[ Dodano: 2006-08-12, 16:09 ]
Płaszów.

Cytat:
Konzentrationslager Plaszow
Z Płaszowem związanych jest wiele wydarzeń z okresu II wojny światowej. Mieścił się tu obóz koncentracyjny, który został utworzony jesienią 1942 r. Do 1944 r. był obozem pracy przymusowej Żydów z krakowskiego getta, przyjmował jednak transporty z południowej Małopolski oraz Słowacji i Węgier. Obóz zajmował teren ponad 80 ha i mieścił 25 tys. więźniów.

W bezpośrednim sąsiedztwie obozu mieścił się osobny oddział obozu dla Polaków. Pracowali oni w bardzo ciężkich warunkach w kamieniołomie Liban.

Źródło: Wikipedia

Obecnie teren ten jest bardzo zaniedbany - tylko bliska okolica pomnika jest zadbana.

12.08.2006 16:01:36
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
iwcia
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Reputacja: 3

Byłam w Oświecimiu 2 razy... przerazajacy widok, jak juz skonczylam "zwiedzanie" caly dzien nie moglam nic przelknac... obrazy zostaja w myslach i ciezko sie ich pozbyc. Faktycznie poznaje te miejsca bo naprawde ciezko zapomniec.

Uwazam ze kazdy Polak powinien sie tam wybrac, moze ludzie ktorzy narzekaja ze zle im w zyciu itp powinni zobaczyc skrawek histori i pomyslec co by bylo gdyby znalezli sie w tamtych czasach? Napewno trzeba o tym pamietac.

Moj wykladowca z filozofi opowiadal nam kiedys ze gdy byl maly ojciec zabral go na wielka gore, z ktorej widac bylo tylko czarny dym wychodzacy z ogromych postrzepionych i brudnych kominow. Zapytal dlaczego jest tam tak czarno, na to ojciec odpowiedzial mu ze tam w piecach ludzie pala ludzi... Ten widok tak go przerazil ze od tamtej pory w oswiecimiu nie byl, nie wszedl za brame, mimo ze pochodzi z tamtych okolic. Ogladajac pielgrzymke Ojca Swietego Benedykta w tv zobaczysz wlasnie strzepy tych starych kominow, zostalo z nich niewiele, ale twierdzi ze wywolalo to w nim wielki wstrzas i smutek. Sam nie zdabedzie sie na to zeby wejsc do obozu, gdyz ludzie z jego rodziny takze tam zgineli.

Wesele z POWEREM tylko u nas Smile
http://www.power.org.pl
Zapraszamy
12.08.2006 16:53:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Falkhor
Administrator
*

Reputacja: 4

iwcia, Też tak uważam - ale że PRAWIE każdy powinien tam iśc. Nie mają się tam pchać ludzie, co nic o tym miejscu nie wiedzą. Dla mnie to było ogromne przeżycie - widok wyatrych schodów, ścian, kominów... świadomośc, że tam, gdzie własnie stoje, ktos mógł umrzeć.

i faktycznie, zwiedzając tamto miejsce, i po wyjściu z niego - zmienia się trochę pogląd na świat... A nawet bardzo się zmienia...

13.08.2006 12:52:44
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
terelka
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Reputacja: 0

Ja tez tam byłam... w klasie maturalnej na wycieczce.... ogromne przezycie... płakac mi się chciało jak stamtąd wyszlam... na dodatek wtedy obóz odwiedzały "dzieci oświecimia", czyli osoby, które mieszkały tam jak były male i cudem udalo sie im przeżyć... ich rodzice tam zgineli... dla nich to dopiero było przezycie, wiele miało łzy w oczach... na nowo to przeżywali...

Masz racje Falkhor- nie moga tam jechac osoby, które nic niewiedza o tym miejscu... ludziom , którzy tam zgineli nalezy się szacunek i tam nalezy zachowywac się z godnością... tak jak na cmentarzu....

"Strach jest tym co niszczy, zapomnij o nim a zwyciężysz..."

14.08.2006 20:23:50
maciej
Administrator
*

Reputacja: 5

A ja jeszce nie bylem tam nigdy, ogladalem tylko zdjecia i reportaze w tv, ale z tego co widzialem to faktycznie to miejsce ma cos w sobie, cos co pozwala myslec, nad tym co bylo... i nad tym jak wykorzystamy ta przelana krew...

Mam nadzieje ze tam kiedys pojade.

Pozdrawiam Maciej
14.08.2006 22:32:42
Godzio

*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 1

chcialbym kiedys tam pojechac i to zobaczyc ...

23.08.2006 13:41:34
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do:

Skuteczna Reklama - Katalog Stron Internetowych gainer remonty dachów oddam psa Krzesła