Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wiza do USA
04.06.2007, 11:59:14
Wiza do USA
Wczoraj jak można się już dowiedzieć z forum miał miejsce pierwszy lot z Jasionki do USA.
Przy tej okazji chciałbym zapytać jak wygląda wyrobienie wizy w tej chwili ?

I jak duża jest różnica jest gdy ma sie zaproszenie i jak się go niema Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

Jakie koszty, co trzeba zrobić itp. , w skrócie Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

Pozdrawiam Maciej
Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
04.06.2007, 19:07:01

maciej, jako mieszkaniec południa Polski wszystko co trzeba wiedzieć o wizach znajdziesz na stronach konsulatu USA w Krakowie - wytłumaczyli to krok po kroku tak szczegółowo, że lepiej się nie da Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

a co do zaproszenia - to podobno nie ma reguły.. dobrze je mieć, bo zawsze możesz powiedzieć, że koszty Twojego pobytu w USA pokryje osoba zapraszająca, ale jeśli go nie masz to też nie jesteś bez szans Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

zawsze najważniejsze jest to żeby przekonać konsula, że nie zamierza się zostać nielegalnym imigrantem Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
Znajdź wszystkie posty użytkownika
05.06.2007, 10:33:20

Na stronach konsulatu wszystkiego mozna się dowiedzieć. Koszt rozpatrzenia wizy to 100$. Oststnio się o nią starałem. Wszystko się wypewłnia na kompie dla facetów są 2 wnioski do wypełnienia. Ważne zeby wszystko dokładnie wypełnić, każde pole. Jak już mamy paszport i wydrukowane (najlepiej cyfrowo ze względu na kod kreskowy) wnioski to dzwonimy do konsulatu w krakowie. Numer jest na 0-700 więc troche zabulimy( wdzięczność amerykanów za naszą pomoc w Iraku i wsparcie tarczy antyrakietowej).Trzeba mieć coś do pisania i paszport. Ustawiamy się na konkretną godzine na wizyte w konsulacie w Krakowie. Ja miałem wizyte na 10:15. Pojechałem tam porannym pociągiem . Najlepiej jesli jest sie z 1,5 godziny wczesniej. Strasznie wtedy padało. Ludzie stali pod konsulatem traktowani jak bydło, po 2 stronie ulicy tłoczyli się pod zadaszeniami sklepów.(jeśli ktoś chce się udać za potrzeba to nie ma szans w okolicy, ja znalazłem kibelek dopiero na wydziale prawa UJ) Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji Pod konsulatem stoi policja. Co jakiś czas z budynku wychodzi 2 facetów jeden sprawdza ludziom wnioski i wskazuje co poprawić a 2 zbiera wnioski i paszporty a w zamian daje numerki które uprawniają nas do wejścia na teren konsulatu. Gdy ktoś zle wypełnił wniosek to zaczyna się panika, ludzie na szybko poprawiają przedrukowywują itp. Jedni podchodzą do tego na luzie i się śmieja z tego całego wizowego zamieszania a inni wyglądają jakby ktoś im umarł. Ja starałem się być na luzie i z boku to wszystko obserwowac. Czas mojej wizyty u konsula przesunął się o ponad 1,5 godzinyi ci którzy byli umowieni np. na 10:00 wpuszczani byli o 11:00. No ale wreszcie po czekaniu na tym deszczu dostałem swój numerek i szczesliwy wszedłem za drzwi konsulatu. Ochrona mnie przeszukała i sprawdziła czy nie wnosze np. bomby od mojego wujka Bin LadenaPrzepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji a swój scyzoryk ukryłem gdzieś w jakiejś szczelinie muru kościelnegoPrzepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji bo w konsulacie nie mozana zostawić rzeczy w depozycie a na depozyt w sklepie nie chciałemwydawać kasy. Potem wchodzimy do takiego pomieszczenia gdzie za szybami siedzą panie i czekamy aż wyczytają nasze nazwisko. Wtedy odbieramy od nich paszport i wniosek który wczesniej zabrał nam facet na zawnątrz a także numerek na którym pisze którzy jesteśmy w kolejce do konsula. Ja miałem napisane 79 wiec po wyświetleniu się na tablicy tego numerka miałem iść do konsula. Mówił do mnie po polsku ale z wyraznym akcentem.Pobrał odciski palców i pytał do kogo jade, co studiuje czy ktos z mojej rodziny jest w USA itp. Miałem zaproszenieale nawet go nie wyciągałem, nie pytał o nie. No i dostałem wize!!!Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji Szczesliwy wyszedłem z konsulatu i pobiegłem na odjeżdżający za chwile pociąg do ŁańcutaPrzepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
Znajdź wszystkie posty użytkownika
05.06.2007, 10:45:38

mala.em, Gall, Dzieki za wytłumaczenie Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

[ Dodano: 2007-06-05, 10:53 ]
Gall, A ile trwała, kosztowała Cie początkowa rozmowa 0701 ?

Pozdrawiam Maciej
Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz 

Skocz do:

Kontakt | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS | Użytkownicy