Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Wielka fala dla 'kotów'?
AutorWiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 3
Portfel: 16,128
Wielka fala dla 'kotów'?

Źródło - GC Nowiny, LINK
Autorzy: Bartosz Gubernat, Beata Terczyńska, 11. Września 2006 04:00.

Cytat:
Pierwszoklasistów z gimnazjum łapią za rogiem szkoły. Wykręcają im ręce, a potem czarnym flamastrem piszą na czole "kot” i malują wąsy. Tak najstarsi gimnazjaliści prześladują młodszych.

Cytat:
Syn tak się boi starszych kolegów, że woli nie sikać, niż wejść do szkolnej toalety - mówi przerażona mama gimnazjalisty.

Co na to nauczyciele?

Cytat:
- Na korytarzach nauczyciele mają dyżury. Zaglądają do toalet. Niczego niepokojącego nie zauważyli. Rodzice też nam się nie skarżyli - dziwi się pedagog.
- Ale na pewno tego sygnału nie zignorujemy. Drogę, która dzieci chodzą do szkoły będą bacznie obserwować wuefiści. Nie pozwolimy, żeby dzieciom działa się krzywda - zapewnia.

Echhhhmmm... Z mojego własnego doświadczenia wiem, że to, iż nauczyciel ma dużyr nei znaczy, że dużuruje na korytarzu... Ale co do tego mają WFiści?? Czy to jakaś specjalna, wytrenowana i wyćwiczona grupa do radzenia sobie z przemocą w szkołąch? Heh...

Za moich młodych lat też się zdarzały takie rzeczy. Nie wykręcanie rąk, ale przytrzymanie, nie bicie, ale popychanie, nie dewastacja twarzy olejną farbą drogową - tylko napisanie KOT markerem. Mnie to też dotknęło. Fakt, nie było to przyjemne, ale potem minęło i w sumie ja to pamiętam... jako śmieszny epizod, a nie zastawianie się na moje życie, zdrowie, pieniądze i kanapkę. Wólali za mną kici, kici, ale czy to jest krzywda? Oki, pomalowali mnie mazakiem, ale sam potrafiłem się bardziej upaprać. Stres? A nauka i nauczyciele nie bywają czasem bardziej stresujący?

Nie popieram faktycznej przemocy, gróźb i drwin. Ale tutaj powinni reagować nauczyciele - dziecko nigdy nie może być całkowicie odizolowane od nacisków, stresu, ataków różnej formy. i powinno dziąłać tak, jak uczy je szkoła - poszukac pomocy, powiedzieć. Bicie, torturowanie, topienie w sedesie, straszenie smiercią czy trwałą utratą zdrowia... to są groźby karalne, więc to już pomijam.

Dodam jeszcze, że wystarczyłoby pewnie, że Dyrektor szkoły poinformuje załogę i uczniów, że w przypadku skargi na poważne naruszenie godności i zdrowia - winna klasa poniesie srogie konsekwencje. KLASA - niby to stara odpowiedzialnośc zbiorowa, ale nie ma się co oszukiwac, nauczyciele bardzo często stosują tę zasade i sprawdza się ona...

Jakie jest Wasze zdanie na ten temat?

11.09.2006 10:28:33
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
profesoq

*

Grupa: kolor szary
Reputacja: 0
Portfel: 1,026

Falkhor napisał(a):
Syn tak się boi starszych kolegów, że woli nie sikać, niż wejść do szkolnej toalety - mówi przerażona mama gimnazjalisty.

Biggrin heh dobre.... Smile To niech sika w gatki Biggrin hihihi Według mnie tradyjca.. Smile Ale bez bicia....chyba ze ktos jest porywczy wtedy idzie sie w 5 na jednego i nikt nie przyfura Smile...Biggrin heh A tak na powaznie to mnie tez malowali i pamietam pierwsze 2 tygodnie w szkole to tylko był zmywacz do paznokci i husteczki w ruchu hehe Biggrin smieszne troszke Tongue Ale to tylko w LO w gimnazjum takich jazd nie było były MUKI Biggrin hehe czyli walenie bo barach pięścia jak ktos sie czegos przestraszył to uwierzcie mi bylo gorsze....choc tteraz z perspektywy czasu to nie wydaje mi sie ze to było złe...zaznaczam jezeli nie było w tym przemocy i zastraszania to jest OK. Nie powiem ze popieram ale...sam to poczułem na sobie i nie mam chyba zadnego urazu psychicznego... Biggrin hehe Wołanie KICI KICI to norma Animatedwink W LO w 2 i W LO 1 Nie jest zle Smile Co innego w TMR i Sróby tam moze jest inaczej tzn gorzej...wiem bo slyszalem ale nie widziałem to sie nie wypowiadam wiecej Smile

11.09.2006 13:59:23
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
PEPEr

*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 0
Portfel: 416
Re: Wielka fala dla 'kotów'?

Falkhor napisał(a):
zastawianie się na moje życie, zdrowie, pieniądze i kanapkę.

za kanapkę to bym sie poważnie wściekł :/
a tak szczerze to ja kilka razy zostałem pomalowany ale ogólnie to wspominam to ze śmiechem Tongue sam w tym roku kilu pierwszaków troche przechrzciłem Tongue ale myśle że nic złego z tego powodu im sie nie stało Biggrin

I don't need no tv, I don't need no news, All I need is a bumpin beat to bump away my blue-ue-ues I don't give a damn what the people say I`m gonna do it my way Smile
11.09.2006 14:29:24
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Reputacja: 3
Portfel: 16,128

Hehe Smile No fakt, kanapka wazna rzecz Tongue Biggrin

dlatego zamiast generalizować - nauczyciele powinni to nadzorować na tyle, by nie urastało do poważnych problemów. W końcu ktos tu wspominał, ze szkoła to obeznanie ze stresem - w takich okolicznościach też czegoś się uczymy... Chyba Tongue

11.09.2006 17:31:59
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: