Odpowiedz  Napisz temat 
Większe BMI dla szkoczków?
Autor Wiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 4
nfm: 15,867
Większe BMI dla szkoczków?

Cytat:
Wartość wskaźnika BMI (Body Mass Index), którą stosowała FIS w poprzednich czterech latach, to 20. Teraz ma zostać podniesiona przynajmniej o 0,5. O wszystkim już w ten piątek zdecyduje Komisja Skoków Narciarskich na posiedzeniu w Słowenii.

- Nie rozumiem tej inicjatywy. I to nie dlatego, że pracuję z Małyszem, nie dlatego, że boję się o jego wyniki. Po prostu nie znajduję logicznego wytłumaczenia decyzji o podniesieniu wartości BMI. Nikt w FIS nie potrafi tego uzasadnić – powiedział trener naszej kadry Hannu Lepistoe.
- Wprowadzenie BMI do skoków wydawało się zasadne, bo anoreksja była zjawiskiem powszechnym i niebezpiecznym. Znałem zawodników, którzy zaczynali palić, by zabić głód, albo natychmiast po posiłku zwracali jedzenie. Dziś takich zjawisk już nie ma. Nie wiem po co zwiększać BMI. Dla Adama na pewno nie byłaby to dobra decyzja.

Fin uważa, że jeśli współczynnik zostanie zmieniony, to nasz najlepszy skoczek będzie musiał przytyć o kilogram-półtora, albo skrócić narty o dwa centymetry.

Źródło - Wiadomości Onet PL

W komentarzach od razu zauważyłem, że ktoś sugeruje utworzenie - na wzór walk bokserskich - kategorii wagowych... Zaciekawiło mnie mimo, że nie jestem takim fanem sportu jak terelcia, ale jednak. Dlaczego CHCĄ to zmienić? Kilogram-półtora - to przecież nie będzie sadło, tylko mięśnie. I skoczkowie będą latać jeszcze dalej pewnie... A tu niby mowa o tym, że to w trosce o to, aby nie byli za chudzi. ktoś mi to jakoś wyjaśni? :/

21.05.2007 10:21:53
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
levi'
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
nfm: 3,342

dla mnie to kolejna głupota tych czasów...
...moim zdaniem doprowadzi to do tego, że niscy zawodnicy nie będą się kompletnie liczyć, gdyż ich waga oraz krótkie narty sprawią, że kompletnie stracą lotność :O
a do głosu dojdą ludzie, którzy tylko dzięki swojemu wzrostowi będą potrafili stworzyć 'poduszkę powietrzną' pod nartami...
...dla mnie to głupota :!: było dobrze, to oczywiście trzeba coś zepsuć :!: norma...

Z dłońmi tak splecionymi jakbyś klęcząc spała
W niedostępne mym oczom wpatrzona widzenie
Płaczesz przez sen i wstrząsem wylękłego ciała
Błagasz o nagłą pomoc, o rychłe zbawienie
21.05.2007 13:03:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
nfm: 15,867

levi', Heh. Ja wogóle się dziwię, jak oglądam zawody, że np. nagle sędziowie decydują o... zmianie rozbiegu :eek: To jakby przy skoku o tyczce zacząć wydawać nastepnym zawodnikom... niższe tyczki :lol-sweat:

Owy BMI też niby nagle wziął się z powietrza - tzn. próba jego zmiany. pewnie potem podzielą zawodników na 20 kategorii - wiek, wzrost, waga, numer buta, itp. :/

21.05.2007 14:13:45
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Qmar
Moderator
*

nfm: 3,659

Levi BMI jest tak liczone ze zawodnik o mniejszym wzroscie ma tyle wagi - proporcjonalnie - do wysokiego zawodnika wiec sie nie martw chodzi o to ze taki mały zawodnik bedzie musial przybrac trochu na wadze - a to juz nie bedzie dobre dla niego ;/

21.05.2007 15:30:40
levi'
Moderator
*

nfm: 3,342

Qmar napisał(a):
Levi BMI jest tak liczone ze zawodnik o mniejszym wzroscie ma tyle wagi - proporcjonalnie - do wysokiego zawodnika wiec sie nie martw chodzi o to ze taki mały zawodnik bedzie musial przybrac trochu na wadze - a to juz nie bedzie dobre dla niego ;/

Qmar ja to wiem...
...tak samo było przed ostatnią zmianą przepisów :!: ale wszystko skończyło się tak, że osoby o dużym wzroście miały ułatwione zadanie...więc boję się, że taka zmiana nie wpłynie pozytywnie na rozwój skoków - wręcz przeciwnie...

Z dłońmi tak splecionymi jakbyś klęcząc spała
W niedostępne mym oczom wpatrzona widzenie
Płaczesz przez sen i wstrząsem wylękłego ciała
Błagasz o nagłą pomoc, o rychłe zbawienie
21.05.2007 16:52:17
Odpowiedz  Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do:

*  Slowacja Online *   *  Forum Miasta Nisko *   *  Forum Gminy Dubiecko *   *  Bulgaria Online *   *  WebMachine.pl - kliknij i wymien sie linkiem *