Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (4):« Pierwsza < Poprzednia 1 2 [3] 4 Następna > Ostatnia »
WEGETARIANIZM
AutorWiadomość
Makropod

Grupa: Zarejestrowani
Status: Offline
Reputacja: 0
Portfel: 12

Odnośnie zagadnień związanych ze zdrowiem, w miarę solidnie wyjaśniono to tutaj:

wegetarianizm

08.06.2007 23:16:29
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
terelka
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Portfel: 3,494

ojj ja bym nie mogła żyć bez mięsa :/ i żywić się samymi warzywami Tongue to nie dla mnie Animatedwink

"Strach jest tym co niszczy, zapomnij o nim a zwyciężysz..."

09.06.2007 18:27:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Reputacja: 3
Portfel: 16,128

terelka, ja też nie. Od czasu do czasu jakiś grill, obiad - po prostu mus. Mięcho i tyle. Np. ostatnio zasmakowałem w wołowinie. Ciekawa rzecz jest taka, ze dużo jej nie trzeba, a wystarczy długo żuć - i się tak najesz, jak nigdy Tongue

09.06.2007 20:29:16
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Megg
Moderator
*

Reputacja: 2
Portfel: 1,397

Raz za chemi jak mieliśmy o związkach żywuienia to pani powiedziała że wegetarianizm to coś idiotycznego bo człowiek MUSI jeść to z czego sie składa. BIałko (m. in.) z mięsa jest bardzo ważne. a w późnbiejszym życiu często pojawiają się problemy zdrowotne, bo nic tego białka nie zastąpi.
Kocham zwierzęta, jeśli o to chodzi jestem za humanitarnym icvh zabijaniem!!
Nie rozumiem dlaczego ludzie aż tak też chcią sobie dietę urozmaicić - o żaby, psy, świnki morskie!!!! SadNo ale tak z człowiekiem jest... wobec przyrody : zniszczyć, zabrać, zdeptać i NIC w zamian... ;( ;( ;(

Przecież noc właśnie sprawia że wiesz co to dzień,
A ciszy zawdzięczasz że piękniej brzmi pieśń,
Więc czekaj cierpliwie a ziści sie sen...
Życie trwa...
14.06.2007 10:14:51
blokk

*

Portfel: 150

Falkhor napisał(a):
Ciekawa rzecz jest taka, ze dużo jej nie trzeba, a wystarczy długo żuć - i się tak najesz, jak nigdy

To się nazywa "oszukiwanie głodu". :nerd:

14.06.2007 14:40:40
lukascompl

*

Portfel: 149

Pararafrazując- pokaż mi jakie masz zęby a powiem ci co jesz- muszę stwierdzić jako biolog i pasjonat jedzenia zarazem iż człowiek podobnież jak i niektóre ssaki jest wszystkożercą- a wykształcony w toku ewolucji kształt i charakter naszych zebów o tym dobitnie świadczy. Z punktu widzenia dietetyki pokarm który zjadamy powinien być urozmaicony i zrównoważony- diety oparte tylko na wybranym typie pokarmów są z góry skazane na klęskę-nawet przy odchudzaniu należy spożywać niewielkie ilości tłuszczu/ z uwagi na rozpuszczalne w nich witaminyA,D,E,K, a takze by zapobiec nadmiernemu szybkiemu i nieefektywnemu spadkowi masy ciała/, - pokarm rośliny z uwagi na swą niskokaloryczność, obecność dużej ilości błonnika i witamin, powinien stanowić większość naszego pożywienia. Mięso a także nabiał są niezbędne do uzupełniania w organiżmie cennych pierwiastków -wapnia, żelaza, azotu, siarki w odpowiednich ilościach, a nase wszystko pełnowartościowego białka-tzn. takiego które jest zbudowane z aminokwasów egzogenne. Wegeterianie oczywiście o tym doskonale wiedzą , dlatego starają się zjadać jak najwięcej białka np. sojowego- ale według mnie nie jest to ilość wystarczająca. A co do samego mięsa-najlepsze jest mieso z ryb, chude mięso z drobiu, które są gotowane a nie smażone! A także trzeba pamiętać iż żadnen typ pokarmu nie może być stosowany bez umiaru - gdyz powoduje szkody w organiźmie o kolosalnym znaczeniu negatywnym.

14.06.2007 15:53:39
Bake

*

Reputacja: 5
Portfel: 1,335

"Nie lubię wegetarian bo zjadają jedzenie mojemu jedzeniu" Biggrin

"W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byście to chcieli dowodami obalić?!" Fryderyk Nietzsche
26.07.2007 19:28:22
ziomalka
P A V U L O N ^^
*

Reputacja: 6
Portfel: 4,364

Bake napisał(a):
"Nie lubię wegetarian bo zjadają jedzenie mojemu jedzeniu" Biggrin

Dobre :lol-sweat:
W takie ciepłe dni nie mam specjalnie ochoty na mieso, ale to nie zmienia faktu, ze lubię zajadać się od czasu do czasu porządną kiełbaską z ogniska tudzież grilla :letssin:
Wegetarianie - szczególnie panie - muszą szczególnie uważać na zmiany poziomu żelaza w ich krwi - wiadomo z jakiego powodu Animatedwink - mięso obfituje w żelazo, dlatego wegetarianki powinny pochłaniać dość spore ilośi warzyw, szczególnie sałaty Animatedwink
Uważam jednak, że powstrzymanie się od jedznia mięsa uniemożlwia dostarczenie organizmowi szczegolnie potrzebnych zwierzęcych tłuszczów - z tego też wzgledu byłam wegetarianką tylko przez jakiś czas Animatedwink

I know it seems hard sometimes
but remember one thing.
Through every dark night,
theres a bright day after that.
So no matter how hard it get,
stick your chest out,
keep ya head up.... and handle it.

Tupac Shakur
30.07.2007 02:25:23
Bake

*

ziomalka, ja tam zawsze mam ochotę na mięso ... schabowe mmmmmmm. Jakoś do sałaty itp przekonać się nie moge, dla mnie to niezbyt jest jedzeniem ...

"W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byście to chcieli dowodami obalić?!" Fryderyk Nietzsche
30.07.2007 08:15:45
ziomalka
P A V U L O N ^^
*

Bake napisał(a):
Jakoś do sałaty itp przekonać się nie moge, dla mnie to niezbyt jest jedzeniem ...

Ja zostałam wegetarianką dwa razy - ale tylko dlatego (chyba), że obejrzałam w tv brutalne dokumenty o sposobie, w jaki traktuje się zwierzeta w rzeźni, dla mnie był to nie lada szok przede wszystkim dlatego, że uwielbiam zwierzera i takie traktowanie to dla mnie coś strasznego. Do bezmięsnej diety też można przywyknąć, słyszałam nawet, że w USA wszedł na rynek specjalny spray, dzięki któremu sałata smakuje jak pyszne mięsko Animatedwink :lol-sweat:

but remember one thing.
stick your chest out,

Tupac Shakur
30.07.2007 08:37:57
Bake

*

ziomalka, ja jestem za jakiś w miarę humanitarnym zabijaniu zwierząt... nie chc by cierpiały.... przykre to... powinno się takie rzeźnie karać surowo.

30.07.2007 08:43:08
ziomalka
P A V U L O N ^^
*

Bake napisał(a):
ja jestem za jakiś w miarę humanitarnym zabijaniu zwierząt... nie chc by cierpiały.... przykre to... powinno się takie rzeźnie karać surowo

Film, który ogladałam, był sporo czasu temu, dobre dwa lata przynajmniej - o ile mnie pamiec nie myli. Ale tak naprawdę tego nie da się do końca skontrolować i to jest najsmutnijesze, to jest jak walka z wiatrakami.
Ale mimo wszystko, mieso jest potrzebne człowiekowi, szczególnie w okresie dojrzewania.

but remember one thing.
stick your chest out,

Tupac Shakur
30.07.2007 10:23:55
Bake

*

i wegetarianizm uważam za zboczenie...

30.07.2007 13:29:28
terelka
Moderator
*

Portfel: 3,494

ziomalka,

Cytat:
Ale mimo wszystko, mieso jest potrzebne człowiekowi, szczególnie w okresie dojrzewania.

Dla mnie jest wręcz niezbędne Biggrin uwielbiam mięso, nie mogłabyć się żywić samymi warzywami :/

"Strach jest tym co niszczy, zapomnij o nim a zwyciężysz..."

30.07.2007 13:31:40
Bake

*

i NA PEWNO niezdrowe jest jedzenie samych warzyw

30.07.2007 14:16:21
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: