Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (4):« Pierwsza < Poprzednia 1 [2] 3 4 Następna > Ostatnia »
WEGETARIANIZM
AutorWiadomość
pjothrek

*

Grupa: Zarejestrowani
Status: Offline
Reputacja: 0
Portfel: 179

Dieta wegetariańska to mi się bardzo podoba, dawniej to nawet przez pół roku nie jadłem żadnego mięcha, ale jak przyszła zima to był większy kłopot z dietą, bo warzywek i owoców było wtedy mało, albo były super drogie, ciężej było coś wymyślić żeby nie było nudno i to samo, to powoli dieta upadła, ale sama idea jest fajna i zdrowa, tylko czasem kłopotliwa, bo trzeba czasu i pomysłów, żeby ja utrzymać, a wiadomo o czas coraz trudniej w nowoczesnym zwariowanym świecie.

Człowiek jest odpowiedzialny nie tylko za uczucia, które ma dla innych, ale i za te, które w innych budzi....
22.05.2007 23:41:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
ziomalka
P A V U L O N ^^
*

Reputacja: 6
Portfel: 4,364

Najlepszą porą na chwilowe pozwolenie sobie na wegetarianskie szaleństwa jest właśnie lato- nie ma się ochoty na mięcho i wszystko co z nim związane - no może poza ogniskowo-grillowymi sprawami Animatedwink - w lecie faszerujemy się owocami i warzywami, serami i mlekopodobnymi sprawami a w zimie uzupełniamy zapasy zwierzęcego tłuszczyku mmmm :letssin:

I know it seems hard sometimes
but remember one thing.
Through every dark night,
theres a bright day after that.
So no matter how hard it get,
stick your chest out,
keep ya head up.... and handle it.

Tupac Shakur
23.05.2007 01:21:59
Gothka =)
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Portfel: 1,588

Czyli chcąc niechcąc każdy z nas jest wegetarianinem sezonowym XP
I w ten oto sposób została zachowana równowaga w przyrodzie, w której nic nie ginie, a jedynie się zmienia w coś innego :lol-sweat: Mnie to odpowiada ;D

Anioł nigdy nie upada.
Diabeł upada tak nisko, że nigdy się nie podniesie.
Człowiek upada i powstaje.
[Dostojewski]
23.05.2007 06:06:26
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Reputacja: 3
Portfel: 16,128

pjothrek,

Cytat:
sama idea jest fajna i zdrowa, tylko czasem kłopotliwa, bo trzeba czasu i pomysłów, żeby ja utrzymać, a wiadomo o czas coraz trudniej w nowoczesnym zwariowanym świecie.

Racja. Jak sobie czasem przeglądam fajne wegetariańskie danie, to przygotowanie go i jednoczesnie uczynienie jakimś fajowym - a nie, żeby była to tylko poszatkowana trawa Animatedwink - trwa dośc długo. nawet kotlety sojowe - najpierw trza moczyć, dopiero potem smażyć. A kiełbacha? OD razu mozna ją zrobić na 10 sposobów Tongue

ziomalka, To racja - im cieplej, tym mniejsza ochota na mięcho Biggrin :sweet:

23.05.2007 07:58:24
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Bard

*

Portfel: 90

myślę że mięso posiada dużo składników i minerałów potrzebnych człowiekowi do życia, a ludzie którzy ciężko pracują fizycznie potrzebują zjeść, a czy widział ktoś eskimosa wszamiającego sałatkę? mięso "żyje" po to aby być jedzone, to nic że ma rodzine, przyjaciół i plany na przyszłość, Pan Bóg stworzył "mięsko" aby człowiekowi było dobrze, ;D wiem co pisze jestem kucharzem ;D

"Czy gwiazdy świecą po to aby każdy mógł znaleźć swoją?..."
23.05.2007 19:25:46
Qmar
Moderator
*

Reputacja: 4
Portfel: 3,541

Bard napisał(a):
widział ktoś eskimosa wszamiającego sałatkę?

ja wogole nie widzialem eskimosa tym nardziej takiego ktory je ale cos mi sie zdaje ze tam gdzie mieszkaja eskimosi i jest snieg nie ma chyba sałaty?!

Bard napisał(a):
mięso "żyje" po to aby być jedzone. to nic że ma rodzine, przyjaciół i plany na przyszłość, Pan Bóg stworzył "mięsko" aby człowiekowi było dobrze,

czyli moge zjesc czlowieka - to tez miesko Drwi tez zyje tez ma rodzinke i tez stqworzyl go Bog Drwi

23.05.2007 19:40:35
Gothka =)
Moderator
*

Bard, napisał:

Cytat:
mięso "żyje" po to aby być jedzone, to nic że ma rodzine, przyjaciół i plany na przyszłość, Pan Bóg stworzył "mięsko" aby człowiekowi było dobrze

Niestety z tym się nie zgodzę. Na początku każde stworzenie Boże jadło trawę i było dobrze. Człowiek zaczął jeść zwierzynę, bo może musiał, a może mu posmakowało, ale nie wierzę, że Bóg po to stworzył zwierzęta, żeby je zjadać. :ermm: Bóg nie jest okrutny.

Anioł nigdy nie upada.
[Dostojewski]
23.05.2007 23:04:04
Qmar
Moderator
*

Gothka =), i tu jest paradoks jesli patrzac naukowo to normlaka dinozaury tez sie jadly nawzajem a religia nic nie mowi o dinozaurach i pieknie opowiada o zwierzatkach i trawce ale jakos jemy mieso czyli kazdy kto nie jest wegetarianinem jest hmm okrutny i pojdzie do piekla ? :>

23.05.2007 23:14:07
Gothka =)
Moderator
*

Qmar, religia nie zakazuje jedzenia mięsa. Smile Kiedy Bóg stwarzał zwierzęta nie powiedział im: Będziecie pokarmem dla człowieka. Ale nie powiedział też: Człowiek was nie zje. To już od człowieka zależało. Zaczął jeść to zaczął, miał wolną wolę to zadecydował. I Bóg go za to nie potępił. Potem sam Jezus jadł ryby. Spożywanie mięsa nie jest grzechem. Chyba, że w post i piątki.

Anioł nigdy nie upada.
[Dostojewski]
23.05.2007 23:32:36
Falkhor
Administrator
*

Gothka =), Hmmmmmmmm... czy aby faktycznie w KAŻDY piątek obowiązywałą przymusowa wstrzemięźliwość od mięsa? :nerd:

24.05.2007 07:59:41
Qmar
Moderator
*

No teraz to co napisałas Gothka brzmi troche inaczej Animatedwink ze wczesniejszego mozna wnioskowac ze lew tez jadl rtrawe - troche dziwnie dla mnie to wyglada jak sobie to wyobrazam. Mieso jest po to aby je jesc bez tego pewnie bysmy jeszcze na drzewie siedzieli.

24.05.2007 08:17:08
Ahab

*

Portfel: 843

Dla zaciekawionych - z tego co wiem post w piątek jest bardziej rodzimym wymysłem...

A teraz dodatek:

Jestem wegetarianinem, ale nie uważam, że wszyscy mięsożercy trafią do piekła... z jednego prostego powodu - piekło nie istnieje Biggrin

A co do eskimosów - oni jedzą mięso bo nie mają nic innego do żarcia.
To tak jakby czepiać się kota, że ten wcina myszy...

Liberate tute me ex inferis
24.05.2007 10:32:45
Falkhor
Administrator
*

Fakt, Eskimosi mają do wyboru śnieg albo... mięcho. A że śnieg ma dośc nikłą wartość kaloryczną... na pewno niższą, niż wartość budowlaną Animatedwink

Poszczenie w piątek jest - też mi się tak wydaje - naszym krajowym wymysłem. Znam księdza, który mówi, ze pości tylko w określone piątki. A tak o, to sobie nie odmawia :nerd:

24.05.2007 16:38:43
Qmar
Moderator
*

Co do piatku zdarza mi sie zjesc pizze z szyneczka w piatek i jakos nie czuje z tego powodu ciezaru na duszy ?!

24.05.2007 17:10:15
levi'
Moderator
*

Portfel: 3,304

Qmar napisał(a):
Co do piatku zdarza mi sie zjesc pizze z szyneczka w piatek i jakos nie czuje z tego powodu ciezaru na duszy ?!

to tak jak ja...
...ale chyba to tak jest, że to co zakazane najlepiej smakuje (co prawda to zostało zniesione ale tradycja = tradycja) :]

a tak nawiasem mówiąc to JA jestem typowo mięsożernym człowieczkiem Smile ... mnie tam niestety jakimiś kluseczkami czy czymś tam nie uszczęśliwicie ^^" heh

Z dłońmi tak splecionymi jakbyś klęcząc spała
W niedostępne mym oczom wpatrzona widzenie
Płaczesz przez sen i wstrząsem wylękłego ciała
Błagasz o nagłą pomoc, o rychłe zbawienie
24.05.2007 17:21:31
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: