Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (14):« Pierwsza [1] 2 3 4 5 Następna > Ostatnia »
Walka z upałem
AutorWiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 3
Portfel: 16,128
Walka z upałem

No właśnie... w cieniu za dnia dochodzi temperatura do 30 stopni. W słońcu to mi termometr prawie nie pęknie Biggrin

Jak sobie radzić z upałami w naszym mieście?

1. Pójśc do Biedronki w kapitolu - tam zawsze jest chłodno, można odetchnąć i kupic wode mineralną za 60groszy
2. Uciec do parku. Byle nie pod zamek, bo idzie sie ugotować, najlepiej w okolice stawu lub powozowni
3. Jesli jestes dziewczyną - wylac na siebie litrową butelkę wody mineralnej, ale tak, żeby nie skończyło się zbiorowym udarem mózgu u przechodniów należących do płci brzyszej (ale z drugiej strony... Animatedwink

Upał to upał. Ubierać się w jasne kolory, przewiewnie, dobrze mieć przy sobie 0,5 mineralnaje lub 0,7, tez mineralnej Smile nawet 1,0L.

Ponadto - NIE ZOSTAWIAJCIE psów na parkingach w samochodzie!!!

Pamiętajcie też o kremach z filtrem przynajmniej 10.! nawet nasze TV mówi, iż w godzinach od 11.00 do 15.00 odradza się długo przebywac na słońcu...

Pozdrawiam Smile

21.06.2006 20:12:00
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
iwcia
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Portfel: 1,829

A ja zapomnialam kremu, i sie spalilam :553: teraz juz 2 dzien jestem czerwona jak rak i zaczynaja mi wyskakiwac takie male babelki poparzeniowe Tongue ale sobie sloneczka uzylam hehe, teraz nawet nie wychodze, dopoki zbrazowieje Biggrin

Wesele z POWEREM tylko u nas Smile
http://www.power.org.pl
Zapraszamy
21.06.2006 21:08:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
terelka
Moderator
*

Reputacja: 0
Portfel: 3,494

iwcia napisał(a):
A ja zapomnialam kremu, i sie spalilam :553: teraz juz 2 dzien jestem czerwona jak rak i zaczynaja mi wyskakiwac takie male babelki poparzeniowe Tongue ale sobie sloneczka uzylam hehe, teraz nawet nie wychodze, dopoki zbrazowieje Biggrin

Aaa własnie ostatnio tak jakos inaczej wyglądałas... to pewnie dlatego Biggrin - z tego opalania... Biggrin

21.06.2006 21:15:57
JohnyBravo

*

Grupa: Zarejestrowani
Portfel: 59

FAlkhor Smile thx za rade Smile Na pewno się dostosuje.. wiecie.. mieszkam na 4 piętrze, co jak co, ale po południu to można oszaleć!!! Aaaa.. jeszcze jedna rada - nie róbcie przeciągów w mieszkaniu jak jest upał, bo można zostać przewianym i będziecie mieć problemy z obróceniem głowy w lewo lub w prawo... Sad wiem coś o tym Sad((

Polskie radio BIS - Bardzo Inna Stacja - 91,5 MHz
Pozdrowionka z Krakowa!!!
23.06.2006 22:25:12
Falkhor
Administrator
*

LINK

Artykuł o fali upałów.

Dziś, psze państwa - jest poniedziałek. A po 35stopni ma byc CAŁY TYDZIEŃ. Dlatego na prawdę trzeba uważać.

Johnny - Hehehe... Przeciągi to można robić co najwyżej rano, przed godziną 7.00 - 8.00. Potem sytuację mogą ratować tylko izolowane ściany oraz zaluzje/rolety. Inaczej - piekarnik.

pozdro.

EDIT

Dziś będąc na miasteczku poszedłem do Kościoła Farnego... Ale chłodzik...

[ Dodano: 2006-06-30, 21:01 ]
Trzeba uważac na słonko - lekarze alaramują, że zachorowań na czerniaka przybywa bardoz dużo.

LINK

Cytat:
Francuzi już teraz alarmują, że liczba zdiagnozowanych przypadków czerniaka rośnie szybciej niż innych nowotworów.

Cytat:
Pierwszym objawem tego groźnego nowotworu jest pojawienie się na skórze zabarwionej pigmentem plamy lub zmiana wielkości czy koloru pieprzyka. Średni wiek osób, u których wykrywa się ten nowotwór, wynosi 58 lat u mężczyzn i 56 lat u kobiet. Może on jednak wystąpić w każdym wieku, choć rzadko zdarza się u dzieci.

Wystawianie się na słońce jest głównym czynnikiem zwiększającym ryzyko, ponieważ promieniowanie ultrafioletowe UVA i UVB powoduje uszkodzenia komórek skóry. Szczególnie niebezpieczne jest okresowe (w trakcie urlopu!) intensywne opalanie kończące się oparzeniami.

Pozdrawiam.

26.06.2006 09:04:39
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
terelka
Moderator
*

Portfel: 3,494

Nie ma to jak "przyśpieszacz opalania" - efekt - opaleniza jest ale jest tez uczulenie :/

"Strach jest tym co niszczy, zapomnij o nim a zwyciężysz..."

06.07.2006 21:15:39
Falkhor
Administrator
*

Ludzie - opalajcie się zdrowo i z głową. Z głową najlepiej pod jakimś kapeluszem, albo siakoś tak, booo...

Wedle wczorajszej wieczornej prognozy - wyz rosyjski pcha się do nas z łokciami i zostanie dośc długo. Co to wróży? Prawdopodobnie najgorętszy lipiec, jaki mieliśmy od dawno dawno dawno temu. Starzy górale może będą coś pamiętać.

Zatem...
1. Zróbcie zapasy wody mineralnej (Alfreda np., ja mam 5 kontenerów)
2. Przyda się coś do żarcia...
3. Zastanówcie sie, co robić, gdy braknie wody i prądu.

To tak pokrótce, bo seryjnie, długa fala upałów niesie ze sobą nie tylko problemy natury estetycznej (półnagie, rozgrzane ciała pięnych polskich kobiet nie uważam jednak za problem Biggrin ) bo i się człowiek poci, i nie ma czym oddychać...

No ale tak to jes. na początku straszyli, ze wakacje będą o kant końca pleców rozbić, a tu proszę, skwar i już.

Zagrożenie poząrowe jest już bardzo wysokie. Problemy będą mieć ciśnieniwocy, zawałowcy ogólnie sercowcy (zakochani nie), no i właśnie - słońce. Czerniak, prosze państwa, staje się co raz częściej spotykanym nowotworem.

Trzeba się pilnować.

Poooozdrawiam.

[ Dodano: 2006-07-20, 07:48 ]
Obecnie w związku z falą upałów jest już 7 ofiar smiertelnych.

LINK-LINK-LINK

I jak na razie nic nie zapowiada się na znormalizowanie pogody - w sensie co jakiś czas upał, co jakiś czas deszcz. Sad

Pozdro.

07.07.2006 08:44:11
qb

*

Portfel: 78

Jesli ktos wstaje wczesnie rano - jest jeden dobry sposob na upaly. Po prostu otwieramy okienka na cala noc (i nie chodzi mi tutaj bynajmniej o oprogramowanie Microsoft-u) a zamykamy je z samego rana przed wyjsciem z domu. Po przyjsciu do mieszkania zastajemy przyjemna temperature - o wiele nizsza niz poza budynkiem.

Mozna tez zalozyc klimatyzator - nie we wszystkich pomieszczeniach ale choc w jednym. Takie urzadzenia nie sa juz dzisiaj tak horendalnie drogie.

21.07.2006 12:27:16
Falkhor
Administrator
*

qb,

Cytat:
Jesli ktos wstaje wczesnie rano - jest jeden dobry sposob na upaly. Po prostu otwieramy okienka na cala noc

Prawda - ja robię to samo. Przez noc chłodzenie-wietrzenie, także Windowsowych okienek Tongue, w nocy mniejsze obciążenie sieci młodzieżą jest Biggrin Tongue tyle tylko, że na oknach mam jeszcze z zewnątrz siatki, co by mi nietoperze nie wefruwały.

Cytat:
Mozna tez zalozyc klimatyzator

W podstawowej wersji bez nawilżacza - wysusza powietrze. Poza tym - i tak drogie, po trzecie - żre prądu za dużo Biggrin

Pozdro.

21.07.2006 12:31:24
iwcia
Moderator
*

A ja otwieram okienka na noc Biggrin i mam super powietrze Animatedwink dopoki mi okno nie trzasnie to wtedy zaspana gonie do okienka szybko je zamknac Animatedwink

Zapraszamy
21.07.2006 12:38:58
Falkhor
Administrator
*

iwcia,

Cytat:
wtedy zaspana gonie do okienka szybko je zamknac

Rany... i to pewnie jeszcze w zwiewnej i prześwitującej piżamce... a tam setki sąsiadów na około... Ja bym się bał Biggrin Tongue

Sam stweirdziłem, że w okresie upałów jeśli są trudności z chłodzieniem - warto się... przyzwyczaić. Organizm ludzki sprytny jest, po około tygodniu można się dostosować do wyższych temperatur, Podobnie jak do zimnych Smile

I oczywiście kontenery alfreda, wentylator i mokry ręcznik na drzwiach Biggrin

Zdroofko.

21.07.2006 12:49:13
iwcia
Moderator
*

Oj oj Falkhor troszke sie pomyliles Animatedwink okno wychodzi mi na lasy Biggrin dokladniej na Wybrzeze wiec sasiadow nie ma zadnych Biggrin
Co do upałów to w domu u mnie jest chlodniej bo domek ocieplony Smile a na polu upały

Zapraszamy
21.07.2006 12:52:15
qb

*

Portfel: 78

iwcia - nie zdradzaj swojego adresu bo Falkhor gotow bedzie wpisac sie w grono Twoich sasiadow Tongue.

Falkhor - wszystko w trosce o Twoje zdrowie psycho-fizyczne, bo z tego co mi wiadomo to lubisz sobie od czasu do czasu zgubic rower w lesie Animatedwink

21.07.2006 13:14:13
Falkhor
Administrator
*

qb, No i musiałeś zdradzać moje plany? W lesie nikt nie jest mnie w stanie zauważyć. Potrafię z rowerem i poszyciem leśnym stworzyć extra zamaskowany monolit, którego nikt nei zauważy. Raz niestety nas rozdzielono i rower sam sobie zrobił to maskowanie no i jakoś takoś sie zgubił Tongue Biggrin Od czasu do czasu oczywiście Biggrin

iwcia, moja chałupka tez już od jakiegoś czasu ocieplona i fakt, różnica niedwuznaczna.

21.07.2006 14:06:22
iwcia
Moderator
*

falkhor przed lasem jest jeszcze rzeka Biggrin wiec niemalo przeszkod do pokonania Animatedwink

gb- postaram sie posluchac twojej cennej rady Animatedwink

Zapraszamy
21.07.2006 14:09:23
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: