Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
UWAGA! Silne wichury!
AutorWiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 3
Portfel: 16,128
UWAGA! Silne wichury!

Cytat:
Zdaniem synoptyków porywiste wiatry mogą wiać aż do sobotniego poranka. Centrum Zarządzania Kryzysowego Wojewody Śląskiego, na podstawie komunikatu krakowskiego Biura Prognoz Meteorologicznych IMiGW, ostrzega, że prognozowana średnia prędkość wiatru może wynieść od 30 do 50km/h, w porywach od 70 do 100km/h. Wysoko w górach nawet do 120km/h.

Cytat:
W wielu województwach straż pożarna usuwała skutki porywistych wiatrów, które przeszły nad Polską w nocy ze środy na czwartek i w czwartek rano. Wichura łamała drzewa, zrywała linie energetyczne i telefoniczne, uszkadzała budynki. Synoptycy ostrzegają, że silny wiatr może wiać aż do nocy z piątku na sobotę.

W północno-wschodniej Polsce ok. 2,5 tys. gospodarstw zostało pozbawionych prądu, w wyniku awarii energetycznych spowodowanych nocną wichurą. Najwięcej awarii zanotowano w okolicach Białegostoku, Ełku, Łomży i Bielska Podlaskiego. Uszkodzona też była linia wysokiego napięcia Bielsk Podlaski-Narew, ale wpływu na indywidualnych odbiorców to nie miało.

Cytat:
Najdłuższe wichury na południu kraju
W województwach śląskim, małopolskim, świętokrzyskim i podkarpackim silny wiatr może wiać do nocy z piątku na sobotę.

Źródło - Gazeta PL

Jak widac pogoda z trudem i można powiedzieć - dosyć nerwowo - reaguje na zmianę klimatyczną dość nienaturalną. Ciepłe powietrze to plus pogody, ale brak tradycyjnych mrozów, nagłe ulewy (jak ta wczoraj, 11.01., ok. godz. 5-6 rano)...

U mnie wiatr jest na prawdę porywisty i jak jade rowerem pod wiatr - to aż ciężko kręcić... Z wiatrem bajka Smile

Trzeba pamiętać, że wiatr może stanowić duże zagrożenie - np. podczas jazdy samochodem silne boczne uderzenie wiatru może doprowadzić do utray panowania nad pojazdem. nie mówiąc już o zagrożeniu przy pracach na wysokości, lesnych spacerach...
...paralotniarstwie.

Pozdrawiam.

12.01.2007 11:52:17
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
marko

*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 0
Portfel: 175
Re: UWAGA! Silne wichury!

Falkhor napisał(a):
Jak widac pogoda z trudem i można powiedzieć - dosyć nerwowo - reaguje na zmianę klimatyczną dość nienaturalną. Ciepłe powietrze to plus pogody, ale brak tradycyjnych mrozów, nagłe ulewy (jak ta wczoraj, 11.01., ok. godz. 5-6 rano)...

U mnie wiatr jest na prawdę porywisty i jak jade rowerem pod wiatr - to aż ciężko kręcić... Z wiatrem bajka Smile

Nie tylko u ciebie Falkhor

Falkhor napisał(a):
Trzeba pamiętać, że wiatr może stanowić duże zagrożenie - np. podczas jazdy samochodem silne boczne uderzenie wiatru może doprowadzić do utray panowania nad pojazdem. nie mówiąc już o zagrożeniu przy pracach na wysokości, lesnych spacerach...
...paralotniarstwie. Pozdrawiam.

Tak tak to wszystko prawda. Nawiązując do jazdy samochodem to nie raz się już spotkałem i na pewno inni też gdy przy dużym wietrze samochody dostawcze a najczęściej busy zapie...., (że się tak wyrażę), że pod wpływem wiatru jeżdżą dwoma pasami!
W przypadku paralotniarstwa to samobójstwo!
A ma tak wiać jeszcze podobno do poniedziałku??!! Także Uważajcie na siebie!!!

12.01.2007 18:07:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Falkhor
Administrator
*

Mimo, że wiatr (m.in. Cyryl) uderzył najpierw w Niemcy, potem zasunał do nas, to i tak siła wiatru osłabła tylko delikatnie...

Oto skutki.

Od całkiem małych gałązek, przez średnie, aż na całkiem sporych gałęziach i ogromnym drzewie skończywszy...

PS. Rękawiczka i plecak - dla uzyskania proporcji Smile

20.01.2007 13:48:39
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Ahab

*

Portfel: 843

Foto 05. Ach te bobry...

A co do wiatrów to jedzcie mniej błonnika, a nie będziecie mieć problemów...

Liberate tute me ex inferis
20.01.2007 13:56:44
Falkhor
Administrator
*

Ahab, Heh, śmiej się... z bobrów. Dokładnie na prawo, na zdjęciu, od tego drzewa powalonego, jest chodniczek, którym codziennie maszeruje na prawdę duzo osób i to w róznych porach. Gdyby inaczej zawiało, mogłby ludzi pozabijać. A tak jednak rymsneło na trawnik.

20.01.2007 14:02:28
Ahab

*

Falkhor napisał(a):
którym codziennie maszeruje na prawdę duzo osób i to w róznych porach. Gdyby inaczej zawiało, mogłby ludzi pozabijać. A tak jednak rymsneło na trawnik.

Chyba nikt normalny nie spaceruje sobie chodniczkiem gdy wiatr osiąga 120 km/h Smile
A kto powiedział, że ja jestem normalny :> ?

20.01.2007 14:06:33
Falkhor
Administrator
*

Ahab, Fakt, ja nie mówiłem, że Ty jesteś normalny Tongue

Zaś co do spacerowania - to nie w takich miejscach ludzie plączą się w taką pogodę. Z resztą to hala - tutaj jakoś nie słysząłem o tym, żeby odwołali zajęcia, bo wiatr sobie wieje. A o ile wiem, drzewko padło około godziny 22.00, więc mogli tamtędy wracać jacyś ludzie...

20.01.2007 14:36:17
ziomalka
P A V U L O N ^^
*

Reputacja: 6
Portfel: 4,364

W Krakowie też było nieźle - wiało naprawdę przeraźliwie, dla przykładu z kamienicy naprzeciwko mojej na maskę samochodu spadła cegłówka a w parku dwa drzewa wiatr powyrywał z korzeniami ... widok naprawde robił wrażenie, bo to były potężne drzewa ...

I know it seems hard sometimes
but remember one thing.
Through every dark night,
theres a bright day after that.
So no matter how hard it get,
stick your chest out,
keep ya head up.... and handle it.

Tupac Shakur
21.01.2007 03:48:52
NiceAngel

*

Portfel: 29

ziomalka napisał(a):
W Krakowie też było nieźle - wiało naprawdę przeraźliwie, dla przykładu z kamienicy naprzeciwko mojej na maskę samochodu spadła cegłówka a w parku dwa drzewa wiatr powyrywał z korzeniami ... widok naprawde robił wrażenie, bo to były potężne drzewa ...

Yyyyy ziomalka, to Ty z krakowa jesteś, czy może tam tylko studiujesz, bo już sama nie wiem Biggrin A propo wichur, to u nas praktycznie nic się nie stało, nie licząc połamanych drzew i furtek wyrwanych z zawiasów Biggrin Słyszałam, ze to dzięki pochowanemu u nas księdzu, hymm, wiecie cos o tym ?

Czasem ludzie to gnoje dbają tylko o swoje
Nie pomogą nikomu, a trzeba pomóc
Zabijają wzrokiem pełnym zawiści
Uważają, że są czyści, egoiści...
22.01.2007 13:43:49
Bake

*

Reputacja: 5
Portfel: 1,335

NiceAngel napisał(a):
Słyszałam, ze to dzięki pochowanemu u nas księdzu, hymm, wiecie cos o tym ?

buahaahhahahahaha
Dawno takiej glupoty nie slyszalem Smile
W takim wypadku u kazdego w ogrodku powinien byc pochowany ksiadz Smile
heheeh fajnie

22.01.2007 13:57:53
NiceAngel

*

Portfel: 29

Bake napisał(a):

NiceAngel napisał(a):
Słyszałam, ze to dzięki pochowanemu u nas księdzu, hymm, wiecie cos o tym ?

buahaahhahahahaha
Dawno takiej glupoty nie slyszalem Smile
W takim wypadku u kazdego w ogrodku powinien byc pochowany ksiadz Smile
heheeh fajnie

Nie mam pojęcia czy to prawda czy nie, ale tak słyszałam więc pytam :/ A jak masz problem to sobie pochowaj księdza w ogródku, nie mam nic przeciwko Biggrin

Czasem ludzie to gnoje dbają tylko o swoje
Nie pomogą nikomu, a trzeba pomóc
Zabijają wzrokiem pełnym zawiści
Uważają, że są czyści, egoiści...
22.01.2007 14:08:27
Bake

*

Reputacja: 5
Portfel: 1,335

po prostu to najwieksza niedorzecznosc glupota jaka slyszalem chyba w calym zyciu. rodem z anteny RM.

co do tematu:
Nie wialo przeciez az tak bardzo... nieraz bywalo gorzej

"W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byście to chcieli dowodami obalić?!" Fryderyk Nietzsche
22.01.2007 14:31:42
Falkhor
Administrator
*

Bake, Hmmmm... może i zdarzały się poważniejsze wichury, ale w sumie o tej porze roku się takie coś nie zdarzało... Ponadto trwało to dośc długo, prawie 3 dni, a trzeba pamiętać o zmęczeniu materiału... Teraz już na szczęście spokojniej... i czuś w powietrzu mrozik...

22.01.2007 18:06:13
Ahab

*

NiceAngel napisał(a):
Nie mam pojęcia czy to prawda czy nie, ale tak słyszałam więc pytam :/ A jak masz problem to sobie pochowaj księdza w ogródku, nie mam nic przeciwko Biggrin

Nice Angel, po co od razu księdza chować w ogródku ? Lepiej przestrzegać zasad Feng shui - w rogu ogródka powiesić dwa lusterka goa-goa. Efekt będzie ten sam Biggrin

22.01.2007 18:26:40
lukascompl

*

Portfel: 149

Falkhor napisał(a):
Hmmmm... może i zdarzały się poważniejsze wichury, ale w sumie o tej porze roku się takie coś nie zdarzało... Ponadto trwało to dośc długo, prawie 3 dni, a trzeba pamiętać o zmęczeniu materiału... Teraz już na szczęście spokojniej... i czuś w powietrzu mrozik...

Jesteście tak bardzo naiwni czy zmieniliście co dopiero miejsce zamieszkania?- przecież takie wichury i wiatry w okresie jesienno zimowym w Polsce i Europie to nie nowość- co śmieszniejsze tym razem były one tylko większe z powodu ogromnej różnicy ciśnień- jeszcze chwilę a na forum pojawią się jakieś wspomnienia o cyklonach grożących naszej strefie klimatycznej- ludzie to są normalne zjawiska tylko trochę silniejsze z powodu dziwnego ukształtowania nizów nad Oceanem i kontynentem co doprowadziło między innymi do tak ciepłej temperatury.NiceAngel, -do ciebie zaś kieruje słowa otuchy i pocieszenia bo tok twojego rozumowania po prostu poraża i ośmiesza- wybierz się na kilka albo kilkanaście cmentarzy w kraju i posprawdzaj czy są tam pochowani jacyś księża- nawet choćby jeden w jednej miejscowości- a przekonasz się , iż prawie na każdym cmentarzu jest pochowany jakiś ksiądz- i to absolutnie nie ma wpływu na siłę wiatru czy inne bezeceństwa jakie sobie biedna osobo wymyślisz!

22.01.2007 18:45:06
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: