Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Uwaga na promocje w sklepach!
AutorWiadomość
maciej
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 4
Portfel: 1,286
Uwaga na promocje w sklepach!

Zaciekawił mnie dziś artykuł we wczorajszych Nowinach, który jest poświęcony bardzo przez nas lubianym zakupom, a dokładniej świątecznym promocjom w sklepach. Warto go przeczytać i pamiętać, że nie zawsze promocja jest promocją, często co łatwo często sprawdzić jest to wielkie robienie konsumentów w balona.

Ciekaw jestem czy spotkaliście sie z taka sytuacją w naszej okolicy...

Cytat:
Przykłady oszukańczych gratisów:
Herbata 100 torebek + kubek i łyżeczka gratis kosztowała 14,90 zł, podczas gdy sama herbata 13,65 zł.

Przyprawa vegeta 500 g + rękawica gratis oferowano za 14,90 zł podczas gdy samą przyprawę za 8,50 zł.

Delicje + druga paczka 50 proc. gratis w cenie 4,29 zł. Cena opakowania delicji bez "gratis” wynosiła 2,43 zł; Cena zestawu powinna wynosić więc 3,65 zł.

3 serki twarogowe oferowano w cenie 10,49 zł z napisem "1 serek gratis”. Pojedyncze opakowanie serka kosztuje 3,49 zł, więc za "gratisowy” produkt trzeba zapłacić 3,51 zł.

Cytat:
Sprzedawcy nagminnie nas naciągają. Podają inne ceny w ulotkach, inne wybijają na kasie. A rzekome gratisy okazują się płatne.

Tak wynika z najnowszego raportu kontroli Inspekcji Handlowej. Pod lupę inspektorzy w całej Polsce wzięli największe sklepy sieciowe.

- Sprawdziliśmy 152 promocje. Do co 3 mieliśmy zastrzeżenia - przyznaje Marta Małodobry-Pudło, naczelnik wydziału kontroli artykułów nieżywnościowych i usług w Wojewódzkim Inspektoracie Inspekcji Handlowej w Rzeszowie.

Przekreślona cena jest nieprawdziwa

Natomiast na 64 skontrolowane promocyjne artykuły żywnościowe w dwóch sklepach, aż do 33 były zastrzeżenia.

całość na nowiny24.pl - Polecam

Pozdrawiam Maciej
21.03.2008 17:29:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziWindows XP/2003Firefox
darekielb

*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 0
Portfel: 228
RE: Uwaga na promocje w sklepach!

Hmm tak zawsze było, jest i będzie dopóki ludzie nie domyślą się tego, że w dzisiejszych czasach nikt nic nie daje za darmo (sklep nieprzynoszący zysków nie istnieje, a jak istnieje to bardzo krótko).
Takie są prawa rynku, a to, że ludzie dają się nabrać przez napis "promocja" to już inna bajka.
Wiadomo, że sprzedaż odpłatnych gratisów jest sprzeczna z prawem, ale tak naprawdę nikt na to nie zwraca uwagi, a na pewno nie służby za to odpowiedzialne. Poza tym kara 500 zł dla sieci sklepów to jest delikatnie mówiąc śmiech Rolleyes.
Takie "promocje" spotykane są w większości sklepów, a w super/hipermarketach jest to na porządku dziennym, ale w hipermarketach jest jeszcze możliwość sprawdzenia ceny na czytniku o ile działa hehehe

Moje fotki

Ten post był ostatnio modyfikowany: 21.03.2008 23:15:22 przez darekielb.

21.03.2008 23:09:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziWindows XP/2003Internet Explorer
Bake

*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 5
Portfel: 335

pracowałem kiedyś w takim sklepie i wiem jak jest Biggrin masakra Biggrin

"W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byście to chcieli dowodami obalić?!" Fryderyk Nietzsche
22.03.2008 22:21:33
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziWindows XP/2003Firefox
Falkhor
Administrator
*

Reputacja: 3
Portfel: 16,128

Promocja... to słowo straciło swą moc - jest tylko i wyłącznie metką, która w uprzywilejowany sposób wyróżnia towar z półki nie na zasadzie rzeczywistej promocji, tylko na zasadzie tego, jak sklep dogadał się z producentem Animatedwink Więc ja idę do sklepu z myslą - promocje osbie, a ja sobie Smile

Najszybszy KONTAKT ze mną to PW!!
Pamiętaj - i TY możesz wesprzeć NFM swoim klikiem! Smile Smile
10.04.2008 20:59:54
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziWindows XP/2003Opera
Megg
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Reputacja: 2
Portfel: 1,397

Promocja = bullshit... i to wielki :/

owszem promocje przyciągają oko. ale jeśli chodzi o mnie, nie daję się zwieść, bo jestem raczej zorientowana w cenach a jak nie to odwiedzam pare sklepów i szybko wychodzi ta cała promocja...

Przecież noc właśnie sprawia że wiesz co to dzień,
A ciszy zawdzięczasz że piękniej brzmi pieśń,
Więc czekaj cierpliwie a ziści sie sen...
Życie trwa...
24.04.2008 15:24:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziWindows XP/2003Maxthon / MyIE2
Falkhor
Administrator
*

Reputacja: 3
Portfel: 16,128

Jeśli widze dwie paki toawru upchane razem i ofoliowane - 2 w cenie 1 - to od razu aptrzę na regał obok i sprawdzam, czy ABY NA STÓWĘ te dwa produkty razem są tańsze, niż dwa oddzielnie (już raz tak widziałem, że nie są - chyba dwa szampony). Pytałem panią w sklepie to mówiła, że o wow, no jakiś błąd Cool

Najszybszy KONTAKT ze mną to PW!!
Pamiętaj - i TY możesz wesprzeć NFM swoim klikiem! Smile Smile
24.04.2008 20:42:05
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziWindows XP/2003Maxthon / MyIE2
Megg
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Reputacja: 2
Portfel: 1,397

ja nie raz widziałam że coś jest w prezencie a sie okazywało że cena jest powiekszona właśnie o ten dodatek... phii..

Przecież noc właśnie sprawia że wiesz co to dzień,
A ciszy zawdzięczasz że piękniej brzmi pieśń,
Więc czekaj cierpliwie a ziści sie sen...
Życie trwa...
25.04.2008 13:55:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziWindows XP/2003Maxthon / MyIE2
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: