Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (2):« Pierwsza < Poprzednia 1 [2] Ostatnia »
UWAGA - KLESZCZE!
AutorWiadomość
Cavisia

Grupa: Zarejestrowani
Status: Offline
Reputacja: 0
Portfel: 23

Na kleszcze to najlepiej zwierzęta domowe(psy,koty) zabezpieczyć . U lekarzy weterynarii można kupić masę preparatów - spraye, spoty (krople do zapuszczenia na kark) lub obroże.
Moje psy są regularnie zabezpieczane preparatem advantix i kleszcza już daaaawno nie widziałam.
Kolejna rzecz- jeśli kleszcz jest już wbity, a pies/kot niczym nie zabezpieczony to trzeba go wyjąć po prostu. Pincetka do ręki, delikatnie złapać kleszcza przy samej skórze, pewnie chwycić i wykręcić przeciwnie do ruchu wskazówek zegara . Kleszcz ładnie sam wyskoczy, jeśli wszystko pójdzie dobrze - to usłyszymy cichy trzask - wtedy kleszcz napewno wyszedł cały, z głową.
No i ostatnie .Leczenie psa czy kota na choroby przenoszone przez kleszcze (np. babeszioza) jest bardzo kosztowne, więc lepiej temu zapobiegać. Jeśli jednak po ukąszeniu przez kleszcza pojawią się takie objawy jak : nagłe osłabienie, gorączka, mocz z krwią, wtedy jak najszybciej do weta - ważna jest każda godzina, aby podać leki przeciw namnażaniu się babeszji.

17.03.2007 00:01:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Reputacja: 3
Portfel: 16,128

Cavisia, U mnie w domu przyjęły się kropelki dla psów. NIe pamietam niestety nazwy, ale da się je wyczuć przez kilka dni, a póxniej zapach (dość intensywny) znika i piesek ma spokój chyba z miesiąc ze wszelkimi 'wgryzajkami'.

Dawniej używaliśmy obroży zapachowej, tylko że za bardzo pachniała i przy Maksiu, wielkim futrzaku, była całkowicie niepraktyczna.

Z wyjmowaniem kleszcza pensetą jednak bym uważał... dość często 'zrywa' się tułów kleszcza, i w skórze zostaja sama głowa, co też jest bardzo groźne.

17.03.2007 10:35:33
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Sleepwalker

*

Portfel: 153

Uuu moje koty będzie trzeba zabezpieczyć.

19.03.2007 16:13:45
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Gothka =)
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Portfel: 1,588

Parę dni temu moja kotka przyniosła kleszcza za uchem. Jak ja nie lubię kleszczy! Blee Thumbdown

Anioł nigdy nie upada.
Diabeł upada tak nisko, że nigdy się nie podniesie.
Człowiek upada i powstaje.
[Dostojewski]
19.03.2007 23:12:24
Falkhor
Administrator
*

Na razie mokre i chłodne dni - to się draństwa pochowały. Ale tylko słońce wyjdzie i ciepło się zrobi, znowu się zacznie XP jakie to jest ohydne Tongue

PS. Jednego gościa na studiach politologicznych nazywano... Kleszczu Biggrin Biggrin Biggrin

20.03.2007 10:21:19
Cerberion

*

Portfel: 378

bleeeee paskudne stworzenia i takie wredne, wbijaja sie i wogole bleeeeee... choroby roznosza bleeeeeeeee... :sweet:

u mnie probowano uzywac tej pompy prozniowej czy czegos tam - ale najlepszy okazal sie... zdecydowany ruch palcami Tongue skurczybyk zostal wydarty a na dodatek - spalony na gazie, co by nie mial szans w kanalizacji

(, + +) No matter how you can't stop it now... (@ @,)
01.04.2007 09:12:46
Ahab

*

Portfel: 843

Cerberion napisał(a):
spalony na gazie, co by nie mial szans w kanalizacji

To mi przypomniało taki horror "kleszcze", gdzie w filmie kleszcze zmutowały do dużych rozmiarów Biggrin
Pamiętam że fajny filmik był Smile

Liberate tute me ex inferis
01.04.2007 12:31:46
Falkhor
Administrator
*

Ahab, Hihihi Biggrin Ciekawe filmy oglądasz Tongue

Cerberion, Po wydarciu kleszcza ze zwierza tez często biore go na nożyk i nad palnik, potem w papier i rejs do kanalizacji.

01.04.2007 20:13:05
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: