Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
'Unijne' Kosowo - Kość niezgody czy kamień milowy?
AutorWiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 3
Portfel: 16,128
'Unijne' Kosowo - Kość niezgody czy kamień milowy?

Cytat:
Prezydent Serbii Boris Tadić oświadczył na rozpoczętym nadzwyczajnym posiedzeniu Rady Bezpieczeństwa Organizacji Narodów Zjednoczonych, że Serbia nigdy nie uzna niepodległości Kosowa i że jej proklamowanie to precedens podważającym ład międzynarodowy.

Źródło - Onet

Cytat:
Większość państw UE uzna(ła) Kosowo. Ale nie wszystkie. Bardzo ostre "nie" powiedziała Kosowu Hiszpania. Młodego państwa nie uznają też Cypr, Grecja, Rumunia, Słowacja. Każde z nich ma swoje powody. I każde z nich ma interesy, które nie mają wiele wspólnego z tym, czego chce Bruksela.

Źródło - Pardon

WSPÓLNA - Unijna - polityka zagraniczna to złudzenie?
Na wspólnych traktatach i deklaracjach o współpracy (nie wiem jak wy, ale ja mam już jakiś uraz, awersję do tego słowa ostatnio......) 'razem, 'jednomyślnie', 'wspólnie' - brzmi ładnie. Ale kiedy do kotła wrzuci się interesy, różnice kulturowe, zaszłości historyczne - nie ma mowy o czymś takim jak nie tylko trwały, ale skuteczny, praktyczny i rzeczywisty sojusz państw 'starego kontynentu'...

19.02.2008 09:15:32
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziWindows XP/2003Maxthon / MyIE2
levi'
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Reputacja: 4
Portfel: 3,304
RE: 'Unijne' Kosowo - Kość niezgody czy kamień milowy?

Falkhor napisał(a):
WSPÓLNA - Unijna - polityka zagraniczna to złudzenie?

nie ma co się dziwić, że w UE nie ma pełnej jednomyślności w sprawie Kosowa...kraje typu Hiszpania stanowczo się temu sprzeciwiają, gdyż borykają się z takimi samymi problemamy jak Serbia/Albania -> Baskowie, Katalończycy itd.

ja uważam, że ten pewnego rodzaju pstryczek w nos, który Kosowo wymierzyło wschodowi może przerodzić się w dłuższy konflikt, ale ja chce to podkreślić, że niestety POTRZEBNY - koniec dyktanda Rosji na Bliskim Wschodzie Exclamation

Z dłońmi tak splecionymi jakbyś klęcząc spała
W niedostępne mym oczom wpatrzona widzenie
Płaczesz przez sen i wstrząsem wylękłego ciała
Błagasz o nagłą pomoc, o rychłe zbawienie
19.02.2008 13:25:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziWindows XP/2003Opera
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Reputacja: 3
Portfel: 16,128

levi'
"koniec dyktanda Rosji na Bliskim Wschodzie"

Hmmm... ale dla nas bliski wschód to praktycznie Rosja Animatedwink Jeśli mówimy o wschodzie postrzeganym przez Europę - to my nawet wcale nei jesteśmy środkową Europą, tylko Bliskim Wschodem Tongue

"nie ma co się dziwić, że w UE nie ma pełnej jednomyślności w sprawie Kosowa...kraje typu Hiszpania stanowczo się temu sprzeciwiają, gdyż borykają się z takimi samymi problemamy jak Serbia/Albania -> Baskowie, Katalończycy itd."

Hehhhh... jakby się dobrze zastanowił, to pewnie w każdym kraju europejskim są jakieś różnice narodowościowe - nawet u nas, dajmy na to mniejszośc 'śląsko-niemiecka'. Albo Łemkowie Cool Chodzi jednak o taką zdolnośc, że gdy trzeba być razem, to się jest, jak w małżeństwa, gdy 'mamusia' mówi jedno, a człowiek zrobiłby drugie ale nie zrobi Animatedwink UE to bardziej zwiazek cywilny, niż kościelny Animatedwink /takie porównanie do 'siły' więzów Tongue /

20.02.2008 11:03:03
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziWindows XP/2003Maxthon / MyIE2
typ
: )
*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 0
Portfel: 183

Cytat:
Ale kiedy do kotła wrzuci się interesy, różnice kulturowe, zaszłości historyczne - nie ma mowy o czymś takim jak nie tylko trwały, ale skuteczny, praktyczny i rzeczywisty sojusz państw 'starego kontynentu'...

a jeszce nie dawno było słychac o takiej paranoi jak wspólna polityka zagraniczna UE

Cytat:
ja uważam, że ten pewnego rodzaju pstryczek w nos, który Kosowo wymierzyło wschodowi może przerodzić się w dłuższy konflikt, ale ja chce to podkreślić, że niestety POTRZEBNY - koniec dyktanda Rosji na Bliskim Wschodzie

Kosowo to bliski wschód ?? Tongue
Gdzie tam maż dyktando Rosji, chyba USA prędzej, jak to w 1999 bombardowali Serbie...
A dziwisz się Serbom że są prorosyjscy jeżeli cały "cywilizowany" zachód jest przeciw nim

Jestem jak najbardziej przeciw niepodległemu Kosowu, nie podoba mi się to sztuczne muzułmańskie państwo w Europie, już teraz Kosowo pełne mafii jest...

A poza tym Kosowo jest SERBSKIE, to co się dzieje to rozbiór, czym światu tak zawinił ten niepodległościowy naród tak mocno doświadczony podczas obu wojen światowych.... że po bombardowaniu teraz zabiera się kolebkę ich państwowości..
Nasz naród też kiedyś takie coś przeżywał więc nie dziwie się że większość internautów sympatyzuje z Serbami, tylko zobaczymy jak działa demokracja w Polsce, czy rząd PO uzna niepodległe Kosowo i będzie tak jak z misją do Iraku rząd swoje naród swoje...

Związek Socjalistycznych Republik Europejskich

Socyjalizm każdemu równo nosa utrze: Bogatych zdusi jutro – a biednych: pojutrze... Aleksander Fredro

Ten post był ostatnio modyfikowany: 21.02.2008 13:06:51 przez typ.

21.02.2008 12:30:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziWindows XP/2003Firefox
levi'
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Reputacja: 4
Portfel: 3,304

typ napisał(a):
Gdzie tam maż dyktando Rosji, chyba USA prędzej, jak to w 1999 bombardowali Serbie...

ciekawe spostrzezenie Rolleyes z tego co pamiętam, to Serbia (wogóle większość krajów dawnej Jugosławi) prowadzi bardziej otwartą politykę (i to na wielu płaszczyznach) z Rosją Cool czy się mylę ?? hehRolleyes

typ napisał(a):
Jestem jak najbardziej przeciw niepodległemu Kosowu, nie podoba mi się to sztuczne muzułmańskie państwo w Europie, już teraz Kosowo pełne mafii jest...

a wyobraź sobie sytuację - (przykład) mieszkasz na śląsku, wybucha jakiś konflikt Polska-Niemcy i ziemie na których mieszkasz zostają przyłączone do Niemiec...:
1. zostałeś wychowany w innej kulturze
2. nadal czujesz się polakiem, a nie niemcem
3. teren, na którym mieszkach zamieszkuje (np) 90% ślązaków i 10% rdzennych niemców, którzy zaczynają dyktować warunki, z którymi się nie zgadzasz...
co robisz w takiej sytuacji ?? podkulasz ogonek i zgadzasz się na to co kaze ci ktoś inny ??! nie wydaje mi się...

typ napisał(a):
A poza tym Kosowo jest SERBSKIE

czekaj czekaj, z tego co pamiętam to pod względem etnicznym teren kosowa zamieszkuje ponad 90% albańczyków - więc można jedynie mówić o RZĄDACH Serbii, a nie o przynalezności narodowej...

typ napisał(a):
zobaczymy jak działa demokracja w Polsce, czy rząd PO uzna niepodległe Kosowo i będzie tak jak z misją do Iraku rząd swoje naród swoje...

uwazasz, że PO nie uzna niepodległości Kosowa ?? Biggrin heh przypomne tylko, że min. Sikorski zapowiedział, że uznanie Kosowa jest pewne (to tylko kwestia czasu)...podobne słowa wypowiedział Prezydent RP, który zaapelował o spokój i rozwagę w tej sprawie Aniol

Z dłońmi tak splecionymi jakbyś klęcząc spała
W niedostępne mym oczom wpatrzona widzenie
Płaczesz przez sen i wstrząsem wylękłego ciała
Błagasz o nagłą pomoc, o rychłe zbawienie

Ten post był ostatnio modyfikowany: 24.02.2008 09:33:59 przez levi'.

24.02.2008 09:30:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziWindows XP/2003Opera
Avalanche

*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 0
Portfel: 212

Niedpodległość Kosowa jest o dyskusyjne, bo otwiera drogę innym mniejszością, które również mają aspirację by być niepodległymi, jak Czeczenia, ale także takie problemy mają Hiszpania, Belgia, Włochy... I to kłuci się z nienaruszalnością granic Europy.

25.02.2008 18:27:43
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: