Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tytus de Zoo, uczłowieczania ciąg dalszy
07.05.2007, 00:33:22
Tytus de Zoo, uczłowieczania ciąg dalszy
Rzeczpospolita napisał(a):Ekolodzy chcą udowodnić, że małpy to istoty ludzkie. Dzięki temu zostałyby objęte ochroną wynikającą z praw człowieka.

Hiasl ma 26 lat i pochodzi z Sierra Leone. W 1982 roku został porwany z rodzinnej dżungli i wysłany do Europy. Miał posłużyć jako zwierzę doświadczalne w laboratorium w Wiedniu. Przewożono go jednak nielegalnie, został więc skonfiskowany przez celników.

Od tego czasu szympans mieszkał w schronisku. Niestety, placówka splajtowała. Zgodnie z przepisami Hiasl powinien w tej sytuacji trafić do laboratorium. Austriaccy ekolodzy postanowili go jednak ratować. Znaleźli młodą Brytyjkę, która chce zostać opiekunką małpy.

"Wspaniały facet"

Zgodnie z austriackimi przepisami prawo do opieki przysługuje jednak tylko ludziom. Ekolodzy postanowili więc udowodnić przed sądem, że Hiasl jest osobą. Poparli ich postępowi naukowcy z całego świata. Dowodem na człowieczeństwo szympansa jest ich zdaniem to, że lubi się bawić w chowanego i rozpoznaje się w lustrze. Zwrócili również uwagę na fakt, że kod genetyczny tego gatunku małp niewiele się różni od ludzkiego, a niektóre szympansy żyjące w buszu używają patyków jako włóczni.

-To wspaniały facet. Wesoły, mądry, muzykalny. Uwielbia się przebierać, oglądać telewizję igrać w gry wideo - powiedział "Rz" austriacki ekolog dr Martin Balluch. - Spędziłem z nim dużo czasu i od początku czułem, że jest osobą.

Wszystko wskazuje na to, że proces zakończy się sukcesem Hiasla, gdyż prowadząca go sędzia popiera obrońców praw zwierząt. Szympans stanie się wówczas osobą i zostanie mu przyznany status uchodźcy.

Radykalne organizacje ekologiczne od dłuższego czasu starają się o uznanie małp za istoty ludzkie. Chcą, by zwierzęta te były chronione prawami człowieka. Nowa Zelandia już kilka lat temu uznała, że małpy człekokształtne są "nieludzkimi humanoidami", i objęła je szczególną ochroną.

Jak pięcioletnie dziecko

Niewykluczone, że podobne przepisy zostaną wprowadzone pod wpływem międzynarodowej organizacji ekologicznej Great Ape Project (GAP) w Hiszpanii.

- Obecne prawa stworzono, gdy jeszcze bardzo mało wiedzieliśmy o małpach. Dlatego trzeba je zmienić - powiedziała "Rz" związana z GAP kanadyjska działaczka Maya Sinclaire.

Według niej szympansy mają mentalność pięciolatków, a "na dzieciach nie dokonuje się przecież eksperymentów". Akcja ekologów wywołuje zastrzeżenia organizacji chrześcijańskich i części etyków. Argumentują oni, że człowieczeństwo jest czymś niepowtarzalnym i próby przyznania małpom statusu istot ludzkich są absurdalne.

Czy w stosunku do szympansów również powinny obowiązywać prawa człowieka? A może do wszystkich ssaków naczelnych lub - idąc dalej tym tokiem rozumowania - wszystkich zwierząt w ogóle? Kod DNA człowieka w minimum 95% (w zależności od źródeł) zgodny jest z kodem genetycznym szympansa. Czy wobec tego nadszedł czas na zweryfikowanie swojego stanowiska względem naszych, nieco mniej hojnie potraktowanych przez ewolucję, przyjaciół? A może jest to tylko wybieg, kruczek prawny, dzięki któremu będzie można w sposób bardziej "humanitarny" traktować zwierzęta i w tym kontekście nie powinno być to jakimkolwiek moralnym i etycznym dylematem? Jak zapatruje się na ten problem szanowna łańcucka społeczności? Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

"Mieli do wyboru wojnę, lub hańbę. Wybrali hańbę, a wojnę będą mieli i tak." - czyż to nie pięknie powiedziane? ^^
-----------------------------------------------------------------------
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
07.05.2007, 06:00:37

SzalonyMściciel,
Cytat:A może jest to tylko wybieg, kruczek prawny, dzięki któremu będzie można w sposób bardziej "humanitarny" traktować zwierzęta i w tym kontekście nie powinno być to jakimkolwiek moralnym i etycznym dylematem?
Hmmm... jak dla mnie można by uznać za ludzi wszystkie naczelne i wszystkie gatunki, które są zagrożone. I wtedy za ich zabicie odpowiadałoby się jak za zabicie człowieka. No to by była wtedy rewolucja. I jeszcze podciągnąć pod to drzewa i wogóle naturę - uznać ją za człowieka. Dość ciekawe rozwiązanie :puppyeyes: :nerd:

Ponadto - inne stworzenie uznajemy za człowieka przez... 'stan rzeczy'. A rzadko chyba na drodze... badań?
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
08.05.2007, 07:40:36

Falkhor,
Cytat: I wtedy za ich zabicie odpowiadałoby się jak za zabicie człowieka.

dokladnie! ja uwazama ze zwierzeta to nasi bracia mniejsi - i zabijanie ich dla sportu rekreacji to zwykle dranstwo - nie mowiac juz o tym ze polowanie na zagrozone gatunkii to dopiero dochodowy proceder!

co do uznania szympansow za ludiz - to czemu nie

i tak ich masa w polskim rzadzie

Demon - Istota zawieszona pomiędzy dobrem a złem.
08.05.2007, 18:43:46

Nie wiem, czy szympansy byłyby zadowolne z takiego porównania, ale jesli to w jakikolwiek sposób wpłynęłoby na ochronę gatunków... to czemu nie - zrobic taki absurd w żywe oczy i zabicie chronionego zwierzęta (a może raczej MORDERSTO) kary jak za napad z niebezpiecznym narzędziem, premedytację, hmmm... nie wiem, co jeszcze...
08.05.2007, 21:44:04

Falkhor napisał(a):I wtedy za ich zabicie odpowiadałoby się jak za zabicie człowieka.
Demonesssa napisał(a):dokladnie! (...)co do uznania szympansow za ludiz - to czemu nie

Hmm, no dobrze, ale co wtedy kiedy zwierzę zabije drugie zwierzę? Dajmy na to - szympans szympansa lub nawet szympans swojego opiekuna (pod postacią homo sapiens) Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji . Odpowiedzialność karna łącznie ze wszystkimi tego konsekwencjami? Czy powrót do tłumaczeń, że jest to jednak tylko zwierzę... Co z obowiązkiem powszechnej edukacji? A konieczność odbycia obowiązkowej służby wojskowej przez małpią płeć męską? Zapewne przygniatająca większość już na wstępie zostanie odprawiona z kategorią "D" lub "E", ale obowiązek zgłoszenia się na komisję lekarską powinien chyba zostać zachowany? Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji A prawo do głosowania? Ba! kandydowania nawet. Był już kiedyś rzymski cesarz, który ponoć konia mianował senatorem, ale nie tą ścieżką rozumowania ma chyba podążać nowoczesna Europa? Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji .

Ciekaw jestem zdania tych panów ekologów, może któryś z nich jest również na forum? Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

"Mieli do wyboru wojnę, lub hańbę. Wybrali hańbę, a wojnę będą mieli i tak." - czyż to nie pięknie powiedziane? ^^
-----------------------------------------------------------------------
08.05.2007, 21:50:12

SzalonyMściciel, Heh Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji Wg mnie na pewno nie można rozpatrzeć tego jako uczynienie z szympansa CZŁOWIEKA w wymiarze... KULTUROWYM. wg mnie to tylko i wyłącznie procedura PRAWNA. I nie sądze, aby dało się sądzić zbrodni szympansa przeciwko szympansowi.

Dlatego hasło ciekawe, ale jeśli już trzeba zejśc na ziemię - to po prostu uczynić znacznie dotkliwze kary za zabijanie zwierząt.
09.05.2007, 00:08:44

Małpa to małpa człowiek to człowiek... Co prawda człowiek to małpa po ewolucji no ale nie małej ewolucji więc nie ma co porównywać Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji Nie no, bez przesady pod względem prawnym jak i kulturowym małpy ani żadne inne zwierzeta nie mogą dorównywać człowiekowi!!
Szanuje zwierzeta, można wprowadzić większe kary za zabianie zwierzat, swego czasu byłam nawet wegetarianinem, bo nie mogłam przeboleć że jem kiedyś zyjace i czujące istoty. Ale nie można na takich samych zasadach traktować zabójstwa człowieka i małpy...

"nie polemizuj z idiotą - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pobije doświadczeniem"
Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
Odpowiedz 

Skocz do:

Kontakt | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS | Użytkownicy