Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (6):« Pierwsza < Poprzednia 1 2 [3] 4 5 6 Następna > Ostatnia »
Tusk vs Kaczyński, Kaczyński vs Tusk
AutorWiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 3
Portfel: 16,128

Wyjątkowo wypowiem się krótko Animatedwink

Medialnie wygrał Tusk.
Merytorycznie był remis, ze wskazaniem na Kaczyńskiego.

Tusk
- utrzymywał duży kontakt z premierem,
- patrzył w kamerę i zwracał się do publiczności,
- LEPIEJ przestrzegał regulaminowego czasu na wypowiedź i przede wszystkim nie przekrzykiwał oponenta,
- był lepiej zdycyplinowany - jego wypowiedzi miały charakter grzeczny, ale stanowczy, ledwo dało się wyczuć w głosie ton sarkazmu czy ironii, wg mnie znacznie lepiej 'ironizował' Kaczyńskiego, niż Kaczyński jego
- gestykulacja
- koncentrował się głównie na tym, co tyczy się 'zwykłych ludzi' - podwyżek cen produktów, braku mieszkań.

Co do Kaczyńskiego... uprzedziło mnie to, że praktycznie dało się wyczuć bezpośrednią niechęć do Tuska, omijanie go wzrokiem, lekceważenie. Poza tym duże napięcie i nerwowość, zniecierpliwienie i nadmierne przekraczanie limitu czasu rozmowy.

Wg mnie Tusk nadawał tempo i ton tej debacie. Wypadł w niej po prostu lepiej.

13.10.2007 09:01:26
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
levi'
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Reputacja: 4
Portfel: 3,304

Falkhor,

Cytat:
Medialnie wygrał Tusk.

dokładnie :!: - zagrał bardziej pod publikę...

Cytat:
Merytorycznie był remis, ze wskazaniem na Kaczyńskiego.

ano o tym też wspomniałem - Tusk boi się jednoznacznie przyznać jaki ma program, bo za dużo w nim prywatyzacji, a to nie byłoby zbyt dobrym posunięciem medialnym xD

Cytat:
- koncentrował się głównie na tym, co tyczy się 'zwykłych ludzi' - podwyżek cen produktów, braku mieszkań.

w tym miejscu bym się z nim KOMPLETNIE nie zgodził :!: - to, że rosną ceny mieszkań nie jest niestety przyczyną rządów PiSu...nasze wejście do UE, stopniowe wyrównywanie cen (np wzrost cen na artykuły bydowlane itp) - to jest przyczyna zwrostu cen mieszkań :!: na nei rządy :!:
a co do cen towarów to już o tym wspominałem nie raz :!: : kiepskie zbiory, ścisła współpraca z UE (wyrównywanie cen) - to są przyczyny wzrostu cen towarów :!: przypomnę np, że samo z zboże przez ostatni rok wzrosło 2x...bo mialiśmy takie zbiory :!: - a może kiepskie zbiory to też wina rządu :?: :?: :?: :nerd:

Cytat:
Wg mnie Tusk nadawał tempo i ton tej debacie. Wypadł w niej po prostu lepiej.

zgodzę się :!: wg sondażu wygrał 3:2 - czyli tak jak się spodziewałem...

Z dłońmi tak splecionymi jakbyś klęcząc spała
W niedostępne mym oczom wpatrzona widzenie
Płaczesz przez sen i wstrząsem wylękłego ciała
Błagasz o nagłą pomoc, o rychłe zbawienie
13.10.2007 12:15:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Falkhor
Administrator
*

levi', Z tym niezgodzeniem się... że niby Tusk nie mówił o sprawach dla ludzi - ale o jakich sprawach mówił Kaczyński? W sumie Kaczyński mówił cały czas o państwie. Wg mnie - o trochę abstrakcyjnych - ważnych, le jednak oddalonych od zwykłego człowieka - sprawach. Mimo PROGRAMU PO - Tusk był 'milszy ludziom', Kaczyński - grał twardo.

14.10.2007 10:04:27
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
levi'
Moderator
*

Falkhor,

Cytat:
levi', Z tym niezgodzeniem się... że niby Tusk nie mówił o sprawach dla ludzi - ale o jakich sprawach mówił Kaczyński?

mówienie np: my sprawimy, że ludzie zaczną wracać do kraju; my doprowadzimy do cudu gospodarczego - dla mnie TO jest abstrakcja :!:

Cytat:
Mimo PROGRAMU PO - Tusk był 'milszy ludziom', Kaczyński - grał twardo.

heh jak bym był złośliwy, to bym powiedział, że Tust był jak to przysłowiowe 'ciamciaramcia' :hihi: a Kaczyński był twardy jak zwykle... :hihi:
ale tego nie powiem :lmao:

14.10.2007 10:32:13
Falkhor
Administrator
*

levi', Jest tak, jak mówisz - gdyby Tusk forsował wszystkei tezy swojej partii - mógłby nie byc dobrze odebrany. To samo Kaczyński... który nei zaprzeczył stwierdzeniu Tuska, że chce 'państwa kontrolowanego', że jest wogóle zwolennikiem KONTROLI Tongue Dlatego oceniam, że to się głównie przyczyniło do sukcesu Tuska - nie 'ciamciaramcia', tylko... sztab go dobrze przygotował. Zwróc uwagę, że analizuję debatę, a nie to, którego z nich popieram Animatedwink

14.10.2007 10:52:41
terelka
Moderator
*

Reputacja: 0
Portfel: 3,494

Cytat:
mówienie np: my sprawimy, że ludzie zaczną wracać do kraju; my doprowadzimy do cudu gospodarczego - dla mnie TO jest abstrakcja :!:

A co to za abstrakcja? Fajnie by było gdyby w Polsce żyło się lepiej i ludzie nie wyjeżdżali na zachód w poszukiwaniu pracy, no niestety ale większość ludzi z mojej wsi wyjeżdża do Holandii, Anglii, Szkocji, tam im się żyje o niebo lepiej. A czemu niby w Polsce ma tak nie być?? chyba każdy Polak chciałby żeby tak było...

Kiedyś w czasach PRL abstrakcją był towar w sklepie, a teraz jest wszystkiego pod dostatkiem Animatedwink

Skoro większość ekspertów, poliologów mówi, że wygrał Tusk, to ja im wierze Animatedwink Zresztą sama uważam, że tak było.

"Strach jest tym co niszczy, zapomnij o nim a zwyciężysz..."

14.10.2007 11:37:05
levi'
Moderator
*

Falkhor,

Cytat:
To samo Kaczyński... który nei zaprzeczył stwierdzeniu Tuska, że chce 'państwa kontrolowanego', że jest wogóle zwolennikiem KONTROLI

hmmm nie wiem czy on jest czy nie - JA np jestem zwolennikiem kontroli :!: , bo jeśli ktoś wchodzi do sejmu, dostaje jakąś funkcję, to nie jest już tylko i wyłącznie zwykłym obywatelem - jest URZĘDNIKIEM państwowym, o wielkich możliwościach - kontrola jest potrzebna - zaufanie nie wystarczy...
...ale np mówi się, że Kaczyński chce państwa policyjnego - a to już jest kłamstwo i mówiąc językiem opozycji "chamstwo".
terelka,

Cytat:
A co to za abstrakcja? Fajnie by było gdyby w Polsce żyło się lepiej i ludzie nie wyjeżdżali na zachód w poszukiwaniu pracy, no niestety ale większość ludzi z mojej wsi wyjeżdża do Holandii, Anglii, Szkocji, tam im się żyje o niebo lepiej. A czemu niby w Polsce ma tak nie być?? chyba każdy Polak chciałby żeby tak było...

zgadzam się :!: ja również bym tego chciał :!: - ale mówienie, że to PiS do tego doprowadził i TYLKO PO może zmienić ten stan rzeczy i w jednej chwili poprawić byt polaków jest (przepraszam, że po raz kolejny uzywam tego słowa) dla mnie abstrakcją

Cytat:
Skoro większość ekspertów, poliologów mówi, że wygrał Tusk, to ja im wierze

ja tego nie neguję :!: - zresztą w pierwszym poście na ten temat dokładnie tak powiedziałem :!: ale uważam, że gra nie była do końca czysta...
...zresztą - wszystko się okaże 21 października :!: =D - ja wiem swoje...a niektórzy się przekonają :hihi:

14.10.2007 11:55:19
terelka
Moderator
*

Cytat:
ale mówienie, że to PiS do tego doprowadził i TYLKO PO może zmienić ten stan rzeczy i w jednej chwili poprawić byt polaków jest

hmm jakoś do tej pory PiS nic nie zrobił w tym kierunku... dalej dużo ludzi wyjeżdza... mam nadzieje, że za rządów PO ( o ile takie będą) coś się poprawi w naszym państwie...
Również jeżeli chodzi o ceny żywności, bo te stale rosną... jeżeli to nie jest wina ekipy rządzącej (wzrost cen) to niech przynajmniej pomogą ludziom i wzrosną pensje... wtedy to się wyrówna... bo narazie nie idzie to w dobrym kierunku... ceny rosną, pensje pozostają takie same.

W debacie również przyznaje rację Tuskowi jeżeli chodzi o politykę zagraniczną, która w obecnie nie jest najlepsza... niepodoba mi się polityka ugodowa względem USA, bo niby traktują nas jako sojusznika i partnera, a wiz nie chcą znieść... trochę to dziwne.

14.10.2007 13:18:25
maciej
Administrator
*

Portfel: 1,286

terelka napisał(a):
dalej dużo ludzi wyjeżdża... mam nadzieje, że za rządów PO ( o ile takie będą) coś się poprawi w naszym państwie...

Rządy PiS-u , PO Lid itd , i tak ludzie będą wyjeżdżać i to jeszcze dobrych parę lat. Do wyrównania naszych poziomów jest bardzo długa droga i z pewnością nie jest to jedna kadencja 4 letnia tylko 2-3 czyli ponad 8 lat. Mówienie o cudzie jest abstrakcja, bo nic nie stanie sie hop siup. Gospodarka ma sie u nas bardzo dobrze i pnie sie mocno w gore, co raz więcej młodych ludzi zakłada własne firmy itd. Więc na spadek nie ma co liczyć. Patrząc w przyszłość logiczne jest czy to będzie PiS czy PO, że będzie co raz lepiej.
Płace faktycznie poszły w górę, można śmiało porównać np Tesco czy inne hipermarkety w których zarabiało sie marne grosze, a teraz place to min 1000-1300 zl (zależy od regionu , miejsca). Przykładów można podać bardzo dużo. To że prywaciarze tak wrednie oszukują ludzi i płacą 800-900 sami sobie dołek kopia pod sobą (ekonomiści wiedza o co chodzi)

terelka napisał(a):
Również jeżeli chodzi o ceny żywności, bo te stale rosną

Każdy "biedniejszy" kraj przygotowujący sie do wejścia do strefy Euro oraz do samej Unii odczuł wzrost cen, jest to spowodowane wyrównaniem cen w całej wspólnocie, W Polsce 90% produktów było poniżej wszelkich średnich w całej Unii więc heh normalna rzecz, że u nas ceny rosną. Ile razy sie słyszało że np Niemcy jeżdżą do nas na zakupy itp. Smile

terelka napisał(a):
wiz nie chcą znieść.

Wizy to nie taka prosta sprawa. Tu nie chodzi o polityczne sprawy, ale o gospodarcze. Dopóki u nas place nie pójdą w gore nie ma co myśleć o zniesieniu wiz. Dla czego tak jak Polska biedniejsze "kraje" nie maja wiz ?? Jest to czysta sytuacja gospodarcza.

Można podać jeszcze dużo przykładów, wystarczy obserwować scenę gospodarczą jaka jest w kolo nas, a nie tylko patrzyć w tv Tongue W Tv jest ukazywany w większości jeden pkt widzenia, w rzeczywistości jest och ciut więcej Smile

Ale mówienie o cudzie jest ironiczne, nic sie nie stanie od tak o w mgnieniu oka Smile Na to potrzeba czasu czasu czasu...

Pozdrawiam Maciej
14.10.2007 16:39:17
terelka
Moderator
*

Cytat:
Ale mówienie o cudzie jest ironiczne, nic sie nie stanie od tak o w mgnieniu oka Smile Na to potrzeba czasu czasu czasu...

hehe nie tylko czasu, ale i chęci Tongue Samą walką z układem sytuacja się nie poprawi Tongue

19.10.2007 12:41:40
Falkhor
Administrator
*

jednak ludziom zaczeły się podobac te hasła - Tusk bardzo często używał słów w pewnej mierze pustych, ale ładnych - że wierzy w CUD, że Cu stanei się i u nas, że Polacy to mądry naród... oraz że wogóle WIERZY. Trochę inna kampania, nie tak negatywna. Dziś ostatni dzień na to, aby wyciagnąć ostatnie haki... ciekawy, co będzie w mediach wieczorem dziś Smile Az się boję Biggrin

19.10.2007 12:54:48
terelka
Moderator
*

Mi się podobają Animatedwink Bardziej niż hasła walki z układem Animatedwink Chce by żyło się lepiej ludziom, a PO to nam obiecuje, niewiem czy są to obietnice z pokryciem czy bez, dopiero się okaże. Ale te hasła trafiają do ludzi.

19.10.2007 13:05:30
Falkhor
Administrator
*

terelka, Trafiają i te hasłą i jakaś odświeżona persona Tuska - mniej toksycznego, bardziej przyjaznego. Jego sztab robi dobrą robotę.

EDIT

Cytat:
Wychowywałem się w trochę lepszych miejscach niż Tusk

Źródło - WP.PL

Cytat:
Kaczyński: nie nadaję się na Tuska, nie wychowałem się na podwórku

Źródło - Onet.PL

Cytat:
Kaczyński: Nie przewyższymy PO w knajackich atakach

Źródło - O2.PL

Tak wyglądają nagłówki na portalach... które właśnie sobie oglądam. A nie chce zakąłdac nowego tematu o walce Tusk - Kaczyński Tongue

Co sądzicie o takich wypowiedziałch Kaczyńskiego? Czy nie pogrążają go one?

08.11.2007 19:06:53
levi'
Moderator
*

qrcze jak słyszałem to co radio zet zrobiło z tej wypowiedzi Kaczyńskiego to się zapomniałem :eek:
przecież w tej wypowiedzi nie było niczego złego :!: :!: :!: :eek:
dziennikarze zadali Kaczyńskiemu pytanie czy nadaje się na Tuska, a ten odpowiedział, że NIE, bo wychował się w nieco lepszych warunkach... - tyle :!:
a wypowiedź urozmaicił jeszcze stwierdzeniem, że jego zdaniem są lepsze miejsca wychowania niż podwórko - przecież to logiczne :!: - ja też tak myśle :!:

znowu ktoś rozdmuchuje coś, co nie ma żadnych podstaw... :eek: jak dla mnie to robi się już nudne :!:

PS. a w moim umyśle rodzi się pytanie: dlaczego wszyscy tak gnoją PiS :?: :O

08.11.2007 20:49:39
Avalanche

*

Grupa: Zarejestrowani
Portfel: 212

levi napisał(a):
znowu ktoś rozdmuchuje coś, co nie ma żadnych podstaw... :eek: jak dla mnie to robi się już nudne :!:

Teraz świat jest oparty ma cenzurze i szukaniu taniej sensacji przez media. Jeszcze niedawno taką wypowiedź uznano by za oczywistą, z którą nawet teraz dużo ludzi się zgadza. Przykład: spotkanie prawyborcze we Wrześni i przekręcona wypowiedź JKM, która stała się medialną sensacją, tylko po to, aby go ośmieszyć...

08.11.2007 21:10:06
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: