Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (5):« Pierwsza < Poprzednia 1 2 [3] 4 5 Następna > Ostatnia »
Tusk sprawił cud?? santo subito, kanonizujmy go!!
AutorWiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 3
Portfel: 16,128

Avalanche,

Cytat:
bo nie mieli większych szans na zwycięstwo

To wiemy TERAZ. Wtedy jakby powiedział, że Polacy pokonają Zakon, to by nas wyśmiano Animatedwink

Cytat:
Ponieważ PRL się zaczął sypać, a tamtejsza władza nie chciała stracić na znaczeniu, trzeba było przenieść się na system kontrolowanej gospodarki rynkowej, z której można wydoić dużo więcej kaski. To jest system, z którego korzystają ci którzy są u steru, ponieważ jest on oparty w duzej mierze na władzy państwowej.
Oczywiście tą gospodarkę rynkową można uwolnić, jednak to by się wiązało z likwidacją koryta, czego "układ" nie chce dopuścić.

Wg mnie w demokracji powinno się na to popatrzeć tak - przy korycie są ci, których MY wybieramy. Żadna Magdalenka i rozmowy w niej nie dałyby efektu, gdyby frekwencja wyborcza wynosiła ponad 80% i głosowano konkretnie na programy.

Móisz, że PRL się sypał? To ja powiem, że dalej się sypie, bo gryziemy się z transformacją. Dlatego gadanie o tym, że 'uwolnić gospodarkę' oraz 'włądza jest przy korycie' jako same hasła to dla mnie wiele nie znaczą.

terelka,

Cytat:
Samo nigdy nic się nie zrobi, to oczywiste, trzeba chęci i kogoś kto tym wszystkim pociągnie. Wierzę, że to będzie Tusk, ale czy tak sie stanie przekonamy się.
Troche to dziwne krytykować kogoś, zanim jeszcze nawet nie skompletował rządu... poczekamy, zobaczymy.

Dokładnie. Tusk ledwo został premierem, a tu już sąd ostateczny się nad nim tworzy Animatedwink

10.11.2007 19:21:26
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
terelka
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Reputacja: 0
Portfel: 3,494

levi',

Cytat:
po :?: jesteś o tym przekonana :?: - ja sobie przypominam, że już w pierwszych dniach po wyborach mówiono, że Kaczyńscy wprowadzą w naszym kraju totalitaryzm...

Ale ja tak nie mówiłam i zdanie wyrobiłam sobie po 2 latach ich rządów.

Cytat:
przypomina mi to rozmowę typu: "jak wszystko będzie dobrze, to pamiętaj kto jest ojcem sukcesu, a jak coś zawalisz to się nie znamy" - chyba nie muszę tego komentować ?!

ojjj no przecież czy ktoś coś takiego już powiedział?? No nie słyszałam, także z krytyką i domysłami poczekajmy chociażby jak zaczną rządzić... może już po miesiącu rządzenia(!!) i po podjęciu jakiś decyzji ważnych można będzie podyskutować na ten temat, bo narazie ta dysuksja to jakby prorokowanie i wróżenie.

"Strach jest tym co niszczy, zapomnij o nim a zwyciężysz..."

10.11.2007 19:26:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
levi'
Moderator
*

Reputacja: 4
Portfel: 3,304

terelka,

Cytat:
Ale ja tak nie mówiłam i zdanie wyrobiłam sobie po 2 latach ich rządów.

nie miałem na myśli ciebie tylko np media, które od pierwszych dni po wyborach w 2005 roku przedstawiały PiS jako partie, która chce w naszym kraju wprowadzić totalitaryzm...

Cytat:
ojjj no przecież czy ktoś coś takiego już powiedział??

terelka, ja tak powiedziałem - to zdanie hipotetyczne...
...wystarczy spojrzeć na to jaka jest mentalność polaka: "jak jest oki to moja zasługa, jak się coś źle układa, to twoja wina"...

Z dłońmi tak splecionymi jakbyś klęcząc spała
W niedostępne mym oczom wpatrzona widzenie
Płaczesz przez sen i wstrząsem wylękłego ciała
Błagasz o nagłą pomoc, o rychłe zbawienie
10.11.2007 21:04:07
terelka
Moderator
*

Portfel: 3,494

levi',

Cytat:
nie miałem na myśli ciebie tylko np media, które od pierwszych dni po wyborach w 2005 roku przedstawiały PiS jako partie, która chce w naszym kraju wprowadzić totalitaryzm...

Ale to nie znaczy, że Ty też musisz teraz tak ostro krytykować rządy PO... zanim jeszcze się one tak naprawdę zaczęły! Przecież to jest dziwne, takie gdybanie, co by było gdyby jest bez sensu. Krytyka jest na miejscu, jeśli jest czymś poparta... jakimiś faktami, a tym przypadku takich faktów nie ma... Trzeba pogodzić się z tym, że PiS przegrało wybory.

"Strach jest tym co niszczy, zapomnij o nim a zwyciężysz..."

10.11.2007 21:13:09
levi'
Moderator
*

terelka,

Cytat:
Ale to nie znaczy, że Ty też musisz teraz tak ostro krytykować rządy PO... zanim jeszcze się one tak naprawdę zaczęły!

ja nie krytykuje rządu - ja krytykuje PO...dlaczego - może przytocze to co napisałem w temacie tusk vs kaczyński:

Cytat:
ja mówie jasno dlaczego krytykuje PO: bo nie przepadam za tą partią; bo pamiętam co robili za czasów UW; bo czytałem program i uważam, że WIĘKSZOŚĆ postulatów to czysta propaganda...

Cytat:
Trzeba pogodzić się z tym, że PiS przegrało wybory.

z tym się już wszyscy pogodzili, a jeśli mówisz o mnie to odpowiem tak: "nie jestem fanatykiem" =D

10.11.2007 21:21:23
Qmar
Moderator
*

Portfel: 3,541

levi napisał(a):
Qmar, ale o jakich latach ty mówisz :?: :?: :?: :!: :O - wybacz, ale jak spoglądam na to jak to państwo rozwijało np od początku wojen do teraz i patrze na polske to wybacz stary...tego nie da się porównać...

to wlasnie bylo przed wejsciem do uni caly czas Anglia chciala zrobic z nich swoje male panstewko ale sie nie dalo w rezultacie odkad sa w uni dali im spokoj ale wywalczyli chociaz irlandie polnocna, wiec nie mow ze sie nei da porownac bo odkad sa w uni dostali kopa w gospodarce

10.11.2007 22:53:35
levi'
Moderator
*

Qmar,

Cytat:
to wlasnie bylo przed wejsciem do uni caly czas Anglia chciala zrobic z nich swoje male panstewko ale sie nie dalo w rezultacie odkad sa w uni dali im spokoj ale wywalczyli chociaz irlandie polnocna, wiec nie mow ze sie nei da porownac bo odkad sa w uni dostali kopa w gospodarce

ale do momentu jak nie byli w UE, czy nawet byli pod panowaniem korony brytyjskiej, to cały czas mieli stabilną gospodarkę :!: - może nie do końca sterowalą autonomicznie, ale STABILNĄ...
...a co my mieliśmy :?: gospodare centralnie planowaną...

10.11.2007 22:59:56
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Reputacja: 3
Portfel: 16,128

levi', Dlatego Irlandia jest dla nas wzorem Smile kraj, który o pół tysiąca lat wyprzedził nas z chrystianizacją, uporał się z Wikingami (!), ma dzień Świętego Patryka :sweet: i jasno określił swoje możliwości - dogadał się z USA, otworzył 'irlandzką wyspę krzemową', znalazł swój sposób na rozwój w zgodzie z kulturą. Nie dziwię się, że mowa o cudzie irlandzkim a nie o np. greckim, niemieckim, francuskim. Może ja osobiście jeszcze bym tu Szkotów dodał, ale to inna bajka Animatedwink

W każdym razie - Irlandia nie ma prawie ułamka bogactw naturalnych, co my. Nie ma przestrzeni. Jest wyspą. Czyli popatrz, jaką mamy przewagę - moze ten CUD uda się zrobić nawet szybciej niż w 10 lat? Wg mnie na cud trzeba od 4-5 lat. Ale to musiałby być niezły wycisk i totalna mobilizacja. Z tym u nas bardzo ciężko, ale skoro prawie 20 lat rządów i się nie udaje, więc teraz tez lekko nie pójdzie Smile

12.11.2007 08:59:54
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
SzalonyMściciel

*

Grupa: Zarejestrowani
Portfel: 303

Może jednak nie porównujmy Irlandii z Polską, nie zwracając jednocześnie uwagi na diametralnie różną historię ostatnich kilkudziesięciu lat dla obu tych krajów. O rozmiarach już nawet nie wspominam.

"Mieli do wyboru wojnę, lub hańbę. Wybrali hańbę, a wojnę będą mieli i tak." - czyż to nie pięknie powiedziane? ^^
-----------------------------------------------------------------------
12.11.2007 15:00:25
Qmar
Moderator
*

SzalonyMściciel, pewnie masz i racje ze nie ma co porownywac ale sam Tusk powiedzial ze bedziemy mieli druga irlandie wiec teraz ludzie gadaja i robia porównania

12.11.2007 21:39:24
levi'
Moderator
*

Qmar napisał(a):
SzalonyMściciel, pewnie masz i racje ze nie ma co porownywac ale sam Tusk powiedzial ze bedziemy mieli druga irlandie wiec teraz ludzie gadaja i robia porównania

mógł tego nie mówić - prosta sprawa Tongue
ja nie mam nic przeciwko planom PO, ale qrcze wszystko w pewnym stopniu - bez przesady - jak się czasem słyszy jakieś wypowiedzi i pomysły, to ja się zastanawiam, czy to nadal ten sam kraj...odrazu chcą stworzyć kryształowe księstwo ^^"

14.11.2007 13:57:31
Qmar
Moderator
*

levi napisał(a):
mógł tego nie mówić - prosta sprawa
ja nie mam nic przeciwko planom PO, ale qrcze wszystko w pewnym stopniu - bez przesady - jak się czasem słyszy jakieś wypowiedzi i pomysły, to ja się zastanawiam, czy to nadal ten sam kraj...odrazu chcą stworzyć kryształowe księstwo

no i dobra mogl nie mogl Biggrin moze chcial albo musial Biggrin kto go tam wie nawet jesli sie ten cud nie zrobi to bedzie lepiej Biggrin
musi byc Smile

14.11.2007 15:04:18
levi'
Moderator
*

Qmar,

Cytat:
moze chcial albo musial

chciał/musiał :?: nooo tak - jak się nie miało hasła na wybory to trzeba było coś wymyśleć...a polska naród wierzący, to złapało się na cud... :lmao:

Cytat:
kto go tam wie nawet jesli sie ten cud nie zrobi to bedzie lepiej

miejmy nadzieję - szczerze im tego życzę =D

14.11.2007 15:20:23
Qmar
Moderator
*

levi napisał(a):
miejmy nadzieję - szczerze im tego życzę

Levi po twoich postach jednak mam małe watpliwosc czy im tak jednak zyczysz tego ^_^ trzeba dac juz spokoj gadaniem sie nci nei zrobi juz co poszlo w ruch nie zatrzymasz niechaj robia swoje zobaczymy jakie rezultaty za 4 lata Smile

14.11.2007 16:23:31
Avalanche

*

Grupa: Zarejestrowani
Portfel: 212

Ja też mam nadzieję. I mam też nadzieję, że słynne 10 obietnic PO nie zamienią się w 10 kłamstw, jak to podobnie było w przypadku PiSu ;]

14.11.2007 22:02:45
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: