Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Tusk w Rosji. Owacje na stojąco, śmiech na leżąco czy pytania na bieżąco?
AutorWiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 3
Portfel: 16,128
Cool  Tusk w Rosji. Owacje na stojąco, śmiech na leżąco czy pytania na bieżąco?

Proszę sobie popatrzeć na ten oto ciekawy sondaż Animatedwink
DZIENNIK - Ocena wizyty Tuska w Rosji

Cytat:
"Te oceny to wynik propagandy premiera i Platformy" - bagatelizują nastroje politycy PiS. (...)
Aż 81 proc. ankietowanych przez TNS OBOP jest przekonanych, że premier dobrze zrobił, jadąc do Moskwy. (...)
Ponad połowa z nas określa bowiem wizytę mianem sukcesu. "Bo ta wizyta jest sukcesem" - cieszy się z tych wyników minister z kancelarii premiera Rafał Grupiński, który towarzyszył szefowi rządu w Moskwie. Na czym ten sukces polega? Grupiński podkreśla wagę nowego otwarcia: po sześciu latach przywódcy Polski i Rosji w końcu ze sobą rozmawiają. "Po drugie, premier Tusk został przyjęty bardzo ciepło. (...)
"Pogadali słodko i na okrągło. Było miło, bo pouśmiechałem się i zapowiedziałem, że będę uśmiechał się dalej. I opinia publiczna oddycha z ulgą: to jest sukces" - tak z kolei wizytę ironicznie kwituje Brudziński. Rzecznik PiS Adam Bielan próbuje tłumaczyć ten pozytywny odbiór opinii publicznej. "Wpływ na te nastroje mają relacje medialne z tej wizyty. To są pierwsze tygodnie Donlada Tuska i wielu dziennikarzy je mu z ręki. Chciałbym zobaczyć sondaże po kilku miesiącach tej polityki, kiedy zobaczymy prawdziwe efekty, kiedy okaże się np., czy premierowi uda się przekonać Rosję do gazociągu Amber" - mówi Bielan. (...)

Hehhhh... Moze po kolei Animatedwink Nie wiem, czy po tak długiej przerwie w oficjalnych kontaktach MY - ROSJA można od razu powiedziec, że takie spotkanie na szczycie musi być od razu cudem nad... Bugiem Animatedwink Wg mnie dobrze, ze się wogóle spotkali. czy rozmawiali słodko? Hmm... ciekawe, czy PiS pogadałby słodko czy gorzko? Smile Animatedwink
81% mówi, ze dobrze, że pojechał. ja nie odbieram tego jako oceny SKUTKÓW, ale oceny samego wydarzenia - ŻE WOGÓLE POJECHAŁ i ja również uważam, że dobrze, że pojechał. Ale nie oceniam tego, co zwojował, bo wg mnei nie pojechał po to, by wywalczyć przyłączenie Obwodu Kaliningradzkiego do Polski Animatedwink

Macie na to jakieś swoje zdanie?

11.02.2008 13:16:07
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
levi'
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Status: Offline
Reputacja: 4
Portfel: 3,304
RE: Tusk w Rosji. Owacje na stojąco, śmiech na leżąco czy pytania na bieżąco?

moim zdaniem ten "wypad" do Rosji można uznać za "udany"...
...dlaczego ?? bo narazie, podkreślam - NARAZIE - musimy dbać o stabilne kontakty z naszym "sowieckim" sąsiadem, bo bezpieczeństwo energetyczne naszego kraju jest bardzo ważne...oczywiście do momenty, kiedy uniezależnimy się od surowca płynącego do nas z tego kraju! Nuda

a zatem na jak się mnie ktoś zapyta czy wyjazd Tuska był potrzebny - odpowiem TAK

jeśli ktoś zapyta czy wyjazd był owocny odpowiem - NIE, bo nie było większych konkretów

ja chciałbym jeszcze poruszyć jeden aspekt dotyczący stosunków Polska-Rosja:
od jakiegoś czasu liczne media zarzucają PiSowi, że nie starał się prowadzić polityki z Rosją oraz, że nie zrobili nic, aby tą politykę poprawić...
...hmmm bodajże Bronisław Komorowski powiedział: "przez ostatnie 6 lat nie mieliśmy żadnego spotkania na szczeblu międzynarodowym Polska-Rosja" {innymi słowy}... 6 lat, więc problem nie wziął się tylko i wyłącznie z rządów PiSu, ale również za czasów rządu SLD, co może trochę dziwić, bo przecież "komuch" dla "komucha" bratem Ok hehe, ale fakt jest faktem...

ja osobiście bardziej w tej kwestii zgadzam się z PiSem, gdyż uważam, że lepiej bratać się w USA, czy Francją, aniżeli z Rosją...

PODSUMOWUJĄC:
spotkanie Tusk vs czerwoni - udane, ale bezowocne Nuda

Z dłońmi tak splecionymi jakbyś klęcząc spała
W niedostępne mym oczom wpatrzona widzenie
Płaczesz przez sen i wstrząsem wylękłego ciała
Błagasz o nagłą pomoc, o rychłe zbawienie
11.02.2008 17:22:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych