Odpowiedz  Napisz temat 
Strony (3): « Pierwsza < Poprzednia 1 2 [3] Ostatnia »
Turysta w Łańcucie
Autor Wiadomość
typ
: )
*

Grupa: Zarejestrowani
Status: Offline
Reputacja: 0
nfm: 182

Cerberion napisał(a):
typ, To jest zdjecie z Lancuta??

no nie Biggrin ale z tamtej epoki Smile

Związek Socjalistycznych Republik Europejskich

Socyjalizm każdemu równo nosa utrze: Bogatych zdusi jutro – a biednych: pojutrze... Aleksander Fredro
01.04.2007 19:52:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Qmar
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Reputacja: 4
nfm: 3,664

sfastyka tak ogolnie to znak buddyjski sa 2 jej rodzaje (zalezy od ramion krzyza) takie znaki czesto sa na oltarzach buddyjskich Animatedwink niemcy to tylko zapozyczyli i dodali kolko Biggrin

01.04.2007 20:01:05
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
nfm: 15,970

Qmar, Niemcy wiele zapożyczyli.... tylko że neistety uczynili z tego symbolu... symbol zła, zniszczenia i okrucieństwa. Dlatego hmmm... nie wiem, jakie są źródła owej swastyki na plantach, która niedawno znikneła...

Myśle, że już wcześniej ja i inni opisalismy, co jednak warto u nas zwiedzić Smile

01.04.2007 20:15:07
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
typ
*

wybaczcie offtopa ;D

Qmar, ale tak ogólnie to swastyka jest znakiem, hinduskim, germańskim, słowiańskim, nawet azteckim i tak dalej. A niemiecka rożni sie tym ze jest pod kątem

Socyjalizm każdemu równo nosa utrze: Bogatych zdusi jutro – a biednych: pojutrze... Aleksander Fredro
02.04.2007 08:21:59
Falkhor
Administrator
*

typ, Wybaczamy, ale jakby co, to prosimy o dyskuję w nowym temacie na temat samej swastyki.

Teraz w wiosennej porze - miasto wypiękniało zdeka. Jeszcze kilka tygodni i wszystko się ładnie zazieleni Smile Aha - ostatnio widziałem, ze wyciachano wszystkie chaszcze przy odkrytym basenie Smile Łyso się tam zrobiło Tongue

02.04.2007 12:21:01
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
typ
*

Falkhor napisał(a):
typ, Jeszcze kilka tygodni i wszystko się ładnie zazieleni Smile

a ludzie powinni zwiedzać zielony park kiedy jeszcze skrzypaczki będą pod drzewami koncertować ^_^

02.04.2007 15:56:30
Falkhor
Administrator
*

typ, HYmmm... to raczej końcem lata chyba i jesienią Tongue Chociaż jak dla mnie to mogą sobie tam rzempolić nawet i cały rok, byle im na mrozie struny nie pękały. Swoja drogą - to na prawdę ciekawa turystyczna atrakcja Smile Nawet czasem widać Azjatów, jak pogrywają np. na wiolonczeli Smile

02.04.2007 18:39:07
Demonesssa

*

nfm: 378

jakby na ukradli zamek to polmos wykupia browara juz nie ma tylko wode ze stawu spuscic i tyle bo srubex to tez cale nic. wladzy miasta nei zalezy na tym aby turyste utrzymac chca z niego zedrzec kase w ciagu 15 minut i potem miec nastepnego turyste

polecam bazantarnie w nocy szczegolnie w zimie jest tam fantastycznie. debnik wyczyscili to troche gorzej, ale ujdzie. park - lipa mnie sie tam nigdy nie podobal. duzy trawnik i pare drzew.

Demon - Istota zawieszona pomiędzy dobrem a złem.
04.04.2007 16:38:22
mala.em

*

nfm: 306

a propos ciekawostek turystycznych: zostałam ostatnio obdarowana bardzo ładnym albumem o ziemi łańcucko-leżajskiej i wyczytałam w nim interesujące rzeczy:

np. fakt z historii lasu komunalnego "Dębnik": w 1758 roku Lubomirsy wydali dekret, na mocy którego każda para nowożeńców miała w dniu ślubu zasadzić w istniejącym już wówczas lesie dodatkowe drzewko dębu Smile
przyznaję, że nie wiedziałam o tym wcześniej Shy ale pomysł jak dla mnie genialny i godzien kontynuacji Smile

a druga ciekawostka dotyczy Woli Małej - ponoć znajduje się tam ogród botaniczny!
jakby ktoś wiedział jak dokłądnie do niego trafić to będę wdzięczna za info Smile

18.05.2007 11:21:43
Danka28

*

nfm: 133

czy mowa o "Przewodniku po ziemi łańcucko leżajskiej"? Ciekawa lektura? Bo strasznie na ten przewodnik poluje i nie moge go dosać!!!! Ponoć są tam pozaznaczane ścieżki rowerowe... itp. Gdzie go kupić???

18.05.2007 13:56:22
mala.em

*

hmm.. niezupełnie.. książka, którą ja dostałam to "Informator o ziemi łańcucko-leżajskiej" wydany w 2006 roku;
wprawdzie nie widziałam wydanego w bodajże 2002 roku "Przewodnika...", ale podejrzewam, że "Informator..." to jego następca/wznowienie, bo obie książki sygnuje Łańcucko-Leżajski Związek Gmin Turystycznych Smile
o "Informatorze..." mogę powiedzieć, że jest bardzo ładnie wydany, dużo fajnych kolorowych zdjęć - zaś sama treść to już zależy od tego, która gmina jest opisywana - jedne są opisane bardzo szczegółowo, inne pobieżnie - no i faktycznie do książki dołączone są 2 bardzo szczegółowe mapy okolic Łańcuta i Leżajska Smile

nie mam pojęcia gdzie można go kupić, ale spróbowałabym się dowiedzieć bezpośrednio w siedzibie tego związku gmin turystycznych - a siedziba jest chyba w tym samym budynku co Urząd Miasta Łańcuta - skoro są wydawcą to powinni wiedzieć jakie mają kanały dystrybucji - a może nawet sami sprzedają? Smile

18.05.2007 17:46:40
Falkhor
Administrator
*

Hehe Biggrin Ja takze mam ten przewodnik Smile Dziełko przepiękne a mapki super - to z nimi zaczałem rowerowe wojaże po okolicy Biggrin Polecam gorąco każdemu Smile

18.05.2007 17:57:52
mala.em

*

jeszcze mi się coś przypomniało Smile
chyba nie każdy wie, ale książki z gatunku "regionalia" można czasami kupić w bibliotekach gminnych czy miejskich Smile warto spytać Smile
"regionalia" można też znaleźć w antykwariacie w galerii przy rzeszowskim Rynku (nr 15), ale dawno tam nie byłam, więc nie wiem jak stoją z ofertą Smile

19.05.2007 11:17:12
Danka28

*

nfm: 133

dzwoniłam właśnie do związku gmin i mówili, że sprzedają tylko hurtowo. Bierze od nich te przewodniki kiosk w sąsiedztwie UM, a tam pan obiecał, że będą w tym tygodniu! Zapoluje!

19.05.2007 11:47:52
Odpowiedz  Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do:

*  Slowacja Online *   *  Forum Miasta Nisko *   *  Forum Gminy Dubiecko *   *  Bulgaria Online *   *  WebMachine.pl - kliknij i wymien sie linkiem *