Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (5):« Pierwsza < Poprzednia 1 [2] 3 4 5 Następna > Ostatnia »
Transplantacja organów. Za życia i po śmierci...
AutorWiadomość
okimaxim

*

Grupa: Zarejestrowani
Status: Offline
Reputacja: 1
Portfel: 2,337

po śmierci niech mi biorą i oddają komu chcą jak sie tylko jeszcze nada Animatedwink a za życie oddała bym tylko bliskiej mi osobie która nie mogła by bez tego żyć lub w miare normalnie funkcjonować alebo też strasznie by cierpiała... no i o ile to nie była by moja jedyna(sprawna) nerka albo nie miała bym zagrożenia chorobą nerek Animatedwink

12.02.2007 21:40:10
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Padlinka

*

Portfel: 1,431

Ahab napisał(a):
a nie szastać miłością na lewo i prawo, obdarowując nią niewdzięczników - to samo tyczy się organów...

wierz mi Ahab ludzie oczekujacy na organy cierpia wiele lat i zyja nadzieja ze im ktos pomoze
sama tak jak Oki mam problemy z nerkami ale to nic w porównaniu z tym co przezywaja ludzie z wiekszymi schorzeniami
moje ciało bedzie juz nic nie warte po smierci , dlaczego mam nie pomoc innym ? moze ten wyleczony człowiek pomoze w przyszłosci mojemu dziecku ? kto wie ...

lubię słowo INDOLENCJA , przy nim moje lenistwo staje się czymś wyrafinowanym
:lil-lol:
12.02.2007 22:16:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Ahab

*

Reputacja: 0
Portfel: 843

Padlinka napisał(a):
moje ciało bedzie juz nic nie warte po smierci , dlaczego mam nie pomoc innym ? moze ten wyleczony człowiek pomoze w przyszłosci mojemu dziecku ? kto wie ...

Hmm... Wiesz, po śmierci to raczej też nie będe juz miec mozliwości decydować kto otrzyma moją nerke Biggrin
Chodziło mi o oddawanie narządów za życia. A po śmierci, też powinno sie stosowac jakies priorytety - wolałbym by moją nerke dostało chore dziecko, niż jakiś wynaturzony przestępca lub alkoholik.

Liberate tute me ex inferis
12.02.2007 22:22:17
Padlinka

*

w ciagu zycia bała bym sie ale jak wczesniej wspominanu bliskiemu - zawsze
wydaje mi sie ze dzieci ida n a 1tapete , jak doczytam powieim Smile

12.02.2007 22:50:11
merigold

*

Portfel: 48

Za życia zgodziłabym się oddać nerke komuś z rodziny albo bardzo bliskiemu,ale na pewno jakiś lęk by się pojawił.Teraz staram się oddawać krew,heh ale i tak patrze pani na ręce czy zmienia rękawiczki i igły,nie boli a 8 czekoladek sie dostaje i jeden dzień wolny od zajęć(ale nie jest to główny powód dla którego to robie) poza tym oznaczaja za darmo grupe krwii a to czasem może sie przydać.Oprócz tego można zostać dawcą szpiku kostnego,od dłuższego czasu zastanawiam się czy nie zgłosić sie do banku.Pobranie szpiku to nie znowu taki wielki zabieg,a moze uratować komuś życie.A po śmierci niech biorą ode mnie ile chcą,mi już sie to do niczego nie przyda,a komuś może uratować życie.

nadzieja umiera ostatnia....
13.02.2007 12:05:29
pablo

*

Portfel: 546

za życia oddałbym tylko komuś bliskiemu
a po śmierci mogą brać co chcą choć nie będzie to zależało ode mnie tylko od rodziny

Bóg dał nam talent, wyobraźnię i silną wolę abyśmy mogli realizować swoje marzenia. Ja swoję właśnie realizuję
13.02.2007 12:18:24
siss

*

Portfel: 791

Generalnie zgadzam się z większością.
Myślę podobnie jak Padlinka-za życia tylko komuś bliskiemu (i tak się najczęściej dzieje, bo ważna jest tu też zgodność poszczególnych elemntów, zresztą takie wyjście chyba jest najlepsze, jeśli możliwe, bo wtedy mniejsze jest ryzyko odrzucenia).
Natomiast po śmierci, hmm, nie bardzo ważne dla mnie, kto dostałby jaki narząd. Jasne, życzyłabym sobie, żeby moje serce/wątroba/cokolwiek trafiło do chorego dziecka, niż osoby, która sama sobie taki los zgotowała wiedząc czym może taki a nie inny tryb życia skutkować. Ale bądźmy szczerzy, to są tylko pobożne życzenia, a ci, którzy podejmują decyzje w tych sprawach kierują się względami medycznymi, nie emocjami.

Tak czy siak, jak najbardziej popieram oddawanie narządów pośmiertnie i zastanawiałam się, czy nie umieścić takiej informacji gdzieś w dowodzie. Ale z tego co wiem, najbliższa rodzina decyduje o tym, jeśli zmarły wcześniej wyraźnie nie zaznaczył, co i jak ma się dziać z nim po śmierci.
Brzydko ale dosadnie powiem: jak umrę, mogą ze mnie "wypruć" wszystko, co się nada do użytku. A potem pójdę z dymem :558: Animatedwink

13.02.2007 13:08:21
Megg
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Reputacja: 2
Portfel: 1,397

Popieram Okimaxim Animatedwink No bo po co mi jak umrę moje organy?
A nawet kiedy staną się przedmiotem handlu, to mogę mieć nadzieję tylko, że uratują komuś życie. A jeśli nie to na jedno wyjdzie - dać i nie dać Animatedwink

Przecież noc właśnie sprawia że wiesz co to dzień,
A ciszy zawdzięczasz że piękniej brzmi pieśń,
Więc czekaj cierpliwie a ziści sie sen...
Życie trwa...
13.02.2007 13:12:40
młoda

*

Portfel: 119

tak się składa że za życia można oddać narząd tylko komuś z rodziny lub małżonkowi, jeśli jest to np. przyjaciel to juz musi być zgoda sądu na to, a o oddaniu nerki komuś obcemu nie ma mowy, bo prawo tego zabrania. Byłam dziś na wykładzie na temat przeszczepów, bardzo ciekawy był. Podkarpacie jest województwem w którym najmniej jest żywych dawcoe(0,5%) w porównaniu np. pomorze 20 pare%!! Aż wstyd, jakieś nieczułe jest to nasze województwo, ja bym oddała organ gdyby ktos potrzebował.

"Możesz obejrzeć kawałek podłogi na ścianie... Don't drive so fast"
25.05.2007 22:20:45
Padlinka

*

tak sie sklada mala ze co chwila ktos pitrzebuje ale my nawet o tym nie wiemy . kolejny absurd w naszym kraju , zeby pomagac trzeba sie pieklowac pare miesiecy . Zamias oddac z pocałowaniem reki to biegasz z papierami

25.05.2007 22:40:57
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Reputacja: 3
Portfel: 16,128

I jeszcze żeby faktycznie komuś potrzebującemu oddać... a tak się człowiek naczyta i naogląda o handlu organami, to czy to takie dziwne, ze się boi być wykorzystanym? :/

26.05.2007 00:10:51
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Gothka =)
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Portfel: 1,588

Jeśli już miałabym coś oddać to chciałabym mieć pewność, że trafi w dobre ręce :lol-above:

Anioł nigdy nie upada.
Diabeł upada tak nisko, że nigdy się nie podniesie.
Człowiek upada i powstaje.
[Dostojewski]
26.05.2007 07:00:33
PEPEr

*

Portfel: 416

ja to chyba nie mialbym nic przeciwko jeśli po mojej śmierci udałoby sie dzięki temu uratować komuś życie Smile

I don't need no tv, I don't need no news, All I need is a bumpin beat to bump away my blue-ue-ues I don't give a damn what the people say I`m gonna do it my way Smile
26.05.2007 11:02:51
rudzia

*

Reputacja: 5
Portfel: 2,409

myśle ze oddawanie organow to jest cos szlachetnego i czasem nawet poptrzebnego.Jak bym wiedziala ze komus trzeba nerkę albo cos co może uratowac życie a sama bym go nie straciła to czemu nie. Ostatnio chciałam oddac krew i babka mi nie pozwoliła bo nie miałam dowodu...co prawda miałam legitymacje ale jej to nie starczyło. Zamiast się cieszyc że ktoś chce pomóc i ma ku temu warunki to nie i mnie odrzuciła z powodu braku papierka Sad a po śmierci tez bym chciała. Życie to dar i jeżeli mamy możliwośc pomóc komuś to czemu by tego nie zrobic ??!!

Bo cos w szaleństwach jest młodości
Wśród lotu wichru skrzyeł szumu
Co jest mądrzejsze od mądrości
I rozumniejsze od rozumu
[Leopold Staff]
28.05.2007 22:11:47
KaSiuTaA

*

Portfel: 51

Po śmierci oddałabym swoje organy, bo napewno pomogłyby komuś Smile Ale za życia to sama nie wiem..jeśli już zdecydowałabym się na to , to chyba dla bliskiej osoby lub wiedząc, że bez tego organu mogłabym normalnie funkcjonować Smile

28.05.2007 23:02:18
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: