Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (2):« Pierwsza [1] 2 Następna > Ostatnia »
Traktat z Lizbony
AutorWiadomość
levi'
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Status: Offline
Reputacja: 4
Portfel: 3,304
Traktat z Lizbony

Traktat z Lizbony
Zmieniający traktat o Unii Europejskiej i traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską

13 grudnia przedstawiciele 27 państw członkowskich podpisali Traktat Lizboński. Dokument ustanawia kilka nieistniejących dziś kluczowych stanowisk, które mają usprawnić funkcjonowanie Unii i zwiększyć jej "widoczność" na arenie międzynarodowej.

Co zmienia Traktat?
Traktat Lizboński zakłada m.in. wprowadzenie stanowiska przewodniczącego Unii Europejskiej z 2,5-roczną kadencją oraz unijnego przedstawiciela do spraw zagranicznych, zmniejszenie do 18 członków Komisji Europejskiej (od 2014 roku) oraz ujednolicenie osobowości prawnej UE.
Dokument po raz pierwszy reguluje też sposób wychodzenia z Unii Europejskiej państwa, które postanowiłoby ją opuścić.

Wynegocjowanie i przegłosowanie przez Parlament RP możliwości ratyfikacji traktatu przez Prezydenta RP uwidoczniło w naszym kraju i na arenie politycznej, wiele skrajnych i kontrastowych poglądów na kwestię członkostwa i funkcjonowania Polski w UE

dla zainteresowanych treść całego Traktatu

Jaka jest wasza opinia nt tego projektu ?

Z dłońmi tak splecionymi jakbyś klęcząc spała
W niedostępne mym oczom wpatrzona widzenie
Płaczesz przez sen i wstrząsem wylękłego ciała
Błagasz o nagłą pomoc, o rychłe zbawienie
04.04.2008 12:42:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziWindows XP/2003Firefox
Avalanche

*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 0
Portfel: 212
RE: Traktat z Lizbony

Jaka jest moja opinia?
Nie podoba mi się, że Unia Europejska uzyskuje osobwość prawną, co jest bardzo nie jasne, bo sugeruje, że powstaje nowe superpaństwo.
Nie podoba mi się, że ten traktat ma siłę nadrzędną nad konstytucją polską i wprowadza nadrzędność prawa unijnego nad prawem polskim.
Nie podoba mi się nadrzędność Trybunału Europejskiego nad sądami polskimi.
Nie podoba mi się to, że Polska ma mniejszą ilość głosów, na rzecz Niemiec i Francji w Parlamencie Europejskim, i traci prawo veta, więc każdy najgłupszy zakaz lub narzucone prawo przez komisję (rząd) UE lub PE, będzie musiała przyjąć.
Do tego dochodzą podatki takie jak w Europie Zachodniej oraz taka sama biurokracja, koncesje itp...
Nie podoba mi się, ze Polska w latach 2007-2013 będzie więcej dopłacać do tego interesu, niż z niego otrzymywać.
No i na koniec nie podoba mi się, że ten Traktat Reformujący UE to jeden wielki bubel prawny, no i to, że nasz premier, (jak pewnie duża większość posłów) głosuje za tym traktatem, wcale go nie czytając.

04.04.2008 15:03:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziWindows XP/2003Opera
maciej
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Portfel: 1,286

Avalanche

Warto też dodać, że kiedyś już było to samo ZSRR superpaństwo, każdy wie co było dalej.
Z Unią Europejską będzie to samo. Każde państwo zawsze będzie chciało być sobą i mieć coś swojego, a nie tylko jedno wielkie państwo UE. Więc to jest naprawdę kwestia czasu i UE też się rozleci...
Traktat ma faktycznie część plusów, ale to co wymieniłeś wyżej ukazuje jasno i prawdziwie, że nie jest on dla nas korzystny,ale nie tylko dla nas. Wielka Brytania też nie do końca się z nim zgadza.
No ale cóż tworzymy druga Irlandię, więc i takie niekorzystne sprawy nas czekają.

Pozdrawiam Maciej
04.04.2008 17:46:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziWindows XP/2003Firefox
Bake

*

Reputacja: 5
Portfel: 1,335

maciej napisał(a):
Warto też dodać, że kiedyś już było to samo ZSRR superpaństwo, każdy wie co było dalej.
Z Unią Europejską będzie to samo.

Proroku!

jakie będą wyniki lotto jutro ? Smile

właśnie to jest ból, dlaczego straszysz w ten sposób piszesz itp. jakie widzisz analogie do ZSRR? JAKIE? ale konkrety. Bo analogicznie można powiedzieć że słońce jest cytryną bo jest żółte.

Może właśnie ludzie mają braki w wiedzy? w historii i piszą takie bzdety? Przecież ZSRR to państwo totalitarne które wymordowało miliony swoich obywateli a resztę skazało na życie w biedzie. Jaka tu analogia do UE? że też chce łączyć jak ZSRR? Ale czy do UE weszliśmy na siłę? Czy przy DEMOKRATYCZNYM referendum?

Nie powtarzajmy głupich pisowskich haseł z uporem maniaka.

Moim zdaniem powinniśmy dążyć do wspólnoty, jedności tylko w ten sposób możemy coś osiągnąć jako rasa. XXI wiek to nie pora na podziały, wręcz przeciwnie. Dzięki Bogu erę PIS mamy już za sobą. Wtedy ja jak i większość polaków (czego dowodza wyniki wyborów) wstydziło się za taki rząd i taką Polske - zaścianek Europy.

Wszyscy baaali sie UE, Rydzyki itp nie wstępujmy i co? sam bierze i bije sie o dotacje(sic!) Czy w Polsce jest gorszej? A jeżeli tak co sie pogorszyło? Ja widzę same plusy, gospodarka ruszyła bezrobocie spada, otwarte granice itp. że jest emigracja? jeżeli komuś jest lepiej za granicą to dlaczego ma nie wyjechać? trzymajmy ludzi na siłę?

W kupie siła! Biggrin

Nie rozumiem o co się boicie? o utratę polskości? Czy po prostu dla zasady. Dlaczego jest wam źle? Co UE Wam zrobiła złego?

Najlepiej uszczelnić granice powyciągać wtyczki z neta ściągnąć satelity z dachów słuchać czarnej zarazy i oddawać dziesięcinę . Ludzie...

Avalanche, mozesz podać źródło z którego wiesz że premier nie czytał tego traktatu? Czy tak sobie napisałaś żeby ładnie brzmiało ? Smile

Pozdrawiam eurosceptyków Smile

"W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byście to chcieli dowodami obalić?!" Fryderyk Nietzsche
05.04.2008 11:09:44
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziWindows XP/2003Firefox
Avalanche

*

Bake, ja też uważam, że wspólnie można więcej osiągnąć niż osobno, i nawet byłbym za traktatem, gdyby nie to, że dzisiejsza Unia Europejska jest przeciwieństwem tych wartości, na których powstawała. Zamiast równości mamy małżeństwa homoseksulane, zamiast wolności jest aborcja, eutanazja i ateizm, a zamiast wspólnoty gospodarczej mamy centralnie sterowane, przesiąknięte socjalizmem, państwo, które kontroluje każdą dziedzinę gospodarki. I to właśnie mi się w UE nie podoba - bo ona tylko nam narzuca nowe ograniczenia - zaczynając od takich rzeczy jak połowy ryb na bałtyku, kończąć na płaceniu grubych miliardów za dodatkowe emisje CO2, przez "globalne ocieplenie".
Myślę, że tak wysokie porpacie dla UE bierze się z tego, że Polacy uważają UE za idealne państwo, gdzie się żyje całe czas w dostatku, czego nam brakowało przez ostatnie lata, no i z niedoinformowania przez media, że tak kolorowo to niestety nie jest :/

05.04.2008 13:54:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziWindows XP/2003Opera
levi'
Moderator
*

Bake napisał(a):
dlaczego straszysz w ten sposób piszesz itp. jakie widzisz analogie do ZSRR? JAKIE? ale konkrety.

Bake, ZSRR też było państwem stricte związkowym...a do tego zmierza polityka UE...

Bake napisał(a):
Nie powtarzajmy głupich pisowskich haseł z uporem maniaka.

co ty chcesz od PiSu ?? przecież większość posłów poparła traktat...tylko najbardziej skrajni się wyłamali, ale to normalne w partiach o tak szerokim przekroju społecznym...

Bake napisał(a):
Nie rozumiem o co się boicie? o utratę polskości? Czy po prostu dla zasady. Dlaczego jest wam źle? Co UE Wam zrobiła złego?

Bake, my się nie boimy !! wypowiadamy swoje zdanie...nie każdy musi iść z duchem liberalno-socjalistycznego myślenia...

05.04.2008 14:49:18
maciej
Administrator
*

Cytat:
W jaki sposób Związek Radziecki był rządzony? Był rządzony przez piętnastu, przez nikogo nie wybranych ludzi, którzy przed nikim nie odpowiadali i przez nikogo nie mogli zostać zwolnieni.

Cytat:
W jaki sposób rządzona jest Unia Europejska? Przez 25 ludzi, których nikt nie wybrał, którzy przed nikim nie odpowiadają i którzy przez nikogo nie mogą zostać zwolnieni.

Cytat:
Czym był Związek Sowiecki? Związek Sowiecki był związkiem socjalistycznych republik.

Cytat:
A czym jest Unia Europejska od momentu swojego powstania w 1992 roku? Unią socjalistycznych republik.

Cytat:
W jaki sposób Związek Radziecki został stworzony? Przez naciski, przez szantaże, przez siłę, a czasem nawet przez okupację.

Cytat:
W większości krajów przed wstąpieniem do Unii Europejskiej przeprowadza się referendum, tak jak będzie to miało miejsce w Polsce. I oczywiście nie ma niczego złego w pomyśle referendum. To jest stwierdzenie jaka jest wola ludu. Ale Unia Europejska stosuje taką metodę, że przeprowadza te referenda tak często, aż w końcu uzyska taki wynik jakiego zapragnie. To się zdarzyło w Irlandii, to się zdarzyło w Danii. Jeśli tylko wynik tego referendum jest niepomyślny dla Unii Europejskiej, referendum jest powtarzane dotąd, aż wynik będzie prawidłowy. W Szwajcarii było już pięć referendów w sprawie wstąpienia do UE. Pięć razy Szwajcarzy powiedzieli nie Unii Europejskiej. Ale wszyscy dobrze wiemy, że to nie jest koniec. Jednak gdy tylko ten kraj zagłosuje za Unią fala referendów skończy się. Ale jeśli oczywiście ktoś zamarzy, aby przeprowadzić referendum sprawdzające, czy ludzie nadal chcą być w Unii, to na to nie zostanie wyrażona zgoda. I to jest kolejne podobieństwo pomiędzy Związkiem Sowieckim a Unią Europejską.

Heh nie będę więcej cytował, podam Ci całe źródło artykułu który jest tylko jednym z kilkunastu które opisują w dokładny i rzeczywisty sposób jakie są podobieństwa miedzy ZSRR a UE.
Więc drogi Bake, nie masz racji w stosunku do mojego poprzedniego posta Smile
http://www.kapitalizm.republika.pl/ue/bukowski.html

Ten artykuł ukazuje tylko najbardziej widoczne analogie, a jest ich dużo więcej. Dla tego też podtrzymuje moje stwierdzenie, że Unia się rozleci idąc takim samym przykładem jak ZSRR. Idee, prawo które jest tworzone ponad prawo państwa nie będzie na dłuższą metę dobrym rozwiązaniem, a takie założenie jest np w traktacie.
Powyżej (posty) zostały wymienione wady jakie czekają Polskę po wstąpieniu do UE.
Podsumuje to tak, Kupujesz ładny owoc, stoi on i jest piękny soczysty parę dni, a potem ? Tak samo tu z początku faktycznie UE daje korzyści np naszemu krajowi, ale z upływem czasu będziemy na tym tracić...

Pozdrawiam Maciej

Ten post był ostatnio modyfikowany: 05.04.2008 16:03:02 przez maciej.

05.04.2008 16:01:41
Bake

*

Avalanche co złego jest w ateizmie? każdy musi wierzyć w to w co wierzysz Ty ? Czy wolność wyznania nie jest podstawowym prawem każdego? W jakim państwie Ty chcesz żyć .... boję się pomyśleć... płonące stosy pod ratuszem Biggrin polowania na czarownice Biggrin Animatedwink hehehe katolicyzm wcale nie jest dobrą religią, ale my nie o tym Smile

Maciej dla mnie ten artykuł nie przemawia i jest nic nie wart Smile mogę znaleźć 20 artykułów pro unijnych i czy zmienisz poglądy ? Smile

ja cieszę się że Europa się jednoczy, wiem że tylko w taki sposób będziemy mogli się rozwijać. Wiadomo ze są minusy ! i temu nie zaprzeczam! Nie możemy też dostawać nie dając nic w zamian. Macieju musimy wpompowywać w owoc ulepszacze Smile albo lepiej, zamrozić go żeby zachował świeżość. Nie możemy bać się zmian!

Z tego co sie orientuje co jakiś okres czasu zmieniane jest państwo które przewodzi UE... tak więc każdy dostanie szanse (by być nowym Stalinem? Animatedwink )

jak Wy sobie wyobrażacie Polskę teraz i za kilka lat? zamkniętą odizolowaną czy zjednoczoną z innymi nacjami wspólnie walcząca o lepszą przyszłość Smile

i cieszy mnie też fakt że w miarę postępu nauki i rozpowszechniania jej w Polsce będzie malało poparcie dla moim zdaniem jednej z najbardziej zbrodniczych instytucji wszech czasów - Kościoła Katolickiego.

Bracia i siostry ALLELUJA i DO PRZODU!

P.S co Waszym zdaniem UE zrobiła źle w czym Wam przeszkodziła, zaszkodziła? w tym że macie pracę ? szansę na przyszłość i normalne życie? Myślicie że Polska sama osiągnęła by sukces? popatrzcie na naszych posłów władze... każdy tylko dba o własne interesy czy pis czy po wszyscy sa tacy sami. UE daje nam szanse i nie zmarnujmy jej przez dyrdymały.

"W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byście to chcieli dowodami obalić?!" Fryderyk Nietzsche
05.04.2008 19:33:27
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziWindows XP/2003Firefox
terelka
Moderator
*

Portfel: 3,494

Cytat:
P.S co Waszym zdaniem UE zrobiła źle w czym Wam przeszkodziła, zaszkodziła? w tym że macie pracę ? szansę na przyszłość i normalne życie? Myślicie że Polska sama osiągnęła by sukces? popatrzcie na naszych posłów władze... każdy tylko dba o własne interesy czy pis czy po wszyscy sa tacy sami. UE daje nam szanse i nie zmarnujmy jej przez dyrdymały.

Brawo Bake!! Smile W pełni popieram Twoje zdanie i niewiem dlaczego ludzi krytykuja UE... Przecież sam naród chciał należeć do Europy i wyraził swoje poparcie w referendum. Myśle, że dzięki temu nasz kraj się rozwinął i idziemy na przód.
A porownianie UE z ZSRR jest bezzsadne i jest pomyłką wg mnie. Nie chce czytać jakiś artyków eurosceptycznych i porównujących ZSRR do UE, bo znam historie i sama sobie zdanie na ten temat wyrobiłam, wiem jak było kiedyś w ZSRR w państwie totalnie komunistycznym gdzie nikt nie mógł sprzeciwić się władzy komunistycznej i wiem że teraz można powiedzieć NIE jak się z czymś nie zgadzamy.

No ale ile głów, tyle zdań na dany temat Animatedwink

Pozdrawiam!

"Strach jest tym co niszczy, zapomnij o nim a zwyciężysz..."

05.04.2008 23:40:35
maciej
Administrator
*

Cytat:
wiem że teraz można powiedzieć NIE jak się z czymś nie zgadzamy.

Traktat oraz prawo Unijne które jest egzekwowane przez różnego rodzaju kary, sankcje ukazuje nam, iż od początków dziejów UE, słowo NIE, nie istnieje. Jak Unia powie tak ma być...

Bake masz rację niech Unia sie rozwija itp. korzystajmy z tego tak jak i inne państwa, tylko niech nie będzie tak do czego też dochodzi, że komisja wie wszystko i jest nieomylna. Narzucają nam pewne zasady i swoje durne idee bo oni wiedzą lepiej ?? Skąd mam mieć pewność, że racje i idee Unijne są najlepsze ? I potem powstaje pytanie, czy mogę zrobić to ze swoim sumieniem ? Nie bo prawo Unijne nad prawem krajowym jest wyższe...

Nie trzeba porównywać do ZSRR, analogia jest widoczna gołym okiem jeżeli zna sie historie byłego Związku.

Nie zamierzam nikogo przekonywać, tylko rzucam też inny cień, że nie do końca Unia jest taka kolorowa jak o niej mówią i piszą. Ma ona swoje plusy i minusy, tylko że z roku na rok jest ich co raz więcej, niestety. Jeszcze jak przejdziemy na walute Euro heh będzie ciekawie Smile

Pozdrawiam Maciej
06.04.2008 00:21:17
terelka
Moderator
*

Portfel: 3,494

Cytat:
Traktat oraz prawo Unijne które jest egzekwowane przez różnego rodzaju kary, sankcje ukazuje nam, iż od początków dziejów UE, słowo NIE, nie istnieje. Jak Unia powie tak ma być...

A Unia to nie my? Przecież mamy swoich posłów w UE, więc mamy wpływ na podejmowane decyzje Animatedwink Inna sprawą już jest kto nas reprezentuje na forum np. parlamentu.

Cytat:
Nie trzeba porównywać do ZSRR, analogia jest widoczna gołym okiem jeżeli zna sie historie byłego Związku.

Ja tego nie widze niestety, chociaz nam historie Animatedwink I nigdy nie zgodzę się z takim stwierdzeniem, bo ZSRR wyrządził wielką szkodą i nic pożytecznego z tego nie wynikło, a z UE czerpiemy wiele.

06.04.2008 00:30:47
maciej
Administrator
*

Avalanche juz to napisał

Cytat:
Nie podoba mi się to, że Polska ma mniejszą ilość głosów, na rzecz Niemiec i Francji w Parlamencie Europejskim, i traci prawo veta, więc każdy najgłupszy zakaz lub narzucone prawo przez komisję (rząd) UE lub PE, będzie musiała przyjąć.

Nasz głos będzie nic nie warty Smile

No nic czekamy na inne opinie, bo sie zrobi rozmowa dwóch osób Animatedwink

Pozdrawiam Maciej
06.04.2008 00:45:33
levi'
Moderator
*

terelka napisał(a):
niewiem dlaczego ludzi krytykuja UE...

ludzie!! opamiętajcie się!! czy ktoś tu mówi, że nasza przynależność do UE to zło w czystej postaci ?? Angry czytajcie posty i TEMATY - to temat o traktacie...a nie UE jako całości!!
czy jeśli ktoś uważa, że traktat jest zły to jest równoznaczne z przyznaniem, że UE jest zła ?? Angry

jeśli chodzi o porównanie UE do ZSRR: ja nie widzę nic złego w takim porównaniu...sam powiedziałem, że oba ta bądź co bądź socjalistyczne twory opierały-ją się na podobnym sposobie sprawowania "władzy"...nikt tu nie mówi, że UE to kolejny socjalistyczny związek państw, jednaże skojarzenie jest jak najbardziej na miejscu Rolleyes

terelka napisał(a):
I nigdy nie zgodzę się z takim stwierdzeniem, bo ZSRR wyrządził wielką szkodą i nic pożytecznego z tego nie wynikło, a z UE czerpiemy wiele.

gdymym był wścipski to powiedziałbym, że w ZSRR też były grupy społeczne/narodowościowe, które była zachwycone "komuną" Aniolek ale tego nie zrobie i przemilcze sprawe Cool

PS.
pozdrawiem skrajnych euroentuzjastów i tych umiarkowanych Biggrin (takich jak np ja)

06.04.2008 07:22:56
Avalanche

*

Bake napisał(a):
Z tego co sie orientuje co jakiś okres czasu zmieniane jest państwo które przewodzi UE... tak więc każdy dostanie szanse (by być nowym Stalinem? Animatedwink )

Gdyby tak było, to co pół roku polityka Unii podporządkowana byłaby zupełnie innym interesom ;] Niestety przewodzenie nie polega na rządzeinu Unią, tylko raczej organizowaniem spotkań, wzmacnianiu prestiżu państwa, reklamie... Zresztą:

Cytat:
Traktat likwiduje rotacyjne, półroczne przewodzenie Radzie Unii Europejskiej kolejno przez szefów europejskich państw. Zamiast jednego kraju przez 18 miesięcy przewodniczyć będą trzy, dzieląc się obowiązkami.

Bake napisał(a):
jak Wy sobie wyobrażacie Polskę teraz i za kilka lat? zamkniętą odizolowaną czy zjednoczoną z innymi nacjami wspólnie walcząca o lepszą przyszłość Smile

Ja sobie wybrażam Polskę, jako w pełni suwerenne państwo, z dobrymi stosunkami dyplomatycznymi i handlowymi z innymi krajami, dobrze prosperującą gospodarką i wracającymi emigrantami.

Bake napisał(a):
i cieszy mnie też fakt że w miarę postępu nauki i rozpowszechniania jej w Polsce będzie malało poparcie dla moim zdaniem jednej z najbardziej zbrodniczych instytucji wszech czasów - Kościoła Katolickiego.

Mógłbyś dać jakiś argument na poparcie swojej tezy? Najbardziej zbrodniczą? Bardziej niż Al-Kaida? Jeśli tak myślisz to Ci gratuluję...

06.04.2008 11:31:53
Bake

*

Avalanche a ja gratuluje braku wiedzy Smile Ile osób zginęło przez Al Kajdę? 10.000? 100.000 milion? wątpię.

a nawet jeżeli milion co to jest w porównaniu do np.

1. Zniszczenia CAŁEJ RASY inków w imie Chrystusa. Wymordowano zniewolono całą rasę! ich kulturę doszczętnie zniszczono w imię Boga
2. Wyprawy krzyżowe - dziesiątki tysięcy ludzi zabitych w imię Chrystusa.
3. Mroki średniowiecza - przez kościół 1000 lat ludzie cierpieli i umierali, dziesięcina całkowite oddanie sie kosciołowi
4. Czarownice, heretycy - palono na stosie za to że ktoś twierdził ze ziemia jest okrągła! sam Galileusz o mało nie spłoną na stosie (jego słynne " a jednak się kręci" Smile
5. skandale z udziałem nieletnich

OCZYWIŚCIE kosciół o tym nie mówi, trzeba poczytać podowiadywać się różnych rzeczy.

DLATEGO ja uważam tak jak pisałem wcześniej.

Może ktoś pomyśli że to OT ale popatrzcie jaka jest analogia... nawet najlepsze założenia (nauki Chrystusa) mozna wykorzystać tak by zabijać niszczyć grabić. Tak samo może być z UE. ale czy będzie? moim zdaniem wyciągnęliśmy wnioski i jesteśmy gotowi na to by przyszła historia była światlejsza od ostatnich 2.000 lat przeżytych w imię Chrystusa.

06.04.2008 13:02:01
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: