Odpowiedz  Napisz temat 
Toksyczni ludzie
Autor Wiadomość
Gothka =)
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Status: Offline
Reputacja: 0
nfm: 1,571
Toksyczni ludzie

Cytat:
Toksyczny człowiek to ktoś, kto uprzykrza ci życie, pozbawia cię poczucia własnej wartości, nie wspiera cię, nie zachęca do rozwoju, nie życzy ci dobrze, nie cieszy się z twoich sukcesów. Toksyczni ludzie gaszą wszelki entuzjazm, a widzą w tobie tylko wady. Są pełni zazdrości, zawiści i cierpią, gdy patrzą na twoje sukcesy.

Każdy z nas ma inną wrażliwość, dlatego też w różny sposób reagujemy na obecność osób toksycznych. Najczęściej obserwowane zmiany w organizmie to: przyspieszone bicie serca, krew pulsująca w skroniach, czerwienienie twarzy, płytki i urywany oddech. Już samo myślenie o kimś, kto jest do nas wrogo nastawiony, może powodować bóle żołądka, zaburzenia łaknienia, prowadzić do chorób serca.

Dlatego niezwykle ważna jest umiejętność radzenia sobie z osobami toksycznymi, zmierzająca do rozładowania napięcia, które w nas powstało.
Doskonałym, acz niedocenianym, sposobem na to jest kontrolowane oddychanie z zatrzymaniem powietrza w płucach. Technika ta chroni przed rozdrażnieniem, powstrzymuje przed powiedzeniem jakiegoś głupstwa, daje kilka sekund do namysłu.
Nie zaszkodzi posłużyć się dowcipem w celu poprawienia swego humoru. Autorka książki "Toksyczni ludzie" Lillian Glass podaje wręcz przykłady zabawnych, niezbyt obraźliwych ripost, którymi można się posłużyć w kontakcie z osobą, która nas obraża. Np.: "Cokolwiek cię gryzie, musi cierpieć na niestrawność", " Nie zamierzam wdawać się z tobą w pojedynek na inteligencję. Nigdy nie atakuję bezbronnego", "Czy nigdy nie męczy cię własne towarzystwo?", "Czy to co słyszę, to bicie twojego serca, czy tykanie bomby zegarowej?", "Chyba nie powinienem cię prosić, byś zachowywał się jak człowiek. Wiem, że nie potrafisz udawać", "Masz wspaniałą osobowość, ale niezbyt odpowiednią dla człowieka", ,"Mów - żebym wiedział, że nie myślisz".
Jeśli nie jesteś w stanie wymyślić na poczekaniu dowcipnej i ciętej riposty, po prostu śmiało powiedz atakującej cię osobie, jak odbierasz jej słowa i postępowanie. Dasz tym samym do zrozumienia, że przejrzałeś grę przeciwnika, a jednocześnie nie czynisz z siebie ofiary. Taka otwarta postawa sprawi, że inni będą czuć do ciebie respekt i ty sam poczujesz się bardziej wartościowy.
Choć uczono nas, że gniew, wrzask, okazywanie złości jest nie na miejscu, to jednak zdarzają się sytuacje, że musimy krzyczeć, bo to jedyny sposób, by nas usłyszano. Zdarzają się sytuacje, gdy tylko używając nieprzyzwoitych słów możemy rozładować gniew. W kulturalnym towarzystwie pewne słowa są niedopuszczalne, ale czasem są to jedyne słowa, które toksyczny człowiek jest w stanie usłyszeć, gdyż brutalnie otwierają mu uszy.
Jeszcze innych sposobem, zarezerwowanym wyłącznie dla osób wyjątkowo toksycznych, jest całkowite odcięcie się od takich ludzi. Odsuwamy się od nich i nie dbamy o to, co się z nimi dzieje. Po prostu usuwamy je ze swego życia i nigdy nie oglądamy się za siebie.

Co ciekawe, człowiek działający toksycznie na ciebie, nie zawsze jest toksyczny dla innych. To, jakie cechy osobowościowe uznamy za toksyczne, zależy od indywidualnych preferencji. Dla jednych będzie to samolubność, arogancja, dwulicowość, dla innych małomówność czy porywczość. Dlatego nie należy nigdy przyjmować negatywnych opinii o drugim człowieku jako faktów. To, że ktoś danej osoby nie lubi, nie znaczy, że ty jej nie polubisz. Może się zdarzyć, że osoba przez innych uważana za toksyczną, stanie się twoim najlepszym przyjacielem.

LINK

Z toksycznymi ludźmi spotykamy się bardzo często. Czasem musimy z nimi współpracować. Jak reagujecie na toksycznych ludzi? Jakie macie na nich sposoby?

Pozdrawiam

Anioł nigdy nie upada.
Diabeł upada tak nisko, że nigdy się nie podniesie.
Człowiek upada i powstaje.
[Dostojewski]
16.09.2007 22:25:46
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Bard

*

Grupa: Zarejestrowani
nfm: 90

to o mnie chyba....

"Czy gwiazdy świecą po to aby każdy mógł znaleźć swoją?..."
20.09.2007 18:13:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Reputacja: 4
nfm: 16,044

Trudno zareagować inaczej niż się zjeżyć i powiedzieć wynocha Smile Cenię swoje zycie i szkoda mi czasu na ludzi, którzy uważają się za z góry lepszych, lepiej wiedzących, fajniejszych a przede wszystkim - najważniejszych. Jak zaczynam takie coś dostrzegać, to automatycznie odsuwam od siebie tego kogoś. Gdy nie jest to możliwe - włącza się ignorowanie. na prawdę skuteczne woebc takich ludzi. gdy jednak ma się do czynienia z fizyczną wrogością lub upierdliwością/złośliwością - wtedy trudno bywa.

21.09.2007 07:48:09
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Bake

*

Reputacja: 7
nfm: 2,896

[ Dodano: 2007-09-21, 11:02 ]
są ludzie nawet tu, na tym forum którzy czerpią przyjemność z wszczynania kłótni, waśni. Nie rozumiem tego, ale tacy ludzie są. Ja tam bych ich zbanował Biggrin

"W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byście to chcieli dowodami obalić?!" Fryderyk Nietzsche
21.09.2007 10:01:48
Padlinka

*

Reputacja: 1
nfm: 1,415

ja znam paru takich toksycznych ludzi . staram sie ich omijac jak najwiekszym lukiem , a jak sie nie da ignorowac .

raja Bake

lubię słowo INDOLENCJA , przy nim moje lenistwo staje się czymś wyrafinowanym
:lil-lol:
21.09.2007 18:02:39
Kuru

*

nfm: 1,020

Bake napisał(a):
są ludzie nawet tu, na tym forum którzy czerpią przyjemność z wszczynania kłótni, waśni. Nie rozumiem tego, ale tacy ludzie są. Ja tam bych ich zbanował

Nie wszystko co ktoś czyni jest wszczynaniem kłótni - wiele zależy jak dana osoba odbiera czyny innych.
Sam byłem świadkiem jak kilka osób stało się neofitami - kiedys jechali po innych jak idzie, a potem zmiana kursu i wzajemna adoracja...

A teraz na temat artykułu:

Zastanowiłbym się czy osobom które przyczepiają etykietkę 'toksyczny człowiek' nie mają niskiej samooceny. Troche głupie jest stwierdzenie: "ktoś mi nadepnął na stopę to od razu musi być toksyczny".
Ludzie są nadpobudliwi i czesto zamiast nazywać innych 'toksycznymi' powinni być bardziej asertywni...
Tak... - We współczensym świecie brak ludziom asertywności...

21.09.2007 18:30:45
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Reputacja: 4
nfm: 16,044

Dodam od siebie, że używanie okreslenia 'toksyczny' stało się znacznym urpsozczeniem. Oznacza po prostu nie pasującym nam z jakiegś względu. Nie musimy się tłumaczyć, bo oczekujemy, ze samo słowo toksycznośc wszystko wytłumaczy.

21.09.2007 22:27:44
Bake

*

Reputacja: 7
nfm: 2,896

Kuru napisał(a):
Nie wszystko co ktoś czyni jest wszczynaniem kłótni - wiele zależy jak dana osoba odbiera czyny innych.
Sam byłem świadkiem jak kilka osób stało się neofitami - kiedys jechali po innych jak idzie, a potem zmiana kursu i wzajemna adoracja...

czyli Ty nie akceptujesz tzw. ZMIANY ZDANIA?

"W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byście to chcieli dowodami obalić?!" Fryderyk Nietzsche
22.09.2007 07:13:13
Kuru

*

nfm: 1,020

Bake napisał(a):
czyli Ty nie akceptujesz tzw. ZMIANY ZDANIA?

Akceptuję, ale dziwi mnie gdy takowy "nawrócony" nagle zaczyna wypominac innym nonkonformizm i przypisywanie prowokacji konfliktów. Smile

22.09.2007 13:29:40
iwcia
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Reputacja: 3
nfm: 1,745

Skoro mowa o toksycznych ludziach to mamy tez topic o toksycznej miłości
Zapraszam też tutaj do dzielenia sie spostrzezeniami ----------> Toksyczna miłość

Wesele z POWEREM tylko u nas Smile
http://www.power.org.pl
Zapraszamy
22.09.2007 15:20:18
rudzia

*

Reputacja: 5
nfm: 2,440

Toksyczni ludzie....to sa osoby, których nie tyle co trzeba ale nalezy unikać....i nie ma innego wyjścia bo moga oni skłonic nas do rzeczy, którzych normalnie bysmy nie zrobili. Czasem zdarza się tak, że ktoś ma bardzo słabą wolą i łatwo ulega wypływom i namowom innych osob. Jestem niestety jedną z nich i łatwo się poddaje innym, ale pracuje nad tym....po za tym tacy ludzie nigdy sie nie zmieniają :/

Bo cos w szaleństwach jest młodości
Wśród lotu wichru skrzyeł szumu
Co jest mądrzejsze od mądrości
I rozumniejsze od rozumu
[Leopold Staff]
23.09.2007 08:22:47
siss

*

nfm: 497

Kuru napisał(a):
Zastanowiłbym się czy osobom które przyczepiają etykietkę 'toksyczny człowiek' nie mają niskiej samooceny.

Kuru, coś w tym jest. Na codzień mam do czynienia z taką osobą i jestem przekonana, że po części wynika takie zachowanie toksyczne z niskiej samooceny. Mimo, że może to wyglądać inaczej.

Mam uczulenie na takich ludzi. Po prostu gorzej się przy nich czuję: i psychicznie i fizycznie.

30.09.2007 17:32:49
rudzia

*

Reputacja: 5
nfm: 2,440

siss napisał(a):
Na codzień mam do czynienia z taką osobą i jestem przekonana, że po części wynika takie zachowanie toksyczne z niskiej samooceny

To jest możliwe, ale może być tak, że Ci ludzie nie widzą w tym nic złego. Niską samoocene moze mieć każdy ale nie każd chce sprawić, żeby druga osoba czuła się przy nim gorzej. Chociaż istnieje prawdopodobieństwo, że takie zachowanie sprawia, że toksyczny człowiek czuje się lepiej :/

Bo cos w szaleństwach jest młodości
Wśród lotu wichru skrzyeł szumu
Co jest mądrzejsze od mądrości
I rozumniejsze od rozumu
[Leopold Staff]
02.10.2007 14:06:16
siss

*

nfm: 497

rudzia napisał(a):
istnieje prawdopodobieństwo, że takie zachowanie sprawia, że toksyczny człowiek czuje się lepiej

To na pewno jakoś poprawia mu samopoczucie, albo mu się tak przynajmniej wydaje.

03.10.2007 17:47:34
SzalonyMściciel

*

nfm: 304

siss, rudzia, czy aby na pewno zinterpretowaliście wypowiedź użytkownika Kuru w sposób poprawny?

z nietoksycznymi pozdrowieniami Smile

"Mieli do wyboru wojnę, lub hańbę. Wybrali hańbę, a wojnę będą mieli i tak." - czyż to nie pięknie powiedziane? ^^
-----------------------------------------------------------------------
04.10.2007 12:36:10
Odpowiedz  Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do:

*  Slowacja Online *   *  Forum Miasta Nisko *   *  Forum Gminy Dubiecko *   *  Bulgaria Online *   *  WebMachine.pl - kliknij i wymien sie linkiem *