Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (2):« Pierwsza [1] 2 Następna > Ostatnia »
Teściowie
AutorWiadomość
iwcia
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Status: Offline
Reputacja: 3
Portfel: 1,829
Teściowie

W kazdym powaznym zwiazku przychodzi czas na poznanie przyszlych teściów. Okazuje sie ze takie spotkanie wiaze sie z ogromym stresem zarówno ze strony mlodych jak i rodzicow.
Przyszla synowa zastanawia sie czy spodoba sie tesiowej i tesciowi, natomiast te same obawy ma przyszly ziec.

Pewnie czesc z Was poznala juz rodziców swojej połowki Smile Zapewne pamietacie jak przebrneliscie przez pierwsze Wasze spotkanie zapoznawcze Animatedwink
Czy wyobrazacie sobie po ślubie mowic do zupelnie obcych osob mamo, tato? A moze juz tak sie zwracacie?

Cytat:
Dorota najbardziej stresowała się na myśl o tym, że jej tata będzie opowiadał swoje ulubione historie, które wywołują u niej okropne zażenowanie: „Najbardziej bałam się anegdotek z mojego dzieciństwa. Mój tata zapomina, że nie mam już pięciu lat, tylko dwadzieścia osiem. Ojciec uwielbia wspominać, jak to jego mała Dorotka była tak śliczna, że wszyscy sąsiedzi się nią zachwycali, jak to uwielbiała tatusiowi wdrapywać się na kolana, jak malutka Dorcia prosiła tatę, by bawił się z nią lalkami itd. Czuję się wtedy fatalnie i z trudem powstrzymuję się, by nie być złośliwą.”

żródło - Klik

Wesele z POWEREM tylko u nas Smile
http://www.power.org.pl
Zapraszamy
06.09.2007 15:08:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Bake

*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 5
Portfel: 1,335

iwcia napisał(a):
Czy wyobrazacie sobie po ślubie mowic do zupelnie obcych osob mamo, tato?

grrr absolutnie Biggrin kosmos

ja jakiegoś tam stresu nie miałem Smile normalni ludzie

"W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byście to chcieli dowodami obalić?!" Fryderyk Nietzsche
06.09.2007 15:14:33
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Portfel: 16,128

Jak to kiedyś rozważałem, to wyszło mi, ze do teściów mówiłbym per Matko i Ojciec/Ojcze. w domu zawsze mówie mama i tato.

Co do wspominek - to ja już mam tyle lat, ze sam się z nich smieję, jaki to ja byłem... gdy byłem mały Tongue Tongue Tongue

Teściowie nie muszą być źli Smile Ale wg mnie nie powinni mnie uważac za swojego syna. Raczej hmmm... zięcia, po prostu Tongue

06.09.2007 17:41:12
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
terelka
Moderator
*

Reputacja: 0
Portfel: 3,494

Falkhor,

Cytat:
Teściowie nie muszą być źli Smile

Zależy też na jakich się trafi Animatedwink
No czasami trafi się np. na takich, którzy do wszystkiego się wtrącają, na każdym kroku krytykują. Ale też zdarzają się fajni, co zrozumieją, pomogą bez zbędnej krytyki Smile

Najsłynniejsze męskie dowcipy to chyba są o teściowej Animatedwink

"Strach jest tym co niszczy, zapomnij o nim a zwyciężysz..."

06.09.2007 17:45:00
iwcia
Moderator
*

Ja uwazam ze rozdzicow ma sie jednych. Mysle ze nigdy tesciowej czy tescia nie bede taktowac jak swoich rodzicow. Poprostu sie nieda. Jest pewna roznica pogladow, charakteru, zachowania no i szkoda ze nie mozna mowic poprostu TESCIOWO Tongue to by ulatwilo sprawe Tongue jak dla mnie slowa mama i tato sa zarezerwowane tylko dla 2 osob w zyciu.

Zapraszamy
06.09.2007 17:47:07
Zuziaaa

*

Grupa: Zarejestrowani
Portfel: 1,399

Falkhor napisał(a):
Ale wg mnie nie powinni mnie uważac za swojego syna. Raczej hmmm... zięcia, po prostu Tongue

a czy to zle jesli traktuja jak dziecko prawie wlasne? moim zdaniem swiadczy to o tym ze dana osobe lubia, i najwyrazniej nie maja nic przeciwko aby ta osobe zwiazala sie z ich dzieckiem Tongue i znam cos takiego - znaczy zwracanie sie do partnera corki/syna per "dziecko drogie" Tongue XP

ja jednak nie umialam chyba mowic do tesciow -"mamo/tato" bo

Cytat:
jak dla mnie slowa mama i tato sa zarezerwowane tylko dla 2 osob w zyciu.

Czasem trzeba kogoś ugryźć, żeby poczuć się lepiej .......
07.09.2007 20:37:41
Gothka =)
Moderator
*

Portfel: 1,588

Jak obserwuję różne małżeństwa to widzę, że synowa przeważnie nie może dogadać się z teściową, która wszystko wie lepiej, umie lepiej, robi lepiej. Wiadomo, psychologia mówi o tym, że matce, która dotąd miała syna dla siebie, trudno zaakceptować drugą kobietę. Dlatego zależy mi na tym żeby w przyszłości moje kontakty z teściową były przyjazne i żeby mnie zaakceptowała. Smile Do teściów chyba nie zwróciłabym się "mamo/tato", ale "matko/ojcze" czemu nie? Jeśli nie mieliby nic przeciwko Smile Niektórzy teściowie lubią jak się do nich mówi na ty, po imieniu. Ale to już indywidualne przypadki.

Anioł nigdy nie upada.
Diabeł upada tak nisko, że nigdy się nie podniesie.
Człowiek upada i powstaje.
[Dostojewski]
08.09.2007 09:24:34
iwcia
Moderator
*

Zuziaaa napisał(a):
a czy to zle jesli traktuja jak dziecko prawie wlasne?

hmmm moze to nie zle ale niewiem czy dziecko chcialoby byc traktowane jak dziecko Tongue

Gothka =) napisał(a):
Dlatego zależy mi na tym żeby w przyszłości moje kontakty z teściową były przyjazne i żeby mnie zaakceptowała

No no powodzenia Biggrin hehe ostatnio slyszalam o przypadku w ktorym tesiowej nie podobalo sie ze dziewczyna nosi okulary i ma krzywe zeby, bo przeswiadczona o tym ze synka stac na "cos" lepszego, twardo stala przy swoim.
Nie tak latwo z tesciowymi, no i wcale mnie nie dziwi ze synowa moze denerwowac sytuacja typu: ale ja wiem ze moj syn lubi takie jak ja robie a nie takie jak ty Animatedwink

Zapraszamy
08.09.2007 22:47:59
Falkhor
Administrator
*

Mamusia zawse wie, co synek lubi Tongue Ogórkowa mocno słona, ale ziemniaczanka już nie Tongue Dla samego najfajniej by było, jakby jego mama i teściowa się dogadały tak, aby zawsze było coś smacznego na obiadek Tongue Tongue Tongue

08.09.2007 23:06:16
iwcia
Moderator
*

Falkhor napisał(a):
Dla samego najfajniej by było, jakby jego mama i teściowa się dogadały tak, aby zawsze było coś smacznego na obiadek

A jeszcze lepiej by bylo jakby obydwie odwiedzialy sie raz na tydzien i to najlepiej na takim obiedzie przygotowanym przez tesciowa Biggrin a reszta tygodnia to juz rezerwacja dla meza i zony.

Zapraszamy
08.09.2007 23:09:46
Falkhor
Administrator
*

iwcia, Biggrin Biggrin Biggrin Biggrin

Ja jestem człowiekiem, który chciałby z teściami dobrze żyć. Jak do tej pory nie zdarzało się, aby nawet rodizny moich znajomych na mnie przesadnie narzekali, więc może to dobrze wróży dla związku małżeńskiego? Smile Mój tato dobrze dogaduje się z teściową, a ta go bardzo lubi Smile

09.09.2007 08:26:52
iwcia
Moderator
*

Falkhor napisał(a):
Ja jestem człowiekiem, który chciałby z teściami dobrze żyć. Jak do tej pory nie zdarzało się, aby nawet rodizny moich znajomych na mnie przesadnie narzekali, więc może to dobrze wróży dla związku małżeńskiego? Smile Mój tato dobrze dogaduje się z teściową, a ta go bardzo lubi

Dobrze i to sie ceni, moze masz tez takie zdanie bo jak piszesz Twoj tato dobrze sie z tesciowa dogaduje, niestety ja w rodzinie niemam tak dobrych przykladow Animatedwink moze dlatego wolalabym w przyszlosci jak najbardziej miec dobre relacje ale jednak z dystansem.

Zapraszamy
09.09.2007 13:01:22
Gothka =)
Moderator
*

Cytat:
Mamusia zawse wie, co synek lubi Tongue Ogórkowa mocno słona, ale ziemniaczanka już nie Tongue

Falkhor, przerażasz mnie :eek: XP

Cytat:
No no powodzenia Biggrin hehe ostatnio slyszalam o przypadku w ktorym tesiowej nie podobalo sie ze dziewczyna nosi okulary i ma krzywe zeby, bo przeswiadczona o tym ze synka stac na "cos" lepszego, twardo stala przy swoim.
Nie tak latwo z tesciowymi, no i wcale mnie nie dziwi ze synowa moze denerwowac sytuacja typu: ale ja wiem ze moj syn lubi takie jak ja robie a nie takie jak ty Animatedwink

Jestem cierpliwa i trudno mnie czymś takim sprowokować, będę uparcie probować się w miarę zaprzyjaźnić z teściami ;D Nie tacy teściowie źli jak ich malują :lol-sweat:

Anioł nigdy nie upada.
[Dostojewski]
09.09.2007 18:54:34
Falkhor
Administrator
*

Gothka =), To z ogórkową i ziemniaczanką to był tylko przerysowany przykład Tongue nie lubię za słonych dań tak ogólnie Tongue

Źle jest, gdy to teściowie decydują o tym, jak związek ma wyglądać. Taka prawda, że nie jedno małżeństwo rozleciało się nie przez wizyty teściów, ale przez WIZYTACJE. Mnie by chyba krew zalała na coś takiego...

09.09.2007 19:57:26
Gothka =)
Moderator
*

W ogóle teściowie mają tendencję do ingerowania w wiele spraw. Coś takiego np. przyjeżdża teściowa i sprawdza czy synowa dobrze zajmuje się jej synem. Rozumiem, że być może stwarza jej konkurencję, "zabrała" jej syna itp., ale bez przesady. Młode małżeństwo chce być samodzielnym małżeństwem.

Cytat:
Gothka =), To z ogórkową i ziemniaczanką to był tylko przerysowany przykład Tongue nie lubię za słonych dań tak ogólnie Tongue

Będę pamiętać Tongue

Anioł nigdy nie upada.
[Dostojewski]
09.09.2007 20:06:43
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: