Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Terroryści zatrzymali 30. Rajd Dakar
AutorWiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Online
Reputacja: 3
Portfel: 16,128
Terroryści zatrzymali 30. Rajd Dakar

Cytat:
Ostrzeżenia, w tym także od Al-Kaidy, o możliwości zorganizowania zamachów na uczestników rajdu i na ekipy serwisowe docierały do organizatorów od kilku tygodni. Najbardziej obawiano się zagrożenia na etapach w Mauretanii, gdzie uczestnicy mieli wjechać 12 stycznia, podczas ósmego etapu z Ataru do Nawakszut.

Źródło - Wiadomości.o2.pl

Mówiło się, że rajd Dakar ma problemy.
Mówiło się też, że powstrzymać go może tylko pieniądz albo jego brak...
Nagle przemówili terroryści. Zginęło 4 osoby, a cały rajd został odwołany. Przygotowane maszyny, zdeterminowane załogi, sponsorzy, zapasy paliwa i wcześniej przygotowane trasy - mają czekac na następny rok. nie jest jednak pewne, że za rok Dakar się odbędzie...

Nie jestem miłośnikiem sportów motoryzacyjnych. Ale gdy tylko usłyszałem tego newsa, przypomina mi się atak terrorystów na sportowców olimpijksich w Monachium z 1972roku, które zekranizował Spielberg.

Cytat:
Letnie Igrzyska Olimpijskie w Monachium z 1972 roku przeszły do historii nie ze względu na rekordy sportowe jakie tam padły, ale tragedię, która rozegrała się 5 września. Tego dnia członkowie palestyńskiej organizacji Czarny Wrzesień wdarli się na teren olimpijskiej wioski biorąc do niewoli 11 członków izraelskiej reprezentacji. 21 godzin później, w wyniku nieudolnej akcji antyterrorystycznej, zginęli wszyscy sportowcy i pięciu z ośmiu porywaczy.

Źródło - FILMWEB.pl

Nie wiem, czy jeszcze komuś wyda się to powiązane, ale mnie się wydaje. Terroryści jawnie cieszą się z tego, że w ich mniemaniu zachód 'mięknie' - wycofuje się z ziemi, w której nasz 'europejski' światopogląd nie nadaje się prawie na nic.
Czy odwołanie Dakaru może być impulsem do innego potraktowanie Bliskiego Wschodu?
Jak oceniacie terroryzm wogóle, patrząc na niego 'pod kątem' sportu?

06.01.2008 13:16:55
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
levi'
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Status: Offline
Reputacja: 4
Portfel: 3,304
RE: Terroryści zatrzymali 30. Rajd Dakar

terroryzm zawsze był, jest i będzie - od strony bezpieczeństwa to jak najbardziej DOBRZE, że odwołali rajd, ale od strony czysto sportowej to bardzo ŹLE, bo takie posunięcie daje do zrozumienia tettorystom, że zachód zaczyna się ich bać, co może przynieść dokładnie odwrotne skutki - NIE, moim zdaniem to źle, że odwołali rajd...

terroryzm zawsze był, jest i będzie...odwołanie rajdu można odbierać w 2ch aspektach: sportowa walka i zdrowy rozsądek...
jeśli mowa o pierwszym przypadku to niewątpliwie sport na tym ucierpaił, ale z drugiej strony zdrowie i życie zawodników jest niewątpliwie ważniejsze...

mimo wszystko uważam, że odwołanie zadowów to nie był dobry pomysł, bo nie da się ukryć, że terroryści mogą odebrać to posunięcie jako "ustępstwo", albo oznakę strachu... :/

Z dłońmi tak splecionymi jakbyś klęcząc spała
W niedostępne mym oczom wpatrzona widzenie
Płaczesz przez sen i wstrząsem wylękłego ciała
Błagasz o nagłą pomoc, o rychłe zbawienie
06.01.2008 13:30:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Karl xD

*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 0
Portfel: 3

Jeśli o mnie chodzi to tak:
terroryści walczą o prawo wlasnosci do ziemi i surowcow tam sie znajdujących, bo skoro usa się tam bezprawnie wpier**** by grabić surowce(pod nazwą misja pokojowa) to terrorysci mają prawo się bronić, a co do zamachów to ja uważam tak: usa ma wielką armię, jakiej nie ma terrorysci. oni nie idą na otwarty ogien bo jest ich malo. wiec jak ak, czy polska partyzantka atakują z nienacka w malych grupach, "średniej wielkoścui akcje"

Mam pytanie: dlaczego usunięty został mój post z tego tematu? przecież go ocenzurowałem! A treść w nim zawarta odzwierciedla prawdę zawartą w moich poglądach. Bo polityka to bagno. I chodź mamy "wolność słowa" to i tak nas mogą posadzić za "nieprawdziwe informacje" które są przez nich tak naprawdę skrywane(przez polityków) Jeśli czuję niechęć do usa to mam prawo to wyrazić i nikt mnie nie ma prawa wsadzić. Ale polityka to jak mafia działa. Zwiną do "paki" a powód zawsze wymyślą i dowody sfabrykują.

http://guitarowo.myminicity.com/
klikać!

Ten post był ostatnio modyfikowany: 13.01.2008 18:29:49 przez WesolyZniwiarz.

09.01.2008 19:12:42
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
terelka
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Portfel: 3,494

Szkoda, że terroryści zaczęli mieszać się do sportu :/ Smutne to, że taki rajd został odwołany przez takie coś :/

"Strach jest tym co niszczy, zapomnij o nim a zwyciężysz..."

14.02.2008 19:12:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziWindows XP/2003Firefox
typ
: )
*

Grupa: Zarejestrowani
Portfel: 183

Cytat:
terroryści walczą o prawo wlasnosci do ziemi i surowcow tam sie znajdujących, bo skoro usa się tam bezprawnie wpier**** by grabić surowce(pod nazwą misja pokojowa) to terrorysci mają prawo się bronić, a co do zamachów to ja uważam tak: usa ma wielką armię, jakiej nie ma terrorysci. oni nie idą na otwarty ogien bo jest ich malo. wiec jak ak, czy polska partyzantka atakują z nienacka w malych grupach, "średniej wielkoścui akcje"

hmm gdzie Ci tam na trasie rajdu USA grabi, do Iraku daaaleko,
Czy uważasz że zbijanie cywilów w warunkach pokojowych to walka o niepodległość Iraku który jest spory kawałek dalej
Dlatego porównanie z polska partyzantką jest nie na miejscu.
Terroryzm uderzający w cywilów, trzeba jak najbardziej potępiać

Cytat:
I chodź mamy "wolność słowa" to i tak nas mogą posadzić za "nieprawdziwe informacje" które są przez nich tak naprawdę skrywane(przez polityków) Jeśli czuję niechęć do usa to mam prawo to wyrazić i nikt mnie nie ma prawa wsadzić. Ale polityka to jak mafia działa. Zwiną do "paki" a powód zawsze wymyślą i dowody sfabrykują.

to że wolność słowa jest zagrożona to się zgadzam, ale myślę że zadni agenci z USA za krytkowanie tego kraju Ci nie grożą Smile

Związek Socjalistycznych Republik Europejskich

Socyjalizm każdemu równo nosa utrze: Bogatych zdusi jutro – a biednych: pojutrze... Aleksander Fredro

Ten post był ostatnio modyfikowany: 14.02.2008 21:52:38 przez Falkhor.

14.02.2008 20:37:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziWindows XP/2003Maxthon / MyIE2
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: