Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Sztuka sondażu sztuką szantażu?
AutorWiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 3
Portfel: 16,128
Sztuka sondażu sztuką szantażu?

Cytat:
Można dojść do przekonania, że to albo jedno wielkie oszustwo, albo ludzie tak często zmieniają zdanie. A jak jest naprawdę? Przedwyborcze badania popularności są stałym elementem kampanii wyborczej. Kreują zwycięzców i przegranych, wpływają na zachowania wyborców. Dlaczego ich wyniki są tak różne? Przecież każdy z ośrodków badawczych zarzeka się, że błąd statystyczny jego sondażu nie przekracza 3%.

- Każdy z ośrodków używa innej metody. Pytania są co prawda proste, jednak odpowiedzi ludzi zależą od tego, czy poda im się samą nazwę partii, czy też doda nazwisko przywódcy. Często odpowiedź zależy też od kolejności, w jakiej ankieter wymieni nazwę ugrupowania - tłumaczy prof. Jacek Raciborski, socjolog. Wiele zależy również od sposobu przeprowadzenia sondażu. - Klasyczne badanie w terenie daje zwykle inne rezultaty niż sondaż telefoniczny. Ankieterzy dzwonią na telefony stacjonarne, tymczasem dzisiaj dominują komórki - dodaje prof. Raciborski.

Źródło 1, O2, Źródło 2, Interia

Już wielokrotnie na Forum, w różnych tematach, rozmawialiśmy o sondażach. Że to aż dziwne, że Polacy tak zmieniają swoje zdanie, że w jednym dniu nawet sondaż poranny mówi 90% TAK i 10% NIE, a wieczorny 80% NIE, 20% TAK.

Metody ankietowania są wyspecjalizowanym przedmiotem nauki. Warsztat badacza, sposoby zbeirania materiału naukowego - wiele odmian narzędzi badawczych, metody analizy zebranych danych i ich prezentacji. Statystyka, socjologia, psychologia... Jak jednak podejść do tego, co widzimy w mediach?

Sam widzę bardzo często, że dana gazeta publikuje kolorowy wykres. Tylu na tak, tylu na nie, tylu nie wie. Czego mi tu brak? Podania METODY, jaką dane zostały zebrane i ilości osób w próbie (czyli na ilu osobach przeprowadzono np. ankietę, do ilu zadzwoniono...). Dopiero TO, czyli powiedzmy KONTEKST, pozwala nam należycie ocenić prezentowane informacje. Wiadomo, że nawet zmiana skali, na której stoją przedwyborcze sympatie do polityków, moga byc zmanipulowane z zachowaniem praw matematyki, ale z okłamaniem naszej percepcji.

Wg mnie przydałoby się to jakoś uregulować - nawet w sondach robionych na naszym Forum widac, ile osób brało w niej udział, ile głosów zostało oddanych na daną opcję i wyniki są przedstawiane proporcjonalnie, tak samo, w takich samych kolorach.

Jak Wy wierzycie sondażom?
Czy macie jakąs firmę, która robi sondaże i której Wy bardziej ufacie?
Czy 'czytanie' wiele sondaży o tej samej materii (np. poparciu dla partii)?
Kiedy ankieta jest dla Was wiarygodna?
Jakie formy badania opinii publicznej uwazacie za najlepsze?
Czy wg Was często manipuluje się wynikami?

Pozdro Cool

09.10.2007 09:23:00
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Kiwi

*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 0
Portfel: 1,427

Falkhor napisał(a):
Jak Wy wierzycie sondażom?

Falkhor napisał(a):
Czy wg Was często manipuluje się wynikami?

Nie wierzę sondażom, bo jej wynik zależy od tego kto zleci ich przeprowadzenie. Np. w sondażach wyborczych.
Manipulacje wg mnie zdarzaja się bardzo często. Powód jeden: skłonić ludzi do zagłosowania na daną partię.

*
KAŻDY NOWY DZIEŃ RODZI NOWE PARANOJE
09.10.2007 11:49:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Falkhor
Administrator
*

Kiwi, Wg mnie masz sporo przykrej racji. Pytanie - co z firmami, które robią sondaże? Najbardziej znane to chyba CBOS i TNS OBOP. Są jeszcze jakies inne firmy, ale przykładowo w takiej argentynie niezlaeżnych sondaży było chyba 6 i to na ich podstawie wyciągano średnie poparcie dla nowej kandydatki na prezydenta (pani Fernandez). U nas każda gazeta robi swoje sondaże... ale neistety - nie podaje - albo bardzo rzadko - ILE osób wzieło udział w ankiecie, jak wyglądałą owa grupa reprezentacyjna...

Z resztą o tym mówi fragment tekstu:

Cytat:
Klasyczne badanie w terenie daje zwykle inne rezultaty niż sondaż telefoniczny. Ankieterzy dzwonią na telefony stacjonarne, tymczasem dzisiaj dominują komórki

Przecież wiadomo, że telefony stacjonarne posiadają osoby starsze, raczej nie studenci Animatedwink

09.10.2007 16:40:18
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
siss

*

Portfel: 791

Dzięki sondażom łatwo manipuluje się opinią publiczną. Wkurza mnie ich nagromadzenie i różnorodność zwłaszcza przed wyborami. Nachalnie i na siłę próbują wcisnąć człowiekowi "coś oczywistego", co wcale oczywiste być nie musi.

10.10.2007 13:42:23
levi'
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Reputacja: 4
Portfel: 3,304

ja bym tego nie określił manipulacją - wkońcu przy każdym badaniu pracuje grono ekspertów...moim zdaniem (poprostu) różne grupy się tym zajmujące, przeprowadzają takowy sondaż w gronie innej części społeczeństwa nooo i oczywiście regionu...
...bo wszyscy wiemy, że w niektórych częściach polski znacznie lepiej postrzegany jest PiS, a w innych PO...albo np na wsi...moim zdaniem na tym polega cała zagadka xD

ja uważam, że sondaże nigdy nie mówiły i nie będą mówiły prawdy, bo prezcież badanie dajmy na to 1000 osób, nie odzwierciedla tego jak poparcie rozkłada się w całym narodzie... :nerd:

Z dłońmi tak splecionymi jakbyś klęcząc spała
W niedostępne mym oczom wpatrzona widzenie
Płaczesz przez sen i wstrząsem wylękłego ciała
Błagasz o nagłą pomoc, o rychłe zbawienie
10.10.2007 13:49:38
Kuru

*

Portfel: 1,066

90% ludzi wierzy w informacje które zawierają jakieś dane statystyczne. :hihi: Animatedwink

10.10.2007 17:02:17
levi'
Moderator
*

Kuru,

Cytat:
90% ludzi wierzy w informacje które zawierają jakieś dane statystyczne.

bo przeważnie wierzymy, albo staramy się wierzyć, w to co nam pokazują...ale wszystko polega na tym, aby mieć dystans do takich sondaży i nie dopatrywać się w tym jakiś politycznych rozgrywek czy szantazy - trzeba poprostu pojąć, że nasz naród jest naprawdę bardzo podzielony i przez takie cząstkowe badanie nie da się odzwierciedlić preferencji całego narodu...

10.10.2007 23:42:17
Falkhor
Administrator
*

Słowo 'statystyka', 'dane statystyczne', 'sondaż' są namaszczone skojarzeniem naukowym. Zestawienie ich z artykułem powoduje, że czytelnik lub widz ma wrażenie, iż prezentowane dane zostały zebrane w naukowy sposób. Niestety, czasem jest to nauka np... socjotechnika Tongue

Taka jest magia liczb - widzieć napis 'wszyscy chcą głosować na X' a widzieć '96% wyborców chce głosować na Y' - nie ma bata. Ulegamy Animatedwink

11.10.2007 08:54:18
Kuru

*

Portfel: 1,066

levi', to co napisałem to taki ukryty żart, bo samo stwierdzenie zawiera dane statystyczne Animatedwink

Inny ciekawy żart: "martwi mnie poziom inteligencji obywateli skoro połowa z nich ma IQ poniżej średniej" Animatedwink

11.10.2007 11:37:13
Demonesssa

*

Portfel: 395

ja patrze tylko czasem na sondaze - skoro mam isc do wyborow to czytam jednak glownie zerzy o kandydatach co powiedzieli co zrobili Przyznam ze pokico stawialam na Tuska ale traci troche co nie znaczy ze zyskuja inni Nadal bede glsowoac na Tuska czy sie to sondazom podoba czy nie :hihi: :hihi:

Demon - Istota zawieszona pomiędzy dobrem a złem.
11.10.2007 12:04:12
levi'
Moderator
*

Demonesssa,

Cytat:
Przyznam ze pokico stawialam na Tuska ale traci troche co nie znaczy ze zyskuja inni Nadal bede glsowoac na Tuska czy sie to sondazom podoba czy nie

noooo i tak 3mać - trzeba mieć swoje zdanie mimo wszystko - nie ulegać sondażom...
...ja również wiem na kogo bd głosował - wiem to oda dawna, bo od początku śledziłem i zgadzałem się z programem tej partii, a w ostatnim czasie jeszcze bardziej się w tym przekonaniu utwierdzam =D - mnie tam nie rusza, że tracą tyle czy tyle...mają swoich wyborców (ja w nich jestem) i dzięki nim, a nie jakimś głosowaniom, odniosą zamierzony sukces :sweet:

11.10.2007 18:04:18
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: