Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (3):« Pierwsza [1] 2 3 Następna > Ostatnia »
Szokujące "taśmy ojca Rydzyka"
AutorWiadomość
pablo

*

Grupa: Zarejestrowani
Status: Offline
Reputacja: 0
Portfel: 546
Szokujące "taśmy ojca Rydzyka"

Cytat:
To prowokacja - tak na rewelacje tygodnika "Wprost" cytującego jego wykłady do studentów reaguje o. Tadeusz Rydzyk. Dyrektor Radia Maryja miał mówić m.in. że prezydentowa to czarownica i powinna poddać się eutanazji.
- Jeżeli te słowa są autentyczne, to jest to wypowiedź absolutnie skandaliczna - to z kolei słowa Macieja Łopińskiego z Kancelarii Prezydenta.

Kancelaria z komentarzem do opinii duchownego z Torunia woli jednak poczekać do uzyskania pewności, że materiały opublikowane przez "Wprost" są autentyczne. Redaktor naczelny tygodnika Stanisław Janecki zapewnia o ich prawdziwości: - Gdybyśmy nie mieli pewności, nie publikowalibyśmy tych treści. Naczelny zapowiada też, że "Wprost" opublikuje na swych stronach internetowych całość nagrania. - Każdy będzie mógł sam tego wysłuchać - dodał Janecki.

- To prowokacja, że ja miałem gdzieś komuś powiedzieć, czy mówić. Moje ustosunkowanie się w tej chwili: prowokacja, następna prowokacja - broni się o. Rydzyk na antenie Radia Maryja. Ojciec dyrektor zatelefonował do studia w czasie drogi z Częstochowy do Torunia.

- Nigdy nie miałem intencji i nigdy nie obrażałem - chciałbym to jeszcze zaznaczyć - pana prezydenta, czy panią prezydentową. Nawet jeżeli mówię jasno, czy ostro, to trzeba się trochę znać na retoryce i trzeba cały kontekst widzieć. (...) Jeszcze raz mówię: nawet mi do głowy nie przyszło, żeby kogoś obrażać - podkreślił duchowny.

Całą sytuację nazwał "walką duchów". - Ciągle chcą skłócić nas wszystkich - powiedział. - To się sztucznie nagłaśnia. Ale prawdę trzeba mówić - zaznaczył. Zaapelował też do słuchaczy o modlitwę, także "za tych wszystkich, którzy są na usługach zła".

"Prezydentowa to czarownica, która powinna się poddać eutanazji. Prezydent to oszust ulegający lobby żydowskiemu. Sprawa Jedwabnego służyła tylko temu, by środowiska żydowskie mogły wyłudzić od Polski 65 mld dolarów. A "Gazeta Wyborcza" prezentuje cyniczną i przewrotną mentalność talmudyczną" - to, jak podał w internetowym wydaniu "Wprost", słowa o. Tadeusza Rydzyka, wygłoszone podczas wykładów dla studentów.

Powiedzcie, powinienem przeprosić panią tą czy nie? (...) Abp Życiński mówił, że powinienem przeprosić, czy nawet przepraszał za mnie. Gołębiewski też mówił z Wrocławia, że mam przeprosić wszystkich, których obraziłem. Najbardziej się dziwię, że to mówią księża biskupi, księża. Przecież chodzi o życie, fundamentalna sprawa. Tutaj nie ma żadnych kompromisów. Oni przygotowują eutanazję. Czego się boją?! Jesteśmy sprzedani. Zmieni się mentalność, propaganda przyjdzie. I jeszcze Olejnikowa pluje w twarz. Olejnikowa, pani Środa. Ona w przeddzień mówiła publicznie o wprowadzeniu eutanazji w Polsce. I na drugi dzień idzie i jest uwiarygodniona. Jak można? Czy ja mogę iść do "Gazety Wyborczej" i wywiadu udzielać? Nigdy. Trzeba mieć godność, honor. Ja się dziwię, że ludzie tam idą. Jest zasada, nie wchodź w plewy, bo cię świnie zeżrą. Biskup Frankowski mówił, że rodzice mu tak mówili. Ładne powiedzenie.
I dlatego powiedziałem. Powiedziałem bardzo mocno. Dlatego, żeby zareagowali. I była reakcja. To było w stylu "tak-tak", "nie-nie". Dobro oddzielić od zła. Prawdę od kłamstwa. Szambo od perfumerii. Tylko tyle. Powiedziałem też: jeżeli PiS się nie pozbiera, to was ludzie wyplują. (...) Jeszcze powiedziałem, że jest to walka między dwiema lożami. Tak podejrzewam. (...)
Jak oni ładnie mówią. Pani prezydentowa z taką eutanazją? Ty czarownico! Ja ci dam! Jak zabijać ludzi, to sama się podstaw pierwsza. Nie uwłaczając.

Mam prawo to opowiedzieć, że ja z panem prezydentem przed wyborami rozmawiałem. I on mnie oszukał. Chcieli się spotkać i to trwało takie umawianie się z półtora roku. Ja nie chciałem. Nie. Nie. Po co? Powiedzieliście na nas, na radio, nam mnie, że współpracujemy z KGB. To było w "Gazecie Polskiej". (...)
Doszło do spotkania. Nie chciałem, ale wtedy biskupi mnie namawiali. Powiedziałem, dobrze, spotkamy się, ale nie sam. Ktoś będzie z episkopatu. Poszedł biskup. (...) No i co? Już jedziemy. Jadę, w połowie drogi dowiaduję się: tylko jeden przyjechał z panów. A ja powiedziałem: obaj. Tylko jeden? Drugi zajęty? To ja powiedziałem: mnie też nie ma. Ekscelencjo, przepraszam bardzo, ale mnie też nie ma. I zawróciłem do domu.
Na drugi raz jedziemy. (...) Doszło do spotkania, rozmawialiśmy. I pytałem o parę rzeczy. Pierwsza: panie prezydencie, jaki jest stosunek pana do sprawy polskiej? Pan wstrzymał ekshumację w Jedwabnem. Przecież pan wie, że tu chodzi o 65 miliardów dolarów, żeby Polska dała. Za co Polska ma oddawać 65 miliardów dolarów? Za co? Przyjdą do pana i powiedzą: proszę mi oddać ten skafander. Ściągaj spodnie. Dawaj. Buty dawaj. Dlaczego mam dać te pieniądze? Za co?
Później mówię: jaki jest pana stosunek do polskiej historii? Bo dajecie na muzeum Holocaustu niejeden hektar ziemi w Warszawie. A tam ziemia kosztuje nawet 2 tysiące dolarów i więcej za metr kwadratowy. Droższa niż w Japonii, w Tokio. I jeszcze dajecie dwie trzecie pieniędzy na to muzeum. A nie dajecie paru metrów na pomnik KL Warschau? Tam też ginęli ludzie, tyle że Polacy. I tu milczą wszyscy. On powiedział: nie dajemy pieniędzy. A śmierć każdego to jest śmierć. Trzeba się pochylić. Każda tragedia jest tragedią. (...)
Trzecie powiedziałem jedno: gratuluję, że pan wstrzymał ten marsz, przepraszam, zwichniętych. Kochających inaczej. To jest homo nie wiadomo. Nie można się wygłupiać. Szybko można zdemoralizować dzieci, młodzież. Szybko. To jest nienormalne.
A jaki jest pana stosunek do życia? Bo pan zaproszony do radia jako minister sprawiedliwości powiedział: dobrze, ale bez pytania o aborcję. A ja wtedy powiedziałem: to dziękujemy. Nie przyjmujemy. Odwołujemy zaproszenie. (...) On odpowiada: jestem za życiem. Oczywiście za.

Spotkałem się w tych dniach w Basel z panem Kobylańskim, którego bardzo szanuję. To jest bardzo szlachetny człowiek. Nie jest prawdą, że on jest naszym sponsorem. Dał na tę budowę, na wszystko razem z kimś drugim 130 tysięcy dolarów. To nie jest prawda, co mówią. To jest dużo pieniędzy, ale nie dla niego. (...) Powiedział mi: Polska może być tylko silna z Kościołem. Widziałem wiele religii w życiu, ale tylko katolicyzm. I tylko taka Polska.

Wiecie, co nam zrobiła ostatnio "Gazeta Wyborcza"? Jechali na ten marsz gdzieś spod radia i dwóch z "Gazety Wyborczej" wsiadło. Będą kpić, zdjęcia robić. Wszystko cynicznie! To jest taka talmudyczna mentalność. Nie łacińska, nie chrześcijańska, nie muzułmańska. To jest taka przewrotna. Dzisiaj powie tak, jutro odwrotnie. To nie jest polskie. (...)
Jest trochę inna etyka katolicka, a trochę inna chrześcijańska. Wchodzi protestantyzm i są niuanse różne. A później jeszcze jest etyka talmudyczna i tam się już nie dogadasz. Jestem przeciwko jakiemukolwiek mówieniu o narodach. Ale etyka: dzisiaj powie tak, za chwilę inaczej, a jutro jeszcze inaczej. I wszystko jest w porządku.
Fragmenty zapisu "taśm Rydzyka"

Tygodnik pisze też o rozczarowaniu o. Rydzyka postawą głowy państwa w sprawie zmiany konstytucji. Redemptorysta miał opowiadać o zabiegach braci Kaczyńskich, którzy przez półtora roku mieli się starać o spotkanie z nim. - Ja nie chciałem - zapewnia zakonnik, tłumacząc niechęć tym, że bracia Kaczyńscy atakowali go wcześniej za rzekome kontakty z KGB. Pod namową biskupów o. Rydzyk uległ. Jednak gdy był w połowie drogi na spotkanie, dowiedział się, że jeden z braci się nie stawi. - Zawróciłem do domu - relacjonował zakonnik. Wypomniał prezydentowi zachowanie, gdy ten został miał pojawić się w programie na antenie Radia Maryja. - Zaproszony do radia jako minister sprawiedliwości powiedział: dobrze, ale bez pytania o aborcję. A ja wtedy powiedziałem: odwołujemy zaproszenie.

O. Tadeusz Rydzyk oskarża Lecha Kaczyńskiego o poddawanie się lobby żydowskiemu, zwłaszcza za wstrzymanie ekshumacji w Jedwabnem, gdy był ministrem sprawiedliwości. - Przecież pan wie, że tu chodzi o 65 mld dolarów, żeby Polska dała. Przyjdą do pana i powiedzą: proszę mi oddać skafander! Ściągaj spodnie! Buty dawaj!

Lechowi Kaczyńskiemu jako prezydentowi Warszawy dostało się także za sprzyjanie idei wybudowania w Warszawie Muzeum Historii Żydów Polskich. - Dajecie na muzeum Holocaustu niejeden hektar ziemi w Warszawie. A tam ziemia kosztuje nawet 2 tys. dolarów za metr kwadratowy! I jeszcze dajecie dwie trzecie pieniędzy pieniędzy na muzeum?

Opowieść zakonnika stoi w całkowitej sprzeczności z relacjami prezydenta. Ten we wcześniej udzielonym wywiadzie oznajmił, że osobiście widział o. Rydzyka dwa razy w życiu podczas większych uroczystości. - Nigdy nie udzieliłem wywiadu jego rozgłośni - mówił Lech Kaczyński.

Ojciec Rydzyk broni też Jana Kobylańskiego, polonijnego biznesmena z Urugwaju, znanego z antysemickich wypowiedzi, oskarżonego przez prasę o wojenną kolaborację z hitlerowcami. - To szlachetny człowiek - miał mówić zakonnik.

źródło

Jeśli to co napisało dzisiejsze "Wprost" jest prawdą, to jak to się odnosi do wczorajszych wydarzeń na Jasnej Górze gdzie obok o. Rydzyka byli tam premier i wiceprzemierzy. Czy o. Rydzyk ma prawa tak wypowiadać się o rządzących? A może twierdząc że to prowokacja ukrywa fakt że są to jego słowa o których zapomniał?

Bóg dał nam talent, wyobraźnię i silną wolę abyśmy mogli realizować swoje marzenia. Ja swoję właśnie realizuję
09.07.2007 13:33:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
terelka
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Portfel: 3,494

pablo,

Cytat:
Czy o. Rydzyk ma prawa tak wypowiadać się o rządzących?

Myślę, że nie ma prawa tak się wypowiadać... za dużo sobie ostatnio pozwala... gdyby to była inna osoba to już miała by proces o zniesławienie..., pomówienie czy też obrazę głowy państwa.

"Strach jest tym co niszczy, zapomnij o nim a zwyciężysz..."

09.07.2007 13:41:32
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Reputacja: 3
Portfel: 16,128

Rany :/

Cytat:
Prezydentowa to czarownica, która powinna się poddać eutanazji. Prezydent to oszust ulegający lobby żydowskiemu.

Ciekaw jestem, co by się działo, gdyby to powiedział ktos inny, mniej wpływowy?

Cytaty Ojca Rydzyka krążą w necie już od bardzo dawna. Nie jestem wzorem chrześcijanina, ale taki duchowny? Zupełnie mi się nie widzi :/

09.07.2007 14:50:07
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
ziomalka
P A V U L O N ^^
*

Reputacja: 6
Portfel: 4,364

Falkhor napisał(a):

Szubienica? Rozstrzelanie? ...

Falkhor napisał(a):
Cytaty Ojca Rydzyka krążą w necie już od bardzo dawna. Nie jestem wzorem chrześcijanina, ale taki duchowny? Zupełnie mi się nie widzi :/

Uważam, ze ten pseudo-katolicki dyktator znów uniknie kary - ujdzie mu to płazem jak wszystko do tej pory. Niestety ma za plecami mnóstwo zwolenników, którzy będą ręcami i nogami bronić Ojca Redaktora. Paranoja :/
Duchowny ma byc wzorem do naśladowania a nie osobą która krytykuje i obraża ....

I know it seems hard sometimes
but remember one thing.
Through every dark night,
theres a bright day after that.
So no matter how hard it get,
stick your chest out,
keep ya head up.... and handle it.

Tupac Shakur
09.07.2007 14:56:29
Eisenhower

*

Portfel: 252

Na temat Ojca (slowo Ojca powinno byc brane w cudzyslow) Rydzyka mam juz dawno wyrobione zdanie. Ogladnalem jakis czas temu reportaz TVN Uwaga przyblizajacy jego osobe. Temat Rydzyka byl wielokrotnie walkowany na ustach opinii publicznej, swego czasu nawet skatoliczala TVP wyemitowala film pt. "Imprerium Ojca Rydzyka" i uwierzcie ten czlowiek to kawal... (dopowiedzcie sobie sami). Ogolnie co do kleru to smiesza mnie troche te wszystkie narady episkopatu, ale co zrobic z Radiem Maryja. Kiedys powstal nawet jakis specjalny pododdzial ktory w nazwie mial cos z troska. Problemem jest to, ze imperium Rydzyka jest utrzymywane za przyslowiowy wdowi grosz, ktory zebrany do kupy daje astronomiczne kwoty. Tadek tak na prawde jest niezlym biznesmenem. Jedno mnie jednak pociesza. Jak patrze na statystyki sluchaczy, to sa to sami starcy z wyksztalceniem podstawowym. Szkoda ich tylko, bo slepo wierza w slowa Rydzyka i sa gotowi wydrapac oczy kazdemu kto odwazy sie powiedziec cos zlego na jego temat.

09.07.2007 15:55:01
Padlinka

*

Reputacja: 1
Portfel: 1,431

ale przeciez sam fakt ze czlowiek ktory POWINIEN byc autorytetem , przykladem wzorowego duchownego wyzyskuje ludzi [ bo przeieztrudno inaczej to nazwac ] . wlasny styl wlasnym stylem , ale bez przesady . zauwazcie ze kiedy ludzi dostaja sie do wladzy i pieniadzy ciezkamielonke przechodzi ich umysl :/

lubię słowo INDOLENCJA , przy nim moje lenistwo staje się czymś wyrafinowanym
:lil-lol:
09.07.2007 21:37:42
lukascompl

*

Portfel: 149

Skandal na którego zgadzaja się ludzie owładnięci i zmanipulowani przez człowieka w ciemnych okularach, połowa rządu obecnego wczoraj na wczorajszej mszy w Częstochowie i wielu opetanych mania spisku i zdrady- a wszystko to, że te obłudne i pełne nienawiści słowa, trafiaja na podatny grunt, ludzie słuchają Rydzyka, gdyz widzą wiele zła- ale sam Rydzyk wyrządza wiele zła polskiemu Kościołowi, polskiej polityce i wprowadza wiele manipulacji i kłamstw. Słowa które wypowiadał do studentów!- to czyste pełne przekonania słowa ,a tak naprawdę to gra o poparcie dwóch nieudolnych bliźniaków i ich koalicji, która jednak się rozpadła.

09.07.2007 22:08:06
pablo

*

Cytat:
Episkopat nie ma wpływu na obsadzenie funkcji dyrektora Radia Maryja - przypomina "Dziennik". Umowa między Konferencją Episkopatu Polski a warszawską prowincją redemptorystów nie daje Episkopatowi żadnego wpływu.
Jak ustalił "Dziennik", mimo trwających cztery lata prac nad treścią nowej umowy między Episkopatem a warszawską prowincją redemptorystów (poprzednia z 1994 r. ulega dezaktualizacji), Episkopat nie zapewnił sobie w niej wpływu na mianowanie dyrektora ogólnopolskiego medium katolickiego, jakim jest Radio Maryja.

Umowa została przyjęta przez biskupów diecezjalnych w maju zeszłego roku. Jej treść nie była udostępniona do publicznej wiadomości. Z ustaleń "Dziennika" wynika, że choć reguluje ona nawet takie szczegóły jak konieczność uzyskania zezwolenia biskupa na przeprowadzenie zbiórek pieniężnych w czasie mszy organizowanych przez Radio Maryja, nie określa kwestii mianowania dyrektora Radia Maryja.

"Episkopat może zwrócić się od prowincjała redemptorystów o odwołanie o. Rydzyka, ale sam nie może go odwołać. Jeśli prowincjał odmówi, Episkopat nic nie może zrobić" - wyjaśnia "Dziennikowi" profesor prawa kanonicznego, biskup Tadeusz Pieronek.

Inny wybitny kanonista ks. prof. Remigiusz Sobański wyjaśnia, że Episkopat może zwrócić się w tej sprawie do watykańskiej Kongregacji ds. Instytutów Życia Konsekrowanego. Tej kongregacji podlegają zakony, także redemptoryści. Kongregacja może polecić zdjęcie z funkcji dyrektora rozgłośni, jeśli uzna, że ten przekroczył jakieś istotne zasady.

źródło

Nasuwa się pytanie czy w ogóle ktoś z polskiego Episkopatu zechce zrobić porzadek z o. Rydzykiem? A może jest to zbyt duże ryzyko patrząc na rzeszę słuchaczy Radia Maryja, którzy ślepo wierzą w to co powie o. dyrektor.

Bóg dał nam talent, wyobraźnię i silną wolę abyśmy mogli realizować swoje marzenia. Ja swoję właśnie realizuję
11.07.2007 07:06:52
Falkhor
Administrator
*

Cytat:
watykańskiej Kongregacji ds. Instytutów Życia Konsekrowanego.

Tylko to juz może chyba pomóc. nasze krajowe możłiwości sa po prostu... za krótkie :/

11.07.2007 08:34:05
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
lukascompl

*

Portfel: 149

pablo napisał(a):
Nasuwa się pytanie czy w ogóle ktoś z polskiego Episkopatu zechce zrobić porzadek z o. Rydzykiem? A może jest to zbyt duże ryzyko patrząc na rzeszę słuchaczy Radia Maryja, którzy ślepo wierzą w to co powie o. dyrektor.

Niektórzy biskupi są krytykowani przez to medium, inny zaś wychwalani pod niebiosa tak jak niedoszły metropolita warszawski- a zareagowac powinni i muszą władze zakonu Redemptorystów- i ich prowincjał w Polsce.

12.07.2007 19:52:52
Falkhor
Administrator
*

ja się dziwię, że o. Rydzyk tak długo prowadzi swoją działalność. Że po prostu siła wyższa nie odwoła go ze stanowiska i nie da kogoś innego. Radio maryja - ta rozgłosnia przecież nie jest zła. Ale głos, który się w niej słyszy...

Taśmy Rydzyka - nie wiem, jeszcze trochę, i nie będzie można w Polsce kupować urządzeń rejestrujacych dźwięk Tongue

12.07.2007 20:10:03
pablo

*

Cytat:
Rzym podjął już decyzję o odsunięciu o. Rydzyka od Radia Maryja - donoszą wiadomości24.pl. Niewykluczone, że duchowny zostanie wyrzucony z Zakonu Redemptorystów.
Według internetowej gazety, decyzje w sprawie Rydzyka już zapadły. Powołując się na nieoficjalne źródła w Watykanie portal podaje, że Stolica Apostolska chce szybkiego rozwiązania problemu o.Tadeusza Rydzyka.

Niepokój rzymskich duchownych monitorujących działalność toruńskiego radia i innych mediów należących do "imperium Rydzyka" miała pogłębić postawa, jaką "Naszego Dziennik" wykazał wobec "problemu Wielgusa". Ostatnio opublikowane wypowiedzi dyrektora radia, przelały czarę goryczy.

Według Wiadomości24.pl, możliwe są dwa scenariusze. Albo władze zgromadzenia odsuną zakonnika od mediów i toruńskiej szkoły i na jakiś czas przeniosą go do domu zakonnego za granicą, albo usuną o. Rydzyka z zakonu i przeniosą go do którejś z diecezji - możliwe, że poza Polską.

źródło

Czyżby światełko w tunelu? Jeśli dojdzie do odwółania o. Rydzyka to dopiero będą pielgrzymki do Torunia - ludzie nie oddadzą tk łatwo o. dyrektora.

13.07.2007 07:15:05
Falkhor
Administrator
*

pablo, Sam papież musiałby chyba zdyskredytować Rydzyka publicznie i najlepiej po polsku. Kościół i jego administracja słyni z cierpliwości, ale jeśli już rzeczywiście Rydzyk przegiął - machina ruszy. Oby zostały wyciągnięte wobec niego konsekwencje. W końcu wszystko co ma - zbudował na wierze ludzi.

13.07.2007 09:50:47
typ
: )
*

Portfel: 183

Cytat:
Najbardziej szokujące słowa kieruje pod adresem prezydentowej: "Pani prezydentowa z taką eutanazją? Ty czarownico! Ja ci dam! Jak zabijać ludzi, to sama się podstaw pierwsza" - informuje serwis wprost.pl.

ojoj strasznie szokujące, ale powiedział, mózg mi paruje od tych wulgaryzmów, sam rogaty nie posiada tak siarczystego języka.

Cytat:
Czy o. Rydzyk ma prawa tak wypowiadać się o rządzących?

każdy ma prawo wypowiadać swoją opinię, ojciec dyrektor gorszy że nie może ?

Cytat:
gdyby to była inna osoba to już miała by proces o zniesławienie

Cytat:

ojoj wizerunek wielkiej Pani prezydentowej urażony, jakoś nikomu nie przeszkadzało mnóstwo komentarzy do jej urody pojawiających się w internecie. Wszystkich to bawiło i śmieszyło nie widziałem zdania ją broniącego a teraz nagle cała armia broni jej dobrego imienia ....

Cytat:
Ogladnalem jakis czas temu reportaz TVN Uwaga przyblizajacy jego osobe. Temat Rydzyka byl wielokrotnie walkowany na ustach opinii publicznej, swego czasu nawet skatoliczala TVP wyemitowala film pt. "Imprerium Ojca Rydzyka" i uwierzcie ten czlowiek to kaw

język którym posługują się w tych reportażach jest identyczny z językiem o które oskarża się RM. Nawet stary przeciwnik RM zwrócił na to uwagę

Gazeta Wyborcza napisał(a):
Bywa, że autor filmu posuwa się za daleko, np. nazywa "dealerkami" panie przenoszące w reklamówkach pieniądze od ojca Rydzyka do kantorów. To nadużycie. Dealerami nazywa się przecież handlarzy narkotyków, a ci narażają życie i zdrowie ludzi. Użycie słowa "dealerka" wobec parafianek o. Tadeusza Rydzyka ani do nich nie pasuje, ani do niego

Gazeta Wyborcza napisał(a):
Poetyka reportażu Jerzego Morawskiego przypomina wzorce demaskatorskiego dziennikarstwa stanu wojennego. Sugestywny głos spikera denuncjuje niewiadome powiązania, pieniądze z nieznanych źródeł i szeroki zakres oddziaływania, a "skruszony redemptorysta" smutnym głosem informuje o kolejnych matactwach ojca dyrektora i licznych porzucających go dawnych współpracownikach, którzy przejrzeli na oczy.

Pewnie prawdy w nich też trochę jest ale autorzy nie silą się na obiektywizm

Cytat:
Sam papież musiałby chyba zdyskredytować Rydzyka publicznie i najlepiej po polsku

Jan Paweł II napisał(a):
* Ja Panu Bogu codziennie dziękuję, że jest w Polsce takie radio, co się nazywa Radio Maryja.
o 29 marca 1995, Rzym

* Radiu Maryja życzę, aby odważnie głosiło Ewangelię słowem i czynem, aby rozprzestrzeniało na falach eteru Chrystusowe orędzie życia, które jest zawsze orędziem prawdy, miłości i solidarności. Równocześnie dziękuję Radiu Maryja za to wielorakie i ofiarne zaangażowanie się w apostolstwo słowa, które dzisiaj jest tak bardzo ważne i tak bardzo potrzebne w naszym kraju.
o 18 kwietnia 1996, Rzym

* Raduję się obecnością słuchaczy Radia Maryja, które ma siedzibę w Toruniu. Rozgłośnia ta dociera do bardzo wielu rodaków w Polsce i na świecie. Wszystkim słuchaczom i pracownikom Radia życzę tej radości, jaka płynie ze zwiastowania Dobrej Nowiny. Niech Maryja, Gwiazda Nowej Ewangelizacji prowadzi wasze Radio na spotkanie nowych ludzi i nowych czasów. Dziękuję Wam za radiową katechezę, a szczególnie za modlitwy w intencji Kościoła i Papieża. Pozdrowieniem moim obejmuję również wszystkie rozgłośnie katolickie w Polsce, a jest ich wiele. Pomagają one ludziom w odkrywaniu piękna i mocy Ewangelii, która jest drogą do zbawienia każdego człowieka. Wasza działalność i apostolstwo są bardzo cenne, bardzo potrzebne Kościołowi i Ojczyźnie. Niech Wam Bóg błogosławi.
o 7 czerwca 1999, Toruń

co do tego co powiedział Rydzyk imho ma rację tak mówić. Chodzi tu o przecież o ważny dla katolików problem eutanazji i czy grzechem jest się negatywnie o tym wypowiadać. Ponoć to PiS wygrało dzięki elektoratowi RM i samo gadało o katolickich wartościach a tu co zwrot pani prezydentowej na salony z paniami Olejnik i Środą. I czemu się dziwić ze rydz się w****ił

ja tam Rydzyka nie popieram ale nie wspieram też histerii

Związek Socjalistycznych Republik Europejskich

Socyjalizm każdemu równo nosa utrze: Bogatych zdusi jutro – a biednych: pojutrze... Aleksander Fredro
15.07.2007 12:28:34
pablo

*

typ napisał(a):
każdy ma prawo wypowiadać swoją opinię, ojciec dyrektor gorszy że nie może ?

Jako osoba publiczna musi wiedzieć co mówi a nie tak pleść co ślina na język przyniesie a zwłaszcza wykładając na uczelni.

typ napisał(a):
ja tam Rydzyka nie popieram ale nie wspieram też histerii

Ja również go nie popieram ani nie jestem przeciwko niemu. Uważam że katolickie radio jak RM jest potrzebne ale niech się ono nie wtraca do polityki, tak polityka nie powinna się wtrącać do spraw kościelnych. Tongueuppyeyes:

15.07.2007 12:35:18
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: