Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (2):« Pierwsza [1] 2 Następna > Ostatnia »
Synagoga zmieniła właściciela
AutorWiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 4
Portfel: 0
Exclamation  Synagoga zmieniła właściciela

Cytat:
W związku z przekazywaniem budynku Synagogi na rzecz Związku Gmin Wyznaniowych Żydowskich nie będą przyjmowane zgłoszenia grup chcących zwiedzić ten obiekt.
Informacji na temat dalszych losów łańcuckiej Synagogi prosimy poszukiwać w Związku Gmin Wyznaniowych Żydowskich (ul. Twarda 6, 00-950 Warszawa, tel. +48 22 620 06 76, e-mail: zgwz@jewish.org.pl).

Źródło - Muzeum-Zamek w Łańcucie

Ciekawe, co teraz? Czy ktoś zajmie się renowacją budynku? Zaczynam od tego, bo pytania odnośnie stanu budynku padały od dawna. Czy zmieni się też coś w sposobie zwiedzania albo w otoczeniu synagogi?

28.02.2008 16:33:31
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziWindows XP/2003Maxthon / MyIE2
Bake

*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 6
RE: Synagoga zmieniła właściciela

Wszystko jest w ich rękach Animatedwink

"W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byście to chcieli dowodami obalić?!" Fryderyk Nietzsche
28.02.2008 19:31:12
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziWindows XP/2003Firefox
Jowita

*

Reputacja: 0

Coś takiego!!!!!!! A ja nie zdążyłam jej zwiedzić:-( Widziałam te wspaniałe polichromie tylko w albumie. Skądinąd, wiedziałam z pewnego źródła, że dyrektor Wit wyraził się kiedyś: Żydzi mogą sobie ją wziąć!!
Z drugiej strony, może ta wątpliwej urody budka z lodami zostanie przeniesiona gdzieś indziej i nie będzie burzyć widoku.....

Jowita
28.02.2008 21:26:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziWindows XP/2003Internet Explorer
Falkhor
Administrator
*

Jowita - ja bym chciał, aby now właściciel wreszcie zabrał się za... wygląd zewnętrzny tego budynku. Chyba, że ta zmiana włąściciela to tylko taka pro forma i dalej nic się nie zmieni poza... nazwą właściciela Animatedwink

28.02.2008 22:25:18
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziWindows XP/2003Maxthon / MyIE2
Jowita

*

E, przecież ten nowy właściciel nie jest taki sobie zwykły, tuzinkowy i bez siły przebicia ;-)))))) Ja myślę, że to dopiero początek.... A gdzie w Łańcucie znajdował się cmentarz żydowski - kirkut?

Jowita
28.02.2008 23:43:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziWindows XP/2003Internet Explorer
Qmar
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy

znajduje sie niedaleko mojego domu
czesto widze tam autobusy z Żydami
ulica Moniuszki jak sie jedzie od biblioteki do strazy pozarnej po lewej stronie Animatedwink

29.02.2008 00:30:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziWindows XP/2003Opera
Gall

*

ciekawe co jeszcze dostanie sie w ich rece jak wejdzie w życie ustawa reprywatyzacyjnaSmile CZyli mamy reprywatyzacje czyli żydzi mogą rzadac majątków lub ich równowartosci i moga tez ponownie uzyskac obywatelstwo polskie, które utracili w latach 60-80 po powrocie do izraela. Czemu nasz rząd tak ochocza sie tym zajmuje?? CZemu Żydzi maja dostawac polskie obywatelstwo i poco im to?? Czemu niema czegos takiego dla polaków żyjących na wschodzie?? Ktos mi na to odpowie?

13.03.2008 18:49:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziWindows XP/2003Firefox
seba

*

Mamy pro żydowski rząd więc czego sie spodziewać,a jak żydki za bardzo zaczną się rządzić to znów będzie fala anty semityzmu i pogromy itp.Co do synagogi to nie wiem czy im sie należy,ponieważ jak by hrabia Potocki nie dał Niemcom dużej łapówki to by ją spalili.Żydki powinni dostać tylko kase za działke na której stoi synagoga.

WALKA WIARA I ODDANIE TAK NAS WYCHOWANO I TAK POZOSTANIE!!!
27.03.2008 22:50:12
mnemonick

*

Seba jesteś w błędzie nawet za ziemię się im nie należy bo to chrabia wybudował na swojej ziemi a to ze względu że było dużo żydów w mieście taki prezencik dla handlujących ale ona była własnościa hrabiego

nie badz taki elokwentny bo twoj konwencjonalizm sceptyczny moze doprowadzic do zniwelowania wszystkih twoich argumentow

Ten post był ostatnio modyfikowany: 28.03.2008 23:51:57 przez Qmar.

28.03.2008 21:36:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziWindows XP/2003Opera
jakub84

*

Jeszcze w latach 90 tych w Warszawie oddano SYnagogi Gminom Zydowskim, okazało się, że żydzi nie mają wystarczajaco kasy na ich utrzymanie.

Czy będzie ich stać na utrzymanie , nie mówiąc o remontowaniu Synagigi w Łancucie ?

A co do reprywatyzacji, czyli oddania żydom kamienic, to przypominam o słynnej wypowiedzi I.SIngera , który pełniąc funkcję Sekretarza Gneralnego Światowego Kongresu Żydów powiedział:

"Polska będzie upokarzana na arenie międzynarodwoej dopóki nie zwróci majątków właścicielom żydowskiego pochodzenia"

To wiele wyjaśnia w kwetii uległości polskich władz środowiskom żydowskim

16.04.2008 13:03:48
Qmar
Moderator
*

taaa jak tak kazdy sie bedzie bawil w oddawanie, to jeszcze jakas wojna z tego bedzie ^^
kto dzis cos komu odda za free, bo kiedys ciotka wuja brata mojego dziadka była włascicielem....

16.04.2008 13:11:38
Falkhor
Administrator
*

To my zażądajmy przywrócenia ziem z uni polsko-litewskiej Tongue Bo przecież kiedyś były nasze Tongue Cool Mnie nie podoba się jedno - że Polacy w Izraelu nie mają takiej swobody jak Żydzi w Polsce. U nas nawet w sobotę (u nas - mam na myśli Leżajsk akurat) w sobotę w okolicy cmentarza żydowskiego nie robi się głosniejszych prac, bo zaraz są skargi i zale, że się zakłóca ich modlitwy. Z resztą nie można nawet dokonać porównania 'polska gościnność' a 'żydowska gościnnośc' - Polacy mieli bardoz różne 'stanowiska' - od najuboższych do najbogatszych. Żydzi to finansjera, lekarze, jubilerzy - nie chce kłamać, ale z tego co pamiętam (korygujcie mnie Cool ) to żeby Żyd mógł uprawiac ziemię musi miec pozwolenie jakieś od swojej wspólnoty... Żeby jednak nie było, że jestem antysemitą - chciałbym, aby Żydzi tak traktowali Polaków, jak Polacy Żydów.

Forumowy Zasiedziej | Fuji FinePix S100FS+UV+PL+ND | Najszybszy KONTAKT ze mną to PW!! Pamiętaj - i TY możesz wesprzeć NFM swoim klikiem! Smile Smile
16.04.2008 16:08:25
Qmar
Moderator
*

Ja nic do nich nie mam ale ja sie do nich nie pcham i nie smiece im pod ogrodzeniem....

16.04.2008 17:05:35
Jowita

*

A co ze zwiedzaniem synagogi łańcuckiej? Można? Zwiedzają turyści już?

Jowita
17.04.2008 23:18:54
jakub84

*

Falkhor napisał(a):
... Żeby jednak nie było, że jestem antysemitą - chciałbym, aby Żydzi tak traktowali Polaków, jak Polacy Żydów.

Oczywiscie, że ta wypowiedz już spełnia wszytkie kryteria, aby byc uznanym za antysemitę Smile

Dla niezorientowanych.

Od niedawna obowiązuje nowa definicja antysemityzmu!!!!

ANtysemitą nie jest już ten kto nie lubi żydów. Antysemitą jest teraz każdy kogo żydzi nie lubią .

A trudno, aby lubieli Was za takie ohydne ksenofobiczne i rasistowskie wypowiedzi Biggrin

Aby zostać przyjacielem żydów trzeba być uległym wobec ich roszczen i oddać wszytko, nawet to forum ... jeśli tego naturalnie zapragną Smile

22.04.2008 11:38:14
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do:

drzwi szklane Nieruchomości Szczecin appartement valencia zakupy pozastaw