Wątek zamknięty 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Święty Józef - za ta fotę pójdziesz do więzienia
14.06.2007, 20:08:49
Święty Józef - za ta fotę pójdziesz do więzienia
Cytat:Cała moja wina polegała na tym, że znalazłem gdzieś na necie fotkę i uznalem ją za zabawną, po czym wgrałem ją na Wrzutę pod tytulem Św. Józef. Zostalem skazany za obrazę uczuć religijnych - nie było rozprawy, nie miałem adwokata, wyciągnęli mnie z domu o 8 rano i zawieźli na komendę gdzie miałem do wyboru 2 rodzaje kary - albo 2000 grzywny albo PÓŁ ROKU WIĘZIENIA W ZAWIESZENIU!!!! plus 500 zł grzywny. Skargę wniosła jakaś kobieta z wiochy Firlus z gminy Papowo Biskupie (juz samo to połączenie nazw jest obrzydliwie śmieszne).

Co najbardziej w tym wszystkim szokuje, to fakt, że można surowo ukarać człowieka za powielenie (nawet nie wykonanie!) czegoś, co może się obronić jako dzieło sztuki. A co sąd na to, jeśli intencją jakiegoś twórcy był przewrotny komentarz do kultywowanej w Związku Radzieckim "boskości" Stalina? Co jeśli to dzieło antytotalitarne w swoim przesłaniu?
Źródło - Pardon.PL - Więzienie za zdjęcie

Mnie osobiście zestawienie Stalina z obrazem przedstawiającym Jezusa nie podoba sie zupełnie i nie jest nawet śmieszne. gdy się dłużej zastanowię - to obrazek ten wydaje mi się neizmiernie gorzki, ironiczny i sarkastyczny. Cyniczny. Tylko czy gdybym był władny, wysłałbym jego autora do więzienia?

A jak Wy uwarzacie? jakie emocje powinien budzić ten 'obrazek'?
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
16.06.2007, 23:08:32

no faktycznie , mnie tez obrazek ten choćby w najmniejszym stopniu nie rozśmieszył , wrecz przeciwnie :/ no ale bez przesady zeby kogoś zamykać przez takie coś , paranoja - no ale to sie mogło wydarzyc tylko w Polsce :/

I don't need no tv, I don't need no news, All I need is a bumpin beat to bump away my blue-ue-ues I don't give a damn what the people say I`m gonna do it my way Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
17.06.2007, 08:08:33

PEPEr, Nie tylko w Polsce, bo spór o wizerunek Proroka Mahometa był i to bardzo ostry. Dziwi mnie jednak to, że za takie coś na prawdę można trafić do więzienia. Są inne kary albo zadośćuczynienie, jeżeli ucierpi czyjaś godność, duma, itp.
17.06.2007, 09:40:31

Cytat:Gdzie się to zdarzyło? A tu, w Polsce.
to mowi samo za siebie
Moze zdjecie nei jest smieszne ale kazdy potrafi powiedziec ze zostaly obraznoe jego uczucia religijne lub jakies inne i w kazdym przypadku .... smiech na sali niech policja zajmie sie wkoncu tym co powinna a nie lapaniem ludzi od zdjec lub tlumaczacych napisy O_o tym bardziej ze to zdjecie nie wkleił autor tylko przypadkowy 'mieszkaniec' internetu....

Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
Znajdź wszystkie posty użytkownika
24.06.2007, 11:01:02

Mnie ten fotomontaż nie zaskoczył, przeciwnicy katolicyzmu zrobia wszystko żeby obrażać uczucia religijne. Głupotą jednak było powielanie tego obrazeczka- i kara jest słuszna- bo może się to wydawac naiwne ale było to rozpowszechnianie negatywnych dla niektórych wyznawców religii bezsensownego kiczu- nikt nie może umieszczać w Internecie wszystkiego co mu się wydaje za śmieszne czy też w jakiś sposób charkterystyczne.
01.07.2007, 00:33:30

Takie jajca moga sie dziac tylko w kraju wyznaniowym. Niestety dalej tkwimy w letargu i przekonaniu ze komunizm (ktorego w Polsce nigdy nie bylo) obalil Walesa i Papiez. Niech propaganda trwa na wieki wiekow Amen. Jestesmy niestety krajem wyznaniowym, i powiem boli mnie to. :|

Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

01.07.2007, 16:09:56

Eisenhower napisał(a):Jestesmy niestety krajem wyznaniowym, i powiem boli mnie to.

Ale tak moż esię tylko tobie wydawać- nie jesteśmy takim krajem, lecz krajem o silnym powiązaniu polityki z władzą- co teraz nie jest dobre- Kosciół jednakóz musi ingerować w sprawy światopogladowe swoich braci i sióstr w wierze- i w tym nie ma jakiegoś zaskoczenia.
01.07.2007, 17:38:22

O prosze, jestes widze kolejnym ktory wiedze na ten temat czerpie z teorii. Tylko z konstytucji nie jestesmy krajem wyznaniowym. Walczymy w europarlamencie o zapis dotyczacy wyznan religijnych, chcemy utworzyc z Polski kolonie Watykanu, kosciol jest dotowany z budzetu z naszych podatkow - a ponoc nie jestesmy krajem wyznaniowym. Na naszych oczach Polska przemienia sie w kraj jedynie slusznej religii katolickiej. A pamietasz projekt ustawy, gdzie Jezus mial zostac Krolem Polski? Albo wprowadzenie obowiazkowych katechez dla 3-latkow w przedszkolach? W naszym kraju jestesmy wrecz "osaczeni" przez religie, jest doslownie wszedzie: w szkole, domu, pracy, urzedach w postaci wiszacych krzyzy itd. Dane mowiace o okolo 92% wierzacych sa jednak nieco zawyzone, poniewaz kazdy czlowiek zostaje wciagniety na listy bez wlasnej woli i wiedzy. Juz sam chrzest jest oznaka przynaleznosci. Wiele osob mimo, ze moze byc nie wierzacym figuruje na listach jako parafianin. Nie bede wspominal juz o dyskryminacji ateistow. Tak nie wyglada kraj o silnym powiazaniu wiary z polityka, tak wyglada w praktyce kraj wyznaniowy!

02.07.2007, 18:16:24

Eisenhower napisał(a):A pamietasz projekt ustawy, gdzie Jezus mial zostac Krolem Polski?

To był projekt uchwały, a nie ustawy- i był mocno krytykowany przez wielu biskupów i sam Watykan.

Eisenhower napisał(a):chcemy utworzyc z Polski kolonie Watykanu,

A kto niby nas kolonizuje- jacyś księża watytańscy?

Eisenhower napisał(a):W naszym kraju jestesmy wrecz "osaczeni" przez religie, jest doslownie wszedzie: w szkole, domu, pracy, urzedach w postaci wiszacych krzyzy itd.

Jestes chyba przewrażliwiony- jęsli jakiś symbol ci nie pasuje, nie wieszajgo w domu i nie noś na sobie- jęsli w pracy jednak musisz znosić to iż wisi jakiś symbol wiary to powiedz o tym pracodawcy- na pewno cię zrozumię i zdejmie krzyż, który obraża twój swiatopogląd- jęsli boisz się krzyża obok drogi, to znak że jest z tobą cos nie w porządku.
03.07.2007, 01:20:59

lukascompl napisał(a):To był projekt uchwały, a nie ustawy- i był mocno krytykowany przez wielu biskupów i sam Watykan.
Byl krytykowany, ale nie przez wielu biskupow, bo w tej sprawie glos zabralo tylko dwoch abp Leszek Slawoj Glodz i biskup Tadeusz Pieronek. Watykan oficjalnego stanowiska w tej sprawie nie zajal.

lukascompl napisał(a):A kto niby nas kolonizuje- jacyś księża watytańscy?
Moze powinienem to dac w cudzyslow. "Kolonie Watykanu" z Polski chca utworzyc politycy. Patrz chociazby ich pomysly wyzej. Jesli nie wiesz dlaczego to Ci powiem. Chca oni zwiekszyc na pewien czas swoje poparcie, zwlaszcza wsrod starych babek i innych dewotek czyli tak naprawde u bardzo szerokiego elektoratu.

lukascompl napisał(a):Jestes chyba przewrażliwiony- jęsli jakiś symbol ci nie pasuje, nie wieszajgo w domu i nie noś na sobie- jęsli w pracy jednak musisz znosić to iż wisi jakiś symbol wiary to powiedz o tym pracodawcy- na pewno cię zrozumię i zdejmie krzyż, który obraża twój swiatopogląd- jęsli boisz się krzyża obok drogi, to znak że jest z tobą cos nie w porządku.
Nawet w Burkina Faso czy Kongo nie maja takich pomyslow. Katolicka ciemnota przekracza niektorych wszelkie granice. Zejdz ze mnie czlowieku bo czy ze mna jest cos nie w porzadku czy nie to nie Tobie to oceniac, Ty mozesz co najwyzej diagnozowac czy z Toba jest wszystko dobrze. Kto tu mowi, ze jestem przewrazliwiony? Stwierdzam tylko fakty autentyczne. Nie mow ze tak nie jest. Katolicyzm jest wszedzie, ateisci sa dyskryminowani a za dokonanie aktu apostazji bylbys wrecz zatluczony. Za przerobke zdjecia o tresci religijnej mozna poniesc odpowiedzialnosc karna. Pamietasz kilka lat temu byla podobna sprawa tyle ze z Dorota Niewiadomska i slynnymi jajami na krzyzu. Gdzie takie rzeczy? Ano w kraju wyznaniowym. Jest wolnosc slowa i wolnosc pogladow (ktore gwarantuje nam konstytucja), a przerobienie zdjecia o tresci religijnej jest uznawane za przestepstwo. W kraju ktory nie jest wyznaniowy o takim czyms nie moze byc nawet mowy!

04.07.2007, 15:41:34

Eisenhower napisał(a):Pamietasz kilka lat temu byla podobna sprawa tyle ze z Dorota Niewiadomska i slynnymi jajami na krzyzu. Gdzie takie rzeczy? Ano w kraju wyznaniowym. Jest wolnosc slowa i wolnosc pogladow (ktore gwarantuje nam konstytucja), a przerobienie zdjecia o tresci religijnej jest uznawane za przestepstwo. W kraju ktory nie jest wyznaniowy o takim czyms nie moze byc nawet mowy!

Artyści mogął łamać wszelakie normy, bo sztuka to cos ponadczasowego- wszelkie kanony się zmieniają, ale sztuka niekiedy jak na złość łamie pewne granice wrażliwości- ja to rozumiem- ale nie możesz twierdzić iż ta instalacja na pewno nie skrzywdziła czyichś uczuć religijnych-konkretnych osób- oczywiście jest to niezwykle trudno ocenić- ale z tym artyska tez się liczyła, a może zrobiła to celowo?- prowokacja to też wyraz sztuki- nie wszystko jednak co genialny artysta stworzy można i należy uznać za dzieło sztuki. A w tym przypadku sąd uznał ,że to było celowe obrażenie wyznawców czyjejś religii,

Takie drobne pytanie -jak to ateiści są przesladowani- czym mianowicie - tym w co nie wierzą? albo tym w co nie chcą uwierzyć? I nie powołuj się na dalekie kraje- bo zapewne tam nigdy nie byłeś i nieznasz tamtejszych kultur.
04.07.2007, 20:38:26

Żydzi czy muzumanie to by chyba wojne rozpętali... za takie coś?

"Czy gwiazdy świecą po to aby każdy mógł znaleźć swoją?..."
04.07.2007, 21:27:54

lukascompl napisał(a):w tym przypadku sąd uznał ,że to było celowe obrażenie wyznawców czyjejś religii
Wiesz, tylko smieszne jest dla mnie branie kogos takiego do odpowiedzialnosci karnej. To tak jakby jakis gej naskoczyl na kogos, ze nosi krzyz i odbiera to jako obraze. Bo kosciol potepia homo. Albo jesli ktos obrazil jakas karykatura symbol swiadkow jehowy albo buddystow, bylby ukarany w Polsce? Nie sadze. Polska to po prostu zascianek katolicki.

lukascompl napisał(a):Takie drobne pytanie -jak to ateiści są przesladowani- czym mianowicie - tym w co nie wierzą? albo tym w co nie chcą uwierzyć? I nie powołuj się na dalekie kraje- bo zapewne tam nigdy nie byłeś i nieznasz tamtejszych kultur.
W Polsce ateisci sa uznawani za ludzi bez sumienia i zasad, wiebicielami eutanazji i entuzjastami aborcji. Jak mogloby byc inaczej skoro nie wierza w Boga? Nie maja lekko, a o respektowaniu swoich praw moga jedynie pomarzyc. Lech Kaczynski stwierdzil, ze katolicki system wartosci jest jedynym powszechnie przyjetym systemem wartosci i nie ma on alternatywy. Mozna by dowodzic, ze ateisci zgadzaja sie z systemem wartosci chrzescijan, ale to ze nie ma alternatywy nie da sie obronic i to uogolnienie jest klamliwe. Nie chce mi sie dalej rozpisywac w tym temacie, bo jest on roznoraki i ciezki, ale mam podstawy twierdzic, ze ateisci sa dyskryminowani w Polsce.

05.07.2007, 23:34:13

Eisenhower napisał(a):Wiesz, tylko smieszne jest dla mnie branie kogos takiego do odpowiedzialnosci karnej. To tak jakby jakis gej naskoczyl na kogos, ze nosi krzyz i odbiera to jako obraze. Bo kosciol potepia homo. Albo jesli ktos obrazil jakas karykatura symbol swiadkow jehowy albo buddystow, bylby ukarany w Polsce? Nie sadze. Polska to po prostu zascianek katolicki

Symbole religijne to nie to samo co dzieła sztuki- i to nalezy oddzielić, zresztą ilekroć ktoś atakuje symbole tego rodzaju często musi bronić się duzo mocniejniej niż zadawał ciosy- to wydaje sie może śmieszne dla ludzi którzy nie wierzą w boga, symbole są w strefie sacrum, i żaden wyznawca nie zdadza się na ich profanację-

Lech Kaczyński jak twierdzsz mówił o systemie wartości katolickich, a nie o religii jesli juz o szczegóły się czepiamy- a zresztą parafrazując słowa skierowane do sędziów TK- nikt nie jest mędrcem, nawet panujący nam przezydent- i nie dziw się jeśli usłyszysz z jego ust innego rodzaju głupstwa- są tak niskie i pokretne, że aż nie warte komentowania.
06.07.2007, 02:44:21

A system katolickiej wartosci Twoim zdaniem nie ma nic wspolnego z religia? Zyjemy w kraju katolickim i religia identyfikuje sie z systemem katolickiej wartosci i na odwrot. Opinie takie jak prezydenta RP kwestionuja i ignoruja roznorodnosc, neguja obecnosc w Polsce chocby Polakow niewierzacych. W efekcie wielu ateistow we wlasnym kraju czuje sie obywatelami drugiej kategorii. Co gorsza tak sa traktowani. Konstytucja z 1997 roku mowi: "Kościoły i inne związki wyznaniowe są równouprawnione. Władze publiczne w Rzeczypospolitej Polskiej zachowują bezstronność w sprawach przekonań religijnych, światopoglądowych i filozoficznych", nastepnie Konkordar: "Rzeczpospolita Polska i Stolica Apostolska potwierdzają, że Państwo i Kościół katolicki są - każde w swej dziedzinie - niezależne i autonomiczne". Te podstawowe dokumenty potwierdzaja, ze Polska ma byc panstwem swieckim, nie wyznaniowym. A czym jest panstwo wyznaniowe? Emerytowana profesor Uniwersytetu Warszawskiego swego czasu ulozyla liste cech charakterystyczna dla panstwa wyznaniowego. Pozwole sobie teraz zacytowac czesc: "materialne uprzywilejowanie Kościoła, rozwiązania ustawowe wspierające doktrynę religijną, rządzący demonstrujący swoje religijne zaangażowanie (niektórzy wręcz doznają nawróceń), coraz mniejsza tolerancja wobec odmiennych poglądów, wyroki za obrazę uczuć religijnych". Jakie cechy pasuja do Polski? Proponuje zastanowic sie samemu i szczegolnie jesli chodzi o ten temat, przyjrzec sie ostatniej.

Wątek zamknięty 

Skocz do:

Kontakt | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS | Użytkownicy