Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (2):« Pierwsza [1] 2 Następna > Ostatnia »
Studia 2006 - Jakie w tym roku bedą popularne?
AutorWiadomość
profesoq

*

Grupa: kolor szary
Status: Offline
Reputacja: 0
Portfel: 1,026
Studia 2006 - Jakie w tym roku bedą popularne?

Ciekawia mnie wasze uwagi na temat kierunków studiow w tym roku jaki kierunek uwazacie za TOP w tym roku, na co bedzie bum Biggrin heh a na co Bessa Biggrin hihi A moze ktos z was juz cos studiuje ja dopiero mam zamiar... prosze o opinie Smile

Pzdr

29.05.2006 23:23:59
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
terelka
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Status: Online
Portfel: 3,494

hmm trudne pytanie... napewno popularne bedą te, co są co roku oblegane: informatyka, prawo, medycyna, psychologia i politologia... Biggrin , która jest w ostatnich latach bardzo popularnym kierunkiem hehe chociaż tak naprawde niewiadomo, co po niej można robić Smile

"Strach jest tym co niszczy, zapomnij o nim a zwyciężysz..."

30.05.2006 15:01:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
maciej
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Reputacja: 4
Portfel: 1,286

Tez tak mysle jak poprzednicy : prawo, medycyna, informatyka

Pozdrawiam Maciej
31.05.2006 12:47:19
Demogorgon

*

Grupa: Zarejestrowani
Portfel: 35

Prawo,Medycyna to kierunki dla zamożnych.
Informatyka to kierunek z przyszłością,szczególnie wtedy gdy jest się w tym dobrym fachowcem znającym język angielski
Warto pomyśleć o kierunkach lingwistycznych :568:

[ Dodano: 2006-06-22, 02:28 ]
Jeśli mogę coś polecić czy wyrazić opinie, to stwierdzam,że mam kilku znajomych którzy poszli do Tyczyna i teraz tego żałują. To kombinat na ka$e, gdzie liczą się znajomości i to kim się jest, studiuje tam wielu urzędników bez wykształecenia,którzy tam poszli aby sobie kupić dyplom i mieć podniete, że sie ma wykształcenie wyższe i spełnia sie wymogi na dane stanowisko - myślę tu o studentach zaocznych. Moi znajomi przenosili się stamtąd, bo wkurzało ich to,że np radny, policjant, czy urzednik, mieli lepsze oceny nie umiejąc nic, albo niewiele, a zwykły student gdy się uczył to i tak miał gorzej. Napewno dobrą uczelnią jest WSiZ, która daje kompleksowe przygotowanie studentowi do wymogów rynku pracy. Natomiast jeśli chodzi o inne uczelnie poza regionem w całym kraju, to napewno w Polsce najlepsze są UW,UJ, Uniwersytet im. Mickiewicza w Poznaniu, SGH, AGH, Prywatna Szkoła w Nowym Sączu.
Najgorsze są PWSZ, szczególnie ten w Jarosławiu,chociaż po odejściu Jarosza napewno sytuacja pójdzie we właściwym kierunku. :570:

22.06.2006 02:19:02
Falkhor
Administrator
*

Reputacja: 3
Portfel: 16,128

Cytat:
Moi znajomi przenosili się stamtąd, bo wkurzało ich to,że np radny, policjant, czy urzednik, mieli lepsze oceny nie umiejąc nic, albo niewiele, a zwykły student gdy się uczył to i tak miał gorzej.

Ciężko nie zgodzić mi się z opinią przedmówcy... Ale trudno, w moim wypadku ciężko byłoby studiować gdeiś indziej, chciałbym wsiz, ale... nie dało rady Sad A że miałem możliwość pracy, to została tylko taka uczelnia, która jest niedaleko. I jak już wspominałem, zawsze bardziej będe się cieszył ze swojego cięzko wypracowanego licencjata.

Pozdrawiam.

22.06.2006 08:05:11
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
maciej
Administrator
*

Reputacja: 4
Portfel: 1,286

Co do WSIiZ-u i po opiniach krazacych od znajomnych i wogole w necie i okolicy , jest to uczelnia nastawiona na kase , kase i jeszce raz kase. Z tego co wiem placi sie tam za wszystko co jest mozliwe, porownujac ta uczelnie do innych prywtanych jest to najdrozsza uczelniaw regionie. Sam osobiscie mam po przejsciach we WSiZ-ie bardzo niskie zdanie o tej uczelni... a jak ktos sugeruje sie rankingami, polecam poczytac w internecie artykuly na temat oszust i niedomówien stosowanych w takich rankingach

Pozdrawiam Maciej
22.06.2006 16:14:30
Demogorgon

*

Chyba nie powiesz,że wolałbys pójść do Tyczyna tudzież do PWSZ Jarosław zamiast na WSiZ? :556: Powiem tak: Wszystko jest nastawione na ka$e, prawie każda uczelnia i to niekoniecznie tylko prywatna. Na państwowych też uwalają specjalnie,aby studenci brali awans i płacili za niego np 500 zł, dodatkowo z każdym rokiem podwyższają czesne np. na zaocznych, albo wypierdzielają z dziennych,aby poszli na zaoczne i płacili. Dodam tylk,że 40% dochodów uczelni państwowych pochodzi z czesnego studentów zaocznych, a 60% z subwencji państwa. Natomiast na WSiZ, napewno też uwalają dużo bez podstaw, po to,aby studenci płacili, ale to nie tyczy się tylko WSiZ ,tylko niemal każdej prywatnej uczelni, uwierz mi i nie wierz w te fikcje o prawie i sprawiedliwości, natomiast WSiZ obligatoryjnie na każdym kierunku robi certyfikaty z informatyki i jezyka obcego, więc to jest in plus dla studentów, ponieważ są niejako zmuszeni do nauczenia się w pewnym zakresie rzeczy, które są niezbędne do jakiegokolwiek zaistnienia na rynku pracy, a poza tym uczelnia ta zatrudnia światowej klasy naukowców, bo stać ją na to min. dzięki skubaniu ze studentów. Wiem,że to niesprawiedliwe, jednakże takie są realia.
Powiem tak: Mój kumpel studiuje na prawie i dziekan, na wykładzie powiedział: Chyba niewierzcie,że istnieje coś takiego jak sprawiedliwość?
Co tu dużo mówić, sami się zastanówcie jakie są realia...
Pozdro

24.06.2006 00:11:02
profesoq

*

Uwazam ze WSIZ jest dobra uczelnia w sumie jest to tylko i wyłacznie moje osobiste zdanie wiecie czemu? Bo mozna bardzo bardzo duzo zrobic za małe pieniadze ertyfikatow z informatyki albo nawet za free a to teraz naprawde jest w cenie...a to ze jest nastawiona na kase to zgodze sie z opinia przedmówcy kazda uczelnia nastawiona jest na kase nie tylko prywatna.... Takie rekomendowane przez wszystkie rankingi uczelnie jak UW, UJ itd... sa tak uwikłane w wyciaganie kasy ze szokk.... ale o tym sie przeciez nie mowi bo zepsuło by to bardzo dobra opinie tych ze uczelni.... A co ciekawesze na WSIZ`ie wykładaja profesorowie z innych uczelni np UJ Smile A jesli chodzi o studia uwazam ze sa takie jak wszedzie moze z malymi wyjatkami jak by sie bardzo zagłebił ale to juz sa male extrema Co jest najwazniejsze to bardzo dobre wyposarzenie bazy edukacyjnej oprogramowanie, sprzet itd.... Zreszta mozna skonczyc super uczelnie pierwsza w rankingach jesli wogole ktos sie tym sugeruje i byc glupkiem i nic nie zdziałac w zyciu a mozna skonczyc przez wielu ludzi uczelnie taka jak WSIZ uwazana za badziew i byc super programista itp.... Podczas rozmowy kwalifikacyjnej w dobrych firmach nie pytaja sie gdzie skonczyłes/as studia ale co umiesz co wiecej.... na sammym poczatku jest test z jezykow potem test psychologiczny potem test praktyczny [ w zaleznosci od wykonywanej pracy] a na koncu patrza w indeks jesli to wogole ma sens tzn... jesli sie słąbo wypadło na pierwszych stopniach kwalifikacji. Liczy sie to co sie umie i jak sie zaprezentuje a nie to co sie skonczy!!

24.06.2006 00:22:40
Demogorgon

*

Dodam tylko,że wielu ludzi,żyje w dziwnym świecie fikcji, spowodowanym jak myślę,indoktrynacją wizji Polski z Romantyzmu, faktem,że przez wiele lat byliśmy pod zaborami i nieraz ciemnoty głoszonej przez niektórych księży z ambon kościelnych, a także populistów takich jak Lepperoni czy Giertych. Zastanówcie się: Mówicie,że to czy tamto jest nastawione na ka$e, a ja bym zadał pytanie Co nie jest nastawione na ka$e?
Idziesz do lekarza i chcesz aby ci zrobił porządnie operacje - musisz podsypać, chcesz załatwić pomyślnie sprawe w urzędzie- musisz podsypać, chcesz się wykształcić- musisz płacić, chcesz aby ksiądz odprawił pogrzeb czy ślub - musisz zapłacić, chcesz zamówic msze za zmarłego- co bóg ła$ka :556: Idziesz do urzędu wymienic dokument - musisz zapłacić za stempel i inne opłaty,
Idziesz na mecz- musisz zapłacić, już nie bedę pisał co musisz zrobić idąc do sklepu,
Chcesz zostać np prawnikiem z aplikacją nie mając nikogo w rodzinie w palestrze- musisz podsypać, chcesz, awansować w urzędzie - musisz podsypac naczelnikowi,
Masz znajomych w sądzie czy policji a jesteś na bakier sprawem - musisz podsypać komu trzeba a będziesz niewinny, chcesz miec książki jesli studiujesz a nie masz na nowe- musisz sobie zrobić ksero przynajmniej- ale oczywiście - wiesz co mu$isz zrobić
Czy nadal wierzycie,że nic nie jest nastawione na ka$e? Zastanówcie się moi drodzy?

24.06.2006 00:24:50
profesoq

*

Tak jest ustawiona koniunktura państwa // cały rząd Mówiąc inaczej nie ma praw ktore były by przestrzegane rygorystycznie a kazdy człowiek jest podatny na pieniadze i da sie przekupic. Zaczyna sie w na podworku od glupiego lizaka za ktorego zucimy sniezką przechodnia. A konczy sie w zyciu dorosłym przekupstwem i korupcja..... Choc co prawda dobry lekaz czy tez inna osoba na jakims stanowisku gdyby zarabiała dobre pieniadze [przelicznik UE] to załoze sie ze co druga osoba by nie przyjeła łapówki.

24.06.2006 00:31:07
Demogorgon

*

To oczywiste,że gdyby płace były godziwe, to korupcji byłoby mniej, jednak tak jak pisałem za wszystko trzeba płacić, tymbardziej tu w Polsce, która ciągle jest krajem na dorobku.

24.06.2006 12:59:11
Falkhor
Administrator
*

profesoq

Cytat:
Zreszta mozna skonczyc super uczelnie pierwsza w rankingach jesli wogole ktos sie tym sugeruje i byc glupkiem i nic nie zdziałac w zyciu a mozna skonczyc przez wielu ludzi uczelnie taka jak WSIZ uwazana za badziew i byc super programista itp

Zgadzam się. Ja mogę skończyc Tyczyn, i dostać się tam, gdzie zechcę, bo będe się starał i nawet nie będzie mi potrzeba do tego wykształceni, które ta uczelnia mi da. Tym bardziej takiego czegoś nie dałby mi WSiZ. Na CAŁE SZCZĘŚCIE - kończy się era "Siły papierka" - przyszły pracodawca może i rzuci okiem na dyplom, ale świat staje się bardzie praktyczny, ergonomiczny - trzeba ludzi coś umiejących, więc tak czy inaczej, choćbys kończył nie widaomo co - czy dobrego czy złego - i tak uczysz się dla siebie. uczysz się też poza szkołą - ja już nie czekając na szkołę trzaskam praktyki, robie szkolenia i kursy. Faktycnzie zaczyna się liczyć, to co UMIESZ robić, co wiesz, jak się tym posługujesz a nie tylko co, że kiedyś miałeś coś tam w jakims wymiarze godzin albo że uczelnia miała lub nie miałą jakiegoś tam certyfikatu.

Demogorgon

Cytat:
Natomiast na WSiZ, napewno też uwalają dużo bez podstaw, po to,aby studenci płacili, ale to nie tyczy się tylko WSiZ ,tylko niemal każdej prywatnej uczelni, uwierz mi i nie wierz w te fikcje o prawie i sprawiedliwości, natomiast WSiZ obligatoryjnie na każdym kierunku robi certyfikaty z informatyki i jezyka obcego, więc to jest in plus dla studentów

WSiZ zaczał na to modę, i swoją drogą to bardzo fajny pomysł i w sumie każda uczelnia wyższa powinna w swoim programie zawierać taki moduł języlkowy, który kończy się certfikatem. jak dla mnie nauka języka angielskiego na studiach była teoretycznie fajną rzeczą, ale praktyczną to o kant tyłka rozbić., bo mam to w dyplomie, ale wiadomo...

Co do języków - możesz zrobić 20 certyfikatów w Promarze na przykład. Ale moze być i tak, ze ktoś nie ma na to kasy, ale jest na tyle zdolny, że nauczy się tego języka sam i będzie gadał jak james Bond. No i jak ma to udowodnić? To właśnie jest absurd.

24.06.2006 15:54:08
grzenio

*

Portfel: 1,393

Chętnych do tytułu inżyniera brak /źródło http://www.rzeczpospolita.pl/

Cytat:
Choć pierwsza tura rekrutacji na studia właśnie się zakończyła, ci, którzy nie zdobyli indeksu, ciągle jeszcze mają szanse dostać się na bezpłatne dzienne studia nawet na największych uniwersytetach. Jest jednak warunek - dobra znajomość matematyki.

Cytat:
Kierunki humanistyczne na największych uczelniach państwowych mają już komplet studentów. O indeksy można powalczyć tylko na kilku mniej popularnych filologiach.

O co chodzi z tą matematyką :?: Albo jesteśmy narodem poetów, albo mamy kiepskich nauczycieli matematyki. Większość boi się matematyki jak ognia :530:

Cytat:
Są również wolne miejsca na uczelniach technicznych, nawet tych najbardziej prestiżowych, jak Politechnika Warszawska. Na rynku pracy zarówno w Polsce, jak i w krajach Unii Europejskiej już zaczyna brakować inżynierów - więc ukończenie takich studiów zwiększa szanse na znalezienie dobrej pracy. Studia techniczne są jednak ciągle w Polsce mało popularne. - Młodzież wybiera kierunek studiów jak film w kinie: idą na to, na co idą wszyscy

Czarno widzę naszą przyszłość. :552:

14.08.2006 16:16:07
Falkhor
Administrator
*

grzenio,
Hmmmm...

Cytat:
Studia techniczne są jednak ciągle w Polsce mało popularne. - Młodzież wybiera kierunek studiów jak film w kinie: idą na to, na co idą wszyscy

No czegoś nie czaję... 20 lat temu, 10 lat temu... a moze nawet i 6 lat temu sporo narodu waliło na wszystkie politechniki. A uczelnie wywalały studentów jak tylko się dało, bo nie chcieli tworzyć masowej kadry inżynierskiej. Polibudy narobiły pod siebie, to teraz mają luzy - ludzie wolą iść na kierunki humanistyczne. Dlaczego? Bo z przedmiotów humanistycznych nauczyciele moga bardziej liczyć na talent ucznia, a w ścisłych - trzeba klepac i klepać. Tak mi się przynajmniej wydaje.

Cytat:
Młodzież wybiera kierunek studiów jak film w kinie: idą na to, na co idą wszyscy

Zatem.... Zupełnie się z tym nie zgdadzam. Młodzi CHCĄ to wybrać, a nie idą tam, bo wszyscy tam idą.

14.08.2006 16:26:45
grzenio

*

Portfel: 1,393

Falkhor napisał(a):
Bo z przedmiotów humanistycznych nauczyciele moga bardziej liczyć na talent ucznia, a w ścisłych - trzeba klepac i klepać. Tak mi się przynajmniej wydaje.

A może to bardziej zależy od nauczyciela, czy umie ten talent wydobyć.
A co do nauk ścisłych, a skończyłem politechnikę, to nie uznawałem klepania (choć paru takich "zdolnych" było). Albo coś zrozumiałem, albo tego po prostu nie umiałem. Uczenie się na pamięć jak wierszyka niczego nie daje. Dla inżyniera najważniejsze jest umieć skorzystać z zasady, natomiast dane można znaleźć w literaturze - pod warunkiem że wie się gdzie.

Świetnie te reguły stosował mój matematyk ze studiów u którego podczas egzaminu leżała książka z wzorami, on podawał problem, trzeba było znaleźć właściwy wzór i umieć uzasadnić dlaczego.

14.08.2006 16:56:58
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: