Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (7):« Pierwsza [1] 2 3 4 5 Następna > Ostatnia »
Strajk szpitali - czy to już nie za wiele??
AutorWiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 3
Portfel: 16,128
Strajk szpitali - czy to już nie za wiele??

Hmmmm... Strajk wiadomo, rzecz polska. Widzieliśmy ostatnimi czasy strajki i manifestacje: górników, rolników, nauczycieli i lekarzy. I tu małe dejavu - znowu lekarze. TYLKO tyle, że... oni już raz podwyżki dostali. Teraz chcą kolejnych. Aby pensja lekarza była europejska. Podobało mi się stwierdzenie, że w porządku - pensje będą europejskie, gdy PKB będzie europejskie Animatedwink /nie wiem, czy chce wiedziec, za ile to będzie lat/.

W każdym razie - zastanawia mnie słuszność akcji lekarzy. jak podają źródła - od 150 do 200 szpitali strajku i pracuje jak w czasie 'ostrego dyżuru'.

Artykuł z Faktu i o2.pl:

Cytat:
Według "Faktu", lekarzy można w naszym kraju podzielić na dwie grupy. Do pierwszej z nich zaliczają się żyjący skromnie doktorzy, którzy sumiennie wypełniają swoje obowiązki, traktują swą pracę jako powołanie. Do drugiej należą krezusi, którzy koszą wielkie pieniądze, a zajmują się głównie robieniem hałasu i podburzaniem innych do tego, by porzucali swoje stanowiska pracy.

Do takich gazeta zalicza Andrzeja Sokołowskiego. Jako prezes Związku Zawodowego Lekarzy Regionu Pomorskiego, żąda on podwyżek dla innych, ale oczywiście również dla siebie. - Lekarze muszą porządnie zarabiać. Ministerstwo Zdrowia i cały rząd muszą wreszcie pójść po rozum do głowy i zapewnić nam minimum przyzwoitości - mówi Sokołowski w rozmowie z dziennikarzem "Faktu".

Zdaniem gazety, jest obłudnikiem. Podczas bowiem gdy skromni lekarze marzą o pensjach 5 tys. brutto (około 3,3 tys. netto) miesięcznie, Sokołowski ma ponad 12 tys. złotych. Jest członkiem zarządu wartej około 100 mln zł kliniki. Mieszka w willi, która kosztuje co najmniej 1 mln zł i jeździ autem za 150 tys. zł. I on twierdzi, że walczy o minimum dla siebie? - wytyka "Fakt", konkludując: - Najbardziej przykre jest jednak to, że tacy jak Sokołowski bogacze namawiają do odchodzenia od łóżek pacjentów lekarzy, którym nigdy nie przyszłoby to do głowy.

Źródło artykułu - o2.pl

Czy mają rację?

Czy nie jest to szansa dla prywatnych klinik, aby trwale odebrać pacjenta państwu?

Czy nie jest to znak do tego, aby sprywatyzować całkowicie służbę zdrowia? I czy wogóle to by było dobre?

Pozdro.

22.05.2007 07:13:54
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Joy_ride

*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 0
Portfel: 703

OK niech dostaną podwyżki ale nie tyle ile chcą!!! :O max 1000zł

bo jak da się palec to wezmą całą rękę Animatedwink

inni tyrają o wiele, wiele więcej a zarabiają zaledwie 600zł a doktorkom marzy się 5,5tyś i więcej Tongue

12 stycznia 2013 pierwsze posiedzenie Sejmowej Komisji Śledczej ds. Afery Euro 2012.
22.05.2007 07:37:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Falkhor
Administrator
*

Joy_ride, Tylko ze oni już dostali... więc jak to tak ma być?? Że jedni ciągle strajkują i będa dostawać podwyżki a reszta LUDZI?? Czy lekarz ma zarabiać w Polsce najwięcej czy jak??

22.05.2007 07:45:52
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Padlinka

*

Reputacja: 1
Portfel: 1,431

wiesz Falk czasme lekarzom sie nie dziwie . Dodatkowe dyzury , nadgodziny ,harówa , dyspozycyjnosc 24h/7 dni w tyg .mimo wsyztko bez lekarzy nie obylibysmy sie . specjalisci pracuja naprawde ciezko , ale czasem jak patrze na niektore przypadki lekarzy intenistów to az noz sie otwiera co lyudzie robia zeby tylko jak mniej sie przemeczyc

lubię słowo INDOLENCJA , przy nim moje lenistwo staje się czymś wyrafinowanym
:lil-lol:
22.05.2007 16:13:44
levi'
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Reputacja: 4
Portfel: 3,304

hmmm strajk strajk i strajk...
...powiem tak: nie dziwie się młodym lekarzom, którzy zarabiają te (nawet) tysiąc zeta na głowe...
...ale przecież strajkują nawet specjaliści, którzy mają własne gabinety i 4-5 tysiaków na głowe + własna działalność <wow> :O
nooo ludzie to czego oni jeszcze chcą :?: :?: :?: :?: :?: :?:

Z dłońmi tak splecionymi jakbyś klęcząc spała
W niedostępne mym oczom wpatrzona widzenie
Płaczesz przez sen i wstrząsem wylękłego ciała
Błagasz o nagłą pomoc, o rychłe zbawienie
22.05.2007 17:14:44
Falkhor
Administrator
*

Padlinka, ja doskonale wiem, że się bez nich obnejśc nie możemy. Ale poaptz na inne zawody... jakoś nei dostają takich podwyżek jak lekarze ani BA! nawet TAK często... A przykro mi to stwierdzić, ale siła strajku lekarzy polega na tym, że są prawie jak wojsko, gdyby zastrajkowało - klęska w kraju...

levi', Po części takei zachwoania można tłumaczyć solidarnością. Ale... nie wiem, czy to by było solidarnie przy dzieleniu łupu.
Teraz medycy chcą 1 mld zamiast 11 mld. Postep niezły i ulga dla rządu, ale chciałbym, aby ta wystrajkowana kasa poszłą faktycznie na podwyżki tych, co zarabiają najmniej...

22.05.2007 19:54:38
mala.em

*

Portfel: 1

hmm.. ja uważam, że mimo wszystko lekarzom należą się podwyżki - tak, jak wspomniała wyżej Padlinka jest to specyficzny zawód z gotowością do pracy 24/na dobę, a do tego medycyna cały czas prężnie idzie do przodu i lekarz cały czas musi się szkolić - a szkolenia to są koszty idące w tysiące i wbrew pozorom nie każdemu lekarzowi opłaci je szpital czy usłużna firma farmaceutyczna :]
jak tak dalej pójdzie to wszyscy co bardziej zdolni czy przedsiębiorczy wyjadą za granicę, a nas będą leczyć ci, którzy już dziś zarobki mają ponadprzeciętne albo konowały, które za granicę się nie nadają...

22.05.2007 20:06:45
Falkhor
Administrator
*

mala.em, nie moge powiedziec, żebyś nie miałą racji, ale inne zawody? Strażacy siedzą cicho, polcija tez bardzo ostrożna... A to są nie lżejsze zawody, któe wg mnie są stanowczo za mało opłacane w porównaniu do ryzyka i 'kosztów własnych'...

22.05.2007 20:09:18
Padlinka

*

Reputacja: 1
Portfel: 1,431

prawda jest taka odjac przynajmniej 10% z diet polityków obciazyc bogaczy u nas [ dla nich pare tys zł to nic ] i znalazla by sie kasa na wszytsko

lubię słowo INDOLENCJA , przy nim moje lenistwo staje się czymś wyrafinowanym
:lil-lol:
22.05.2007 21:03:36
michas
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Portfel: 785

no niestety szara polska rzeczwistosc inaczej niz poprzez strajnk nie da sie nic wynegocjowac ,niestety ale trzeba o swoje walczyc to ze politycy kosza gruba kase i co chcwile sobie jakies premie kolejne wypłacaja i nie wiadomo co jeszcze to dobra jest i reszta icjh nie obchodzi byle oni mieli a reszta nie sobie zyje za to 1000zlł miesiecznie utrzyma dom siebie i rodzine , ciekawie co by politycy powiedzieli jak by to im przyszło zyc za 1000 zł tygodniowo,i dobry pomysł ma Padlinka, zeby im diety poobcinac ale nie o 10% tylko o przynajmniej 50% i tak im sporo kasy jeszce zostamnie a ile za to bedzie mozna podwyzek wypłacic i wszyscy beda zadowoleni

22.05.2007 22:31:43
Falkhor
Administrator
*

Heh Smile Prawdziwe odchudzenie adminitracji, jej proządna informatyzacja - to niewyobrażalnie obniżyłoby koszta funkcjonowania państwa. nei potrafie sobei wyliczyć, ILE trwa i ile kosztuje zwykłą urzędowa korespondencja. Ile czas i kasy marnuje się stojąc w kolejkach. Itp. itd. etc.

Wiem, ze to zabrzmi dziwnie, ale jestem w stanie pogodzić się z tym, że moja pensja przez 5 lat nie wzrośnie, ale będzie się przez ten czas poprawiać gospodarka. NIE DA się dogodzić wszystkim na raz, na niektóre rzeczy trzeba poczekać. Polacy mają to do siebie, ze zmian chcą zaraz, teraz, już - i widac to w działaniach rządu - jedna reforma wyprzedza drugą. I robi się bajzel.

A lekarze nie chcą czekać. Mimo, że już i tak coś dostali, a niektórzy (wspomniana przeze mnie policja i straż pożarna) nic.

23.05.2007 08:30:05
lukascompl

*

Portfel: 149

Tak to już za wiele rozczarowania lekarzy i pielęgniarek a najbardziej na pewno pacjentów tym co się dzieje w polskiej slużbie zdrowia- to koniec wiary w obietnice wszystkich dotychczasowych obietnic rządów i ministrów zdrowia - to strajk o godność i zauważenie ciężkiej pracy, to walka o godność swoją i swoich pacjentów- to wołanie ostatniej szansy tak mi sie wydaje- dziś rano gdy usłyszałem jak potraktowano strajkujące pielęgniarki- już wiedziałem jak to się może skończyć- oby moje obawy nie potwierdziły się- w przeciwnym razie żadne rozmowy już nie pomogą- urazy nawarstwiają się za skórą by w końcu peknąć jak wielki zapoiały pęcherz.

20.06.2007 22:39:48
Falkhor
Administrator
*

Mnie to też zaczyna martwić - ale głównie dlatego, że nie mogę zaakceptować postawy pielęgniarek. PRZYZNAJĘ - mają prawo do protestu, do strajku. Ale dlaczego w takiej formie? Bo powiem szczerze - mnie to wygląda na szantaż. Społeczeństwo z racji niepracującej służby zdrowia będzie wzburzone i będzie naciskac na władzę.

A WŁADZA? nie trzeba jakiegoś bystrego umysłu, by przewidzieć, iż wystarczy zmontować sztuczną grupę kilkunastu osób, które podszyją sie za strajkujących i np. zaczną burdę. Wtedy do akcji ruszy prewencja i armatki wodne. Wina będzie niby na włądzy, ale też zdyskredytuje strajkujących.

Palec mnie boli od jakiegoś czas, coś mi się z nim dzieje, ale nie pójdę do lekarza, bo mnie nie przyjmie - w sumie moje zycie nie ejst zagrożone.

To ja tak jeszcze spytam - czy w związku z zastojem pracy służby zdrowia - zostaną inaczej rozliczone składki na służbe zdrowia?

:nerd:

21.06.2007 09:51:40
maciej
Administrator
*

Reputacja: 4
Portfel: 1,286

Heh pielęgniarki, lekarze i inni protestujący to tylko marionetki w rekach partyjniackich związków zawodowych. Strajk jest o pieniądze ?? I tak dobrze wiedzą że nic nie dostaną ponieważ niema tylu pieniędzy w budżecie, są na inne pilniejsze sprawy związane z państwem, z jego rozwojem... Czy to tak trudno zrozumieć ? Zrozumieć łatwo tylko jak związki oszukują, nakłaniają ludzi do strajku to ci omotani strajkują. Strajk jest czysto polityczny. Wielka pani Kwaśniewska i Walcowa wspierają. Czy są na tyle "głupie" że nie wiedzą, że tej kasy nie ma ?? Wiedzą dobrze tylko chcą pokazać jakie to sld i Po jest dobre...

Lekarze strajkują hmm osobiście nie znam żadnego który tylko pracuje w państwowym szpitalu. Pracują w prywatnych , maja własne gabinety... Zarobki ?? każdy wie jakie ma lekarz... I oni chcą jeszcze więcej ?? Czysta polityka.

[ Dodano: 2007-06-21, 10:40 ]

lukascompl napisał(a):
dziś rano gdy usłyszałem jak potraktowano strajkujące pielęgniarki-

Potraktowano ?? A jak one traktują zwykłych ludzi , kierowców którzy jechali tą drogą ? czy to fair ? chcą sobie protestować niech protestują ale nie utrudniają innym codziennego życia. Droga jest dla samochodów, a nie dla ludzi blokujących ją przez cały dzień. Reakcja służb była jak najbardziej właściwa, skoro po dobroci nie było reakcji ze strony protestujących.

Pozdrawiam Maciej
21.06.2007 10:36:45
pablo

*

Portfel: 546

Strajk strajkiem no ale trzeba trochę umiaru. Wielu z was wwypowiada się tu całkiem słusznie. Wg mnie rzadania tych lekarzy trzeba zoabaczyć z kilku pozycji.
1. Lekarze ucząc się ciężko i długo chcą ospowiedniego wynagrodzenia dla siebie no ale bez przesady - 7 tys. to każdy chciałby tyle mieć
2. Młody lekarz który zaczyna pracę też może jakiś czas popracować za wysokość ok 1000-1500 zł - bo tak podają lekarze, że tyle wynoszą ich zarobki
3. Jak gdzieś usłyszałem to lekarze chcą takiej podwyżki gdyż między innymi boją się teraz brać łapówek bo jak wszyscy wiemy CBA teraz ich wzięło pod lupę - nie chcę tu obrażać jakiegoś lekarza ale to fakt
4. Ostatnio w Polskim Radiu była audycja na ten temat - z wypowiedzi pani doktor z dwiema specjalizacjami, która jak twierdzi w miesiącu pracuje nawet 300 godzin w szpitalu i w przychodni przyszpitalnej za którą dostaje ok 2500 zł trudno się z taką argumentacją nie zgodzić .
5. tacy górnicy jak chcą podwyżek przybywają do W-wy z pałami zrobią trochę zozruby i kasa jest (wiem że siła to żaden sposób ale stwierdzam tylko fakt) więc może faktycznie jak nie będzie komu leczyć to kasa też będzie

Falkhor napisał(a):
Heh Prawdziwe odchudzenie adminitracji, jej proządna informatyzacja - to niewyobrażalnie obniżyłoby koszta funkcjonowania państwa. nei potrafie sobei wyliczyć, ILE trwa i ile kosztuje zwykłą urzędowa korespondencja. Ile czas i kasy marnuje się stojąc w kolejkach. Itp. itd. etc.

Falkhor, powiedz sam ile twoim zdaniem trwa próba (a nie tworzenie) systemu informatycznego kraju, ciągłe przetargi ich unieważnianie itp, itd. Gdy na Śląsku stworzono taki system jeszcze za czasów Kas Chorych polegający na kartach chipowych posiadanych przez pacjęta (wg mnie i nie tylko bardzo dobry pomysł) to rządzący stwierdzili że to za duży koszt, a pana Sośnierza, obecnego prezesa NFZ zwolniono.

maciej napisał(a):
Strajk jest czysto polityczny. Wielka pani Kwaśniewska i Walcowa wspierają. Czy są na tyle "głupie" że nie wiedzą, że tej kasy nie ma ?? Wiedzą dobrze tylko chcą pokazać jakie to sld i Po jest dobre...

Zgadzam się w całej rozciągłości - obena opozycja potrafi krytykować ale sama nie ma pomysły na rozwiązanie tego problemu, a jak dojdzie do władzy to też nic nie zrobi, no chyba że gospodarka tak się będzie rozwijać, że kasa się znajdzie, a rządzący będą mówić jacy to oni są wybawyciele kraju

Padlinka napisał(a):
prawda jest taka odjac przynajmniej 10% z diet polityków obciazyc bogaczy u nas [ dla nich pare tys zł to nic ] i znalazla by sie kasa na wszytsko

Tylko który z polityków się na to zgodzi- zaraz będzie się zasłaniał że to nie od niego zależy

[ Dodano: 2007-06-21, 11:23 ]
Strajk strajkiem no ale trzeba trochę umiaru. Wielu z was wwypowiada się tu całkiem słusznie. Wg mnie rzadania tych lekarzy trzeba zoabaczyć z kilku pozycji.
1. Lekarze ucząc się ciężko i długo chcą ospowiedniego wynagrodzenia dla siebie no ale bez przesady - 7 tys. to każdy chciałby tyle mieć
2. Młody lekarz który zaczyna pracę też może jakiś czas popracować za wysokość ok 1000-1500 zł - bo tak podają lekarze, że tyle wynoszą ich zarobki
3. Jak gdzieś usłyszałem to lekarze chcą takiej podwyżki gdyż między innymi boją się teraz brać łapówek bo jak wszyscy wiemy CBA teraz ich wzięło pod lupę - nie chcę tu obrażać jakiegoś lekarza ale to fakt
4. Ostatnio w Polskim Radiu była audycja na ten temat - z wypowiedzi pani doktor z dwiema specjalizacjami, która jak twierdzi w miesiącu pracuje nawet 300 godzin w szpitalu i w przychodni przyszpitalnej za którą dostaje ok 2500 zł trudno się z taką argumentacją nie zgodzić .
5. tacy górnicy jak chcą podwyżek przybywają do W-wy z pałami zrobią trochę zozruby i kasa jest (wiem że siła to żaden sposób ale stwierdzam tylko fakt) więc może faktycznie jak nie będzie komu leczyć to kasa też będzie

Falkhor napisał(a):
Heh Prawdziwe odchudzenie adminitracji, jej proządna informatyzacja - to niewyobrażalnie obniżyłoby koszta funkcjonowania państwa. nei potrafie sobei wyliczyć, ILE trwa i ile kosztuje zwykłą urzędowa korespondencja. Ile czas i kasy marnuje się stojąc w kolejkach. Itp. itd. etc.

Falkhor, powiedz sam ile twoim zdaniem trwa próba (a nie tworzenie) systemu informatycznego kraju, ciągłe przetargi ich unieważnianie itp, itd. Gdy na Śląsku stworzono taki system jeszcze za czasów Kas Chorych polegający na kartach chipowych posiadanych przez pacjęta (wg mnie i nie tylko bardzo dobry pomysł) to rządzący stwierdzili że to za duży koszt, a pana Sośnierza, obecnego prezesa NFZ zwolniono.

maciej napisał(a):
Strajk jest czysto polityczny. Wielka pani Kwaśniewska i Walcowa wspierają. Czy są na tyle "głupie" że nie wiedzą, że tej kasy nie ma ?? Wiedzą dobrze tylko chcą pokazać jakie to sld i Po jest dobre...

Zgadzam się w całej rozciągłości - obena opozycja potrafi krytykować ale sama nie ma pomysły na rozwiązanie tego problemu, a jak dojdzie do władzy to też nic nie zrobi, no chyba że gospodarka tak się będzie rozwijać, że kasa się znajdzie, a rządzący będą mówić jacy to oni są wybawyciele kraju

Padlinka napisał(a):

Tylko który z polityków się na to zgodzi- zaraz będzie się zasłaniał że to nie od niego zależy

Bóg dał nam talent, wyobraźnię i silną wolę abyśmy mogli realizować swoje marzenia. Ja swoję właśnie realizuję
21.06.2007 11:23:43
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: