Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (10):« Pierwsza [1] 2 3 4 5 Następna > Ostatnia »
Strach. Lęk. Fobia.
AutorWiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 3
Portfel: 16,128
Strach. Lęk. Fobia.

Źródło - Portal o2 PL
Autor - Edyta J. Litwiniuk, o2.pl

Cytat:
Strach

Człowiek zapytany, czego się boi, z zasady wymienia najpierw rzeczy najbardziej realne. Tak jak Marcin, 26-letni nauczyciel. - Boję się teraźniejszości - opowiada. - Tego, co wymyślają nasi politycy. Panicznie boję się utraty pracy, porażki życiowej. Nie boję się tego, co nie czeka na mnie za rogiem: samotności, śmierci. Już bardziej obawiam się ludzi - tego, jak potrafią być dla siebie okrutni.

Za to Krzysiek, student informatyki, najbardziej boi się samotności. Mówi: - Przeraża mnie, że może kiedyś zabraknąć bliskich mi ludzi. Boję się też ciemności, trochę duchów. A patrząc tak z codziennej perspektywy, to boję się węży. Sama myśl o tym obślizgłym zwierzęciu mnie przeraża. Do tego nie lubię myszy i pająków, jak każdy - śmieje się. Krzysiek nie boi się ludzi. Twierdzi, że jeszcze nic złego go od nich nie spotkało, więc pewnie dlatego.

Strach przed drugim człowiekiem udziela się nie tylko Marcinowi. W przeprowadzonych na początku wakacji przez TNS OBOP badaniach to wandalizm i przemoc były najczęściej wymienianymi zachowaniami antyspołecznymi. Jak się jednak okazuje, budzą one poczucie zagrożenia nie tylko w Polakach. I chociaż daleko nam do sytuacji ze Stanów Zjednoczonych, gdzie większość społeczeństwa deklaruje posiadanie broni dla zabezpieczenia siebie i swojej rodziny, to i tak czujemy się coraz mniej bezpieczni. Mało tego - ponad 83% Polaków uczestniczących w badaniach uważa, że jest to problem systematycznie narastający.

Cytat:
Lęk

Psychologia odróżnia strach od lęku. O ile ten pierwszy to przykre emocje pojawiające się w sytuacji zagrożenia, o tyle drugi jest stanem raczej niezwiązanym z bezpośrednim zagrożeniem czy bólem. Strach faktycznie potrafi nam zjeżyć włosy na głowie, a instynktowną reakcją na poczucie zagrożenia jest ucieczka. Z kolei o lęku mówi się, że jest irracjonalny. Lękamy się nie tylko przykrych wydarzeń, których się spodziewamy, a jeszcze nic o nich nie wiemy. Możemy praktycznie bez powodu czuć niepokój lub bać się określonej sytuacji, a nawet obawiać się siebie samego, swoich popędów czy własnego sumienia. Lęk może prowadzić do nerwic, a niewyleczony - do psychoz. Ale czy potrafimy niczego się nie bać?

Cytat:
Fobia

Ale to jeszcze nic. Stworzona przez Fredda Culbertsona ''The phobia list'' powstawała przez kilka lat na podstawie specjalistycznych książek. Jak podkreśla autor, interesowały go tylko nazwy poszczególnych lęków, dlatego na stronie nie znajdziemy szczegółowych opracowań lekarskich. Za to lista ma kilkaset pozycji. Najpierw szeroko nam znane, jak najprzeróżniejsze odmiany zoofobii, czyli lęku przed zwierzętami. Od agrizoofobii (lęku przed dzikimi zwierzętami), poprzez ofidofobię (lęk przed wężami), po betrachofobię (lęk przed żabami) czy ekwinofobię (lęk przed końmi).

Z bardziej ''egzotycznych'' fobii na liście znajdziemy obawę przed liczbą 13 (triskadekafobia), a nawet 666 (hexakosioihexekontahexaphobia). Zdarza się i antofobia - lęk przed kwiatami, hydrofobia - wstręt do picia wody, emetofobia - lęk przed wymiotowaniem, rytifobia - lęk przed zmarszczkami (...).

Hmmm... ja sam sądzę, że mam lęk przed nadmierną prędkością (powyżej 200km/h Tongue ) oraz lęk... wysokości... Myslę, ze oba one są jednak w miare naturalne Tongue Bo mój mózg wydaje mi bardzo rzeczowe sygnały, że człowiek latac nie umie oraz nie jest pociskiem Tongue

Ale gdy oglądnąłem kiedyś program na Discovery o fobiach... to zmieniłem swój pogląd na fobie jako coś raczej śmiesznego, groteskowego... Widziałem ludzi reagujących najdziokszym przerażeniem na widok pająka. I obraz faceta, który miał ponad 2 metry wzrostu i jakieś 140kg wagi podskakującego wysoko w powietrze i wskakującego na biurko zrobił na mnei wrażenie...

A Wy?

Macie jakieś fobie?

Jak sądzicie, co jest najsilniejszym lękiem człowieka, najbardziej przerażającą rzeczą dla człeka zdrowego?

Czy brak strachu jest dobry?

07.12.2006 16:49:36
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Zuziaaa

*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 0
Portfel: 1,399

z fobi, to mam klaustrofobie, ktora jednak w windzie wogole sie nie objawia Tongue lek wysokosci tez mam, tyle ze nie paniczny Smile
boje sie tez ognia - ale nie panicznie Smile no i os, pszczol, szerszeni :/:/:/ bleeeeee
i smierci - ale nie swojej, tylko najblizszych ....
ogolnie panikara jestem Biggrin co niektorzy mogli juz zauwazyc Biggrin

Czasem trzeba kogoś ugryźć, żeby poczuć się lepiej .......
07.12.2006 16:56:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Teddy_85

*

Portfel: 275

Powyżej 10-tego m nad poziomem gruntu zaczynam mieć jakieś dziwne odczucia :570: Poza tym czasem obawiam się reakcji drugiego człowieka, ale to raczej nieczęsto Tongue

Brak strachu jest chyba jakąś anomalią - każdy się czegoś boi, a jeżeli mówi inaczej, to znaczy że jeszcze nie wie czego się obawia Biggrin

07.12.2006 16:59:10
Falkhor
Administrator
*

Zuziaaa, HeheheSmile To jeżeli nie boisz się czegoś panicznie, to znaczy, że może wszystko jesdzcze jest w porządku? Smile Bo kto normalny nie boi się ugryzienia przez np. szerszenia Smile ? Tak samo lęk wysokości - nie jestesmy górskimi kozicami i np. człowiek, który nauczył się chodzić np. Tybecie Tongue to fakt, może nie będzie miał lęku przestrzeni ani wysokości Smile

Umhh... i u mnie chyba jeszcze.... jest coś takiego, jak strach przed wodą... bo dla mnie otwarte morza, wielkie jeziora, itd... to żywioł wody, na prawdę ogromna i zdradzicka siła... Więc chyba jednak wynika to z mojego rozumu Tongue

07.12.2006 17:01:26
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Teddy_85

*

Portfel: 275

Lęk przed nieznanym, albo przed zmianami - najlepiej jakby dotyczył jaknajmniej osób, ale czasem zdaża się hmm "stadnie" Biggrin

07.12.2006 17:04:26
SunShine

*

Portfel: 1,514

a ja boje sie ludzi Tongue czasem panicznie Biggrin czy to już uchodzi za nienormalne?? Tongue poprostu nie ufam tym których nie znam Smile boje się ciemności... boje sie nocy... boje sie koszmarów... mam klaustrofobie... boje sie śmierci, panicznie sie jej boje, budze sie po nocach i biegam po domu czy kazdy śpi normalnie i nic sie mu nie dzieje Smile chyba z tym lekiem jest tez związany lęk przed nocą i ciemnoscią... boje się światła Biggrin gustuje w półmroku Biggrin boje sie psów, ale tylko w nocy. Boje sie dużych maszyn Biggrin boje sie lasu w nocy i wieczorem Biggrin raz poszłam w nocy wiecej nie pójde bo mnie coś goniło Tongue za to nie boje sie robali żanych ani zwierzatek... Tylko os i szerszeni jak Zuziaaa Biggrin jak usłysze tylko bzyczenie... szczególnie to charakterystyczne dla szerszenia to uciekam gdzie popadnie Biggrin

"nie polemizuj z idiotą - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pobije doświadczeniem"
07.12.2006 17:46:54
Falkhor
Administrator
*

SunShine, O jeju... Ale siląc się na optymizm - gdyby zlikwidować ciemnośc, więcej niż połowa Twoich lęków odpada Smile Zatem masz coś z psychiką Tongue która owocnie produkuje się w mroku...

To jest najciekawsze - że ludzie najbardziej boją się leków, które stwarza ich umysł, a nie otoczenie...

07.12.2006 17:56:25
Zuziaaa

*

Portfel: 1,399

ja ostatnio jeszcze boje sie wchodzic na strych w nocy, po pranie np :/ zawsze staje w polowie schodow i nasluchuje, czy nikt nie oddycha za miomi plecami :/

Czasem trzeba kogoś ugryźć, żeby poczuć się lepiej .......
07.12.2006 18:20:47
Falkhor
Administrator
*

Zuziaaa, A KTO by miał tam dyszeć?? no ja czasem w nocy, gdy np. oglądając horror - zechce sobie soku malinowego do mineralki, to zatrzymuję film... schodzę po schodach... a tam kocioł od centralnego tak ciekawie buczy... czasem jakis zwierz się zaplącze, kiedyś nawet nietoperz... Wyobraźnia pracuje na wzmożonych obrotach Smile Smile

07.12.2006 22:20:46
Ahab

*

Portfel: 843

Hmm... ja troche boje sie prowadzic samochód (nie jestem jakiś super doświadczony kierowca i myśl, że mógłbym spowodowac wypadek troche daje stracha).

Lęk wysokości - nie bardziej niż inni...

Najwięcej strachu mi jednak sprawia sytuacja gdy włączam kompa a tutaj jakiś błąd w biosie wyskakuje, lub coś podobnego... po prostu na myśl, że komputer miałby sie popsuć robi mi sie niedobrze :/

Liberate tute me ex inferis
07.12.2006 22:33:19
Falkhor
Administrator
*

Ahab,

Cytat:
Najwięcej strachu mi jednak sprawia sytuacja gdy włączam kompa a tutaj jakiś błąd w biosie wyskakuje, lub coś podobnego... po prostu na myśl, że komputer miałby sie popsuć robi mi sie niedobrze

Maniak Biggrin Tongue

Cytat:
Hmm... ja troche boje sie prowadzic samochód (nie jestem jakiś super doświadczony kierowca i myśl, że mógłbym spowodowac wypadek troche daje stracha).

Hmmm... w sumie to się dołączam. Może nie tylko dlatego, że nie jestem rewelacyjnym keirowcą, ale jak człowiek naogląda się tych różnych wypadków i poza tym - po porstu - widzi na drogach, jak niektórzy jeżdżą, to jest jakiś strach, że kurcze... mogę czegoś niezauważyć, mogę w coś wjechać, ktoś we mnie wjedzie. największego stracha mam, jak jeszcze ja prowadzę, i KTOŚ ze mną jedzie. Bo ja sam to pal licho... ale jakbym miał czyjkeż życie w swoim aucie zabrac... echhhhh... Serio. nie lubię ajzdy samochodem :/

08.12.2006 08:47:04
ziomalka
P A V U L O N ^^
*

Reputacja: 6
Portfel: 4,364

Ja generalnie do osób strachliwych nie należę, aczkolwiek jest pare rzeczy, których niezwykle się boje i obawiam. Może nie są to ani pajączki czy inne małe dziady, moze jest to coś poważniejszego - zawsze bałam się samotności, tego, że wszyscy się ode mnie odwrócą plecami, bałam się utraty przyjaciół, rodziny, generalnie SAMOTNOŚCI i wszystkiego, co z nią jest związane. Wiem, że zabrzmi to trochę błacho i bardzo egoistycznie, ale nikt przecież nie lubi być sam .........

no a w szczególności czarni murzyni Biggrin Biggrin Biggrin Oni wręcz potrzebują, żeby dużo się dokoła działo Biggrin

I know it seems hard sometimes
but remember one thing.
Through every dark night,
theres a bright day after that.
So no matter how hard it get,
stick your chest out,
keep ya head up.... and handle it.

Tupac Shakur
08.12.2006 15:29:15
SunShine

*

Portfel: 1,514

boje sie snów i koszmarów Sad najgorsze jest to że niektóre sny są prorocze Sad ... nie wierzyłam że pewne symbole w śnie mogą coś oznaczać dopóki faktycznie się nie spełniły...

"nie polemizuj z idiotą - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pobije doświadczeniem"
10.12.2006 14:31:43
Falkhor
Administrator
*

Hmmm... można powiedzieć, że boję się punktu, do którego zmierza swiat Smile Brzmi to bardzo górnolotnie, niektórzy moga powiedzieć - że w sumie pusto... ale wczoraj, zasypiając, tak sobei pomyślałem, że dokąłdnie w tej chwili, teraz, ktoś ginie od jakiegoś wybuchu, ktoś umeira z głodu, a ja sobie spokojnie leżę... Ktoś moze teraz myśleć o tym, aby uruchomić wyrzutnię pocisków nuklearnych, atak gazowy, biologiczny...

...po chwili jednak odsuwam te myśli na bok, patrze na pluszowego misia i myślę sobie, że gdzieś tam jest takie miejsce, gdzie o nic nie trzeba się martwić i są dobrzy ludzie Smile

Heh, prawie off-top Smile

11.12.2006 10:30:37
okimaxim

*

Reputacja: 1
Portfel: 2,337

ja sie boje pająków Sad a fe ;( staram sie z tym walczyć i już nie ma tak że jak zobacze pająka to najpierw ja uciekaw z pokoju a potem tata wywala go tylko jak już sobie jest to niech będzie byle by po mnie nie chodził Animatedwink ale im większy pająk tym większe prawdopodobieństwo że zaraz zniknę Animatedwink

11.12.2006 11:53:29
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: