Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Stosunki 'polsko-ruskie'
04.04.2007, 17:11:26

mala.em napisał(a):Twoje posty czytałam z zainteresowaniem, ale widzę, że ten temat budzi w Tobie zbyt duże emocje i dlatego ja nie zamierzam sie już w tej dyskusji udzielać.

Emocje były, ale sądze, że uzasadnione...

Są ważniejsze na które wolałbym dyskutować.
Z braku laku... pozostaje ten temat.

mala.em napisał(a):Ahab, o ile kojarzę nie znamy się osobiście, więc proszę nie licytuj się, kto z nas ma więcej czy częściej do czynienia z "przyjaciółmi ze wschodu".. A o stereotypach pisałam tylko, że mnie osobiście rażą, ale też interesuje mnie skąd one się biorą zwłaszcza u ludzi młodych, którzy okropieństw historii nie doświadczyli na własnej skórze..

Chyba się nie rozumiemy - nie twierdzę, że stereotypy są dobre, chodzi mi o to, że , czy tego chcemy czy nie... powiadają, ze każda legenda ma ziarenko prawdy...

Jak przeczytać teksty, to nigdzie nia ma tak naprawdę żadnego stereotypu, jak się chce to można za takowy uznać "ruskie myślenie" ale to chyba raczej zwrot tak samo jak słowo "wieśnik"... (wieśniak to człowiek ze wsi, albo powiedzmy "stan umysłu").

Prostym wytłumaczeniem występowania stereotypów u młodychno jest Biblia - grzechy ojca przechodza na kilka pokoleń dalej... Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji (z czym, jak mówiłem się nie zgadzam).

mala.em napisał(a):chodziło mi jedynie o to, że studiowałam kulturoznawstwo,

Nie można tak od razu tego wyjawić ? Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

Gdy ktoś od razu zaczyna "szastać" swoim wykształceniem, ludzie mogą odebrać to jako hmmm... szyderstwo z innych - nie tędy droga :/
... wystarczyło pisać jaśniej i szczegółowiej...

Wychodzi na to, że było niedopowiedzenie, a ja trochę dużo się domyśliłem - może mam kompleks niższości ?

Wrzuć luz...

Liberate tute me ex inferis
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
04.04.2007, 17:17:40

Falkhor napisał(a):Tak czy inaczej - to tak, jakbym dzisiejszych Niemców w moim wieku oceniał przez pryzmat Niemiec hitlerowskich. wybaczenie nie oznacza jednak zapomnienia...

Cytat:14 października 2006 roku, w 64 rocznicę powstania UPA prezydent Wiktor Juszczenko, podpisał dekret uznający Ukraińską Powstańczą Armię za ruch wyzwoleńczy. Dekret ten ma jedynie znaczenie propagandowe, gdyż odpowiednia uchwała nie została jeszcze podjęta przez ukraiński parlament, a ponadto Prezydent Ukrainy nie ma uprawnień do nadawania komukolwiek statusu kombatanta i do przyznawania zwiazanych z tym przywilejów i ulg.

Przypominam, że do dziś weterani UPA domagają się przyznania im praw kombatanckich. Wyobrażasz sobie w Niemczech pikietujących w tym celu byłych członków Gestapo? : ) Więc jest chyba pewna różnica. Tak samo jest w przypadku Rosji i tego z iloma zbrodniami ten kraj jeszcze się nie rozliczył. Do tego dodać należy stosunek całkiem sporej części Rosjan choćby do czasów stalinizmu - eufemistycznie rzecz ujmując - sentymentalny Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji .

Czy kogoś w ogóle może dziwić, że ktoś ma do Rosji jako państwa uprzedzenia? A może przeoczyłem moment, w którym zapanowała tam już demokracja?

Przenoszenie historycznych uprzedzeń na konkretnego "szarego" człowieka, z którym mamy do czynienia, to delikatnie mówiąc głupota, ale pewne wymagania w odniesieniu do całego społeczeństwa są już jak najbardziej na miejscu.

"Mieli do wyboru wojnę, lub hańbę. Wybrali hańbę, a wojnę będą mieli i tak." - czyż to nie pięknie powiedziane? ^^
-----------------------------------------------------------------------
04.04.2007, 17:20:01

SzalonyMściciel napisał(a):Czy kogoś w ogóle może dziwić, że ktoś ma do Rosji jako państwa uprzedzenia? A może przeoczyłem moment, w którym zapanowała tam już demokracja?

Towarzysze ! Kto jest "za" może opuścić ręce i odejść od ściany... Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

Liberate tute me ex inferis
04.04.2007, 17:41:51

ruscy sa tacy, ze jak jest im xle, to jak polak mily to oni tez jakos beda mili. ale gdyby im bylo dobrze to zaraz by mieli zapedy imperialistyczne :hihi: :hihi: :hihi: jak ktos ogladal Jenca o ucieczce z sowieckiego obozu pracy to wie, ze mnostwo Rosjan nie wie wogole co robi wladza.

ludzie sa ludzmi - gdy sie znimi poznamy, to mozemy zycz zyczliwie a w codziennym zyciu mijajac sie to da sie wyczuc uprzedzenia

Demon - Istota zawieszona pomiędzy dobrem a złem.
04.04.2007, 19:41:04

SzalonyMściciel,
Cytat:Wyobrażasz sobie w Niemczech pikietujących w tym celu byłych członków Gestapo? : )
Tam zrobili to po wojnie bardzo szybko i wszystkich 'wojskowych niesłusznej strony' wcielono do policji jako krawężników, strażaków, itp. Szybko poszli na emerytury i ślad po nich zaginął. U nas - posaidanie wroga przechodzi z pokolenia na pokolenie. Z partii na partię Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

Cytat:Przenoszenie historycznych uprzedzeń na konkretnego "szarego" człowieka, z którym mamy do czynienia, to delikatnie mówiąc głupota, ale pewne wymagania w odniesieniu do całego społeczeństwa są już jak najbardziej na miejscu.
Zgadzam się.

Demonesssa,
Cytat:jak ktos ogladal Jenca o ucieczce z sowieckiego obozu pracy to wie, ze mnostwo Rosjan nie wie wogole co robi wladza.
Ja oglądałem, ale mnie to trochę nie dziwi, jak ktoś w głębokiej Syberii nie wie, co się dzieje w Moskwie Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

Cytat:ludzie sa ludzmi - gdy sie znimi poznamy, to mozemy zycz zyczliwie a w codziennym zyciu mijajac sie to da sie wyczuc uprzedzenia
O stereotypie trzeba pamiętać, ale nie wyznawac go jako pewnik. Samemu trzeba na każdym przypadku człowieka - tutaj np. Ukraińca - spróbować, co za czort.
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
05.04.2007, 11:54:44

Falkhor,
Cytat:Ja oglądałem, ale mnie to trochę nie dziwi, jak ktoś w głębokiej Syberii nie wie, co się dzieje w Moskwie
to byl taki przyklad misiu. symbo. z reszta mozna sobie wyorabzic ze to nie takie trudne ze ktos w okolicach Mongolii nie wie co sie dzieje na granicy z Ukraina prawda?

mnie sie podoba kultura Rosjan i ich jezyk - a Ukraincy im sie nie dziwie bo na prawde pocierpieli sobie troche to moga byc malo zyczliwi.

Demon - Istota zawieszona pomiędzy dobrem a złem.
10.04.2007, 21:10:15

Demonesssa napisał(a):Ukraincy im sie nie dziwie bo na prawde pocierpieli sobie troche to moga byc malo zyczliwi.

ciekawe, to może my też, będziemy chyba przodować
Na Ukrainie nie byłem, ale tych co spotykałem w Polsce są bardzo życzliwi, jak przechodzę przez e4, to większość samochodów które sie zatrzymują przed przejściem mają tablice ze wschodniej granicy. Autostopowiczów też bez przeszkód biorą.
Przecież łączy nas kultura i pasmo podobnej ciężkiej historii

A polityka to już inna bajka. To o czym wspomniał Mściciel robienie z psów bohaterów, a w imię pogorszenie stosunków z Ukrainą nie został wybudowany pomnik ku czci ofiar UPA.

a przecież za II wojny św też byli Ukraińcy co pomagali Polakom, nie mówiąc o walkach z bolszewikami

Związek Socjalistycznych Republik Europejskich
Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
Socyjalizm każdemu równo nosa utrze: Bogatych zdusi jutro – a biednych: pojutrze... Aleksander Fredro
Odpowiedz 

Skocz do:

Kontakt | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS | Użytkownicy